Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.246
    Допаѓања:
    46.619
    Се надевам само дека не сакаш од колешката да се дистанцираш :worried: :D

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    7.621
    Колешкава мислиш многу ми значи? Не, Каси :!:

3. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.246
    Допаѓања:
    46.619
    Знам,се зезав.... иначе сум била во таква ситуација.. Ако треба ,само отсечно направи го тоа.

Болеше долго време и еве после 7 години имам чувства 0 кон особава :| а поблиска не може да биде.
    Точно е она,времето е лек за се'

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    7.621
    Фала за поддршката сестро (fingers) :hug:

На Kasiopaja221 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.003
    Ако сеуште се осеќаш вака и сакаш да разговараш пиши ми.

Сигурна сум дека не си грда.
    Кој ти го кажал тоа и ти си го прифатила здраво за готово сигурно ти бил љубоморен за нешто.
    А ако никој тоа не ти го кажал, или навестил, туку ти си го мисилиш самата за себе, тогаш тоа значи дека си несигурна во себе или имаш ниска самодоверба и треба да поработиш на тој проблем.
    Сите девојки се различни во ликот, телото и изгледот па сите имаат нешто заради кое се посебни, убави и привлечни. Ти сеуште си млада, но со многу проби и обиди, ќе сфатиш дека се учи како да се нагласи она што си го сметаш за јака страна и најубаво, а она што е помалку убаво да не го нагласуваш.

BTW девојки би убиле да бидат високи и слаби како тебе. :D
    Ти не си ни свесна за своите адути...

На Cupcakee31 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. babygirl20

babygirl20 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2021
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    279
    Имаш само 14 години. Сега ти се менуваш. И не си грда убава си. Ние сите сме различен арт од Господ.

Штом ти мислиш дека си грда замисли ме само мене. Со 5 лузни на чело големи. И голем нос. Но кога и да се погледнам во огледало се восхитувам колку сум убава. И како сум поразлична од останатите.:inlove::D

7. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.213
    Без да бидам сфатена грешно или дека сум лоша. :)

Пред некое време блиска имаше некоја потреба и праша дали можи да остани кај мене да преспие некој ден. Нормално се согласив, бев сама, иако немам голем простор и плаќам кирија кај не толку флексибилни газди.

По 10 дена дојде пак, имаше само најавено дека ќе треба да дојди, не кажа кога. Ми се јави во 12 вечерта, јас стигнав. Oкеј.

Е трет пат, без да ме праша дали можам, само ми напиша јас вечер тргнувам ќе останам кај тебе. Не ми беше сеедно ама не сакам да сум лоша, му треба на чоек, ќе му се најдам. Мислев ќе остани најмногу 2 дена бидејќи не ми кажа колку, одоколу разбрав дека ќе се не дена, туку 2 недели.

Не знам како да и' кажам дека не можам толку. Немам простор за двајца, немам време да готвам за двајца (да сум сама и со леб и еурокрем ќе поминам), кога е слободна да ја анимирам, да не збораме за трошок. А најмногу раат.
    100 пати да се најдиш, еднаш да речиш не тоа ќе се запамти.

8. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.269
    Допаѓања:
    40.210
    Ич не си лоша, верувај. Ова е типично за македонче. Ти му даваш прст, оно ти зема рака.

Ќе и кажеш дека си имала жестока караница со газдата кој не дозволува уште 1 да ноќева за таа цена и дека ти се заканил дека повеќе нема да ти дава да седиш под кирија. Ќе го кажуваш тоа тажно, дека многу ти е жал, дека го мразиш, ама немаш друго решение затоа што не можеш да најдеш стан. :D

На Aнонимус_, minne992, Elf и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    5.313
    Girl без директно и конкретно и цел живот ќе остане. Обратно ќе ти плеснат у фаца и ќе испаднат они жртва. Enough is enough океј е да се помогне ама не по цена на свој раат.

На cresa-jagoda, steela.honey, Guns N` Roses и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.789
    Допаѓања:
    16.575
    Според мене не е културно вака да ти се тупнува. Сфатив во животот дека луѓето се оперирани од осет и не им е гајле за никого освен за себе. Мислам дека треба директно да и кажеш без заобиколување тоа што мислиш.

На cresa-jagoda, Ugly Duckling и steela.honey им се допаѓа ова.
  11. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.658
    После анксиозност ,и еден долг процес, чувствувам дека некои работи ми се залечени,но не сум истиот човек и далеку сум по ладна и резервирана, ама и односот со сопругот минува низ транзиција, со старото не можеме а новото не плаши, се расправаме почесто ама мислам дека некои работи што се ставале под тепих треба да излезат на површина. Дали имате некое вакво искуство и совет?

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    11.455
    Јас да сум на твое место ќе и кажам дека не можам.
    Луѓето се ептен без осет, јас не знам како не размислуваат. И да имаш пари на претек, еве јас на пример си сакам раат. Еднаш си и излегла во пресрет, втор пат ама и трет пати и тоа 2 недели..
    Кога почнав да читам мислев барем храна купува, ова вака човек и од еднаш да се замисли дали да помогне на оваа криза..

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nikola_83

Nikola_83 Нов член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    најди замена :)

14. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    43.213
    Баш. Најголем проблем ми е шо не ме ни праша дали можам. А уште поголем шо ме излажа колку ќе седи. Да е нешто важно нека седи и година, ама не е. А и за принцип се работи не сакам да ме лажи и прај будала.

Ич немам храброст да и' кажам. Не ми е за мене, знам дека фамилијарно ќе се лутат. Веројатно ќе се вадам на газдата како шо рече Били. Маки.

На Aнонимус_ и anggell им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.478
    Допаѓања:
    127.192
    За што да се лутат?
    Твое си е.Кирија плаќаш.
    Стварно може да се деси да ти направи проблем со газдата.
    Или речи директно или вади се на газдата.

На cresa-jagoda и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  16. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    7.621
    :^)

На fbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jova201

Jova201 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    10
    Фала многу убаво имаш напишано.Никој ми нема речено дека сум грда.Сама си велам и ко ке одам на училиште си мислам најгрда сум од сите таму.И дека сите се поубави од мене. Стварно ама стварно незнам што да правам повеќе.

18. Jova201

Jova201 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    10
    Извини не те сватив што е ЛП

19. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.003
    Престани да си кажуваш критики сама на себе, за почеток.

Ако треба нека ти биде задача да си кажуваш убави работи и комплименти на себе, во себе.
    На пр. секој пат кога ќе се погледнеш во огледалото нека ти биде задача да си кажеш пофалба или комплимент за нешто од физичкиот изглед.
    Ако ти дојде обратната мисла ќе ја избркаш и ќе ја замениш со афирмативна. И ова ќе го вежбаш по задача, се додека не ти прејде во навика.

Пример:
    Ама сум грдааа; Како штрк сум; Не ми убаво х, у;.. - оваков внатрешен говор не.

Колку ми е убава кожава/косава/стомачево/трепкиве; - ова да.
    Само во суперлативи за себе и само нај, нај нај!

Освен за изгледот убаво е да си кажуваш такви афирмации и за другите аспекти од својата личност, односно за своите психички атрибути (најпаметна сум, најдобра друкарка сум, нема подобра ќерка од мене на светов, највредна и сл.)

Мислам дека ова ќе ти помогне да ја зголемиш самодовербата и да научиш како да ги контролираш мислите.

Кога ќе постигнеш успех, колку и да е мал, навидум небитен, дај си признание сама на себе.
    На пр. за добра оценка, добро извршена работа, некое добро дело за друг или за себе, ако си реализирала нешто планирано, си направила одлука некоја и си ја реализирала, си била упорна, доследна или самодисциплинирана... ако си успеала цел ден да не помислиш лошо за себе и не си се искритикувала.

Речи си едно браво во себе за почеток, а потоа и со некаква постапка дај си признание: почасти се омилен десерт, направи си спа, почасти се со некое излегување на место по твоја желба, купи си нешто...

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Како би се почувствувале во ваква ситуација, т.е како би реагирале?
    Станува збор за многу блиска роднина (да не именувам), која постојано зборува како многу го сакала син ми, а до сега му нема купено ни едно чоколадо или кашичка. Тоа не е ни битно, мене ништо не ми значи, од никого не очекувам ни поклони, ни пари, таман работа. Ама ситуацијата е следнава. На роденден на син ми, истата ми рече дека не е при пари за да му купи поклон, реков немај гајле, не е битен поклонот. Ми вика кога ќе земам плата ќе ти дадам некој денар да му купиш нешто од мене, ако купам јас може нема да го бендисаш. Ок. Истиот ден, додека го славевме роденденот, се најдовме сами во соба јас, син ми, таа и другото внуче (исто внуци ѝ се и двајцата, по иста роднинска врска). На момент ја приметив дека заборави дека сум во соба, бркна во џеб, извади пари, почна да се пребројува и се пружа да му даде на другото внуче, и на момент се пресече, се сети дека сум тука и си ги врати парите (веројатно за да не биде ситуацијата дека на другото му дала пари, а на моето, што и роденден му беше, не). Веројатноста е голема дека подоцна на другото внуче му дала пари. Ништо не ѝ реков, веројатно не знае дека ја видов целата оваа сцена, ама не можам да го извадам ова од глава. После ова не можам да продолжам да се однесувам скроз нормално спрема неа. Знам дека на другото му има купувано работи, дури и позајмувала пари за да му купи нешто, секој ден само за него зборува... А моето како на улица да е најдено.