1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сопруг/партнер манипулатор

Дискусија во 'Психологија' започната од Viveki, 18 октомври 2024.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.967
    Ако живееш со манипулаторот да. Ова ќе ти го праат.
    Ама ако сте разделени или не живеете заедно, може ќе те казнат со silent treatment 2 3 дена ама после одма те бараат пак и се извинуваат, ветуваат, молат....
    И ти викаат, извини многу, прости ми ама да бидеме реални ти беше крива :rofl::rofl:
    Е ова мене ми го рече манипулатор

На GirlLove, gjoker4e, nevermet18 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.489
    Допаѓања:
    10.533
    Мене ова ми се дешава моментално. И од кога му реков крај готово, ме блокирал на тел, а ствари имам таму, со мало бебе сум.

На Lightdark, gjoker4e, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.967
    Не ја знам твојата ситуација.
    Се разведуваш ли? Немаш ли помош од брат или татко или некој маж да одите да си ги земеш стварите?

На gjoker4e, SummerGirl и Viveki им се допаѓа ова.
  4. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.489
    Допаѓања:
    10.533
    Можам ли лп да ти пишам?

5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.314
    Допаѓања:
    26.967
    Може

6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.999
    Допаѓања:
    29.127
    Стварите јас преку другари си ги барав, после пола година кога се смени времето надвор тогаш ми ги врати
    Е до крај ме контролираше

Него, јас би ти рекла прости се од работите ич не ти требаат. За бебето ако можеме нешто да ти помогнеме, кажи. Мислам дека е помало твоето од мојата, можам да ти дадам нешто. Другото е пролазно

На gjoker4e, Трагедијаупмм, Elenpelen и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.315
    Допаѓања:
    21.549
    Единствено најдобро решение за сето ова за свое добро (вака си го пишувам и да си го читам нон стоп оти доволно се потценував себе си, макар и да помислам на тоа) е да се оддалечиш колку што е можно повеќе од таква личност без разлика дали ти е фамилија/дечко или па сопруга или сопруг...
    Прекини било каков контакт оти мислам дека цел живот константно ќе бидиш манипулиран да играш по нивно, контролиран цел твој живот, најпрво би си рационализирал дека те сака и само покажуваш респект со тоа што си искрен и кажуваш што, каде, како, кога и со кого. Ако не играш по нивно ќе биди крајно токсично и тензично, и за реакцијата твоја ќе бидиш крив само ти. А кога-тогаш ќе попуштиш со нерви и самодоверба.

Значи колку и да има љубов (или задоволување на нечии потреби и интереси во случајов на манипулатор и слично), не е здраво воопшто. Емоционално ќе бидиш истоштен, психички, а по се веројатно и финансиски. Најдобриот начин е да прекиниш било каков контакт со такви личности. Затоа што си здрава личност, имаш свои потреби, граници, приватност и знаеш со кого и колку да се дружиш и заслужуваш здрава врска. :)

На GirlLove, Skorpija25, nevermet18 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Trexane

Trexane Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    207
    Едно се манипулатори, емотивно незрели индивидуи, со трауми од детство кои "бараат" жртва, а друга група се тие со сериозни нарушувања, најчесто кластер Б (бордерлајн, нарцисоидно, социопатско, хистрионско). Првата група, зависно од ррсурситр, внатрешните капацитети, едукација и милион техники може да ги одучи моделите на однесување и да се ресоцијализира со поголем или помал успех, нормално по еден долг пат на преиспитување и работа на себе. Тие бараат жртва како што имаше некој напишано што е инфериорна на некој начин зашто тоа е елементот на repetition compulsion, едноставно мозокот им ги перципира траумите што самата жртва ги има како "нормални", "секојдневни" и често љубовта ја мешаат со тоа што за нив било нормално во минатото. На тој начин мозокот се навраќа на минатото зошто не пронашол начин да ги "реши" траумите од детството. Тие немаат insight за нивните постапки, немаат внатрешни вредности, морален компас, буквално табула раса. Никој на ништо не ги научил. Изгледаат како да се пораснати меѓу диви животни и им фали social conditioning во поекстремни случаи. Алкохол, дрога е често присутна како self medication. Манипулациите се само coping механизми и заобиколување на "здрава комуникација", "експресија на емоции и потреби" и негативни влијаат на другата личност. За психијатриски растројства, не би да коментирам пошто ајде едно шо не се лечат, друго имаат поврзаност со одредени гени, трето не знам дали воопшто такви луѓе треба да имаат интимни релации зашто и без да сакаат едноставно се претоксични за другите. Ниту едната, ниту другата група не се свесни што прават, тие само се водат по emotional highs и првата ужасни работи зашто мозокот им добива задоволство од ролеркостерот на емоции. Имаат или немаат некои нервни патишта што ги нема во здрав мозок, зашто не е нормално да се осеќаш превозбудено кога ќе видиш дека некој страда.

На nevermet18, Cluster B, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Da ne se lazeme, manipulator ima cel i na toj nacin gleda da si ja ostvari celta, laze, mesa 80 posto vistina so 20 posto laga za da postigne sto saka. Coping mechanism kako ne, se e ako projde projde, ne prevzema odgovornost za svojot zivot, se drug nekoj e kriv, nametnuvanje vina, igra so sovest i tn ... Nisto ne im e na tie lugje, se e ako pomine pomine. Ne bile svesni ooo toa odi vaka "ne mi e krivo sto pravev, krivo mi e sto me fatija ili procitaa" :D

На Viveki, Tanjamm и Stark им се допаѓа ова.
  10. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.679
    Можам книга да напишам за врска со манипулатор. Ма каква книга цел том.

Едно знам дека секоја жртва на манипилатор несвесно влегува во тој зачаран круг од кој мноогу тешко се излегува. А кога ке излезеш си тотално уништен во секој поглед .

На GirlLove, Skorpija25, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Trexane

Trexane Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    207
    За таа категорија не би да коментирам. :(

12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Nema dr kategorija ima samo poblaga i polosa forma, toa se samo nacini na ostvaruvanje na cel, nisto drugo, pa posle krah do krah vo zivotot ako ne se opravat, jbg that's the price. A deka ne mozes da se trgnes lesno, pa nz sto kje se sluci, mozes samo ne so socustvo. Sto bi rekol nekoj "si ima majka i tatko, ima koj da go oprava".

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Trexane

Trexane Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    207
    Јас мислам дека го нема секој истиот капацитет да се оправи. Тоа е разликата во мојте категории
    На некому му треба една случка на некому цел живот и пак е прашање. :(

14. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Mene ako me prasuvas, niven problem, od takvi podaleku najdobro, nikogas ne mozes da znaes sto kje te spoleta.

На eliesaab, Stark, Trexane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Nesvesno se stanuva zrtva pa, ne bi rekla, vidi lugjeto so ok nameri na pocetok pagjaat na tie finti, toa ne e nesvesno, nadez e "kje bide ok", pa odi se pravi slep/slepa, a vnatre se jade, toa e zatoa sto taa zena / toj maz gleda nesto dobro vo toj covek, a nikoj ne e samo los, duri ni manipulatorot. Jas na pr imam profesionalna deformacija, jas ne gledam loso kaj nikogo i vo nisto, samo procenka na kapaciteti i razvivanje na tie kapaciteti ama toa ne znaci deka nekoj e slep, porano ili podocna, do dusa jas poprilicno brzo resavam "problem". Taka sto se zavisi kako kje go dozivees toa, ako smetas deka tebe te unistil, taka i kje bide, I don't like the victim mode prasanje na vreme e samo koga gi menuvame mestata, podobro jas i najlostata otkolku najdobrata. Jas gledam taka na toa, se e skolo, edna skala pogore, megjutoa se mozebi zavisi i od toa kolku dolgo kje se zadrzis vo toj bubanj. Dzabe ne rekle, ako go utnes vozot, simaj se pobrzo, sto ponatamu se simnes tolku potesko kje se vratis na svojot pat.

На eliesaab, Stark и Viveki им се допаѓа ова.
  16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    So kogo da se zivee, so takov soj nema zivot, stom celta mu bega od race, osekja ne moze, ne pominuva ni milom ni silom odma tuka se razboluva toj/taa de cancer de nz sto, de se skoka Lambe od nekade ... nema zivot so bolesnik, socustvo ma kakvi, ako mu treba pomos ako nema hrabrost da skokne samo da go podbutnes edino, dr opcija nemas :D Surovo, surovo e malku za tie, milost nikakva, nikakva. Imase clenka ovde slicen mind set, me raspnaa clenkite, jbg tie gluposti ne pominuvaat. Zivotot so takvi okolu sebe e kako cirkus, stalno nekoja drama, stalno nesto ima, za srekja ne e manipulatorot toj sto go drzi kamsikot. Taka sto, ne im davajte tolku mokj, nemaat ako gi gledas realno, a ne so rozevi naocari.

На Viveki и Tanjamm им се допаѓа ова.
  17. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ne mozam da se trgnam od temava :( devojce, moras pravo ti da zastanes na svoe znaci TI da znaes koja si, ako drug ti kazuva koja si, svrsi rabota, nema sila sto kje te opravi. Drugo, ne se soglasuvaj na nesto sto tebe licno ne ti godi, tebe licno ni na vrskata kakva i da e, ne se ima rabota so manipulatori samo vo brak. Lek za se ti e NE!!! I na kraj se e karma, veruvaj, edno ludilo kje otkacis dr kje se zakaci. Pomos kje pobaras od nekoj sto si imal rabota so nesto sto ti se soocuvas so toa, na kraj kraeva i policija da viknes ako ti ne preseces tie ne mozat nisto, od ovde kje go brkaat ti ako go primas dzabe e. I nz sto dr da ti kazam, karma jbg, i kako plasilo da se ofarbas, da dades do znaenje deka pameten covek so tebe nema da proba da si igra igracki, dzabe ti e. Ne ti veruva, "ama ti samo vikas taka, ama ti se zakanuvas samo (u prevod laes samo) i tn. Big mistake, huge mistake!!! Sekoj nosi cudoviste vo sebe, toa te odrzuva vo zivot, razbudi go da te brani i opravi go zivotot, svojot za toj kakva glava takva kapa. Sekoj od nas e angel ama sto krie drugata strana, kolku podobar angelot tolku polos padnatiot anglel.Se ti e taka zatoa sto na lugje ne mozes granici da im postavis barem ne na takvi, mozes samo da si odis, pa vreskale, kolnele nz sto uste, ama ich da ne ti e gajle. I imaj na um so koj god da imas problem stom te manipulira, ti imas nesto do sto saka da dojde toj, dali e kontrola, nadmokj, pari, sto i da e, znaci ti go imas toa :) a ne toj.Mokjta e kaj tebe, razbudi se!!! Svrti ja masata naopaku, gledaj poinaku na nestata, da ne kazam realno, a ne kako toj sto saka. I ako vekje bara nekoj vina, pa priznaj deka si vinovna sto voopsto si go pustila do sebe i spakuvaj takov, ajt. I ako mislis da go zalis ili lecis e, vala togas neka e so srekja.

На Stark, Viveki и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.612
    Допаѓања:
    10.162
    Screenshot_20241025_122145_Instagram.jpg

На Milaaaaaaaaaa, Skorpija25, Viveki и 3 други им се допаѓа ова.
  19. ecotte12

ecotte12 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    85
    Слична аналогија прочитав баш во една статија: "Ако влезеш во врела вода наеднаш, ќе вреснеш и ќе излезеш одма, ама замисли да влезеш во вода и температурата полека, полека почне да се покачува се додека еден момент не сфатиш дека ти причинува болка." Епа софистицирани манипулатори се служат со оваа вторава техника.
    Затоа под точка 1: Практикувај емпатија кон сама себе без да се обвинуваш заради тоа што не си ги согледала црвените знаменца порано.. Многу луѓе пак, прерано осудуваат, а ти ако си дала шанса и за тие што те злоупотребиле, валјда можеш сега и на себе си да си дадеш шанса и разбирање за да го надминеш чуството на вина и каење, во случај да те држат овие емоции заглавена. Искуствата затоа постојат за да не научат, и секој погрешил некогаш за нешто во животот.

Вака на форумов на секому (особено тие што не искусиле) може да им изгледа туку така лесно решението: "Бегај одма, остај го". Но, во пракса ова е многу потешко за изведување - те разбирам дека не знаеш што понатака. Тука има двоумица, преиспитување на себе си и на она во коешто веруваш, кривење на реалноста, сомнеж и многу комплексни испреплетени емоции. А, затоа што нели - никој не е 100% лош, па ќе се присеќаваш и на убавите моменти и може ќе ти биде и криво, јас би ти рекла: Ти самата си знаеш најдобро за себе си и си ја слушаш секоја своја мисла и чуство на дневна база. Никој друг, ни фамилија, ни пријателки, ни партнерот, ни форумот не може да ти каже што да правиш и да донесе пресудна одлука за тебе, додека ти не се решиш самата - без разлика дали таа одлука ќе биде ќе биде работа на врската понатака или сместа заминување и блок. Верувај на својата интуиција и мозок, верувај си на себе и размисли за твоите граници. Не мораш преку ноќ да донесеш одлука ако во моментов немаш сила, дај си време и почни со мали чекори.

Така што под точка 2: Размисли, идентификувај и ако треба на лист хартија напиши во кои точки осеќаш дека приватноста/автономијата ти е прекршена и види што е најмал чекор што можеш да го направиш за да си ја вратиш моќта назад. Некогаш може да се почне од е едно обично "НЕ" на кое цврсто ќе стоиш до крај. Ако не знаеш како, пребарај по нет примери за поставување граници и води се по тоа, ама најважно е да стоиш цврсто и да не попушташ од твоите права. Биди сама свој "адвокат"!

И за крај, не ти ја знам точно ситуацијата, некаде и ти пишале по форумот дека секој си носи маани и може да испадне манипулативен на моменти, дури и несвесно, да е манипулацијата некоја техника што од мал ја видел и научил без да гледа како однесувањето ти влијае тебе. Но, има и такви што се во некоја крајна форма, нарцисоидни итн, па секоја болест ни доктори не ја лечат. На овие првите манипиулатори кои длабоко во себе можеби и немаат лоши намери туку развиле таква доминантна црта од страв / несигурност, може и ќе им објасниш и ќе се разбереш кога ќе почнеш граници да поставуваш и отворено да кажуваш како се чуствуваш. Но, ако твојот е од вторите, границите ќе му делуваат како да си фрлила света вода на ѓавол и сам ќе си се врати во пеколот кога ќе сфати дека не може да те манипулира.
    Со среќа и со лесно :D

На Antebellum, sino.o.oka, Outlook и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Lorasss

Lorasss Нов член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    9
    Лелее, same hereee,гледани сценарија :lol:

На Realist1 му/ѝ се допаѓа ова.