За ова разговарав и со блиски од Германија ми велат и тие не знаат што како и од кога ќе важат новиве мерки.
Јас не прочитав никаде дека важат од 25ти. Туку гледам дека се од важност веќе. Можат да те вратат од онаму каде ќе слеташ. Инаку враќале масовно за инфо на сите. Нема документ со кој некој без пасош/ауфенхалт може да влези во земјава. Од овде враќале со прв авион.
Леле па потполнив einreiseanmeldung мислиш можат да ме вратат заради тоа што немам тест Кај да барам сега тест приватните ќе ме изгорат...
Според ова таму ќе ме тестираат? In addition, there will also be mandatory testing upon entry, which means everyone must be tested in the 48 hours prior to entry or immediately thereafter. https://www.dw.com/en/traveling-germany-coronavirus/a-54124541
И тука ќе се тестираш сама од свој џеб у следни 48 часа. Плус мора и доле да се тестираш: Никаде не можам да видам дека пишува од 25ти. Вели од одма.
Од ова на германски што прочитав пишува дека Мк е визокоризична земја од 24.01.2021 00:00 од Недела. Значи ако патуваш од полноќ( наредниот 00:00 часот кога ќе куцне па натака) мораш да прикажеш негативен резултат на тест не постар од 48 часа. Значи до утре до летот снајди се со брзина на светлината. Се уште е 16:13 часот, кажи таму дека е Итно. Секако може да имаш среќа да те пуштат и без тест ама шансите за таа среќа се 0.01% или 0%.
Леле фала ви на одговорите ама сега се изнервирав ќе одам без тест па нека ме вратат. Ајде по 20 теста нека барат 2 не им се доволни...
Ама не смееш дека си се изнервирала да не правиш тест. Смири се и пробај да направиш тест до утре. Со нервозата ништо не постигнуваш. На аеродром не им е важно дали си се изнервирала со одлуката од 24.1 туку важно е само дали имаш негативен тест.
Не успеав да направам тест, тоа е. Ова ми е последно денес од Виз Аир, имам некаква надеж оти до сега не ме известија за никаков тест. Само во претходниот меил напоменаа да одам 3 часа порано. We would like to inform you that in compliance with coronavirus (COVID-19) regulations as of Monday 25 January all passengers travelling to/from Germany must wear at least a surgical mask or a mask of a higher class standard during the flight in the aircraft cabin, and in all German airports. Note that children up to the age of six and persons who cannot wear the mask for health reasons (and can present such proof) are exempted from this rule. Thank you for your co-operation and we are looking forward to see you onboard!
Ајде тоа е што е, одмори се вечерва и да се нервираш е џабе. Имај убав лет стискаме палци па пиши како помина.
Сега видов на страната на тав мислам беше ќе има од утре на аеродром пункт за брзи тестови ( за цена не видов ништо, ама отвори може ќе најдеш).
https://www.welt.de/politik/deutsch...undespolizei-verschaerft-Grenzkontrollen.html Еве објаснување за целосно затварање на границите. Ако некој планирал да трга за Гер без документи за престој воопшто нека не трга.
Согласно најновите информации што ги добивме од Граничната полиција на Германија, од недела, 24-ти јануари, 2021 година, од полноќ, патниците кои заминуваат од Република Северна Македонија, Косово и Албанија, во Германија, мора да имаат негативен КОВИД-19 тест не постар од 48 часа пред пристигнување. Резултатот од тестот треба да биде на германски, англиски или на француски јазик. Се прифаќаат PCR-тестови, LAMP (loop-mediated isothermal amplification) и TMA (transcription-mediated amplification) тестови. ^Ова го објавиле во фб групата Македонци во Германија и плус линк кои тестови се признати во Германија.
Утрово бев на аеродромот 2-3 часа пред летот се тестирав, имаше комбе Жан Митрев 1500 денари брз тест. Ми олесна кога го добив негативниот резултат. Нормално немаше да биде "интересно" ако луѓе не се расправаат со обезбедувањето зошто морале тест да прават. Па кога се направи гужва за тестирање баш околу 1 час пред летот, хаос. Стигнав пред 5 часа не пречека полиција од сите патници ни бараше негативен тест и einreiseanmeldung. Многу патување од аеродромот до каде живеам, сега најдов време да пишам.
@WaitTillTheEnd Значи добро помина со тестот. А не требаше уште еден тест да направиш германија на аеродром ? И со карантин како беше?
Кај нас на влезната врата залепил фервалтунгот слика со маска и пишува од овде само со маскаВо влезот маска треба да носиме.Уште малку фали и на вратите да ни залепат од овде само маски Претераа веќе и пак нема резултати