Не ти. Ти си попаметна од тоа. Генерално е ситуацијата таа. Беше бела, стана црна. Идеме накај сивкасто, ќе обелеме со варикина по паметот од Трамп. Или евентуално од стрес. Нема вакцина, нема терапија. А јас си го сакам стариот живот назад. Ај сега кажи ми од каде ова дека вакцина ќе искочи за 3 или 6 месеци?
Ана пиша 'склепана за 3 месеци', значи за 3 месеци создадоа вакцина, уште ќе ја обработуваат, преработуваат, експериментираат ама да речеме основата е за 3 месеци готова. Во вториот дел 6 месеци е онака пишано, метафорично сака да каже дека за нешто што е потребно 10 години не може да се создаде за 1 месец. Никој не знае за колку време и дали ќе има вакцина. Може ќе попрскаат насекаде со авиони за да изумрат лилјаците. Е ако дознаат пред прскањето кинезите ќе испозамрзнат во фрижидери лилјаци.. Да ви се пофалам во ландкрајсов (на македонски земјокругов ваљда е) во последните 24 часа нема нови заболени. Прекрасна вест. Вчера беа 3 нови, завчера 4 нови, зазавчера 9...
Ане бе Сзо три пати го смени мислењето, а не пак ние обични смртници на тема Корона. Дали ти тоа озбилно ми го препиша на “нестабилна во ставови?” Па не разговараме дали јас поддржувам педофилија и оти не, туку за жива материја за која нема сеуште недоволно информации и градиш мислење од час во час. И да мојот почетен став е сеуште истиот како и што се докажува дека смртноста на корона е малку повеќе од обичен грип, за кој обичен грип се вакцинирам. Ќе се вакцинирам и од Корона. На кои експерти се темелиш жити коронава? Па од држава до држава нема исто мислење, а не пак од експерт до експерт. Во секунда се менуваат и информации и секоја држава засебно лиферува податоци до кои доаѓа. Кога ќе испадне вакцината не знам Ане. И јас чекам да испадне најбрзо што може. Али не за 15 години како досега зошто е пандемија и ни го блокира тековното живеење па ги скакаа фазите со глувци и мајмуни за да ги испробаат директно врз најголемото животно-човек. Чим они решиле да ја убрзаат и утре да искочи ќе ја примам. Не дека јас ќе умрам од коронава туку за да си овозможам нормален живот кој во моментов го немам.
Не може да биде склепана така вакцина Џокерче. Така се правело вакцина. Една штала, тревки малку да се смешаат со вирусот, минимум две/три детелинки, малку чајче на баба Рада. Да не се заборави по некој ув зрак, супер е за вируси. И ете ја. Направена. На вакцината работат експерти, чиј авторитет и познавања немам намера да го носам под знак прашалник. Ако тие велат дека дел од времето за она или ова може да се минимизира, значи изводливо е. Ако не, доказ чекам за спротивното. Мада, хипотетичка ситуација е ова. Вакцина нема. А веќе се доведе во прашање нејзината функционалност. Апсолутно не верувам во тоа дека ќе се лиценцира вакцина без да ги помине сите фази на истражувања и тестирања. Мислам, која корист од тоа? Пари? Теорија на заговор за биг фарма и Јаре муабети скроз, за кои и немам намера да пишувам. Она што ќе се скрати би можело да биде преминот од една во друга фаза. Никако тестирањата, никако периодот кој е потребен да се види како делува. И овие муабети со вакцината, се само едно оптимистичко сценарио. Може да има за година, две. Може за 10. Може и никогаш. Искрено се надевам на првото.
Е ова,баш ова! Луѓево мислат дека вакцина е тесто за кифли па така стави што било и продавај у светот. Плус,секоја земја си има институција што води сметка за тоа какви лекови,вакцини се увезуваат и дали се тие штетни или не за граѓаните. Така да заборавете на вакцина,у скоро време нема да се појави.
Еу го прифати лекот за корона кој го започна Америка денес прочитав на Р беше али ми избега веста некаде. Доволно е да искочи лек за да се нормализираме. Доволно е што било да искочи да минимизираме ефекти. Во случај на сценарио без вакцина ќе мора да живееме со Корона. Налик сидата. 40 години бараат вакцина безуспешно. Али најдоа терапија и превентива. Што имаме ние денес превентива? Маски
Ремисидевир да не е? Ваљда точно го напишав. Оптимист сум. Фаза 3 да почне на крајот на годинава. Па 2021/22 да имаме вакцина.
https://www.europeanpharmaceuticalr...compassionate-use-of-remdesivir-for-covid-19/ Го скратувал времето за опоравување како што читав. Да на р тој е. Едит: Што ако не најдат вакцина? Интересен артикал. Тоа е тоа ќе живееме поинаку од она што го знаеме https://m.focus.de/gesundheit/news/...gegen-covid-19-gefunden-wird_id_11949558.html
@Lianna Anna Ни јас ни никој не рече дека вакцината може да е склепана за 3 месеци. Муабетот беше дали би се вакцинирал некој со вакцина што е склепана за 3 или 6 месеци!? Морам да потенцирам за оние што ќе се надоврзат на муабетов за да не го испревртат. Се надевам @John Snow прочита се од ново за да види дека никој не рече дека за 3 месеци се прави вакцина. Се надевам појасно е сега.
Абе многу е едноставно. Ако не е ефикасна, нема да биде лиценцирана, па сеедно дали за 10 години или за месец направена. Не за џабе има експериментални фази. Најчесто се 3. Јас иначе едвај чекам да искочи вакцина. Ич не се секирајте, во први борбени линии ќе бидам и ќе се вакцинирам.
Некој постираше инста од Меркел кој не го фатив навреме, па некој се надоврза дека прво ќе се вакцинирале деца. Јас разбрав дека вакцината само што не е излезена во употреба, сега е појасно. Новинари од сите земји од светот- обединете се во претурање од шупливо во празно. На написот што го постираше Фри, интересни аспекти. Вистина за многу вируси нема вакцина. Ама од овој напраија баба рога во богатиот запад, кој ја врти денга кога нас не не засега. А тоа дека вагони пари ќе се истурат за да се најде вакцина, ми е таква плитка и површна перспектива, шта речи. Демек за повеќе пари покреативни и поумни ќе бидат? Би се согласила со @Herrera дека вирусов не е толку страшен како што го рекламираа, тргнаа со пандемиски план дека 70% од популацијата ќе го има, официјално не се не 7, ни 1%. Кому и за што да верувам? И епидемиолози, и политичари, за бизнисмените ич муабет не праам. Од експертската работилница во мк со поглед кон иднината, издвојуваме https://www.slobodenpecat.mk/zbogum...-koronata-ne-cheka-promena-na-ovie-12-naviki/ Уште мислам како ќе функционира градинка со далечински пристап
Добро утро Биљарке (ова ников од бушава азбука ли е ликот?), добро утро Германија и Македонија. Надвор сонце конечно. Забраната за седење на клупи е тргната од боденско Езеро ако планирате да идете да си поседите...Шпилплацовите се уште забранети. А дете расте сака да си игра, а надвор корона. У врска процент на заразени и очекувани да не ги мешаме лончињата. Процентот е мал ради мерките и забраните, инаку 70% малку ќе беа заразени. Станува збор за високо пренослив вирус од човеч на човек. Да не оспоруваме факти. У вези баба рога ние уште од прв ден бевме анти рога настроени и мислам дека до крај со позитива ќе завршиме со приказната “во наше време имаше пандемија...”. Како и секогаш ди бесте ланд ин де Велт Дојчланд во кризава. Вклучувајќи и нам вака скромна да бидам
Овде од среда официјално смееме на шпил плац, што е "добро" Шпил плацот уште од недела е преполн И таа надеж со него ми умре Сигурно нема да носам деца меѓу онолку луѓе Возрасните ќе држиме растојание ами децата? Трчам јас по дете, трча друг за да ги разделиме на метар ипол, сме си пуфнале во фаца и ете ти корона (не буквално ама нели така се пренесува доколку некој ја има) Или да одам рано сабајле, во 7 на пример за да нема никој, или пак уште 10 мајки кои размислуваат како мене и гужва уште од сабајле И шу да прајме? Седете си дома И да ги пуштат градинките не може да ни погодат Сега дека кукаме по нив ко ќе ги отворат ќе ни биде страв да ги пуштиме Него поминавме карантински роденден на Могли Малку тужно ама нели без гости заштедивме пари и си доби повеќе поклони Комшииве се опуштија и туку им идат гости со корона или не не знам ама некогаш ми фуфка низ влезот да поминиме Треба да се пријават ама ни фали безобразлук во карактер Зошто ми фуфка? На мм братучед му работи во болница во New Jersey и ни раскажува за хаосот таму За камионите со ладилници кои само се паркирале пред болница, се товарале мртви и така до недоглед.... Ќе ја слушаме мути и ќе си живееме со вирусот до вакцина....
Од бушава азбука, јас би била оној што кажуваше комплицирани зборови Друго не знам што да кажам а да не е погоре кажано.
Роберт Кох вели во Германија има 10 пати повеќе инфицирани од регистрираните. https://www.dw.com/en/coronavirus-latest-italysmortality-rate-rises-nearly-40/a-53320420 И нешто за фудбалот...пошто е врло веома битен... The scientists analyzed the small municipality of Gangelt's infection fatality rate (IFR), then started far more detailed surveys and testing of the local sample than has been possible nationwide to date — seeking to find how many cases in the area were either symptomless or so mild that they went unreported. The results of the study showed that the number of coronavirus infections was in fact five times higher than registered in Gangelt and that 15% of the community had been infected following carnival season. The study found that 22% of all the reported infected coronavirus patients in Gangelt showed no symptoms. Based on their findings, the virologists estimate that as many as 1.8 million might have contracted the virus nationwide to date, a figure around 10 times higher than the known number.