Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Соочување со сопствената секусална ориентација_Coming Out

Дискусија во 'Психологија' започната од LGBT, 20 јули 2011.

1. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.044
    Предрасудите се вкоренети во македонските гени. Кој знае дали некогаш овој народ ќе се ослободи од нив.
    Да не ја споменувам пак лажната моралност.
    Пријатно се изненадив кога разбрав дека Ирска ги прифатила истополовите бракови, а таму народот е прилично религиозен и конзервативен.
    Јас познавам доста кои се гај, ама ни на крај памет не им е да се искажат и произнесат како такви од причини кои ги споменав погоре.

На MajklMK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bokchee

Bokchee Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    810
    Ах, добро ај, Викате дека, ние македонците сме изрод народ, што не ги прифаќаат другите? Добро, а што да се каже во Москва, каде ЛГБТ е забранета директно од Путин? Тоа русите за ништо не ги бива нели? Затоа сад се упичкани од нив.

Почетокот на човештвото, било да преживее и да се разможи, тоа треба меѓу маж и жена. Таму немале, педери ни лезбејки, пошто незнае ни што е тоа. Вајда, незнаеле. Сега, како што сме ера на војни, моќ, на крај сами ќе се оништеме, само поради војните, и педерчиња и лезбејчиња на сите страни. Тоа за мене не е нормално, што сакаат нека прават низ затворени врати, искрено, неможе дете каде сеуште учи од се околу себе, да гледа како педерчиња си ги драпаат јајцата во јавност?
    Дај озбилете се малце, ЛГБТ не би требало ни да има, а не ни да постои.
    Нашите предци да знаат што се случува ќе се превртат во гроб или каде и да се сега.

На Leat, Аргентина *, Kukla994 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.740
    Допаѓања:
    43.883
    A ти мислиш дека ова е некоја модерна болест?Хомосексуалноста постоела секогаш и ќе постои.Причини за војни и стекнување моќ не проилегуваат од тоа кој со кој спие, туку од себичноста на луѓето.Не ми е јасно како може да ги мешате овие работи, стварно не сте ми јасни.И плус не значи дека ако маж и жена се драпаат во јавност детето ќе научи нешто поубаво и попаметно.

На MajklMK, P.S.love, bittersweet и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    Да почнам од она всадена предрасуда и вулгаризирање од типот дека ако некој е геј ќе се драпа во јавност и ќе биде лош пример за децата. Драпањето во јавност не зависи од сексуалната определба туку од културата и пристојноста на лугето. Според мене исто е вулгарно ако на улица се лигават хетеро сексуален или хомосексуален пар, разликата која ја гледате е всаден само во вашата глава. Мило ми е што во последно време бариерата за лезбејството кај девојките се повеќе се руши и што девојките се попушта и што се повеќе девојки се обидуваат да уживаат во сексот наместо да се занимаваат со предрасуди. Додека предрасудите кон машката хомосексуалност се многу подлабоко вкоренети и тешко дека некогаш ќе бидат прифатени во вакво општество. Неможам да сфатам зошто би се плашел да имам пријател хомосексуалец, ќе ме силува, или поради својата сексуална определба тој е по дифолт лош човек? Јас барем мислам дека лугето треба да ѓи гледаме како луге а не според тоа со кого имаат секс. Јас мислам дека воопшто не е лошо да се експериментира во сексот и се она што луѓето ѓи прави среќни а не штети никому треба да го прават.

На MajklMK, 1209, Arthur и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.279
    ЛГБТ заедницата во Русија не е институционално забранета, туку истополовиот брак.
    Впрочем, не знам колку си информиран, но уште во периодот на Антиката постојат истополови врски. Хомосексуалци биле многу интелектуалци, филозофи, уметници итн, што само дополнително укажува на фактот дека тоа не е ,,појава на модерното општество'' туку е природна потреба која од седумдесеттите години па навака е тргната од листата на болести, од страна на APA.

На MajklMK, tessie, Abrakadabra и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    Пред неколку дена на ЛГБТ заедницата им беше забрането одржувањето на геј парадата, на тоа мисли Бокче. Поентата му беше дека не е само Македонија онаа која е „затуцана“, туку и други, големи и релативно развиени и моќни држави исто така се институционално против геј популацијата.

Инаку, Ирска што ја спомна Абракадабра, високо религиозна земја која ги изгласа геј браковите на референдум... е само уште еден доказ дека колективната свест и начинот на размислување на една голема маса народ е раководена од две фамилии. Секој референдум со добар маркетинг ќе биде изгласан онака како што сакаат оние кои го спроведуваат референдумот.

Токму затоа прифаќањето на геј популацијата во светот е толку масовно во последно време, зашто геј лобито, преполно со пари, со одличен маркетинг и напорна работа ги убеди западно-европските земји дека е добро да се биде геј, дека е во ред и дека нема ништо лошо во тоа. Не велам дека има нешто лошо, велам дека обичниот човек не размислува сам, туку размислува на начин на кој ќе му биде суптилно наметнато.

Кај нас, како и во источниот блок, сè уште се игра на картата на традиционалните вредности и фамилиите и организациите кои се борат за власт секогаш ја потенцираат и истакнуваат својата верба во Бог и своите традиционални вредности. На запад, традиционалните вредности и минатото не игра голема улога во освојувањето на емоциите на обичниот човек, па оние кои сакаат да ги освојат играат на картата на демократија, либералност и како во последниот случај со Евровизија - building bridges. Но, да се потсетиме дека не многу одамна, истата та западна Европа играше на картата на Бог, па палеше вештерки и убиваше безбожници. За гејови муабет да не правиме.

Значи, сè е до тоа која стратегија креаторите на јавно мислење ќе ја одберат и колку добро ќе ја изработат. Врз основа на тоа обичниот човек ќе биде ЗА или ПРОТИВ геј популација, дрога, религија, уставно уредување, кое било прашање од социјален карактер. Сепак, на крајот на денот, без разлика на тоа каде живее, просечниот човек ќе биде ниско интелигентен и ќе размислува како ќе му биде наметнато. :emo:

На Аргентина *, mimiiiii, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.279
    Мислам дека добро го сфатив, и не мислеше само на парадата, туку на човековите права гарантирани со уставниот поредок. Што се однесува центарот, тој не е забранет и сеуште постои, како на пример тука, што е подржан од Хелсиншкиот комитет.

На Abrakadabra му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    10.329
    Најсмешни сте ми вие загрижените за нивното размножување и оддржувањето на човековата популација на Земјава, ве замислувам како се превртувате навечер и не можете да спиете поради ваквите егзистенцијални прашања за мајка Земја :sweat:

Дај не бидете смешни. Светов е толку населен и забеган поради тоа прашање, во Кина насилно ги тераат да абортираат жени во 9-ти месец поради пренаселеност, во лаборатории секојдневно се готват нови вирусни коктелчиња за редовна годишна чистка, народ секој ден умира од недостиг на елементарни услови за живот, они се загрижија за популацијата.

Хомосексуалноста не е од вчера, ниту меѓу луѓето ниту помеѓу животните. Тоа што луѓе живееле заробени во бракови какви што биле погодни според општеството не значи дека не постоеле. Знаете, до пред не многу години и на овие простори имало многу нарачани бракови, се венчавале луѓе што прв пат се виделе една недела пред свадбата. Замислете си сега во овој момент да ви е лишено тоа право како ќе се почувствувате. Се' уште има луѓе во светов што сметаат дека тоа е премногу удоволување и земање за слобода и дека не треба да биде така, ама фала Богу сепак не опстојале како мнозинство и лоцирани се во одредени делови од светов. Слободно прочитајте и некоја книга да видите што мислат за тоа тие мажи и жени и како им е во душата на нив.
    Зошто сметате дека вашето мислење е толку битно за некој цел живот да мизерува, да биде лишен од љубов, да не биде прифатен од сопственото семејство и работна околина само поради тоа што сака да биде дел од истополова врска каде што замислете и двете особи се полнолетни и свесно и без никаква присила стапуваат во неа? Што вам ви пречи тоа што некој се сака и ве става над нив во општеството?

Во однос на конкретнава тема и соочувањето со сопствената сексуална ориентација, најдобриот другар ми е хомосексуалец па знам низ што поминувал и се‘ уште поминува. Фактот дека го привлекуваат машки го знае уште од 5 години, од тогаш кога сите почнавме да се закачаме со симпатиите во градинка. Немал таблет со интернет за некој од моќното геј лоби да му го пере мозокот.
    Да признаеш дека си геј во вакво општество не е нималку лесно, ниту пак да носиш толку години таков товар и таква тајна со себе. Да не можеш да бидеш искрен пред родителите, пријателите па дури и пред себе поради тоа што се плашиш од реакцијата што ќе ја предизвика вистината и последиците. Џабе е и што е предобар и културен и воспитан и образован. Најслесно е кога се‘ е по калап.

Јас не сакам да живеам во такво општество каде две свесни и возрасни единки треба да ја кријат својата љубов и да придонесувам за нивно мизерување дур се живи, затоа што не сакам ниту мене тоа некој да се осуди да ми го брани и оспорува.

Ама такви сме ние луѓето, ни боде очи се што е поразлично од нас и тешко ни оди прифаќањето. Се‘ уште се гледа со гадење и презир кон деца со даунов синдром, аутизам и сл. па што останува за „некој што сака да си го пика кај што не треба“.

На MajklMK, sparklie, P.S.love и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Captain-Omni

Captain-Omni Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    5.231
    @Giovanna - секој со своите грижи за мајката Земја. Овие за размножувањето на луѓето, другиве за размножувањето на загрозените видови животни, за убивањето на делфините, за сè освен луѓето. Ти си од другите, да погодам, страшно си загрижена за живиот свет на Арктикот.

Инаку, ова ми бодеше очи да ти реплицирам зашто знам дека од мојот пост го влечеш...
    Поединци и организации врз база на пари и моќ креирале јавно мислење илјадници години наназад. Таблети и интернет има последниве деценија-две, но никогаш не било тешко да собереш голема маса на народ на едно место и да ја натераш да размислува како едно. Примери имаш колку сакаш, од идејата на социјалистичка Југославија (дека денеска е „дан младости“) дека Тито е малтене Бог, преку идејата на Хитлер за убер алес и надраса, до идеите на Ватикан за палење вештерки што веќе ја споменав. Народот го мисли она кое попаметните ќе му го наложат. Не биди и ти дел од масата која не сака да мисли. Сама земи ги пред себе фактите и не пишувај такви „за малце ироинични“ реченици во обид да го дискредитираш она што сум го напишал, особено не го пишувај тоа зашто не се обидов никого да убедам дека да се биде геј не е океј или дека геј движењето е тренд, велам дека она што е тренд, ако може така да се нарече е офанзивата на геј лобито, светот да ги прифати геј луѓето како еднакви, што воопшто не ми пречи како акција.

Но, се обидувам да потенцирам и на фактот дека никогаш нема само една вистина. Бидејќи ја спомнав нацистичка Германија, доколку Германија успееше да превагне во втората светска војна и фашизмот станеше реална политичка опција во светот, сега во учебниците ќе учевме за некои сосема нови развои на настаните и тие ќе беа ослободители од режимите во светот. Тие ќе беа добрата опција, вистината ќе беше нивна. Така е и со случајов за геј популацијата, за вакцините за деца, за образованието, за марихуаната, за религијата, за многу други прашања околу кои западот и истокот како две главни оски водат борба веќе со векови. Нема една вистина која е исправна, има само вистина во која сме убедени.

Сега, знам дека ако ми реплицираш, ќе биде лута и ќе сметаш дека не те почитувам, но верувај ми дека тоа не е вистина. Те почитувам и доколку сметав дека не си една од оние кои не можат да размислат со своја глава и да видат дека можеби ставот кој го имаат не е производ на сопствениот ум, немаше ниту да го пишувам сево ова.

Истото го сметам и за „другата“ фракција, кои мислат дека хомосексуалноста е болест. Не може таква мисла која оди до крајност да поседува кој било здрав ум. Сè што имаме како став и размислување мора да подлежи на сопствена критика и да бидеме подготвени тоа да го смениме ако нови факти произлезат. Никој не смее на вакви теми каде очигледно луѓето се поделени во два табори да донесе одлука која се брани со живот. Единствено што треба да се брани со живот е семејството и тоа од природни непогоди, умирањето за идеи произлезени од човечки ум е врвот на нечовечноста и тоа мора некогаш да го доживее својот крај. Луѓето мора конечно да разберат дека секоја тема на светот е тема вредна за дебата и дека никој никогаш не смее да има ограничувања да направи што сака, додека тоа не го загрозува животот на некој друг.

Затоа, нека не ти бидеме најсмешни ние или тие или оние, зашто не си многу различна од... кои и да ги одбра како спротивност.

10. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Немора да значи дека ако се геј нема да имаат деца. Има и вештачко оплодување, а и посвојување. Подобро да децата растат во семејство каде што ќе им биде пружено љубов и грижа. Отколку во домови без родители, каде што не им се обрнува внимание, и цело време живеат со фактот дека некој нив ѓи отфрлил. се немаат основните услови и потреби кои му се потребни на секое дете за да има среќно детство.

На MajklMK и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  11. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не треба човек да се прифати себеси? Ај, некој неќе ист музика како тебе, не треба да постои? Знам дека станува збор за генетско нарушување, но не значи дека треба да плукаме по нив и да не ги толерираме. Ич не ми е гајле за Русија и Путин, едно е хуманост, друго е политика.

На Abrakadabra му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    10.329
    @Captain-Omni не знам зошто мислиш ако сакам да ти се обратам дека нема да те тагнам/цитирам. Не се плашам од директна дискусија ако осетам потреба, а и многу ги мразам таквите меѓу редови подбуцнувања и прозивања каде што некој треба да се пронајде, па ни самата не се служам со тие методи. Почитувам директност и изложување на аргументи и не гледам повод да бидам лута што си ме прозвал да подискутираме. Се надевам разјаснивме и за во иднина :)
    Можеби доби таков впечаток затоа што ти беше оној кој најмногу зборуваше на последнава страница за влијанието на геј лобито, но немој да мислиш дека си единствениот што го кажал тоа и дека мојот коментар се однесуваше директно на тебе. Исто како што не ги цитирав ни оние загрижените затоа што мислењето ми беше напишано општо врз база на секојдневни случувања, информации, впечатоци и заклучоци кои лично ги имам искусено и процесирано.

Инаку никој од нас не е имун на оние информации кои се обидуваат да ги наметнат креирачите на јавното мислење и секогаш повеќе или помалку сме изложени на нив без разлика колку сме свесни за тоа во моментот. Но, секој човек кој сака да си ја издигне свеста на малку повисоко ниво и да се обиде да размислува сам со своја глава нема да ги прими сите тие информации глатко без да има потпора за истите. Јас се што сум кажала можам со примери и факти да си го поддржам и да ти кажам зошто размислувам вака или онака.

И баш затоа сакам да ми објаснат истите тие што веруваат во другата вистина зошто се против нешто што нив никако не ги загрозува и што толку ги здоболува. Според мојата вистина хомосексуалноста не е заразна, не се пренесува со делење на иста просторија или размена на телесни течности.
    Ова со други зборови.
    Нека повели кој сака нека ме демантира, не ми е на мене замрзнат ставот. Сакам дебата, ама не со аргументи како „леле нема да има кој да ја продолжи човечката лоза за 100 години“. Има луѓе што се во хетеросексуални бракови па ете и тие не можат да имаат деца, има луѓе родени 100% стерилни со разни синдроми предизвикани од мутирање на днк, па некој да може сите тие ќе ги спали на клада затоа што не се нормални по негови стандарди. Не е проблем само хомосексуалноста, проблем е како што веќе кажав да се прифати она што се одвојува од стандардниот калап, а како раса премногу долго сме на планетава под разни влијанија што предивикале промени во нашиот геном за да се повикуваме на времето кога луѓето се' уште немале оган и како било тогаш. Воедно и огромна бројка луѓе над 7 билиони ја населуваат планетава за толку ограничено да размислуваме дека сите сме исти.
    Едно време и расата беше проблем, па уствари и се‘ уште е и покрај сите обиди за маскирање. За нив пак што ли е причината да бидат сметани како понизок степен во човештвото? Обично оние први што рипаат против хомосексуалноста се исто први да кажат нешто за тој прљавиот циган/црнец, истите оние што тетовираните ги сметаат за тепачи и наркомани, металците со долга коса за ментално растроени латентни убијци и тн. Подлабоко во психологијата лежи проблемот, а не кој се размножувал, а кој не.
    Тука ќе прекратам, да не ја одолговлекувам, поентата ми ја сфати сигурна сум.

Јас мојата вистина меѓудругото си ја градам врз темелите што моите родители ми ги поставиле, иако понекогаш и војна сме воделе поради влијанието на околината. Па баш и токму поради таа причина се надевам дека јас моите деца утре ќе ги растам во едно посозреано и емпатично општество каде што нема да биде главна преокупација сексуалната ориентација на комшијата туку дека ќе може енергијата да се троши за далеку покорисни работи. Што да не и живиот свет на Арктикот : )) (да разбиеме тензија де :) )
    ...Па ако некому сум му смешна и јас поради тоа мое размислување искрено да ти кажам па и нема да имам никаков проблем, само ќе се надевам дека не преовладуваат ;)

Последна измена: 25 мај 2015
    На MajklMK, Captain-Omni, Marossa и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.279
    Мислењето не зависи само од пласираната идеологија, туку и од личното искуство кое е пресудно врз донесувањето одлука и градење понатамошен став кон теми од ваква или слична природа.

На Captain-Omni, Marossa и Giovanna им се допаѓа ова.
  14. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.337
    Во врска со темата, сопствената борба и процес низ кој минуваат лица кои што не го прифаќаат сопствениот пол, би ја споделила приказната на Erlan Bakker. Роден како маж, за на 48 годишна возраст да стане жена, Erlynnе Bakker.
    Инаку на други полиња реализирана личност, со семејство, сопруга и деца, бааги успешен индустриски дизајнер и позната тв личност уште од времето кога е маж.
    Доколку некого го интересира, бујрум, долг текст е па во спојлер.

Најраните сеќавања и се од четиригодишна восраст како момче кое чувствува дека е во погрешен клас, дека би требало да биде во класот со девочињата. Иако во Холандија, во тоа време 60-70 ти години, сепак е табу да се чувствуваш поинаку од тоа што физички си. Како што опишува таа, тоа е чувство со кое што учиш или се навикнуваш да живееш. Нешто што психички го паркираш на страна, и тераш со животот најдобро што можеш и умееш. Го потиснуваш чувството, бидејќи нема некоја допонителна вредност ако ништо не можеш да смениш. Се фокусираш на оние секојдневни работи, школување, градење кариера, па и семејство и деца.
    Вели дека однесувањето како маж и е научен процес, а не вроден. Таа со години "краде" од мажите околу неа како да се однесува во одредени ситуации, а да биде општествено прифатено однесување на маж.
    Сопругата е таа која ја забележува двојната личност во него во тоа време. Во ситуации каде општеството е присутно, тој се однесува маскуларно, како што околината очекува од еден маж, за сето тоа да се смени во домашната опуштена и позната сигурна околина, каде што неговата мека страна излегува на површина. Сопругата започнува да зборува на оваа тема, што тој со големо олеснување го прифаќа, бидејќи како што вели, тоа е нешто што со години сакаш да го кажеш, а не можеш.

Највпечатливо е кога збоува за облекувањето на штикли додека е маж. Во тој момент чувствува огромна тага. Не затоа што се чувствува заробен и не може да се претстави на околината како жена, туку затоа што не сака да биде она што го чувствува, едноставно не сака да се чувствува поинаку од она што би требало да го чувствува еден маж. Таа дилема е неподнослива и неколкупати размислува на самоубиство. Како што вели, менувањето на полот не е нешто што го правиш затоа што сакаш, туку затоа што мораш, затоа што животот и преправањето станува неподнослив доколку не направиш промена.

Целиот процес на свесно менување на полот трае кај неа 8 години, а несвесната борба со идентитетот трае целиот нејзин живот (има 48 години). Трансформацијата и е целосна, со операција на половиот орган, хормонски терапии и се.

Сеуште живее во заедница со сопругата и децата. Сопругата е сеуште хетеросексуална жена. Како што вели, врската со некого е многу повеќе од сексуалноста, и многу повеќе е заедничко отколку само постелата. Децата сеуште го викат тато.

Кога ги оценува периодите на нејзиниот живот, на животот како маж и дава 8, животот во најтешкиот период на двоумења (период од околу 5 години) добива 1,5-2, а животот како жена добива 200.

Во однос на дискусијата, потполно ги прифаќам луѓето кои што ги привлекува некој од сопствениот пол. За мене се сите луѓе кои што потоа ги оценувам врз основа на нивните карактерни особини, а не сексуална определба. Не ми е разбирливо зошто беше спомнато во погорните коментари, дека прифаќањето на хомосексуалците се смеат за став кој што не може да е изграден со сопствена глава туку треба да се секогаш резултат на некои убедувања врз широката маса од некои поеднци или организации.
    Не живеам во Македонија, туку во општесво каде хомосексуалноста е одамна прифатена. Имам и пријатели и колеги хомосексуалци, со кои што сосем нормално се комуницира. Не се прави муабет за испрани мозоци, туку се јаде ручек, се договараат работни состаноци, се зборува кој омекнувач за алишта се користи, како напредуваат децата на училиште, каква помош добиваат во однос на дислексијата, осигурувања, дали ја гледале утакмицта вчера вечер на тв, итн итн.
    Иако е либрална земјата, стереотипите и неприфаќањата постојат и тука, но во далеку помал размер.

Во екот на евровизија, се присетив на коментарите околу Кончита, од типот на "Што да му кажам на детето кога гледа жена со брада?". Па што знам, пробај со вистината, дека децата воглавном се раѓаат како момчиња и девојчиња, но дека не секогаш се чувствуваат како такви, и објасни им. Кој знае, можеби ќе се изненадиш од реакцијата и искреноста на децата и колку се поспособни да ги прифатат различностите од самите ние. Ова нели во случај дoколку не мисли дека штркот ги носи.

Последна измена: 25 мај 2015
    На MajklMK, anel, Abrakadabra и 2 други им се допаѓа ова.
  15. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    не прифаќам во никој случај геј или лезбејки ...не ми е поимливо да гледам како двајца/две се лигаават се бакнуват и ред др ствари....ако продолжете да ги подржувате ни отиде светот..ке не снемаа бее луѓе...за репродукција треба маж и жена да ни продолжи поколението вака за каде сме...искрено јас сум против и стојам зад тоа и во иднина кога ќе имам деца ке ги воспитам да одат по правилниот пат нормалниот како што оставил бог.....

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.044
    Ти можеш од петни жили да се трудиш за тој твој правилен пат, ама ако детето твое одлучи да биде геј, што ќе правиш ? Повеќето геј и потекнуват од такви хомофобични семејства !

На MajklMK, P.S.love, Papillon.Papi и 3 други им се допаѓа ова.
  17. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Значи ли тоа дека сите оние кои не се во можност да имаат деца или пак не сакаат да имаат деца треба да се уништат бидејќи нели не се разможуваат?(facepalm)
    Мислиш сите оние кои се геј од дома ги воспитале да бидат геј, онака мајката и таткото му викаат на синот ај сине биди геј?:wasntme:
    Никогаш не можеш да тврдиш дека ќе ги воспиташ децата да не бидат геј, тие се раѓаат геј а не стануваат поради воспитувањето или околината.

Сум пишала и друг пат мислам на темата, немам ништо против геј популацијата а дека ќе бидам среќна ако дојде ден да ми каже едно од децата дека е геј нема да бидам среќна, далеку од тоа али никогаш нема да си го отфрлам детето поради сексуалната ориентација.

На MajklMK, P.S.love, Marossa и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Еве нешто убаво. Не дека сум религиозна, ама убаво е.

Стоп за хомофобите!

11377382_879158375507531_6685913948622141898_n.jpg

На P.S.love, s1a1n1d1r1a1, Marossa и 2 други им се допаѓа ова.
  19. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    за да не додје до тоа треба да не се подржуват ваквите работи за да не биде моето ,твоето и други деца,,,тоа сакам да го кажам колку повеќе се става акцент на таквите работи толку повеќе светот ни забегува.....колку се подржува тплку популацијата си зема за слобода..а кога јас нема да подржам ти,друг трет пет и така ке го донесеме светот до поубаво место за живеење...

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  20. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    за тоа ако не можеш да имаш деца постојат др решенија не кажав дека треба да се уништат...кажав дека треба да спречиме светот да ни забега...што правиме ако почене во сит пол да се заљубуваваме ....а?