Мм кај што е вика само училиштата и градинките не работат се друго е нормално дури ни човек со маска или ракавици вика неможеш да сретниш, ни по маркетите не биле заштитени. Првата недела имало малку само паника сега како ништо вика да нема. Кај што работи бауштеле имало многу работници и никој никако не бил заштитен
А не ме тагнувате а? https://www.suedkurier.de/region/bo...-Haefler-Kitas-und-Schulen;art372474,10471454 Кај нас нема да земаат пари за градинка. Исто нема жива душа по улица, али во природа да. Али фамилии цели на оддалеченост тоа не е страшно така може. 12.000 заболени и 29 мртви последно нешто беше. Сега мути на Тв ги замоли да седат дома и утре сите дома. Мене друго ме мачи. Смртноста е различна на север и југ тоа разговараме никој не може да објасни зошто толку смртност во Италија, а Германија која фала богу е исто стара нација толку малку. Дали климата влијае, дали мутира вирусот на топло никој не знае за сега. Данска над 1000 заразени 4 мртви. Нешто слично Скандинавија. Ја гледав кривата која ја презентираа германците со овој наклон никад нема да прогласат карантин. Кој би прогласил на овие бројки, никој.
Јас не знам дали ќе земаат пари за градинка, сеуште никој ништо не споделил. Ние сме секој ден по 3-4 часа во природа. Жив човек нема. Не одиме на некои комерцијализирани места, но сепак, се е во околина, шуми со патеки за пешачење, се одбележано убаво каде да се оди... Денес на враќање, кога минавме со колата гледав народ, деца, по игралиштата. На едното имаше една трака, од тие црвено белите ставено кога одевме накај шумата, за забранет влез. Си ја имаат тргнато за да влезат внатре.. Старите не ја сфаќаат сериозно работава. Свекрва ми божем ја учам и кажувам...ама денеска не знам што барала, цо неколку супермаркети била. А и имав речено да ми каже пак ако сака да пазарува, она да чека во кола, јас да влевам.
И кај нас детски паркови се затворениама си седат на плажи. Не гледам да е тоа проблем. А стариве се за ќотек. Ама тоа е.
Искрено мене би ми било проблем. Елизабет и Викториа се на таа возраст кога бараат контакт со деца. Не би го сфатиле тоа седи тука, до мене, не смееш да си играш со децата. Посебно Ели, многу е комуникативна во тој смисол, секогаш оди кон децата во обид да се заигра. Јас за мене и за нас значи си кажувам. До возраста на детето, карактер, околности...но не секое почитува како старите икс метри оддалеченост.
Исто секогаш кога поминуваме покрај игралиште плаче вришти се тегне дури и да нема деца зошто мисли дека ќе дојдат. Исто знае каде треба да оди за да стигне до игралиште, па ако тргнеме по друг пат се буни. Ние многу близу имаме шума каде што редовно шетаме кога е ок времето за викенд најчесто предходно и имало луѓе секогаш ама како минатиот викенд никогаш. Помали групи луѓе, а најчесто семејства. На локалното игралиште не приметив лента да е затворено и деца немаше ама имаше тинејџери.
Jas sum totalno razocarana od sistemot i za prv pat se custvuvam nebezbedno vo Germanijava.Kako se labavi ke ja premineme Italija.Jas so deteto sme veke edna nedela vo karantin ama sto ni vredi koga maz mi raboti vo golema firma kade osven sto ima dezinfekcija nisto drugo ne se prevzema okolu nivnata sigurnost.Maz mi celo vreme e so telefonot vo raka i mislam deka kolku poveke cita tolku e poveke psihicki oslaben i e vo panika.
Сигурно сте чуле за Ибупрофенот ама за тие што не чуле https://www.google.com/amp/s/www.me...tel-infektion-sars-cov-2-zr-13599213.amp.html Има др што викаат и за парецарамолот да се избегнува https://www.google.com/amp/s/amp.n-...rofen-und-Paracetamol-ab-article21650278.html
И сега НЗС? Што да се користи, недајбоже против температура? Секако сите (по голем дел од ЕУ барем) сме оставени на седи дома и лечи се, нормално не знаеш што ти е, а што не ти е. @FreeMind некои блиско-медицински препораки (мислам дека имаш медицинско лице дома)?
СЗО вика може парацетамол, а ибупрофен не.Го поврзуваат со смртноста.Нешто во притисокот прави.Не сум др па овака лаички кажувам. Германскиот др препорачува диклофенак и аспирин.Ама за деца не знам.А јас постојано ибупрофен давам кога има тт.
Исто и јас како вас , буквално секој ден сум излезена во природа. Ве исчитав на форумот, па да палам патиките и идеме на шетање повторно.....времето е само за мераци Браво што си ја отворила темата, барем тука на раат да шириме позитивна енергија И за да не сум офф топик само ќе речам дека и тука се излезени луѓе , си шетаат по парковите , си возат точок , мајки со бебиња си шетаат. Затворени се продавниците освен аптеки и маркети, но вака низ град си се шетаат луѓе.
Луѓе има ли некој број во Германија каде што можам да пријавам жена која што беше на одмор во Македонија и утрово се вратила и сега е во станот со мајка ми и со други луѓе. Не сака да оди на доктор и не сака да се изолира.
@Ava.84 @danichap како се вика парацетамол или аналгин на германски? Мм понесе со него блокмакс оти од работа често има болки во мускулите па ако му затреба да се напие, ама и ја чув за ова па му реков да не ги пие. Како да побара во аптека аналгин или парацетамол. И јас како не му ставив реков ќе му ставам и изумив