Со кого си, таков си

Discussion in 'Психологија' started by Snow-Queen, Apr 25, 2012.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Јас не се согласувам со ова.
    Кај нас таква е околината што смета дека доколку 2 личности се дружат под дифолт се исти.
    Нема врска, може да се контраст но сепак да се дружат, баш заради различностите.

eloves and Bescheiden like this.
  2. Irena18

Irena18 Активен член

не мора да значи со кој си таков сии ако имаш цврст каракктер

anonymous16 and makedonkamak like this.
  3. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

па има вистина и во ова, но ако имаш свое јас и цврст карасктер тогаш нема да потпаднеш под туѓо влијание и да добиеш ничива етикета,,,,,јас во мојава околина имам многу примери од другарки што си имаат ист ум, слични ставови и за многу работи мислат дека се најпаметни, пред се најубави ако облецат преку ден сукња и капут се автоматски дами, ако испијат кафе во кафич и се сликатт и сместа на фб да кажат кај се автоматски се културни, шетани и во шема, ако место дечковци си иматт плус по некој мувач за да се гледаат тајно и само строго за се* автоматски се јаки риби вртат фраери еее кој како нив, запишани на факултет да студираат а едната вика -мене мама ме кара и нон стоп ми виси на глава да учам а татичко мој најдобар и вика остави го девојчето што сака неека прави автоматски е нај паметна- мама не чини а татичко најдобар, ако носат по неколку мобилни во зависност колку и кој ги бара, се разбира еден скришно о д дечкото или мувачот автоматски е многу барана, едната има вонбрачно дете со оженет човек и плус пројдено над 100 автоматски е таа оштетена во секој случај и нанесена неправда, едната вика дечкоми е глупав? е тако го опишува на прашањето кој ти е дечко и автоматски таа е паметна,а дечкото глупав и милиони работи други ама девојките се дружат, се подржуваат имаат муабет, заеднички теми за разговор, мислат се сестри демек едно со една, си имаат заеднички ставови за животот и зато се поднесуваат една со друга, инаку би се скарале и првиот попаметен ке увиди некој работи и ке се тргне од друштвото.....и кого и да прашаш од градот занекоја од нив истото ке ти го каже за сите не само за едена, зошто едноставно се исти, не се различни и секој ги знае по тоа што луѓе се и колку вредат.....меѓутоа постојат и исклучоци каде не важи ова правило....се зависи од луѓето какви се и што ум носат....

bubamara12345 likes this.
  4. bubamara12345

bubamara12345 Популарен член

се согласувам со тебе и се зависи од луѓето какви се.... :^) :^) :^) :^)

makedonkamak likes this.
  5. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Има донекаде вистина во ова,но не секогаш...Сепак,си зависи од карактерот на човекот,ако не му влијаат туѓите мислења врз начинот на размислување ,тогаш не мора да значи дека е ист како и останатите со кои се дружи.

eliesaab likes this.
  6. gangstergirl

gangstergirl Истакнат член

Не мора да значи, но има луѓе кои се подложни на влијанија од околината, па пополека стануваат како и тие со кој што се дружат. Иако биле различни на почетокот. Тоа е. Некои луѓе едноставно немаат свое јас и се би направиле другите да ги сакаат. Меѓутоа, која е поентата ако не си свој?

bubamara12345 likes this.
  7. nikiiii

nikiiii Популарен член

до некаде е вистина, но не во секој случај. :)

8. Natali.3

Natali.3 Форумски идол

Ова до некаде е така, ама некогаш НЕ Е! :talk:

9. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Не би се променила за некој само да бидам како нив, да ме прифатат во друштво или слично. Доколку имаш цврст карактер, и не зависиш од никој друг освен самата себе не верувам дека би дозволила да се случи некој да те промени како личност. Некои се менуваат доброволно, а некои не ни приметуваат кога се промениле. А јас мислам дека друштвото би требало да одговара на нашиот карактер, штом се дружиме со нив. Ова поговорка, ако може така да ја наречам донекаде е и вистина.

Еве јас од моја гледна точка се имам променето, а тоа и други ми го имаат кажано. Се дружам со некои со кои баш карактерот не ни одговара, тие имаат сосема други сфаќања, а јас не се менувам, цврст карактер сум. Се дружев и со едни кои одговараа на мојот карактер, ама ете се испокаравме за глупости, бев обвинета за нешто што ниту сум кажала, ниту направила. Па сега вие сфатете што е подобро.

10. citiesinflames

citiesinflames Истакнат член

Многу пати ја имам слушнато таа народна поговорка, сепак за мене не важи.Во било каква средина да се најдам со било какви луѓе, никогаш никој неможе да влијае на мое мислење,однесување,одлуки итн. За тие работи имам силен став :)

11. Melita-te-saka

Melita-te-saka Активен член

Според мене оваа изрека не е точна, секој си има свое "јас", дури и да е украдено. Сега да си со некое сосемо различно "јас" (другар, партнер), сепак од своето "јас" ќе остане нешто. Изгледа за мене повеќе важи онаа "волкот крзното го менува, но паметот не". :)

Значи, дали според вас е точна онаа "ским си такав си" или на наше "со кој си таков си".
    Ваше мислење за тоа како некои личности позитивно или негативно влајат на други или не ?

12. Ba-Gi

Ba-Gi Активен член

Јас пак обратно мислам. Да. Со кој си таков си, за жал. Колку само лоши пријатели и погрешни луѓе имаат повлечено со себе потполно различни. Баба ми секогаш викаше - "едно брлаво сто паметни збрлавува", хах. Ама така е.. :lol:

13. angelche16

angelche16 Популарен член

И јас така мислам со кого си таков си. :D:D

14. ViktorijaG

ViktorijaG Истакнат член

Јас не се согласувам со тоа. Имам другарка 100% поразлична од мене. Не значи дека е така во секој случај.

15. Mala Hembra

Mala Hembra Истакнат член

Не се согласувам јас ..
    Имам две другарки и сите сме различни карактери па пак се дружиме ...
    Секогаш мора да постои компромис за се , но доколку не се сложувам со нивно мислење си стојам на својот став.

16. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Според мене не е точна, ако станува збор за човек со цврст карактер и не дозволува да му менува мислење, секој.А и не може некој негативно да влијае на друг, токму ради истата причина која ја кажав претходно, ако човек има свое јас, се почитува себе си, што значи држи до своето, тешко е некој да има влијание над него, односно да го држи под контрола.Воопшто не почитувам луѓе кои дозволуваат некој да влијае над нив, бидејки ми даваат до знаење дека се личности, во кои не можеш да имаш доверба.

17. Rama

Rama Форумски идол

Не да се фалам или бранам нешто , ама лично јас во животов мој сум се дружела со секакви олоши и не сум подпаднала под нечие влијание, нит сум се дрогирала, нит сум правела погрешни работи, ни да бегам од дома ни да крадам од дома , ни да се курвам со извинение :D се е до карактерот и колку имаш цврсто свое јас, некогаш и лошите друштва може да те научат на нешто , да извлечиш некоја поука како не треба да се однесуваш, тоа беше во тинејџерството , сега внимавам добро со кој се дружам, а и воедно останаа покрај мене само вистинските луѓе , оние попаметните да речам 8):D

eloves and Anabelle.Amorette like this.
  18. poenta

poenta Форумски идол

Пријателите се тие кои сами ги избираме, а роднините ги прафаќаме какви што се.
    Изборот на блиското опкружување го правиме според различни критериуми и потреби, но секогаш се водиме според нешто што не одликува со можност конкретната особина да ја пронајдеме кај другиот за да постои нешто заедничко што ќе ја одржи комуникацијата.
    Во голема мера, карактерната сличност е предуслов за да се оформи едно пријателство.
    Од секој може да се научи нешто, но многу внимателно треба да се направи изборот на оние што ќе им дозволиме да влезот во нашиот живот.
    А тоа дали сме како тие со кој се дружиме, зависи од тоа дали ќе дозволиме да манипулираат со нас.

eloves and Serafima like this.
  19. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Конкретно за пријателите мислам дека избираме онакви како што ни одговараат на нашиот карактер, но тоа не значи дека се исти како нас, туку дека ги цениме како личности. Како што растеме и се променуваме така и го менуваме кругот на пријатели барем до некаде.

Ако зборуваме за интимна врска е тука мислам дека повеќе важи оваа поговорка. Каков си таква/таков ќе најдеш.

Sanjichka007 likes this.
  20. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Велам, Ти си всушност 5те личности со кои си опкружен. Колку и ова да боли , да не ни се свиѓа ... вистина е . Нормално има луѓе околу нас со многу негативни страни , со многу недостатоци .... Како и самите ние , никој нели не е совршен. Кога ќе замислиме кои се тие 5те најблиски особи со кои сме опкружени , можеби и ќе се разочараме . Ќе осеќаме лутина , дека не е можно ако препознаваме неубави особини или карактер целосно на нашиот брат\мајка\пријателка\девојка\дечко , всушност тоа сме ние . Не е убаво заљ увото да се слупне, но така е. Ако сме со љубоморен партнер , веројатно и нешто во нас тлее како такво жарче,да би имале пријателка која пстојано негативно мисли и се жали, да тоа сме и ние . Да не би биле, нема да ги имаме во близина. :bow:

crimson likes this.