Справување со себе после живот во токсично семејство

Дискусија во 'Психологија' започната од Munchmallow20, 29 ноември 2024.

1. heavy

heavy Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2025
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    71

Сакаш да почнам во детали да ти пишувам какви трауми сум имала како дете за да те убедам дека моите родители никогаш не се грижеле за мене? Откажување е дека тие не се за мене веќе живи. Не сакам никаков контакт ни комуникација со нив.

Пристапот ми е ок, може некој си мисли дека ако ти каже да им простиш зашто те направиле/родиле си мисли дека мисли добро што кажува такво нешто. Тоа е еден наратив што е многу опасен и ги затвора жртвите во еден суров круг каде што од нив се очекува да простат.

Да, во глобала тоа е апсолутно тресење глупости и треба да се размисли два пати пред да му се каже на некој. На НИКОГО не му била лесна одлуката да нема контакт и да не прости, всушност, простувањето е многу полесно, и страшно деструктивно за личноста на луѓе што пораснале во вакви услови.

Еве ти неиронично.

На Trexane, Adidas888, Dentina и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    22.927
    Ова со простувањето ми е како да го потиснеш, да го избациш од меморија и да не осеќаш ништо наместо да се соочиш со сите стравови и емоции што ти доаѓаат кога се присеќаваш и да најдеш баланс и мир. Пак она, не осеќај гнев, огорченост. Да де, пошто кога осеќав страв и несигурност топ ми беше.
    А потиснување трауми на долг рок па и далеку полошо се изразува. И затоа е многу лош пристап да простиш.

На GirlLove, Trexane, Adidas888 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. heavy

heavy Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2025
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    71

Само тие што поминале низ ова ќе разберат колку е лесно простувањето и колку многу душата ти сака никогаш да не се случило тоа што ти се случило. Но преку некои работи едноставно ме смее да има преминување. И тоа е тоа. Кој поминал, разбрал, и знае.

На Adidas888, nextredstyle и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    22.927
    Јас кога простував, по некое време се враќав на старо.
    И долго време неќев да барам психолошка помош баш ради ова, зашто се осеќав дека ги изневерувам дека ете сум простила, било поминало, не мора сега да си будам емоции и стравови и лоши спомени.
    Ама кога се охрабрив... сфатив колку сама себе сум се казнувала.

На GirlLove, Adidas888 и heavy им се допаѓа ова.