https://emagazin.mk/putin-rusi-a-a-ima-prvata-vakcina-protiv-korona-virusot-vakcinirana-mo-ata-erka/ Русија јави за вакцина. Како што не се сакаат со Мути наша ние последни ќе ја добиеме
На одмор сме во Австрија во хотел. Ни протокли има за Ковид, ни маски ни бутур. Масите во ресторант се како што беа порано, келнерите немаат маски. Не видов промаја да луфтира. Така да држете среќа да не си дојдеме со корона јел малата треба две недели плус дома без градинка да ја чувам Тие што сте ризични не одете никаде.
Бројчињата скокаат за жал и викаат од RKI најголем број до сега на млади до 34 години За германска вакцина еден ден викаат во октомври , другиот ден викаат нема да биде октомври демантираме
Да споделам и јас искуство од Балтичко Море- на нашки Остзее Поточно Трасенхајде-Узедом. Вода полна плави алги -не е препорачлива за бањање.Ама сите се бањаа Во хотел се почитуваа протоколи -маски носевме кога зимавме јадење, келнерите носеа нон стоп визири над устата и носот.По јадењето ја дезинфицираа масата.Кај шведската маса беше едносмерна, тука малку луѓето се гужваа ама бевме со маски.На плажа имаа некои платна што ги ставаа околу стварите и зафаќаа 5м просторАма сите беа на растојание над 3 метра.Плажа песочна убавина Има многу атракции во и околу самото селце.Од изложба на песочни фигури, восочни фигури, куќа што стои на покривот , киндерланд,најголемата фарма за пеперутки во Европа, циркузи и куклени театри , дино парк итн. Нашиот хотел беше и спа и за користење на базен мораше однапред да се запишеме и не повеќе од 1час.Само по 5 фамилии имаше на базенот во тој час. Хотелот имаше многу игралишта за децата, го препорачувам за деца во секоја сезона
Во грешен град си Бевме во Грац (на пат до Хрватска). Во хотелот носеа маски, во ресторан келнерите носеа визири. Многу елегантно решение тоа визирите- да си купам, или да си праам. Во Истра сите со маски во затворен простор, за надолу не знам. Границата е друга и долга приказна, мнооогу дооолга
Јас бев во Еуропа парк и во Ердинг терме, се почитуваат мерките на максимум. Во Берлин бев не се почитува низ градот баш тоа носењето маски.
Претпоставувам со кола бевте? Ќе сакаш да споделиш како поминавте по гранци? Мене ми се оди за Хрватска следна недела, на 3-4 дена. Тука околу Опатија, Риека, Црквеница. Ама па од друга страна ми фуфка. Уште не букиравме ништо.Можеш искуство да споделиш?
Точно е дека од 1 октомври без разлика дали си со негативен или позитивен тест мора да си 14 дена во самоизолација?
Уф, касниш. Сега е веќе многу покомплицирано. Ние го фативме периодот кога никој не замараше со тестови за излез од Хрватска, само контролираа. Бевме со кола, за натаму држеа на граница и Словенците и Хрватите ама брзо беше, на враќање окапавме од Хрватска за Словенија, 4,5 саати, па уште за влез во Австрија уште саат и пол. Недела дена подоцна, знам и по 10 саати чекале за влез во Словенија, читав вовеле и тестови на граница да приложиш и незнамшто. Секоја недела менуваат правила, не знам дали ти се исплати искрено за 3-4 дена.
И јас прочитав за гужвите на граница. Искрено не знам што да правам. Јас се понадевав дека еве веќе скоро сегде у ДЕ почна училишна година и дека ќе нема толку гужви, ама ситуацијата вистина се менува од ден за ден. И баш наполошо оди. Не ми оставнува ништо друго освен да следам како ќе биде. А времето ќе биде идеално за прошетка по плажа, ни преладно ни претопло. Идеално
За шетка по плажа може Италија ви е поарно, они не се на црна листа мислам. Од љубомора им прават вака на Хрватите- мое скромно мислење. Или чартер Грција.
Италија е безбедна да кажеме. Туристите не ги пипаат за тестови само нашиве, ако отидеме некаде одма тест, туристите НЕ Безбедни сме бе, освен да не си малер да ти се погоди некој заразен хотел оти целиот со се гости се затвора херметички после Ама, тука е скапо. Може сега септ не. Ама јули посебно август беше изгор за едно големо ништо. По мене ова. Не може сардења или чинкуетере да се спореди со језоло или римини, ама замисли, језоло има повисоки цени од сардења една од светски рамки признаена помеѓу најдобрите за туризам. Ама....тоа е Ако треба да бирам меѓу хрватска и језоло радо би отишла во хрватска искрено, како и секој овдешен италјанец
Негативен тест не постар од 72 часа(во спротивно правиш во Германија), Бг пасош или Офентал(Македонски пасош само со родител ако патуваш и извод на родени бараат во тој случај како доказ. И Авионска карта секако
Ова уствари и не ти е така лоша идеа, а со авион во моментов не би летале. Секој со маките и јас со мојата . Ама се одлучив и ќе одам, само не знам каде. Самата помислата да се збогувам соодветно со летото, да си каснам свежа риба и да се прошетам по дожина на плажата ми ја грее душава и знам оти ќе ми вреди секој момент гужвање на граница, па макар и за 4 дена. Сега уште да ги изгулам местава @vitamina што ги спомна и да кликнам да резевирам
Римини е најефтино плус фино е. Језоло, бибионе (овие се кај венеција) исто е фино. Римини е подалеку. Не знам од која страна пламирате да одите. Ако си заинтересирана пиши ми лп.
Витаминке фала ти, парите не се толку проблем башка што и нема да останеме повеќе од 4 дена, па не мора да есапам толку. Околу Венеција некако најпрактично ќе ни дојде. Римини гледам малку подалеку е(на второ гледање само уште +1час макс возење е , значи може). Фала ти на препораката стварно, мене ме убедивте за Италија, сега уште јас маж да убедам . Ако имам прашања понатаму, ќе ти пишам.