Софијанова се закани на новинар откако ѝ покажа документ дека земала 3000 евра месечно

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Feminka22, 14 октомври 2022.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.792
    Допаѓања:
    40.685
    Абе Софијанова не е Бог, што толку емотивно сте се фатиле за нејзе. И други доктори се престручни и заслужиле многу повеќе ама па не се директори за да си ги наредат коцките. За нив што не кажете дека не е фер, или нека земат они едвај 1000 евра плата, што е битно, други ќе земаат 5000.

На Bezimenka90, Fraxinus, La Stilla и 9 други им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.327
    Допаѓања:
    179.274
    Тие шо ја браните Цули не знаете ништо за неа
    Ме мрзи да пишувам реферати
    За спремен доктор е спремен доктор има знаење ,има искуство
    ама дека е навлезена во политиката ,со разни комисии,и дека лапа мито и пари под рака прима

На Fraxinus, La Stilla, Waverly Raven и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Pax

Pax Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2022
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    815
    Не се навредив, ама невкусно е кога се вадат такви неосновани претпоставки што не се битни ниту поврзани со темава. И да имаме врвни познавања или не од областите зарем немаме право на лично мислење и негово изразување во темава?
    Темава исклучиво за експерти од медицината е?
    Не знаев дека е таква, од коментариве сфаќам браво што толку многу ги има и нека ги има за да има кои да ги заменат стручњациве кога ќе им дојде ред да се пензионираат.

Имаш доказ во пресметката.

Мене што ми менува што е битно?
    Тоа се обидувам да ти посочам одиш во лични напади кон мене и членкава и ја дефокусираш темава со ставање преголем акцент лично кон нас, очигледно поради твој недостаток на аргументи.
    Чил, секој си има право на сопствено мислење. Не се нервирај ако е поинакво од твоето и не терај со неразумни и беспотребни цитирања.
    Ти си го пиша своето во ред е, ние нашето исто во ред е, ете за нешто се согласуваме, а за нешто не и тоа си е во ред.

На La Stilla, Mikha4, Frosty! и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Знајш како викам: “Ко ќе си гладен, а имаш полна вреќа скапани јаболка... Ќе одбериш едно 'помалку скапано', поарно отколку да умриш за јадење“

Научени се овде луѓето ништо да не добиваат од институциите.
    И коска да им се фрли, доволно им е.

Грујо можи е психопатско копиле, ама како 'ја изигра', алал да му е!
    Максимумот го извади од народов.

Не одраја маме ни ебаа на сите.

... луѓето и веќе немаат воља да се борат...

Едно е на 20-30, друго е на 40-50.
    Глеаш фамилија, глеаш да го поминиш веко... и то е...

Многу треба едукација за да се смени нешто реално.

Се надевам дека вие младите ќе подопрајте тро, пошто од старт сте растени со информации од цел свет и знаете како се може да изгледа едно општествено уредување.

*Да се дообјаснам..
    Не викам младите мора да останвате и да ја 'градите државата'...
    Како шо знајме, поќето му ја летнаа и му ја летаат и ќе му ја летаат надвор.

... ок е... и то е опција.
    Па не мора секоја 'држава' да го преживее светов...

На Mikha4 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Да беше албанка немаше вака да и се понаша.

На busybee, christinnn, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  6. TravellerS

TravellerS Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    2.806
    Тоа што е спремна и достапна докторката за пациентите е за секоја почит, награда и треба да е платена, и не само она туку сите доктори па и останатиот медицински персонал.
    Во секоја област има и такви кои не се стручни и "не ги бива", но не може ти да си пишуваш часови за дежурства за кои впрочем не си била на работа, тоа не е во ред, прво би се косело со мене самата како личност, моите правила и принципи по кои живеам се туѓо не скам мое не давам.
    Секој кој постапил погрешно треб да сноси одговорност.
    Мене само ме интересира кој треба да седне на нејзино место и зошто немаме откриени афери од вработени албанци доктори, инспектори, полицајци итн итн...

На simoncelicius и mira.mira им се допаѓа ова.
  7. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.100
    Допаѓања:
    7.408
    Ne ja branam Sofijanova , Ako se ogreshila neka odgovara.Struchnosta so povreda na zakoni nema vrska, moze da e nekoj mnogu struchen no I kriminalec.
    No ova novinarceto Furkan Ako smee da raschepka vo tie albanci sto primaat plata a sedat doma, Ili tie sto operiraat so falshivi diplomi Ili sto rabotat so pacienti a so ishtampana diploma a bez znaenje a licencirani od LK. Ima mnogu ama ne se smee tuku se pravi teatar za narod na glupavoto makedonce da se siti. Sepak nekoj zamizhuval so godini I go prekrshuval zakonot.A zosto na listot od plata koj kruzi go nema imeto I prezimeto? Si ima sluzba za finasiski kriminal neka si ja sraboti rabotata, kako I sluzba za upotreba na jazikot koja treba da znae deka vo drzavni institucii ne mozeme da se razbereme nisto zasto samo albanski se zboruva I edvaj dobivas informacii na makedonski. Vo svoja drzava a stranec. A doktorot od Debar koj izvadi organi na pacientka, odgovarase li?
    Za Arachinovo uka buka, drzavata dade 1000000 evra se smiri situacija I uste si teraat Po staro, a nie I'm plakame struja. Ekonomski direktori Po zdravstveni institucii koi nemaat ni e od ekonomski fakultet si lapaat doktoraki plati ama od koalicija se I nikomu nista, bez nikakvi obvrski osven za bolnichki turizam.
    Sudii vo sudstvo koi donesuvaat sudski bizarni odluki no rabotat za kauzata, nikoj nisto ne im moze.

Последна измена: 15 октомври 2022
    На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.100
    Допаѓања:
    7.408
    Zosto nema ime I prezime, ova moze I nejziniot kolega ekonomski da e.
    Mnogu neprofesionalnost na novinarot.Aj neka uchi od kod Ili od studijata za Zan Mitrev, pa da znae javnosta sto se slucuva.Ama pusti narod se pali.Da ne trgnes Po bolnici, za nekoj problem ke vidis kolku malku ima struchnost od novite doktorchinja.

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    12.261
    Да знаете дека зад тие дежурства што ги пишуваат се покриени од специјализантите кои ни денар не земаат нема да јадите трици. Стручност и злоупотреба не се исти..и да, не земаат сите толку високи плати како неа, а треба, да биди исто. Ако беше толку платено немаше да ни се слева медицинскиот кадар, и специјализанти од детска клиника најдобрите си заминаја. А тоа што се фатил за неа е оти некој му ги дал тие документи, нејзина должност е да докажи фино лепо дека била присутна. Ако во тој момент ги пуштеше камерите и му ја затнеше устата немаше да се крени толкава врева. Тука не се збора за заслуга, туку дали била присутна или не. Ако не била, а и се пишани тие часови значи направила кривично дело. Треба малку да поработи на испадите затоа што не и е прв пат. Сепак е доктор високо образована личност и да има провокација ти не смејш да си дозволиш онака да се однесуваш, особено ако си чист и не си направил ништо погрешно. Никој не оспорува дека секој доктор треба да е платен. А за тоа што не се фати за овој оној се чаршиски муабети. Ако имаме тука новинар слободно нека се заинтересира за тие што се вработени под клуч и вервајте дека не се само Албанци, има и многу Македонци во државните институции што не одат на работа

На Bezimenka90, Fraxinus, La Stilla и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Директорка е, менаџер, не сопственик на болница. 1000 или 1500 евра разбирам, останатото е крадење.
    "Добра докторка е и си заслужува" е малку иронично оправдување. Добар и крадец не одат заедно. Башка што основа треба да е дека ако си стручен во одредена област не ти дава право да крадеш???? Ова треба да се дискутира, дали имаш или немаш право??
    Или другите повеќе краделе таа помалку. Свашта, не ми се верува што читам.

На Fraxinus, Frosty!, Mikha4 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.933
    И еве податоци за оние кои уште мислат дека сите во Македонија земаат минималец. Ова се јавно објавени суми, од самите фирми, немам "битни" папири кај себе, за да не се споредува Софијанова само со криминалци во однос на плата, сите овие подолу набројани се чесни професии: агенти за корисничка поддршка за германски 50-60 илјади денари плата, за холандски 60-70 илјади денари плата, за скандинавски јазици над 70 илјади денари плата. Преведувачи од ретки јазици земаат МНОГУ повеќе од ова, значи за хебрејски, јидиш, кинески, јапонски итн. итн (ова не се јавни податоци, но сум во фелата). Значи филолози и агенти во кол центар земаат куп пари, добар дел од овие се млади деца, под 25 години и учат јазик на курс (немаат дури ни факултет завршено). Да не заборавам дека се овие плати без прекувремени, нето плати, најчесто смо прва боговска смена, некогаш втора, никогаш трета и нјаважно од сѐ 0 ризик по нечиј живот, буквално седење во канцеларија или дом пред компјутер со кафе на маса. Мојот молер кој со години нѝ кречи дома за стан од 50 и ситно квадрати ми зема 500 евра (годинава со попуст!), значи за два дена околу 5-6 часа работа максимум и кречеше уште едно станче во соседната зграда, доста помало, еве 200 нека зел, цап 700 евра за два дена. Кој сака да учи, макар и занает, може да се снајде.

На mssuniquee, Tanjamm, simoncelicius и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.933
    Ако сметаш дека злоупотреба треба да се казни, тогаш тоа е злоупотреба на службена должност за тајност на податоци и може и треба МНОГУ сериозно да се сфати и строго да се казни. Во тој договор освен платата на докторката се наведени и ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ и матичен број и тоа е ептен ептен ептен озбилна работа.

Јас погоре наведов кои луѓе имаат во моментов додека ние зборуваме толку плата, а од филолог до доктор специјалист, единствен во државава и еден од неколкуте во Европа, разликата е неоспорна.

Со објавување на платата за жал не се докажа злоупотреба. Да имал навистина докази за тоа, требаше да биде мудар и да изигра многу попаметно и дури и без нејзино присуство и "можност да се објасни" да ги објави доказите кои ги има. Вака, само прост народ три дена ќе збори куку леле колку плата има еден доктор замисли, и така ќе се сврти вниманието од вистинските кримоси. И нема веќе ништо да се открие на таа тема, и чак и да има злоупотреба, ние никогаш нема за тоа да дознаеме.

На Tanjamm и simoncelicius им се допаѓа ова.
  13. Pax

Pax Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2022
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    815
    За последнава реченица што си ја напишала, па за тоа има истражувачко новинарство, ако не ај да молчиме и да се правиме се е супер.|(
    Дека лоши тактики користи новинаров и избрзал во чекори, избрзал, ама има право да чепка, а богами и основ.
    Се друго што си пишала ти е фино напишано.

Јас пак ќе повторам пред се во мое име, а читам и другиве тука слично размислуваат ако се чесно изработени часовите, а не е наштимана пресметката алал да и се, само за арно и убаво да си ги троши и повеќе да заработи праведно и фер.
    Ама зошто да се разниша монополот? Нели на кредити живеела, иако да можеби како што пиша ти сакала да посочи барем дека работи и ги исплаќа за разлика од други кои седат и им течат.
    Сепак мора фер да и се одработени, спомнаа погоре како им функционираат дежурствата, па нема многу простор за жалење. Тука повеќе за жалење се другите изиграни странки.

14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.386
    Ако искочи дека е у право новинарот, сите шо викавте ,,малце ѝ е”
    Да и дадете по уште 10,000 може?

На Pax му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Pax

Pax Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2022
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    815
    Богами да и се дадат.:D
    Ќе и требаат за судски трошоци ако како што си е редот нешто профункционира како што треба и се санкционира праведно, а не со оваа досегашна селективна правда.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Јас сум за да се изнесат конкретни докази.
    Видео кое е сечено како некому одговара и слика од суми од бруто плата без име и презиме не е доказ за криминал.
    Имаш листа со работни саати, секоја hr служба мора да води евиденнција кога влегол и кога излегол работникот.

Ама ако се докаже спротивното од тоа што го тврди новинарот, сите по 10 000чиња, да се платат судските трошоци за него...
    Или може да се позајми и од Ермира Асани Салија, ионака она само еднаш неделно доаѓа на работа за 60 000....

На VDT2906 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.386
    џабе шо се куцаат
    Знам пример еве ќе кажам
    Вработен во општина Гази Баба, преку партија е влезен.Иде во 8 се куца, пие две кафиња до 10, ќе искочи ќе прошета, ќе иде до дома.
    Се враќа у 3 да се куцне и пак дома
    И шо дека се куцнал кога цел ден акал по Скопје?
    Таа па уште по загреота
    Уште вика иам патни трошоци
    Абе да ги жалиш

18. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Е ако де. Си има и камери.
    Има начин да се докаже дали е или не е на работно место кога треба да биде.
    Без докази може до утре да се дебатира и да остане само на тоа.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.162
    Допаѓања:
    27.282
    На VDT2906, Rama, Серотин и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    8.933
    Секако дека не. Но, реалноста е дека нема истражувачко новинарство, воопшто новинарите се фела која изгубила апсолутно секаков кредибилитет затоа што вечити соучесници во криминалите кои со децении се случуваат. ИРЛ е далеку од истражувачко новинарство, со оглед на тоа што приказните им служат за себепромоција и ниту една приказна нема разврска и нема проток, а Код ич па муабет да не правиме, едночасовна емисија не може да биде истражувачка приказна. Истражувачките приказни траат со децении. Нема кој да истражува, затоа што да истражуваш треба да си чесен и да имаш етика, лична и професионална, вака за ситно ги купуваат новинарите, и така несреќно завршуваат многу неистражени приказни.

На simoncelicius и Tanjamm им се допаѓа ова.