Малку треба за да се подгреат тензии и се гледа одма до кај сме со соживот. Еве како случајов со медицинската сестра, се сврте веднаш на национализам. Што бараше тој Албанецот на Кораб да го симнува македонското знаме и да стави албанско? И многу пати досега имало такви случаи со знамиња и други провокации или што и да е тоа за Албанците што се занесуваат. Имам комшии и колеги Албанци и немаме проблем едни со други, си се почитуваме како луѓе, ама нема соживот со некој што си замислува дека овде ќе ни прави албанизација. Во Македонија дошле и не почитуваат ништо од државата што добиле туку уште и бараат, малку им е се'. Епа без почит, нема соживот.
Поентата е што Македонецот одамна нема избор, а проблемот не е во ништо друго, туку во тоа што пред некои 150 години на некои Македонци во Тетово, Гостивар, Дебар им текнало да шиткаат имоти. Кој соживот сакаш кога ќе останеш сам во едно маало? Македонците требало да учат од косовскиот пример, тоест да не го прават тоа што го направија Србите на Косово.
Галате мешано со Албанци, Турци и Македонци. Македонците третина во селото. На територија на Врапчиште, Македонците по најнов попис се 4%, како Србите на Косово. Исти маки како косовски Србин, има обврски, а права нема. Еве Македонците што се секираат за Палестинците, се воодушевуваат од Хути, нека кажат чаре како сега Македонците во Галате да си ја обноват црквата. Имаме решение за сите свестски проблеми, се знаеме, ама како е дојдено во Врапчиште да има само 4% Македонци, е тоа не се зборува ич. Жал ми е за луѓето што ги уапсиле.
Панче наместо да тресе политичари почна да го тресе народот. Убаво им викаше Славјанка на луѓето ти прв ќе влезеш. Полека, полека политичариве сите ќе не напикаат по затвори само тие ќе си шетаат по улици и на одмори. Тие обични недостојни смртници ќе барале средба со градоначалникот од ДУИ... Па Африм Гаши за џабе потпишуваше договори со заменик министерот за исламски прашања на Саудиска Арабија за некој овде цркви да гради?! (Видео): Скандал: Приведени граѓаните кои обновуваат црква оти побарале средба со градоначалникот на Врапчиште - Expres.mk Од библиска Македонија станавме муслиманска Македонија. Уриме!
Демантирано е. Има пријава, нема приведени. Тамошното обвинителство уште нема ни утврдено факти за случајот.
Приведени, па пуштени. Потврди МВР вечерва. Инаку, во Гостивар војна немаше во 2001 година, ама ете црквата ја запалиле. И? Државата осуди ли некој за палењето на таа црква и многу други? Не. Еее, Македончето само се смее и потценува други народи, и плете приказни кој и што ќе пропадне по светот, па ова да не смееш во своја држава во двор на црква да стапнеш е пример за една голема пропаднатост и немање право на глас во свој двор. Што е поарно Галате од некое косовско село? Ништо.
Случајов веројатно е политички мотивиран, ама... Обвинителството ги предупреди медиумите да не шират дезинформации. Немало наредба за приведување, но полицијата морала да ги тргне од објектот оти, според инспекторот и општината, инаетџиите не разбирале дека не може да фаќаат таму само со амин од корисник на државно земјиште. По извршените разговори е увидено дека за сега нема основ. Прво мора да се утврдат фактите за да се види дали има кривично дело.
Мене не ми е гајле за политичките партии, мене ми е проблем што некој се дрзнал да стопира обновување на верски објект, кој бил разрушен од терористи во 2001 година. Да те потсетам дека Скопје е опколено со џамии кои рикаат во ниедно време и никој не смее да им зуцне. Ти текнува на Орлено во Чаир или она во липковско? Се што е на штета на Македонците се третира како политички само да не се увредат оние 20%. И пошо ја терате политички: нели ВРМО ДПМНЕ ќе ги апсеа ДУИ? До кај се со тресењето? Еве Македонците кревале тензии заради црква. Пуста библиска Македонија... МВР предупредува: Ќе има кривичен прогон за подгревање на меѓуетнички и меѓурелигиски тензии
Ми иде да се иселам. Муабет за соживот пред Европа само. Прво треба да се цивилизираат, еманципираат, да научат македонски. После соживот. Ама од Косово и Албанија им перат мозок, и си зимаат сила. Златен Путин… Погледни нѐ молим те.
Господ ќе ги казни. Србија една ракета нема. И Грција. Милина. Влагаш у Скопје од Србија, прво глеаш ракета.
За обновување е потребна дозвола што ја немаат. Они се вадат дека само расчистувале терен со амин од корисникот на државното земјиште. Арно, но земјиштето е државно и е дадено на еден корисник на користење, не на таа група која дошла таму. Само со амин не може. Што барале и да снимаат средба со телефони без дозвола? Градоначалникот имал право да побара да си одат. Идејата е добра и црквата треба да се обнови. Но, тоа мора да се направи со почитување на законите.
И споменик на УЧК и музеј нивен се постави на државно земјиште. И џамиите крекаат близу образовни институции, сред испит и предавања ми пееле. Мене црква не ми значи нешто во животот ама до утре прајте се наудрени дека ова не е со меѓуетничка позадина
Има ракета во Србија, во Белград мислам 4 се вкупно. Еве како знам: се враќале колеги од службен пат, петок било, им рекле да се прошетаат, пауза во Белград, и овие се шетале, шетале, а работата била, паузата ја барал Албанец од групата да оди на молитва во Белград, да не испушти дека петок. Па Прешево на пример, едвај има некој Србин, Бујановац е Албанци, па Роми, па Србите се трета заедница. Од Врање почнува Србија. И лесковачки и нишки села имаат купено имоти, уште кога имаа 11.000 имоти во Ниш, што не е малку, иако е Ниш голем град, тоа се имоти како за едно Делчево внатре. Само трескаме глупости од типот Македонија библиска земја, а толку џамии има во Македонија, што е бетер дури и од некои исламски земји ако се земе предвид број на жители и површина. Македонците дури се смеат на други, посмешни од сите се. Па и од Босанци имам видено коментари како се смеат на Македонија. Сте пуштиле снимка од Струшки вечери, еве и годинава, додека читаат, дошле луѓе од цел свет, ечи молитва од џамија. Барем за тој ден да се договорат да не биде толку гласно. Па ние на Исламабад личиме, и гледаш Македонци кажуваат кој каков бил, кој глуп бил, кој сиромав, па од нас побатал нема. До овде сме дојдени од простотилак. Да сме биле паметни, немало да се случуваат ни 10% од тие работи што се случуваат сега.
Добро тие 3 У Прешево има орли. Имам роднини И таму притисок им праат. Ама затоа у Србија тоа РКС си го кријат Ја ќе си барам чаре надвор. Не само за парите, шиптарски не зборам, нека ме убијат. Не виткам кичма пред опресор и точка. Иам воени лица ( Бог да ги прости), грев е да им плукам на трудот и крвта.
У Карпош. Ја неам чуено поп ни за Велигден. А таа ракетата у 4 у Нерези шо пее и ме буди. Ја ќе им стегнам пријава некој ден. Да си ги будиш твоите. Каоо у Дубаи такви земји, мора да почитуваш нивен закон, дрес код и сл. А овде кој шо сака?
Реално на Галате му фалат прво Македонци, а после црква. Препоставувам дека дури сега некои Македонци слушнаа за Галате. Јас имам поминато покрај Галате и се зачудив дека има над 200 Македонци, мислев дека се стотина. Џабе е црква ако нема народ што ќе оди во таа црква. Не мислам за сега, за 10 години на пример. И тоа е една голема катастрофа да имаш само 4% население во општина на македонска територија, невидена катастрофа е тоа. Се што е под 50% е катастрофа. Косово од тоа е таму каде што е, втора албанска држава на Балканот. Нема српско Косово без Срби, просто и едноставно. Да треба нова црква да градат во Врапчиште, дозвола нема ни да добијат, немаат градоначалник, веројатно ни советник во општина, што е катастрофа.