Очигледно е дека немаш воопшто желба за студирање, а околината, роднините знаеш и сама за се нешто ќе зборуваат, ако не е факултетот ќе е кога, дечко, па свадба, па дете, па уште едно дете… најбитно во животот се родителите, седни и разговарај со нив, кажи им дека немаш ниту желба ни намера да се стекнеш со факултетска диплома во блиска иднина и да се затвори таа тема за коментирање. Не би да навлегувам во друга тема во врска со факултетската диплома која не е мерило за способност или статус на поголема вредност.
Не е дека не се пронаоѓаш на факултет, туку очигледно не се пронаоѓаш на факултетот кој си го избрала. Знам дека многумина тука пишале дека дипломата не е важна, но искрено не се во право. Прочитај статистики за државава, ќе видиш дека стапката на високообразовани е врло висока, и да, сите се запишуваат и повеќето завршуваат. Не навлегувам во квалитетот, тоа не е тема. Размислувај прагматично. Или размислувај за своите планови. Ако не сакаш да живееш во државава, не се мачи со школо. Но ако животот планираш тука да го поминеш (или барем добар дел) тогаш ако немаш конкретна струка, занает, образование или врски, ќе ти биде многу тешко. Тешко им е и на тие кои ги имаат сите овие ставки. Ти недостасува малку амбиција според мене. Некаде дебатиравме на форумов за програмерски и слични курсеви. На тие курсеви најчесто се запишуваат луѓе со факултет, со два, со веќе завршен курс. Учењето нема никогаш крај. Сум добивала како ХР премногу сивија на млади луѓе токму вакви, со факултети, со курсеви, со обуки за секакви вештини. Ти ако имаш потреба утре да бараш нова работа, како ќе се избориш за неа? Како ќе се претставиш, како ќе дојдеш на ред и твоето сиви некој да го разгледа? Може те фатила мрза и задоволна си од моменталниот статус бидејќи ти стига плата на први, ама немој да спиеш бидејќи ако ја снема таа плата, ќе ти биде многу тешко. Не размислувај НЕ САКАМ НА ФАКУЛТЕТ, туку размисли што сакаш да работиш, за што те бива, и образувај се и обучувај се во таа насока, на сите можни начини. Времето кое го живееме е премногу динамично и ќе ти биде тешко ако заостанеш, верувај ми.
Фала на сите кои одвоите време, не се изјаснив најдобро, работам државна работа со решение и за жал јак грб што би се рекло (кажувам за жал, бидејки ништо не би требало да функционира со врски но ете), клучниот проблем е во тоа што без факултет земам 7.000 помала плата и всушност тоа е причината поради која мајка ми повеќе ми вели ќе ти биде криво, не ме тера ми има кажано ти си знаеш, додека татко ми ми има кажано мој избор моја работа, можеби ова од мајка ми премногу лично го сфатив па ете, не би се сложила дека не се пронајдов на тој факултет бидејќи ми беше 2 сменет факултет едноставно не ме држи место да седам и да учам, џабе е, не знам кои и дали воопшто овие факултетски дипломи кај нас се признаени? Фала ви на сите
Во животот има личности што образованието едноставно не им 'оди', не се пронаоѓаат во тоа да учат. Реалноста кај нас е дека скоро сите одат на факултет баш од оваа причина, бидејќи сите се запишуваат па ајде и тие, иако факултет не е за секого. Па после го влечат со години и џабе фрлаат пари, имам милион вакви случаи, пола од моите школски се запишаа на факс, а притоа без никаква желба за студирање туку еве од оваа причина баш како девојкава. И замисли од 10 души што запишаа само една заврши и дипломираше, другите толку, завршија уште во прва година. И има милион работи што може да се работат без диплома, поготово со врски кај нас е многу лесно. Е сега секој за себе си знае најдобро, ама дипломата не е мерило за ништо, има со дипломи работат во маркет, а исто и со средно, и пак двете земаат иста плата. Така да тоа е тоа.
Луѓето што не се пронаоѓаат во "учење", не разбрале што значи "да учиш". Сите во животот учиме, секој ден, на сите можни начини. Учење не е само во институција и од книга. Затоа и напишав дека може да стекнува и да учи вештини кои се поврзани со нејзината работа на пример, или со нешто што сака да го прави, нешто да совлада. Факултетот не е мерило, тоа е факт. Ама девојката погоре кажа дека има државна работа, со врски, и затоа нејзе не ѝ треба факс. Оди ти у свет без диплома, знаење и без желба за "учење", па и чистачките се со титула техничко-хигиенски персонал. Ѝ фали мотивација затоа што се учаурила во нејзината државна работа и сѐ ѝ е доволно. Не ѝ е проблем тоа што не сака да учи или ја мрзи, проблем ѝ е што другите зборуваат. Мене лично ми е малку тажно кога млад човек не сака да го промени светот, да има ќеиф да осознае нешто ново. Ама тоа сум јас, таа ете не сака. Нема секако другите да одлучуваат за тоа кои ќе ѝ бидат целите во животот.
Извини вака, убаво е тоа се што пишуваш треба да се надоградува човек, меѓутоа, од кого? Како што девојкава влегла преку врски зарем не си се распрашала дека 98% од професорите се преку партија влезени, дали сериозно сметаш дека од такви нешто може да се научи? Јас кога ја направив по мене грешката да се запишам на факултет професор имаше кажано дека денот почнува во 08:00 часот, толку.
Значи дечки, фала ви вака за советите ама мене дилемата ми беше дали вреди да завршам факултет приватен доколку би идела, бидејки нема да имам време за државен да учам, а со тоа и многу пари ќе треба да дадам само за повисока плата да имам, многу измешани ми се работите ама како што гледам сите сме со поделени мислења мислев доколку некој поминал со слично искуство плус некои велат дека приватните не ги признава секој со 3 години
Јас размислувам прагматично. Не сум одговорна за тоа како функционира образовниот систем, ама немам начин да го променам тоа. Тврдам дека има од кого да се научи, два факултета завршив тука, еден надвор. Научив доста, или барем доволно да можам сама да се надоградувам. Имам 41 година, и еве учам уште. За барем 50% од професиите образование е потребно и тоа мора да се стекне во институционални рамки, било да е доктор, заболекар, адвокат, наставник, професор, преведувач, фармацевт, електроинжењер, архитект, геодет...да не редам. Прашањето е што ти сакаш во животот и што те интересира. Ако сакаш да се углавиш во државна институција, да, само врска дебела и терај. Ако сакаш само што повеќе пари, и за тоа има решение, може и да крадеш и да се курваш. Ама ако имаш интереси, ако си љубопитна, тогаш мораш да најдеш начин да научиш. Мислам дека нема трета опција. И искрено, не знам каде гледате вие на пример огласи за вработување и како вие се вработувате, ама јас на добар дел од огласите, и тоа од приватен сектор, гледам дека се бара универзитетска диплома. @Vranjanka3 за тоа кој факултет е акредитиран или не (и за каде точно признавање ти треба?) ќе си провериш на страницата на МОН. Се сложувам, ама тоа веројатно важи за твојата професија, струка или занает. Каде ќе работат ако не кај "други" одредени струки? На планетава би запреле сите производствени процеси, системи на медицина, образование, превоз на патници.. Лесно е ако си угостител на пример кафана своја да си отвориш, ама ако сакаш да бидеш пожарникар, што ќе правиш?
Бидејќи сум многу емотивен, не знам да поставувам граници во каква било врска, дали љубовна или пријателкска, секогаш мислам дека ќе ја повредам другата личност ако кажам дека не можам во моментот да разговарам или не сум расположен, значи не знам да кажам не. Ме интересира како се поставуваат граници во една врска?
Иста сум и јас. Само им кажувам дека сакам да си ги средам мислите. Тие што ќе бидат после неколку часа, дена тука пак за мене - сфаќам дека се вистинските. Многу е факд ап да си емотивец во душа. Се истрошуваш брзо, не ти треба додатно силување на себеси за да не знаеш да кажеш не. Сфати дека си најбитен, дека и ти си човек кој сака пауза од се.
Bukvalno nema nikakva potreba da se cuvstvuvas deka vredis nesto pomalku od drugite. Kolku luge znam sto se so fakultet pa pojma nemaat i pravat katastrofalni greski vo nivnata rabota, da ne recam tragicni. Ako zemas dobra plata i ako si ja rabotis dobro rabotata togas nemas gajle. Plus zosto da zavrsuvas nesto sto ne te vlece i ne go sakas? Ne moze so sila da zavrsis fakultet, toa ne e plukni zalepi, treba trud da se vlozi. A za okolinata sto ti zbori ostavi gi, ke se pomirat eden den i ne im obrnuvaj mnogu vnimanie, niz edno use vleze niz drugo izleze, ako ti kazat nesto kazi im moj zivot moj pravila, neka ne te nogu interesira i smeni tema na muabet. Znam deka e ne e lesno ama vaka psihicki ke potones. Imaj si svoe jas i prodolzi da si rabotis. Ima mnogu sto se so fakultet pa se prostaci vo dusa. Plus fakultetot ako ti tekne mozes i na 50 godini da go zavrsis.
Здраво ,не сум сигурна дали ова е соодветна тема но немав идеја во која тема би побарала совет за ова. Значи во неколку наврати сведок сум на една мајка како го злоставува нејзиниот син кој претпоставувам има околу 7 или 8 години. Дали би можела да го пријавам тоа и каде? Дали доколку го пријавам би се превземало нешто? (Со оглед на тоа каква држава сме , се плашам дека ништо нема да се превземе)
Socijalna sluzba prijavi. Ako znaes ime prezime adresa uste poubavo. Bolje spreciti nego leciti. Ne e ubavo da se tepa malo dete, se mozes na fin nacin da kazes i zatoa smetam deka treba da se prijavi. Sea dali ke se prevzeme nesto ili ne toa e bingo prasanje, bitno ti prijavi si da ne mu ja mislis.
Многу ме вознемири таа случка и навистина е жално да тепа така крвнички детенце па што и да направило никој не заслужува такво малтретирање. Ќе пријавам па се надевам дека ќе преземат нешто затоа што ова е навистина жално. Срцето ми се кине .
Mislam site ednas po gaz ne udrile ama taka krvnicki da tepas nekoj i samari da udaras voopsto ne e vo red. Sepak dete e i toa ne se rodilo uceno kako i site drugi. Malce treba akl da se ima, taa majka neka si ja tresne glavata od zido i neka razmisle malce so prave.
Ова се случи да бидам сведок во неколку наврати така да сигурна сум дека се случува секојдневно. Дали можам анонимно да пријавам ?
Да, веднаш пријави ја. Можеш да го направиш тоа анонимно, без да ти се знае идентитетот. Жално е за детенцето што живее со таков родител. Би требало да и го одземат, да ја казнат нејзе, а детето ако нема друг родител, да го сместат во дом. Не е ни таму идељлно, но барем нема да биде тепано и малтретирано. Сепак, тие малтретирања можат да му влијаат и во целиот живот. Воопшто не се предомиалувај и пријави ја. Само треба да знаеш точна адреса. И ако си во можност, но и не е морално, снимај ја со телефон колку да докажеш на службите кај што ќе пријавиш за да изреагираат како што треба и да го заштитат детето.
Со се се согласувам освен со ова. Од примери што ги знам. Треба да ја пријави, треба да ја казат, ама дека во дом ќе нема тепање и малтретирање (во случај да го одземат) не знам баш.
Не те разбирам...кој ќе го тепа во дом? Освен самите деца да се степаат при игра, друг начин не гледам. Не викам дека не е случај, но е ретко. А и таквите негователки веднаш се забележуваат. Од 50 деца, нема шанси ниедно да не прозбори дека се тепаат деца. Можат да го затворат домот. Јас мислам дека поголем стрес е ако сеуште живее со родителот кој го малтретира.