Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Состојбата со коронавирусот во Германија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од danichap, 17 март 2020.

1. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    8.682
    Со ова 7 дена над 100 ново инфицирани што све се затвара? Градинките се надевам не зошто ќе си пукам во колено. До вчера 3 дена над 100 кај нас ако продолжи вторник се 7 дена. Детево конечно во понеделник тргнува во градинка, ВаЉда нема почетокот да го одложуваме по 1000ти пат.

На gjoker4e, Herrera, WomanInLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    33.746
    :hug::hug: ова ти е за градинката, се надевам дека ќе почнете и брзу ќе се адаптира малиот:).
    Кај нас за градинките и школите остануваат исти правила.Ама нашата група е до 05.04 во карантин:(.
    Ние денес сме фри.Не знам кај поправо да шетнам , а времето е тмурно:doh:.

На Herrera, WomanInLove, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    @Chantal :hug: Претчуствувам дека нема да остане над 100. (fingers)
    Кај нас до 96 стигна ама за жива глава не се качува над 100.
    Не е една беља, ако не се качи над 100 може инфициран вработен да има па да затворат една или неколку групи ама стискаме палци да не бидне ништо! (y)
    Кај нас од цела градинка, шест групи, само во групата од малата има по четврти пат инфицирана, во другите по еднаш или по два пати. Помеѓу карантините фериен има по една недела така да смачено ми е веќе.

На Herrera, WomanInLove, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    Ми вратија од градинка (мејл во недела од главната менаџерка) дека и во другите групи има новоинфицирани вработени и некои деца се во карантин и на 1ви април и има и такви подолго од 1ви април во карантин и за жал нема да може сите деца да присуствуваат на прославата ама секое дете ќе добиело Велигденска торбичка.
    Уште да ја прашам дали ќе се тестираат од вторник до петок вработените за да знам дали да оди дете во градинка или да спречиме на време Велигденски карантин.
    @Ava.84 Кај вас дојде полиција? И дали е вистина дека прво ти ѕвонат на телефон па доаѓаат за неколку минути?

На Herrera, WomanInLove, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    33.746
    Каква полиција? Не е дошла никаква полиција.Нашиот град е дива лига :D.
    Ако не се јавевме ние на гезундхеитсамт, може и немаше да ни се јават.Самата жена што не води, кажува ќе ви се јавам во понеделник или во среда.Не правеа никаква контрола, ама ние си почитувавме и си седевме дома:).

На WomanInLove, mal.ecka, Lorins и 2 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    Па така ќе се научат сите и ретко кој ќе седи во карантин. Тука за сите што ги знам дошла, само за деца не. Ама пак ми е страв. Ајде уште утре, нека доаѓа вторник што побрзо.

На WomanInLove, mal.ecka, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Денес сите три моми ги однесов на тестирање. Во дворот уште две други дечиња од нивната група.
    Сите со онака слаби симптоми, некоја безвеза тт 37.2-37.4. Ќе видиме што
    ќе испадне, обичен грип или корона.

На WomanInLove, mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    Се изнервирав
    Известување од градинка дека вработените виделе деца што се бо карантин надвор и може да следи парична или затворска казна
    Не дека не се во право ама не знам кој човек би чувал дете дома четири пати по 14 дена во рок од неколку месеци
    Дај да ги разболиме децава ако не дека вработените два пати неделно се тестираат
    Тогаш нека тестираат се живо таман побрзо ќе заврши пандемијата, а не вака децата најмн да страдаат, а по некои фирми на позитивен вработен ни колегите се во карантин ни фирма се затвора
    Кај мене од 15 вработени 10 инфицирани во ист период ни требаше да се тестирам ни карантин
    Некои кажуваат дека дури и ги молеле ако немаат симптоми да се вратат на работа ама во тоа не верувам бидејќи не сум слушнала и видела со мои очи
    Онака искажувам нервоза

На WomanInLove, Ava.84 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Како се момите,ви стигнаа резултати?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Негативни сите три. Секој обичен грип со минимални симптоми вака ќе биде од сега :@.
    Туку денеска ми кажаа најверојатно од другата недела пак нотбетројунг. Ќе ја затворат градинката за најголемиот дел од децата, само тие што се итен случај смеат да посетуваат.
    Лани еден месец одеше само Ели и уште 2-3 деца, после неколку месеци смееја и нивните братчиња сестри, па после сите останати.

Ќе плаче и ќе има драми ако сабајле сестриве спијат, само она оди:tmi:, плус другарките не ги опфаќа нотбетројунгот, па ќе нема и друштво.
    Не знам што ќе правиме. Се мислам да им предлозам сите три до 12 наместо Ели сама цел ден:bandit:, барем редот со рано стануавње и рано легнување, таму ќе работи она со терапевтите плус и настава во мала група за другиве. После ручек таман ќе си ги земам па ќе шетаме во природа.

Фина е директорката, држете палци да рече да.

НЕ знам им плаќа ли нешто државава или работодавецот на овие дома што седат?
    Или се водат и како хоум офисе, да работат мора и дете да чуваат истовремено?

На Ava.84, Biljarkata, WomanInLove и 4 други им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    Ако немаш можност за хоумофис поднесуваш нешто некаде за да добиеш околу 67% од плата ама не знам поточно што како и каде. Битно постоеше нешто, од градинка ни пратија мејл ама знам колку е се комплицирано па на човек повеќе му се исплати да се организира некако и да си работи, ем мирна глава ем 100% ем ќе помине.

На WomanInLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    268
    И јас денес се изнервирав. Стигна мејл од градинка дека до 11 април затворено, а од 12, ќе отворат ама мора секое дете со негативен тест да иде, и после по 2 пати во неделата и учителките и децата да се тестираат. Ако ние родителите не сакаме децата да се тестираат, нема киндергартен. Ццц не се нормални значи. Мислам дека кај деца е со плунка, ама сепак, зарем мора и тие да се тестираат.

На Ava.84, Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Јас би сакала и кај нас да воведат вакво правило, помирна ќе бидам. Посебно што некое може е со слаби симптоми и несвесно може цела градинка да ги зарази.
    Брис е од грло, непријатно можеби 2-3 секунди...ама не боли.
    Баш децата шетаат без маски секаде гледам, оти нели до 6г не мора да се носи, па и најлесно би го закачиле вирусот.

На mal.ecka, gjoker4e, WomanInLove и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    33.746
    Кај нас градинките од 08.04 во Нотбетројунг.Пак дете дома ќе кисне;(

На WomanInLove, mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    36.323
    Кај нас во известувањето пишува дека децата се тие што им го пренесуваат вирусот на воспитувачките. (Воспитувачките светици немаат други контакти освен децата).

Инцидентата е над 100 или зошто таква одлука? Во другата тема читам и кај @fairy88 нотбетројунг. Зошто?
    Кај нас затворена е од денес до 11ти април заради Велигден ама до тогаш може да донесат одлука за нотбетројунг или којзнае што ќе смислат.

Надвор не може да примети вонземјанин дека нешто се случува воопшто. Скоро сите без маски меѓу кои и јас или и да има некој под брада, нормално кога е мн топло. Полицијата буквално ништо не прави, не ни опоменува за маска, а оние ОРТ од лани од март/ април ги немам видено, освен на паркинзи што закачуваат казни.

На WomanInLove, mal.ecka, fairy88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    33.746
    Изгледа е над 100.ФФП 10 маските се задолжителни нссекаде.Исто после 21ч до 5ч само 2лица може да се сретнат.Од 06.04 нема средби и посети после 21ч. Средба само со една фамилија смееме:doh:.Веќе немаат идеја како да го намалат бр па измислуваат глупи мерки:headbang:.

Па Фери и јас сме од исто место нели;)?

На WomanInLove, gjoker4e, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    8.017
    @gjoker4e оти сме од ист град
    Во меѓувреме Ава одговорила:D

Во исто време се повеќе градинки од корона погодени од кога се отворија за сите деца. Порано имаше исто корона по градинките, ама не беше вака распространето и погодено како сега.

Инаку не ме сфаќајте погрешно, ама уште од пред некој месец беа воведени медицински маски за време на работа.
    Кога и да го зедев детето никој не носеше маска од воспитачите при контакти со децата. Ставаа само кога ќе дојдеа на пунктот за носење/земање на децата и тоа од материјал.
    Значи не се почитуваа општи препораки или јас не знам-они можеби да се поштедени од маски носење.
    После ова стаса писмо, дека и воспитачите маски ќе носат.

Друго ние од денес ффп2 маски, осум саати, воздух не можам да земам. Со обичните беше подобро:(

На WomanInLove, mal.ecka, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    33.746
    Нашите воспитувачки исто не носеа маски ниту на давање , ги немам видено со маски:|.

Јака ти душа со маската.Јас кога се породив имаше една сестра нон стоп ја тргаше маскат.Некогаш и со сопуштена одеше.Ништо не и реков оти знам колку и е мачно :doh:.

Кај нас во аптеката вработените не носат маски,имаат само стакло пред нив(facepalm).Ако во аптека не е ризично:tmi:.

На fairy88, WomanInLove, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    8.682
    И на отворено маски? Тука не сум видела на отворено некој да носи маска или многу ретко.

Иначе синко тргна градинка и еве го после 4 дена затнат и некоја мутава температура од 37. Одма нешто закачи се надевам не е корона, ама земав денес брз тест од лидл да имам дома за секој случај.
    Тука што се случи со бројот незнам отворени се уште продавниците и градинките. Нашата е затворена до четврток.

И за воспитачките не носат маска цело време дека синко на привикнување па седев еден ден во градинка и одам да го земам порано ги гледам ставаат додека ги носат децата родителите и после кога требаше да ми се обратат мене ама кога се со децата сами не носат маски.

На Herrera, fairy88, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.285
    Кај нас по селава не е вака како што кажувате по градовите.
    Не само што жив човек нема на шпил плац туку буквално секаде,и на паркинзи, се со ффп2 маска, оддалеченост.
    По една група во некоја градинка, на 3-4 села, ако е затворена.
    Последниот пат кога возевме низ Фрнкфурт и видов кои гужви има на игралишта или како беа до излез наредени еден до друг без оддалеченост на каса што дури и однадвор може да се види мене паника ме фати само од гледање.
    И кај нас е затворено утре и понеделник. Вторник сите три ќе им ги носам во нотбетројунг.
    Едит:
    и во парк за животни на пример, на отворен, среде шума, носат возрасните маски.

Последна измена: 1 април 2021
    На Bozica1980, Doozy, fairy88 и 5 други им се допаѓа ова.