Психијатар и психолог не се посетува еднаш, треба подолго време работење на проблемот. Со посети на бајачки, свети водички, магии само си го пикате проблемот под тепих. Пак на психијатар и психолог РЕДОВНО. Ако не му се погоди еден, ќе бара друг. Ама со проблеми на депресија и нервоза се занимаваат само психијатар и психолог.
Одевме долго време и на психијатар и на психолог.... Но проблемите некако не се решија, му беше кажано рсбота работа и само работа.... Можебк сте скрос во право. Фала ви
На човек што има генерализиран страв, панични напади и сл. психолошки проблеми не му треба муабет дека му се правени магии да нема мир. Со таквите муабети само му се потхранува стравот а точката на контрола му се одзема и се сместува во нешто или некој надвор од него самиот. Ако маж ти има и параноидни тенденции како на пр. мисли дека некој го следи, се плаши дека некој му работи зад грб, го набљудува и сл (за што може само психолог или психијатар да каже дали има) ваквите одења по луѓе-бајачи само ќе му ја влошат состојбата, зошто ќе му ги потврдат стравовите. Одете на психолог редовно, нека разговара и нека работи на себе. Времето нека го насочи во барање работа и тоа активно. Ќе му даде канал во кој продуктивно ќе ја насочи својата енергија и од кој може да добие реален и корисен резултат. Кога ќе почне да гледа резултати од трудот, и кога ќе најде работа, а верувам дека ќе најде, ќе почне и да му се подобрува самодовербата и да станува постабилен. Не ме сфаќај погрешно, не зборувам против религијата и личните верувања. Напротив, вербата во Бог на многу луѓе им дава внатрешна смисла на нивното постоење и има психотерапевтски ефект. Но, претераното верување во сопствената немоќ, т.е. верувањето дека ние ништо не можеме, значи да кренеш раце од својата слободна воља, од своето знаење, своите способности и да бидеш пасивен во својот живот. Практикувајте работи и активности кои ќе го симнат на земја (и ќе го држат во реалноста) и поставувајте цели кои чекор по чекор ќе ги остварувате.
Скрос си во право,срека е и добро е што знае од што му е тоа,моментално е без работа,нон стоп е дома,Можеби шпгрешивме што отидовме на такво место каде ни кажаа дека некоја жена му прави маѓија за баш така да се осеќа како што е ......Но сепак 90 проценти верувам во Бога а 10 во тоа дека постои маѓија....Но сепак оставаме на Бога и ќе се трудиме да одиме напред со нормални работи од животот.....Ви благодарам на искрениот совет
Не е на одмет да посетите црква да се исповеда човекот да посетувате црквени литургии да се причестите, постење, молитва ќе ве насочи подобро свештено лице околу тоа. Кога веќе сте пробале со психијатри и психолози и нема подобрување ништо не ве кошта малце да се насочите кон религијата кон бог да се смири човекот малце духовно мислам дека ќе има подобрување.
Сите велигденски пости ги пости,секоја година.Се исповеда исто а и си има духовен отец кај кого оди.....Јас искрено доаѓам од фамилија која секогас била со Бога а истото тоа му го пренесував и таму цело време....Но доста време имаа потрошено на бајачи и гатачи (години се во прашање) што сега е малку по тешко да се вратат на божиот пат.....Но сепак гледам да не бегаме многу од тој пат......Така да само Бог ни останува како надеж како и секогаш...Бчагодарам
Баталете бајачи и гатачи тие само го оддалечуваат човек од божјиот пат само искрена молитва, пост, литургија да се исчисти човекот духовно не верувам дека му се правени некакви магии но како што кажа имал проблематично детство живеел раскалашен живот одвоен од бог па таквиот живот сега можеби го наплаќа данокот. Ќе се среди се само со верба во бог и истрајност. Среќно
Здраво, не знам колку е активна темава, но да пробам, јас немам широк круг на другарки, ги намалив, имам 3 другарки од кои 2 ми се ок, ама има една без причина некогаш знае иронично или не знам како да ми одговори на некоја порака, дрско, а без некоја причина, јас не сум личност која се расправа се лично си сфаќам и се потресувам (глупава сум знам), ама на пример ќе речам ова не ми помага за некој производ и ќе ми одговори со, па што сега, ако тебе не ти одговара на сите нема да ми одговара или како????? Се чуствувам навредено не знам како да објаснам, како се справувате вие со овие личности? Едно време почнав да ја игнорирам па после некое време самата ми пиша, девојчето е ок ама некогаш има некој испади бог да чува
За да ти одговара дрско и безобразно без никаква причина, очигледно е дека нема основна култура на однесување. Јас со таква особа не би комуницирала, а не пак да ми е другарка, би ја откачила во истата секунда.
Ne ja fermaj nogu strofo na ignor. Niooj ne smee bez respect da ti se ponasa. Ns ti e taa drugarka so takvoto loso ponasanje
Zdravo devojki. Navistina e hitno sekoj sovet ke mi bide od korist. Imam mn bliska osoba koja sto e vo Losa situacija I saka da se samoubiet. Somene e postojano I ovaa tema na razgovori ni e nonstop duri I zamisluva kako ke mu bide zivotot na drugiot svet.. (ako postoel). Ova samo mene mi go kazuva I nonstop place neprekinato. Sto da prevzemam? Ima 23god taa osoba mn mi e zal premnogu e mlad. Sto mozam da napra am. Nesaka sovet od strucno lice nitu lekar. Me moli me kolni na nikogo da ne kazuvam. So negovite nemam bas najdobar odnos I za toa nemoza da gi izvestam znam deka burno ke izreagiraat. Postojano mi gi broi casovite od zivot uste kolku mu ostanale. HELP PLSS!!!
Зарем до толку е лошо па спас бара ако се самоубие? Мораш да разговараш со неговите за да видат како можат дс му помогнат, сепак се работи за нивно дете. Итно му треба лекар и за разговор и за смирување а вака ти незнам колку можиш да му помогнеш
Неговите пред скоро и не кренаа телефон 2недели да прашаат каде е. Без некоа голема причина измислени глупости... Детево е душа човек мн е добар и не заслужува вака.
Сите околу него. Мисли дека никој не го сака само од мене добива малце љубов др сите го гледаат од корист. Има мн дешавки неможам да навлегува вака јавно. Мора да најдам најбрзо решение за ситуацијава навистина незнам како да му помогнам да ги спречи тие лоши мисли. Ако немаш совет и мислење ти извини можеби има попаметни од нас ќе не насочат. Поздрав!
Да го поттикнеш (за почеток заедно со тебе, натаму полека нека се осамостојува) на некој спорт. Ако не го бидува, макар и малку џогирање. Секој ден во исто време излегувајте за да трчате. Кондиција немора да има, може да се почне со прошетка па постепено да наголемувате. Нека се зачлени во некоја младинска организација, тие често имаат проекти и дел од енергијата може да ја насочи таму и плус ќе запознае и други луѓе. Исто така наоѓање работа е добар избор, рутината помага при вакви работи. Полека насочувај го дека стручните лица не се нешто од што треба да се плаши затоа што можат да му помогнат. Убеди го да проба секојдневно со витамини и да почне рутина на исхрана (појадок, работа, ручек, смути, шетање и трчање). Нека најде стенд ап видеа, цртање, читање, што и да го влече нека ја насочи навечер енергијата таму, а од утредента пак со појадок, работа итн. За сето ова време посочувај му дека стручните лица се лица од доверба и никој нема да знае дека бил таму туку тоа само ќе му помогне. Не мора да инсистираш премногу или постојано ама нека биде тоа потсетување почесто. Ова е вака што ми текнува што можеш ти да го насочиш, ама најмногу промена може да направи стручно лице. Ова е преголем товар со кој се соочуваш и веројатно и тебе ти е многу тешко. Затоа не би требало да го навикнеш премногу да се ослонува на тебе зошто може да има контраефект и за двајцата. Затоа и пишав дека за почеток можеш да го поттикнеш на овие работи, може и од време на време да му се придружуваш но тоа да не биде цело време). Се надевам дека некои од работите кои ги пишав ќе бидат од корист.