И јас го имав и сеуште некогаш го имам овој проблем.Кај мене е поврзан и со црвенеење на образите кое е секако забележливоНо некако се научив да одам против тоа.Кога и да треба да направам нешто од кое ми е страм си велам Ајде бе што е ова ништо.Го можеш ти тоа.
---- Имаш слушнато за NoFap ? Тоа повеќе е за вас машките .... ако знаеш англиски можеш да истражиш на google и примениш ,,, еве ти некои линкови за ориентација ... https://www.reddit.com/r/NoFap/comments/7yo8oy/dramatic_changes_after_only_26_days/ https://nofap.com/about/ ====================================================== Self Confidence has improved like hell! I don't get embarrassed anymore (for saying silly things or something like that) I dare to stand up for myself and others if people are behaving like assholes. I'm not afraid to remain eye contact. I'm always saying what I mean (stopped caring about people being offended) Before I was blushing and my hands were shaking every time I talked to a girl i fancied. That doesn't happen anymore! And as for "superpowers", like attraction, I have experienced that some girls are basically staring at me (!) (and sometimes smiled and looked away when I caught them). That has never in my life happened to me! I'm a pretty introvert guy, and before NOFAP I was all about trying to "get some" ============================================================================
За себе не се сметам за срамежлива персона , но често во мојата околина постои проста раја без осет и знаат да ми проречат прости муабети и јас не возвраќам на тоа , само оштар поглед и толку! Во поранешната работа имашее ептен прости луѓе (значи од простите уште попрости) и шефица ми беше шваљерката на директорот и често беше во филм и сакаше да ме наседне и не знам како се воздржував да не и вратам мислам и ќотек ми идеше да и дадам , но премногу се прости за да се распраат со мене !!!! Дали сум срамежлива или имам преголема самоконтрола врзсебе??
Јас сакам да комуницирам,ама срамот е пречката, тука ми е проблемот. Не можам никако да се отсрамам,а ми имаат кажувано дека не е убаво да бидам срамежлива и пак и пак не можам да успеам да го оттргнам.. Стварно не знам што ми се дешава.
Срамежливоста е карактеристика, не можеме да ја оттргнеме дел од нас е. И јас сум исто. Можно е твоето да е social anxiety? Не зборам за дијагноза ама онака мал страв од комуникација. Во тој случај пробај да зборуваш почесто со луѓе што не ги знаеш, на свирки што ќе ги сретнеш, па запиши се на дебата, црвен крст нешто за да се опуштиш и плус нови познанства
Да,можно е. Но се обидувам полека да го оттргнам стравот и да си комуницирам најнормално. Ти благодарам за советите.
Што мислите поради што се појавува срамот и кога најмногу го чувствувате? Срамот најчесто се појавува бидејќи се плашиме "што ако погрешам што ако не испадне добро на крајот што ако се избрукам пред сите".Најчесто доаѓа од мислите. Јас скоро никогаш не сум срамежлива. Но има работи кои не би ги направила.
Исто Јас во принцип не се срамам претерано само внимавам што пред кого ќе кажам. Обично додека не го запознаам добро човекот,не сакам многу да зборувам ама почнав брзо да ги проценувам луѓето како што стареам.. И после кога ќе се опуштам одлепувам и влепувам во фаца кај што треба