Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067
    Епа тогаш ќе мораш да најдеш работа и да пробаш да работиш и студираш. Не е најлесно, најтешка варијанта е, али немаш и подобро решение.

2. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.503
    Секој родител го сака најдоброто за своето дете, разговарај смирено со твоите. Јас пак бев друг случај, врска немав што сакам да студирам а бев одличен ученик. Тоа е уште потешко, се запишав на факс кој беше комбинција од неколку работи што ги сакав. Еве, сега го сакам факултетот, почнаа работи да ми се допаѓаат за кои никогаш не мислев дека јас ќе можам да ги работам во иднина. Ако се толку против твоите родители, пробај еден семестар, можеби ќе ти се допадне. Ново друштво ќе си најдеш и нови занимации. Ако не оди, тогаш ќе разговараш за промена. Незнам каква е вашата состојба кај вас, но некои родители неможат да си овозможат децата да ги пратат во Скопје, тогаш треба да се има разбирање или да се снаоѓаш сам во друг град. Што би сакал ти да студираш, нема ли нешто во таа област во Охрид?

3. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.194
    Обавезно преку работа ќе собере пари за студирање и живот во главниот град, оти ова е таа држава where dreams come true. @clen1 почни со факултетот што ти го избрале и види дали има некоја work and travel варијанта, штом сакаш да се отарасиш од околината.

На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  4. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.067

Ќе ти одговорам уште еднаш. Јас сум почнал така, со работа и со факултет и знам дека не е најлесната варијанта. Затоа и ти го пишав тоа зошто го имам осетено сето тоа на своја кожа. Но, пробај со помош на работата да си го финансираш студирањето. Ништо во животот не е е лесно, можеби и нема да успееш, сè е можно но ако седиш само наоколу и се жалиш и ништо не направиш ништо нема да постигнеш.

Тоа е мојот совет до тебе а ти дали ќе го прифатиш или не тоа е твое. Ти посакувам како и да е многу среќа. :)

5. clen1

clen1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2016
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    198
    Јас ако не го послушам татко ми ќе ме избрка од дома рече а мајка ми не сака да одам во друг град и џабе е разговарање со нив.

Животот не ми е таков како што сакав да го живеам.Многу сум разочаран,многу.

Последна измена од модератор: 13 септември 2017
  6. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.503
    А зошто толку се против твоите? Да не мислат дека не ќе можеш да се снајдеш сам во друг град или има друга причина. Парична можеби. Ако немаш загарантирано работно место тогаш не гледам зошто да не студираш тоа што сакаш, и зошто тие би биле против тоа.

7. clen1

clen1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2016
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    198
    Зошто немаат разбирање за мене, татко ми секогаш прави се по негово.

8. clen1

clen1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2016
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    198
    Како да се справам со немотивираност,како се справувате со немотивираност?

9. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.041
    Допаѓања:
    52.411
    Се трудам да откријам кој е коренот на проблемот и зошто сум немотивирана.
    Секогаш е различно.

Исто така, се обидувам да се придржувам кон некаква рутина.

10. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    рутина на секојднени активности но и план однапред за цела недела како и што би правела.
    мислам дека е еден период кој ке помне и повторно ке добиеме мотив дури и за најмали работи

11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.740
    Допаѓања:
    80.102
    Се справувам така што ќе си одговорам на прашањата ,,Што ќе биде ако го направам тоа?" и ,,Што ќе биде ако не го направам тоа?" Ги разгледувам можностите што би произлегло од едната а што од другата опција и секогаш попривлечен е одговорот на првото прашање.

На Βικτωρία и clen1 им се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.493
    jas ova kaj mene go narekuvam "me mrzi sega da go pravam ova" i ostavam obvrskata da ja zavrsam koga ke imam zelba za toa

zarem ti imas 15 godini? c c c treba nekogas sam da preseces ionaka nema vecno da sme so roditelite i nema potreba da sme celosno zavisni od niv. roditelite odlucuvaat za decata dodeka tie se mali a ne decata da go ziveat zivotot kako roditelot sto saka. i majka mi bese takva sekogas mi nametnuvase stavovi odluki planovi.... ja slusav i koga bev vozrasna ja slusav od strav, no ednas resiv deka vejke e vreme da ziveam po moe. jas zavrsiv sredno medicinski sakav da staziram i imav sansa da se vrabotam a moite rekoa ili ke se maziz ili ke odis na fakultet pa morav p;anovite da gi frlam vo voda za da zapisam fakultet. fakultet mozev da zapisam i zavrsam vo sekoe vreme ama rabota ne mozam da najdam vo sekoe vreme.toa bila najgolemata greska sto sum ja naptavila.

Последна измена од модератор: 13 септември 2017
  13. Loli4ka444

Loli4ka444 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    35
    драги феминки јас сакам да побарам мислење од Вас во врска со мојата немотивираност, имено јас се запишав на факултет со 98 поени исто така и една моја соученичка се запиша на истиот факултет со 45 поени, трагедијата е таа што и таа се запиша во првиот уписен рок во државна квота, многу важно е да се каже дека се работи за личност што мене не ми се допаѓа бидејки има лабилен карактер,ограничен мозок и нема сво соништа и фантазии туку ѓи краде туѓите.Со неа воопшто не дружев но дента кога беше пријавувањето дојде до мене за да ме праша дали ќе и помогнам и сега се паднавме во иста група и се плашам дека ќе има негативно влијание врз мене , бидејќи во трета година една наша соученичка повторуваше поради неа имаа по 4 единици цела година и на крај оваа плати за да и ѓи поправат а онаа повторуваше. Како да се справам со вакви личности и како да не дозволам да ме демотивира

14. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    36.090
    Во денови на немотивираност се обидувам да не ги изоставам секојдневните обврски со утеха дека морам да ги завршам. Не сакам почнати, а незавршени работи. Тоа е главната причина да го надминам периодот на летаргичност кој најчесто се појавува кога нешто ми претставува психички товар.Полесно се надминуваат таквите моменти кога ја знаеме генезата за демотивација.

15. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.813
    Игнорирај ја.

16. clen1

clen1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2016
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    198
    Како да се мотивирам да напрам нешто што не сакам да го правам?Како да си го засакам факултетот?

17. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.194
    Не можеш да се мотивираш ако „си роден“ со мрзлива волја. Некои луѓе се енергични, ентузијастички се нафаќаат на работи што не им се омилени. Некои едноставно не се такви.

На Justicija и La.loca им се допаѓа ова.
  18. Диња

Диња Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    48
    Направи си план. Започни со некоја физичка активност тоа исто многу помага за мотивација. Но пред се мора да имаш барем мала желба или интерес.

19. Ljubavimoja12

Ljubavimoja12 Нов член

Се зачлени на:
    26 септември 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Луѓе ве молам најмногу за помош незнам вејке на кого да му се обратам во депресија сум заради факултет... Ми иде да се утепам мојо живот е катастрофа... Имам две години на квадрат ставено односно ги имам паднато дома ги лажам декаа се ми е во ред со факултето а јас што правам дечко ми го лажам дека идам на факултет а јас искачам по улиции демек одам на факултет имам грижа на совест не сакам вака да биде не спиам убаво имам кошмари ми иде да се утепам не ми викајте да кажам дома неможам немам храброст ке ги разочарам :(
    Дечко ми ке ме напушти оти сум го лажела толку време незнам што да правам не сакам да останам сама ако продолжи оваа вака ке се утепааам

20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.740
    Допаѓања:
    80.102
    А која е причината што не одиш на факултет?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.