Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Со некој од друга вера или сепак не?

Дискусија во 'Врски' започната од Winter.Girl, 28 ноември 2009.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LAVICA81

LAVICA81 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    20
    Па да,и јас го мислам истото дека само во матично на потпис,без венчавање во црква,нормално :) Но имам читано и слушано различни мислења,па не сум сигурна што е вистината,затоа си прашав :? Во вакви случаеви се е договор,и многу е битно партнерот да има почит кон другиот,да не ја присилува жената да ја менува својата вера.Нека си оди таа во црква,а тој во џамија :) А децата,како ќе одлучат?И тука мислам дека има удел тоа дали едниот од нив ке ги насочува кон едната или другата страна.

2. Melanie

Melanie Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    89
    Za ljubov vistinska pomegu dvajca od razlicna vera veruvam deka moze da se sluci.E sega mnogu se osuduvani takvite vrski i od okolinata,prijateli,roditeli i se i toa e mnogu golem pritisok ne site se spremni da go izdrzat,da preminat preku se.I da se sluci brakot i vo brakot e tesko osven ljubovta potrebno e mnogu razbiranje i od dvete strani sepak se raboti za dvajca so sprotivni religii i sekoj treba da ima razbiranje za drugiot da ne dpoaga do promena na verata tuku da se pocituva i svojata i verata na drugiot i toa e do nekade lesno ostvarlivo megutoa problemot se javuva kaj decata vo koja vera ke bidat?dali i dvata partneri ke dozvolat decata da gi ostavat bez vera tuku ke cekaat da porasnat pa sami da se odlucat ili sekoj od partneriteke nastojuva deteto da ja zeme negovata vera.Ostvarlivo e ova ima mnogu uspesni mesani brakovi megutoa treba da se raboti osven za ljubov i za vistinski resitelni luge,polni so razbiranje i kompromis zasto ne e taka lesno da odrzis dobra vrska ili brak i koga ne ti e zabranet a kamo li vaka.Inaku licno nesum bila vo takva vrska,no podrzuvam vakvi vrski vo koj se raboti za golema ljubov i resitelnost pred se.

3. hristijanka

hristijanka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    6
    Јас мислам дека детето е најдобро да се научи уште од мало да биде ЧОВЕК. Значи претежно муслиманите не пијат алкохол зборувам за верниците не се дрогираат не ги малтретираат своите жени.Мегјутоа има и такви што пијат...Детето треба да се воспитува да не пие да не се дрогира да не ги гледа луѓето по вера како што некои од нас сме така учени најдобро е детето да се воспитува на страна на исламот да се придржува на правилата да не пие да не краде и слично.Но кога ке порасне сепак ке има правец и ке знае дека неговите родители се земале од љубов од пто се сакале па доколку тој сака да има женска -дечко муслиманка или праволсвна онда е во ред.Најбитно мислам дека е детето да го учи исламот тоа е мое мислење.

4. Melanie

Melanie Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    89
    Konecno da se soglasam so nesto sto go napisala Devojka sk inaku gi citav i drugite postovi so nekoj ne se soglasuvam,sto si tolku kriticki nastroena,sto moze malku i preteruvas so navredi itn.No moram da kazam deka za ova si potpolno vo pravo.Tocno e deka muslimanskjata religija zabranuva alkohol,droga,nasilstvo itn. no da bideme realni tie od site zabrani go pocituvaat samo toa sto ne jadat svinsko meso a drugi i pijat i pusat ima i od niv sto se drogiraat.I navistina e sega ne zboram za site no za poveketo od tuka deka se zanimavaat so nelegalni raboti,nasilni se a pak za zenite sto nekoj ne gi pustaat od doma da mrdnat i mnogu drugi raboti.E sega ne se site isti ima i liberalni,ok luge.A za toa za deteto sto bilo najdobro da se vospituva po islamot sepak e licna odluka na roditelite no jas ne bi se soglasila mozebi sega izgleda lesno no da zamislis kako ke bide soprugot musliman,decata muslimani samo majkata na strana posebna religija.Jas iako do nekade odobruvam mesani vrski i toa no nemozam da zamislam mojte deca da bidat razlicna religija od mojata.I da kazam kaj muslimanite deteto ja zema religijata po majkata i dokolku se sluci brak hristijanka-musliman po pravilo deteto treba hristijanska religija da bide,no retko koj bi se soglasil na toa.Znaci se e do lugeto,kolku se liberalni,podgotveni na kompromis ama tesko e mnogu da se odrzi takov brak,na tie sto se vo takva vrska ili planiraat da stapat vo brak moze da im posakam mnogu sreka samo i razbiranje.

5. hristijanka

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    6
    Женска смири си ги малку нервите не скакај само.. Точно е тоа што го кажуваш но ИМА И ЛУЃЕ ОД МУСЛИМАНИТЕ НЕ ЗБОРУВАМ ЈА ДЕКА СИТЕ СЕ ЦВЕКИЊА ТУКУ ЗА ПОЕДИНЦИ и не ми кажувајк ти мене дали ми ги мачкаат очите или не.Јас што сакам и што мислам ке казам а тебе дали ти се свига или не ИЧ НЕ МИ Е ГАЈЛЕ. :D

а и не ти појаснив малку девојка ск кога реков дека не пијат мислев на ДЕЧКОМИ И НА НЕГОВАТА ЦЕЛА ФАМИЛИЈА ДЕКА НЕ ПИЈАТ НЕ ПУШАТ И НЕ СЕ ДРОГИРААТ како што веке се почнати уште во 7 оделени да користат марихуана во куранот се напишани сите добри намери за човекот за свинското оти има мрснотии затоа да не јадат за алкохолот кога човек е пијан може да си го убие и братот ама кога е свесен т0оа не би го сторил ајт позз

6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.064
    Допаѓања:
    66.818
    Девојки многу сте оф топик. Ако немате што да кажете за темата подобро не постирајте повеќе.

7. LAVICA81

LAVICA81 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    20
    Да де..ептен ја отеравте темата во друг правец,моментално какви се Албанките,на што се подложни во животот,мада тоа во денешниов светтоа нема врска,освен во некои забутани,закоравени села далеку од цивилизацијата.Јас имам пријатели од исламска вероисповест,таа е Албанка и тој муслиман исто,имаат три прекрасни деца што ги сакам и што ми се исто ко мојот роден брат.Е,таа,жената Албанка..е права дама.Има сопствен автомобил,сопствен бизнис,свое студио за убавина,либерални погледи на светот,добра мајка и извонредна домаќинка.Кога одам кај нив исто како да сум дома.Еве само наведов пример,кога веке избегавме од темата..Ај да се вратиме :lol:

8. hristijanka

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    6
    Epa odi dokazi i na devojka sk deka ne se site muslimani isti kako sto i nie pravoslavnite ne sme.A vo nasata biblija ima deka se pie vinoto no ajde da ne begame od temava arno kazaa pogore...Site lugje se razlicni i sekade ima losi i dobri lugje bez razlika na vera ama ti devojko sk stvarno nemas prestava sto zboruvas

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.134
    Допаѓања:
    156.152
    Христијанка,за една христијанка многу си ми парадоксална со тврдењава,на пати и доста лицемерна,а како што гледам и многу повеќе го владееш исламот,него ли христијанството.А знаеш дека им е забрането да се венчаваат со луѓе од друга религија?!Знаеш дека е погрешно и најдеструктивно учење ил не?!
    Него да не забегувам офф...ми се збореше,ете така...не сакам кога ми се порповедаат глупости,особено кога некој ја промешал кашата,па збори како што му одговара во дадената ситуација.

10. Chill

Chill Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Зошто да не ;) Речиси осум месеци излегував со еден дечко од друга вера и имавме одличен однос( причината за разделување беше тоа што замина 8- от семестар да го слуша во Англија). Единствен проблем доколку можам да го наречам проблем, беше на почетокот кога и кажав на мајка ми имаше мали предрасуди, ама со тек на време се навикна. Така да, доколку има некој од друга вера, или нација кој го окупира твоето внимание- само напред! Верувам дека со тек на време ќе ги ослободиме нашите разуми од секакви предрасуди и ова воопшто нема да биде тема за дискутирање. Поздрав. 8)

11. Melanie

Melanie Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    89
    Tocno e ova :up: prvo treba da razjasnime deka i nivnata i nasata religija zabranuvaat da se skluci brak so nekoj od sprotivna religija,pa posle da dokazuvame i propovedame koja vera e podobra,sto e dobro vo islamot itn.

12. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.064
    Допаѓања:
    66.818
    Па да. ама темава не е за верите и за религиите и која што проповеда.

13. LAVICA81

LAVICA81 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    20
    Имаше неколку мислења дека е можен ваков брак,само без венчавање во црква,туку само граѓански брак во матично.Како би било ова можно ако религијата не го дозволува тоа.Малку е контрадикторно :roll:

14. Melanie

Melanie Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    89
    Epa tocno e deka religiite ne dozvoluvaat toa,no pravoto,zakonite itn. nema vrska so religijata pravno e dozvoleno da se skluci mesan brak,vo maticno samo i ne ti baraat dozvola od crkva ili dzamija,ne se vencavas vo verski hram tuku sklucuvas samo graganski brak toa e razlicno.

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.134
    Допаѓања:
    156.152
    Хард кор муслиманите не дозволуваат...
    Рејнбоу,точно темава не е за тоа,но се наметнува и ова прашање...

16. tanja6

tanja6 Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    568
    za prijatel,drugar mozam da imam od sekoja vera i sekoja nacija! sekade ima i dobri i losi luge...go pocituvam covekot,kako covek a ne kako makedonec,turcin,albanec ili sl.
    megutoa koga stanuva zbor za vrska,ili brak,mislam deka e najdobro sekoj da si zeme maz(zena) od svoja religija.
    zasto inaku nastanuvaat mnogu problemi i mnogu luge se povredeni..familiite se razocarani i mnogu cesto gi otfrluvaat tie sto stapile vo vrska(brak) so osoba od druga vera..jas licno nikogas ne bi mozela da ja povredam mojata familija na toj nacin.
    i sakam moite deca da si gi vospitam vo mojata hristijanska vera..
    a sekoj ima pravo so svojot zivot da pravi sto saka,pozdravce...

17. Boyfromtown

Boyfromtown Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    102
    Но вие заборавате еден многу многу голем факт дека машкото има 5 пати поголема доминација од женското во секое општество.Тоа е факт.Не велам дека така треба да биде туку тоа е факт.Машкото многу му е гајле дали жена му е христијанка или муслиманка тој кога тогаш потсвесно или несвесно ќе ја асимилира спроед неговите потреби.Така е у 99% случаи.Прв пример тие ХРИСТИЈАНКА зашто жената се воспитува да му служи на мажот тоа е факт.А кога внимателно ќе ги прочиташ постовите на ДЕВОЈКАСК ќе видиш дека има многу многу голема вистина во тоа што го збори.Ни јас не сум сретнал долга јавна врска муслиманка-христијанин или пак недај боже брак.Таква појава е еден у 10 милиони.Сите бракови што ги знам мешани сите имаат муслимански имиња и се муслимани нивните деца.И тоа е точно дека ниедна Албанка не смее да излгува навечер по дискотеки и слично додека еден куп Албанци и Турци има по дискотеки и слично.Зашто е тоа така?И не заборавајте дека кога муслиман жени христијанка тоа во муслиманскиот свет се смета за победа над неверниците барем кој го читал курнот ќе го знае тоа ;) .

18. Amoremio

Amoremio Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    ептен сте забегале од темата, да нема брак албанка македонец ама пак многу почести се браковите помеѓу албанец и македонка. Никој неможе да те натера да ја смениш верата или пак твоите деца да го учат исламот ако тие не сакаат. Мене не може дечкото да ми рече кога ќе имаме деца тие ќе одат в црка или пак јас да ја сменам верата ако ми го речи то нешто може слободо да си бара албанка која ќе оди во џамија. Јас си сум христијанка си славам Божиќ и Велигден а тој нека си слави Бајрам и готово ;)

19. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.064
    Допаѓања:
    66.818
    Дечко ти не може да ти каже, ама маж ти може. Кога сте веќе во брак работите се многу подруги. А поготово се знае дека во исламот жената има е повеќе потчинета. Не е баш така ти како што си мислиш,ај ќе се земеме ама јас ќе си терам.

20. Amoremio

Amoremio Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Али пред да стапам во брако со него мора да има некој договор неможам јас од никаде ништо да земам да менвав вера то нема шанси никогаш да се деси. Зато овие врски се уште од почеток пропаднати :|

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.