Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети

Дискусија во 'Психологија' започната од belieber, 31 октомври 2011.

1. cecaa9

cecaa9 Нов член

Се зачлени на:
    5 март 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Ти благодарам многу. Ке го практикувам се ова што ми го пиша. Веќе закажа да разговара со стручно лице.

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  2. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    2.414
    Тоа е веќе огромен и чекор и половина решен проблем. Нека има во предвид дека и не секој ќе му одговара па ако наиде на проблем таму, секогаш може да го промени и да отиде на друго место.

На Bezimenka90 и cecaa9 им се допаѓа ова.
  3. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.642
    Допаѓања:
    9.157
    Веднаш помогни му на психијатар однеси го и биди до него колку што можеш кажувај му нешто што ќе го мотивира дека луѓето се променливи дека еден ден се ќе биде подобро и убеди го ,дека вреди да живее за иднината ако е многу млад допрва ќе се жени деца ќе има само позитивно и внимателно со него носи го на прошетка во природа кажи му колку е убав животот дека без причина не постоиме итн.Се надевам бев од помош

На cecaa9 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Zdravo.. jas imam dete od 1.5 godina i imam dve sestri. Od koi postarata se porodi pred nekoj mesec. A so po malata sum mnogu bliska. Jas koga se porodiv nemav nikogo do mene a mogu mi trebase poddrska toj period. nit se zamaraa mnogu nit se javuvaa. Kerka mi dojdoa da ja vidat dali 1 vo 5 meseci. Nema veze ne im se lutam. Jas kako tetka na deteto na sestra mi sum presrekna edvaj cekam da pominuvam vreme so vnuka mi i ne sum materijalist ama sekogas i kupuvam se naj skapo iako dali moite sestri na moeto dete mu kupile samo 1 igracka. Ne mi e za poklonite tuku ete malku mi krivo iako jas za vnuka mi toa go pravam od srce i ne ocekuvam nidto za vozvrat. ama i sto pak malku me boli e sto drugata sestra sega zima slobodni denovi za da odi kaj drugata da i pravi drusto dodeka e sama so bebeto. Do den denes moeto dete nit go gledaat nit se zamaraat mnogu mnogu. Samo toa malku me boli . Dali jas gresam sto se custvuvam vaka? Se osekam nekako loso ne znam da go opisam custvoto

5. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.876
    Допаѓања:
    8.293
    @marija99992 Не грешиш, имаш и ти чувства. Можеш да разговараш со нив.
    А и едноставно можеш да се однесуваш како што и тие се однесуваат со тебе. Не вложувај премногу труд, доколку ниту тие не се трудат за тебе. И за муабет и за подароци замарај се онолку колку што и тие се замараат за тебе.

На cresa-jagoda и marija99992 им се допаѓа ова.
  6. Bebica18

Bebica18 Нов член

Се зачлени на:
    11 март 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Zdr, reshiv nesto da spodelamso vas...
    imam 19 godini, ne znam kako i zosto vo zivotot sum izrasnala i onaka osamena malkuu..sebesi se smetam za borbena licnost, no ponekogash ne znam do sto i sto mi se slucuva, imam kako crush on died person, bukvalno se razbiram da mi e zal za licnost koja pocinala, no jas taa licnost ne jaa poznavaam i veke 3 dena mi e zhal, si vikam kako da ja poznavav mozebi nemalo taka da se sluci, eden kup crni misli u glavaa...Si velam na sebesi dali ludam? Ve molam za sovet, na psihilog nikogas nemam odeno, samo mnogu mi e teshko sega bash, znam deka ke mi pomine niz godinite ova 2 pati mi se deshava, ne znam sto bi mozelo da e? Ne go zasluzuvamova , ve molam ne mi se smejte samoo;(;(:sweat:

7. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    2.383
    Како можеш да имаш краш на некоја личност што веќе е почината,не си ја запознала не ја ни знаеш?

8. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    89
    Здраво прво се извинувам ако постот не е за тука. Значи вака многу се оптеретувам околу домот поточно околу реновирањето,првиот спрат ни е реновиран пред неколку години купатило, кујна, дневна,спална. Е сега ходникот не е со плочки, горниот спрат исто така не е реновиран,и тоа ми ствара преголем нервоз да не речам бес има во мене... Сега за сега не сме во можност да средиме,и само размислувам кога ќе среди дали ќе можеме понатаму да средиме, незнам како да се изборам со ова ако може некој совет да ми дадете.

На Mateica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Искрено вака, да не ти е досадно?
    Мене кога ми е досадно вака се опседнувам...

На Maca Macka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    89
    Искрено не сте први што сте го поставиле ова прашање, честопати знае некој да ми каже имаш многу слободно време затоа вака размислуваш. Меѓутоа не,не ми е досадно само многу се напнувам околу тоа....

11. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.052
    Ја не знам што се наопнуваш околу тој
    Јас што да правам млада без родители а цела куќа ми е за праење а со финасиски тешко па и не се замарам ако мојме да се среди ќе се среди ако не не да сме здрави и живи

12. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    89
    Секоја чест на таквото размислување,и јас се трудам да мислам позитивно и дека здравјето е пред се ама пак доста се напнувам околу тој проблем.

На Kikiccc му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    1.052
    Купи си некој теписон што се во мода лични колку да се покрие ќе најдеш негде на попуст , јас така напрајв

На Јова му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.002
    Пред да мислиш дека ова е нешто што само тебе ти се случува да ти кажам дека се случува на многу луѓе. Не си единствена, не си полудена, само ти недостига информација зошто ти се случува така да се чуствуваш.

Станува збор за парасоцијална врска, појава која првпат е забележана во педесеттите години во Америка и се користела да се опише заљубеност во некое тв или радио лице кое е релано но со кого не сме се запознале или дури и кое е имагинарно, нереално. Најчесто тоа биле водители, спикери сл.
    Почесто се случува кај млади лица но може да им се случува и на постари.
    Предметот на обожување најчесто е славна личност и истотака е почината личност. Првично се сметало дека ова е почесто кај женскиот пол но се случува и кај машкиот пол.

Ти не пиша дали е лицето славна личност или јавна личност, но има голема веројатност.

Зошто се баш славните личности тие во кои се заљубуваме?

Да кажам одма - не е заради позицијата на личноста или славата или парите. Тоа е премногу површно.
    Причината е затоа што тоа се обично личности кои се прилично јавно експонирани, често присутни на медиумите и сите можат да видат добар дел од нивните приватни животи.
    Она што првично ги прави привлечни за нас се обично некои нивни позитивни особини кои ние ги перцепираме кај нив а кои ги вреднуваме како пожелни, па дури и ги сакаме истите тие особини кај себе или ако ги немаме ги посакуваме да ги имаме. На пр љубезност, добри манири, хуманост, итн итн. Заради тие особини се чувствуваме блиски и поврзани со нив иако не ги знаеме, и иако тие особини може да не ги поседува таа славна личност туку се дел од нејзиниот имиџ (кој често е намерно промовиран од нивните PR претставници).
    Славните личности преку денешните медиуми некогаш почесто ги следиме од реалните луѓе околу нас, зошто сме нон стоп на мобилни. И ние сме заради тоа почесто изложени на т.н. средби со нив.

Зошто е полесно да се осети таква подлабока емоција за некој што не го знаеме лично, а не за некој што лично го познаваме?

Затоа што дистанцата која ја создава медиумот е за набљудувачот побезбедна, како прво. Ги гледаме, следиме, запознаваме анонимно, без страв од еден куп работи кои би не загрижувале доколку некого сретнеме лице в лице: нема страв од лош впечаток за нас, оптовареност што да се каже, што да се носи и сл. нема ..
    Може да си малтене дома во пижами и бушава...
    Истотака нема ни опасност од одбивање, од конфликт, од нарушување на својата комфорт зона од нарушување на убавата слика за себе...

Со сето ова кажано тогаш можеби е појасно зошто обично вакви крашови имаат личности кои се малку понесигурни во социјалните интеракции и кои се поповлечени.
    И зошто се чести кај млади лица кои допрва формираат своја личност, осознаваат какви се, кои им се добри а кои лоши особини.
    И во продолжение- истражуваат какви врски сакаат со партнерот, што бараат кај својот идеален партнер...

Така да не се оптоварувај, сосема е нормално ова што го доживуваш.
    Како ќе созреваш и ќе градиш подлабоки врски со реални личности, така ќе почне да бледнеат емоциите за ликовите кои не ги знаеш.

15. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    89
    Се извинувам за постот,го имам истото
    прашање поставено и во темата "КРЕДИТИ" меѓутоа не добив одговор.
    Ако може некој од тука да ми одговори,ептен ми е битно во комерцијална веќе ме одбија... Дали знаете некоја друга банка дали би ми одобрила ,да напоменам без рефинансирање. Се извинувам уште еднаш.
    Здраво,значи вака имам еден кредит од 15.000 евра земен пред околу 6-7 месеци. Е сега ме интересира дали можам да земам во друга банка кредит ? Дали некој имал слична состојба и дали му одобриле?

16. yinyangg

yinyangg Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Не ми е лесно воопшто. Моите многу ме контролираат цел живот и за секоја моја одлука. Фатив дечко што не е од добра фамилија и што има правено некои глупости во минатото, но секоја личност созрева и се менува и го гледам тоа кај него и гледам колку ме сака и колку многу работи е спремен да направи за мене. Мајка ми кога дозна за него ме натера присилно да му раскинам. Тоа беше многу трауматичен период на кој кога и да помислам ми станува многу лошо. Премногу ми беше лошо што почнав дури да посетувам и психолог онлајн. Јас не можев нез него и почнав тајно да се гледам повторно. Но сега се чувствувам како да го изневерувам моето семејство поради оваа одлука и дека ако дознаат ќе биде уште почошо. И не сакам да ги изгубам родителите( мајка ми ми кажа дека ќе си замине и дека нема да има никаков контакт со мене ако останам со него), но не сакам да го изгубам ниту него зошто цело време ми беше најголема поддршка и имав мир со него. Мислам дека сум во безизлезна состојба, секој ден сум на дијазепами и губам желба за живот, се плашам…

17. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.382
    Допаѓања:
    26.399
    Со таков дечко ќе страдаш
    Не ги подржувам твоите ама имаат право што не сакаат да си со него. Сегашните грешки покасно ќе ги сватиш.

На SnowWhite8 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    3.507
    Here we go....odluka na zivotot, mozebi kje ti bide pa podobro so nego, ama mora da ti dade NEVEROJATNA PODDRSHKA.!

19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.478
    Допаѓања:
    127.189
    Ако во болдираново не гледаш црвени знамиња, многу си наивна.
    Мајка ти е во право. Не треба да бидеш со таков.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    3.507
    Mozhe da e vo pravo, ama I ne znachi deka e.