Фала ти многу на одговор И јас сум повеќе за традиционален тип на банкарство, отколку онлине. За превозот - немам многу избор, освен овие 2 автобуски првозници. Најчесто онлине ако се набават преку аликација се поефтини, само не се многу чести еднаш во ден Фала многу Убав ден
Оти има многу патници со дозволи за престој во друга држава, визи, бугарски пасоши...исто така државјани од Косово и соседните земји, разни други европски и светски патници го користат аеродромот од ск.
Да мк ќе ја напуштиш со македонскиот, ама и пред коронарна прашуваа каде ќе одиш и колку време ќе останеш. Па ќе си кажеш дека со бугарски пасош ќе влезеш во Европа. Не е ништо ново. Дозволено е во мк да имаш двојно државјанство, по тој основ нема да ти прават проблем.
Херрера а извадивте ли некое осигурување, патничко или слично? Прашањето и до другите од темава ми е всушност, кој знае или има искуство да ми каже. Сакаме свекор ми да дојде крај на ноември и да остане само една недела тука, он е со бугарки пасош. Знам дека со негативен тест може да дојде, ама пошто е како гостин не знам дали треба да го пријавме негде? (орднунгсамт или гезундхеитсамт дека нели иде од ризик подрачје, ама па сепак нема адреса на живеење овде). Друго каков вид на осигурување и од каде би ми препорачале да земеме. Само патничко од мк доволно ли ќе биде? Danke im Voraus
Не сум сигурна, мислам дека патничко осигурување има само. Иначе веднаш по пристигнувањето пративме мејл до Gesundheitsamt во нивната покраина и ни беше стигнал друг мејл , еве ќе ти го копирам оти ако правам скрин шот ќе се гледа презимето на сестра ми Sehr geehrte Frau ..........., nach der „Verordnung des Sozialministeriums über Zuständigkeiten nach dem Infektionsschutzgesetz“sind in Baden-Württemberg die Ordnungsämter (Ortspolizeibehörden) der Städte und Gemeinden für Ihr Anliegen zuständig. Sie müssen sich hierfür an die für Sie zuständige Ortspolizeibehörde wenden. Diese können Sie unter dem Link: https://www.landkreis-esslingen.de/,Lde/start/service/ein-_ rueckreise_ quarantaene.html nachschlagen. Mit freundlichen Grüßen Ekaterina Geider Landratsamt Esslingen Gesundheitsamt Sachbearbeitung Tbc.-Fürsorgestelle Am Aussichtsturm 5 73207 Plochingen gesundheitsamt@lra-es.de www.landkreis-esslingen.de После тоа пративме мејл со негативниот резултат од Корона до Ordnungsamt конкретно во градот кај што живеат со вклучени податоци за контакт и ни се јавија телефонски дека е ослободен од карантин, дека се е во ред со тестот што го донесе од Македонија. Иначе има документ што се пополнува каде пишува каде ќе престојува во текот на цел месец, знам дека не го имаат пријавувано за адреса, се води како турист. Тој документ ти стигнува да се пополни ко ќе резервираш карта со Виз.
здраво на сите, сакам да ви ја кажам оваа петиција за сменување на правилата кој може да влезе во ЕУ во однос на пошироки членови на семејството (како родители, т.е. баби дедовци на нашите деца). Ве молам потпишете и споделете! Како што дозволија на неземени партнери можеби ќе има и за нас надеж https://www.change.org/p/family-is-...lmTkaNGXjdjeOgzOmz43F9zbmO8x3VvrdpxiFW40T_cX4
Не верувам.Како што гледам сакаат пак да го стеснат кругот.Енџи треба да одлучи за неколку недели дали ќе има ист лок даун како март. Бројките за жал се се повисоки
да, ако ги гледаш броjките воопшто не е за патување, ама вреди и можеби може да се сменат правилата - ако може со бугарски пасоши зошто да не може со македонски, тоа е прашањето, инаку тест, карантин, се тоа нека има, и тој што има навистина потреба и сака да ризикува да може.. не е јасно уште колку ќе трае ова, а колку млади родители со повеќе деца немаат никаква помош и поддршка во странство..
Да ја поздравам од оваа тема @Ava.84 , како сме со меркиве, ќе ми треба набрзо психијатар колешке . Вие до кај сте, уште не ви забраниле да дишете?
Уште ги мислат и предлагаат.Да се носи маски на отворено во случај кога нема можност за 1.5м дистанца или каде има многу луѓе. Инаку се е исто.Сакаат болниците пак да ги стават на корона позиција каде ќе ги примаат само корона пациентите, а операции само најитни. Секој ден слушам вести на работа. Енџи вика дома да си седиме , а ние во саботата заглавивме во огромна гужва.На навигаторит сите улици во центарот беа црвени -тоа значи застој Никој ништо не слуша.Нормално ресторанти,шпет кауф раб до 23 ч со алкохол после тоа нема. Ако сакаме да одиме во некој хотел мора 48ч негативен тест. Денес ново што чув дека пак можат онлајн или со јавување на матичниот да се добие боловање без лична посета на доктор , боловање до 2 недели да биде продолжено. За лок даунот кажаа во петкот дека ако затвараат се градинките последни би биле
Баерн во лок даун .Школи и градинки се затвараат и само за неопходни работи можат луѓето од фома да излегуваат. О не пак истово
sega da spremame kvaseco, brasnoto i toalwtnata i da ja cekame novata godina.Ni sleduva " interesen" period. Sledno e lok daun BW.
Трај ,а пред некој ден збореа дека нема да го повторат истиот лок даун. Па веќе на интернет кружат слики од празни рафтови, како нема тоалет пак итн. Период на неизвесност
Ministerot za zdravstvo pozitiven. Situacijata vo odredebi delovi kriticna. Deneska se priblizuvame nakaj 10 000 pozitivni. Marketite povtorno gi praznat ..