Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Состојбата со коронавирусот во Германија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од danichap, 17 март 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.431
    Колку сака нека ја лиценцираат, просто е невозможно да се направи квалитетна и проверена вакцина за 6 месеци или еве година. Јас сум дудук по медицина, ама логикава ми вика дека ако за нешто нормално е потребно 10 до 15 години, ни во лудило нема да го добиеш истиот квалитет ако го спакуваш во една година, освен во случаи нели ако се работи за различни периоди со драстична разлика во напредокот на медицината. Експерти има и вакви и онакви. И научници исто ;)

Не се сеќавам добро, ама како да имам во меморијава останато податок за вакцина направена за некој од претходниве вируси која неславно заврши? Исто така набрзина направена? Или грешам?
    Не можам да најдам податок на интернет, па затоа не сум сигурна во муабетов. А и одамна беше.

2. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Да те прашам, кога последен пат си направила вакцина, па знаеш за колку време е возможно? :D

Не е така. Вакцините кои се прават за долг временски период, како дел од постапката имаат и култури на вирус. Растење и размножување на истиот во клетки. Тоа трае со месеци и е уште пред да почнат испитувањата.

Конкретно за Ковид, една од опциите за вакцина е РНА на вирусот, односно геномот (кој е веќе познат) што апсолутно доведува до заштеда на време ×5. Се прават такви вакцини и се правеле такви вакцини. И ќе се прават. Ништо ново, ништо невообичаено, а уште помалку пак сулудо и чудно.

Мал пример за таков или барем сличен начин е вакцината против грип, а вирусот мутира од година во година, па сепак секоја година имаме вакцина. Од која да, се вакцинирам и јас и децата.

Оваа вакцина со рна може да биде примена и назално, а постои и голема редукција на несакани ефекти. Нешто со протеинот беше, ама не би сега да пишувам без точни информации.

Мислам дека баш вакцината на која се работи во Германија е на овој принцип. А они добија дозвола за тестирање на животни, тек сега, месецот што измина. Сакам да кажам, не е толку лесно колку што се замислува.

Рецимо, вакцината за Ебола на која исто се работеше за време на епидемија со сите можни скратени процедури, само фаза 3 траеше 2 години.

Конвенционален начин за вакцини во време на пандемија, малку потешко. А потребна е. Иначе 84-та може да почне да личи на 72- ра или која и да беше. А од таа има и полоши.

За вакцина која завршила неславно, не знам. Можеби. Ама има многу кои завршиле така во една од фазите на истражување, пред да бидат лиценцирани.

Расправаме вакцина која не постои и која може никогаш да не се пронајде, ама ај. :D

На Mari* и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    https://www.msn.com/de-de/nachricht...fnung/ar-BB13zMHT?li=BBqgbZL&ocid=mailsignout

Правецот во кој се движиме очигледно ќе вклучува и брзи тестови за присуство на Корона. Роше вчера јавија за тест со 100% дензитивност и 99,8% точност. Сименс крај на Мај исфрла уште еден лиценциран тест со висока точност.

Ова е одличен процент и ќе ни го олесни живеењето.

На Chantal, Herrera и Mari* им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.138
    Допаѓања:
    180.958
    Што има врска. Миљарда и фазла луѓе се, може лајф тест да си спроведат, не мора лабораториски(facepalm)
    Само да не им текне на талентите од балканот врските со Сушанто да ги повлечат, за и тие први да бидат. Па да гледаме плакати Брате Нахендра, хвала, ко што гледавме за Брате Си:doh:

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Сега во Унгарија ќе ги потегне врските со Индија. Само кога ќе ми текне дека го домкна Субрата Рој и беше на власт 12 години:rofl::rofl:

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    На Mari*, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Закажав за фризер во петок:d::d:
    @Chantal викај ме потоа на пиво.

На Mari*, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Луди се овие .Баерн како најпогоден го најавуваа последен да отвори се или најмалку 2 недели покасно.Ама утре ќе има мути состанок има да ги среди:D:D

На Herrera, Mari* и FreeMind им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    :smoke:
    Нордвестфалија се закани дека ќе ги отвори градинките пред некој ден. Мути му се јави да го потсети кој е главен овде:lol:

На Herrera, Mari*, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Обавезно. Едвај чекам да излезам без дете :makeup::lol:.
    Само морам и јас да се ишишам уште не сум закажала.

На Herrera, Ava.84, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Турчинка имам јас за мерак е жената. Салон 17 ќе ја најдеш на фб.

На Herrera, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    За градинките не видов да пише :D
    Денес видов воспитувачка една и ми подрече нешто до 16ти јуни немало ништо :wasntme:
    Де расположи ме :hug:

На Herrera, Ava.84, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    За градинки сеуште сме на стенд бај. Не игнорираат:worried:
    Патем вчера не одбија за валд кита не знам по кои критериуми таму запишуваат и каде згрешивме (имаше нешто во стил не бетројуваме толку долго до 17 ч побаравме и така пишува на градинката).
    Ни остана уште една таква во округ од 20км и ќе мора врски да фаќаме изгледа.

На Ava.84 и Mari* им се допаѓа ова.
  15. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Негде прочитав дека на 6 ти ќе одлучувале за градинките ама не ми текнува каде за да постирам сега.

На Herrera, Ava.84 и Mari* им се допаѓа ова.
  16. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Денес прв пат на шпилплац,тука кај нас,малечко,да извинете гз место. Дете се изнаигра,се истрча,се извалка во песок,се пентареше на рутче. Додека не дојде девојче од околу 5год отприлика со мајка му. И Бени дете ко дете,се радува,почна да трча по неа и кога се развика девојчево "Мамоооо,види го,не држи 2м апштанд!!!!!" Желудникот ми се преврте. Се обидував да го тргам,ама како да објасниш на дете од 16+ месеци дека не треба да се доближува толку? Се собравме и си отидовме.

На Ava.84, Biljarkata, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Нели и Баден Вуртемберг од 6ти мај смее во шпилплац?
    Една вработена во школо ми рече дека после хербстфериен ќе отворат градинките. Не дека знае некој кога ама ај, секој си тропа од памет или како што слушнал од некој. Ни самата Меркел не знае кога. Кога ќе знае она ќе знаеме и ние и нема да пуштиме деца во градинка ама ај да ни биде лесно психички што знаеме дека сепак е отворена градинката ако ни дојде преку глава од децата да има на безбедно кај да ги оставиме односно исфрлиме како тие од колата.

Да бидам реална, детево никогаш повеќе не сум го сакала од сега, толку сакав да сме по цел ден заедно што почна да ми се остварува желбата.

На Herrera, mal.ecka, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.307
    Vorschule kinder почнуваат со градинка 25.05. Другите не се знае....

На Chantal, Mari*, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Последните информации говореа во Август градинките. Како сме моментално не верувам ни порано да биде Роберт Кох имаше изјава дека не чека втор и трет бран од пандемијата. Нема да се олабават мерките многу дотогаш.

Туку ние во Баден од денес можеме на шпилплацови да ги носиме децата. Утринава поминав сеуште стои натпис забрането. Колку толку ќе изгубиме некој саат во неделата.

@Minnie 1 зајдов од смеа. Фацата ти ја замишљам во ситуацијата. Неверојатни се мора да признаеме. Неописливо неверојатни за наш ментален склоп.

На Chantal, Minnie 1, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Добро утро коронки :hug:
    Пијам кафе се облекуваме и пред 8 ќе сме на шпил плац

Него прочитав вчера ако порасне бројката на заболени во ландкрајс, 35 на 100000 ќе се затвори пак се :envy:
    А луѓе ко од синџири пуштени
    Вакви гужви и редици во нормален викенд не сме виделе како деновиве

На Herrera, Chantal, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.