Средношколски бојкот на наставата поради загадениот воздух

Discussion in 'Политика и настани' started by Feminka22, Dec 19, 2019.

1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

People, come on.

Не се ова деца од претшколска возраст за да не знаат зошто се излезени на минус температури, не лупетајте. Во некои теми први сте да ги браните, во други кога политички не ви одговара ги плукате.

nadja.d, dayla, Purplelilac and 13 others like this.
  2. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Од кај ти се процентиве?
    На минусни температури излегувале бидејќи не им се одело на настава, ако е за така ќе седат дома на топло, што бараат надвор да мрзнат и да викаат? Повеќето ќе си седеа дома, а надвор ќе беа многу малку.

Не знам зошто мислите дека децата се неинформирани и не знаат што прават. Знаат и то како, прават барем повеќе од вас што на форум се жалите бидејќи бил блокиран сообраќајот, како тоа да е најголемиот проблем.

Уште не можам да сфатам како можи некој да има против за протест за нешто што сите не' засега. Ист воздух дишиме сите, свестете се.

3. candy.cane

candy.cane Популарен член

Што се запаливте толку? Како може да ви смета ова?
    Пред 5 години и јас како средношколец протестирав за екстерното, нормално некои професори се закануваа некои дури и протестираа со нас.
    Дел се шлаеа, дремеа дома и по кафичи ама верувајте многу голем број протестиравме. Дури и кога седевме во училиште и игравме карти во холот.
    И имаше исход.

И јас бев на протест сега, ама еднаш само (првиот). На факултет ако не се појавиш на вежби, губиш право на полагање - не само пониска оцена. Ама ги поддржувам целосно.

4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Леле, ако си средношколец и си уште малолетен не значи дека си без мозок и си слеп, па не знаеш што се случува. |(
    Или и за протест треба да пораснеш, па да протестираш...?
    Сите го дишеме воздухот, сите приметуваме дека смрди на загадено, дека прст пред око не се гледа, па дури и брат ми 11годишен го знае ова.

Зошто да не поддржиме ваква иницијатива на младите? Кому би му пречело ова не разбирам стварно...?
    Баш ова е за поддршка. Тие што бегаат и не одат у школо, не чекаат протест за да не одат ама ај...
    Јас уште еднаш ќе речам браво, генерација сте ми скоро сите вие 4та што сте и се гордеам со вас дечки. :bow:
    И јас би протестирала со вас ако се погоди да имам слободен ден без задолжителни вежби (како што кажа @candy.cane немаш право на полагање ако отсуствуваш) или ден во кој не полагам. :)
    Зошто сите го дишеме тоа ѓубре и основно право е да имаме чист воздух.

Каков е планот, за време на зимски распуст ќе се протестира? :)

5. WildMk

WildMk Форумски идол

Нема врска со партија.
    Политички, кај нас секогаш се рамни со партија.
    А политички е.
    Секој став кој го имаш за општеството и како треба/е/сакаш да(биде) уредено, е политички став.

За 'мрзнење', најмал проблем.
    На нивна возраст, на -30 шетав по мразот со мини сукња и свилени хулахопки.
    Млади се... не им е 'стресно' ладното на таа возраст.

Иначе, ќе ве молам да не ја занемарувате неукоста (неинформираноста) на голем дел наши сограѓани.
    Сите мнооооогу добро знаете каде котираме по ова прашање.
    Протести треба да има. Тие деца што знаат, добро е што ја потегнале работава.. покрај нив и други ќе научат.
    Ама дека не ни фали едукација за проблематикава... да не се залажуваме.

Нема врска со возраста..
    Напротив.
    Сметам дека поголем процент од оние на моја возраст, се помалку информирани за глобалното затоплување, отколку оние што се 15-20 години помали од нас.

Пишав поназад, дека имаме проблем со тоа што ако дома не се збори, ако на школо не се збори, не е чудно да имаме лаг во знаењата.
    А колку што знам (како што веќе реков), 90% и повеќе, од оние мене познати, во животот со децата не проговориле за еколошката катастрофа која и' се случува на планетава.

g8lQQk likes this.
  6. Lancier

Lancier Истакнат член

7. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

@Feminka22

Кои се плановите за утре, ќе треба ли појачање? :lol:

Purplelilac and Feminka22 like this.
  8. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Вчерa гo oбјaвив oвa еден член рече декa немaлo тaкви скaндирaњa...
    Јaс мислaм декa прo влaдините сoрoсoиди ги пуштaaт oвие муaбети зa сo oвие избoри дa се зaбетoнирa севернa, a и мицкo свеснo влегувa вo нивниoт филм.

Роберт 7 and Feminka22 like this.
  9. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Луѓе дајте бе не е битно дали е партиски организирано или не, дали децава знаат зошто се излезени или не, кога и онака прават нешто што треба па макар и губеле часови. Треба да се излезе за чист воздух, затоа што нема смисла сево ова и да знам дека тоа не е проблем што се решава преку ноќ, но исто знам дека и може дел од тоа да се реши како задолжително ставање филтри, откриваање на диви депонии, контрола на веќе постоечките депонии, да се внимава колку отпад се гори (да не се увезува за пари од други земји) и да не идам офтопик и тн. Наместо за вистинска работа да мешаме партии и да бараме кривец, треба сите да се придружат и да дадат поддршка, затоа што ова е веќе почнато, масновност има, треба само да се дополни.

Disconnected_, g8lQQk and candy.cane like this.
  10. candy.cane

Искрено, мислам дека најголем протест ќе биде сите да си седат дома - да не се излегува на протест за да не се угушиме сите.
    Празни градинки, училишта поголем впечаток мислам ќе остават. И вработените да не одат на работа.
    Ама па, во болница ќе мора да се оди.. и продавници..

Нема спас :(

WildMk likes this.
  11. hellocity

hellocity Популарен член

Абе луѓе ова ме потсека на таа Грета што намерно политичариве оти е дете ја праат ненормална.

12. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

И што е планот со протестов, не разбрав најдобро - ќе протестираат повторно, дневно .... како ?

WildMk likes this.
  13. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Колку што разбрав секој петок додека не се превземе нешто.

А до другите не знам дали знаете, но тие првично што почнаа со "протестите" секој петок за чист воздух воопшто не беа партиски. Сега секако дека политичариве на кој како ќе му одговара ќе си го премачкува во нивни бои, како и шарената револуција почна со револт на студентите за испитите што требаше да се плаќаат па после си го обоија партиски. Затоа да не дозволиме и ова да се бои на кој како ќе му текне.

g8lQQk and WildMk like this.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Денес не протестираме бидејќи објавата е на Инстаграм и може било кој да го објави тоа.
    Ќе видиме денес во школо како ќе е за од петокот прво.Ако има проблеми итн првин тоа ќе санираме после протест.
    Мене за мене ми е гајле дали нешто ќе ми се деси, ама не можам да организирам пак протест и да ги повлечам сите со мене и некој да го крка.

Nigredo Odor and WildMk like this.
  15. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Јас сум непушач ама имаат право да протестираат за чист воздух. За себе, за нивни роднини, деца. Вие, кои спорите вакви работи, немате никакво право да кажите дали некој смеј или не смеј да протестира. Сфаќам дека сте во одреден вид на конфликт на темава ама то не ви дава за право толку да се оддалечувате од поентата.

Еден протест не е доволно. Како идеја, како противење е одлична идеја протестов. И да, не смена ништо @referentka зошто само три сати беше затворен сообраќајот и само 100 души имаше, ама смена доволно колку да се збора за то и ако се збора за то се крева свест и ако се крева свест поќе луѓе ќе сакаат решение и ако поќе луѓе сакаат решение мора моменталната власт да смени нешто. Следен пат не само средношколци, секој ден по три сати сите заедно да протестираме и ќе се збора многу поќе и на тв и нема да можи било која власт да замижи на ова шо се случва. Да не биди дека мали се не знат, иако сега се во период каде се идеалисти, на почеток на критичко размислување и се најборбени, најстрасни и најреално можат да видат дали нештото им штети или не. А, сигурна сум сите можиме да се согласиме дека загадениот воздух смета на многу поќе од само средношколците. Иако само тие се побуниле.

И родителите не секогаш знаат најдобро. Мора нели, да ја разберат ситуацијата така да слушајте си ги децата кога ви кажуваат за нешто кое немате интерес или едноставно до тој момент не сте имале шанса да се информирате. Можеби во право се.

Last edited: Dec 23, 2019
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

17. referentka

referentka Moderator Staff Member

Едноставно знаеш како да објасниш:)
    Те сфатив што сакаш да кажеш и ДА во право си(y)

WildMk, Mrs. Lovett and theowndemon like this.
  18. candy.cane

Дури е и многу попаметно да протестираат младиве, голем дел од нив не ги притиска ниедна партија. Не ги оправдувам вработениве што им фуфка да излезат заради работното место, ама ги разбирам.
    Моите не можеа да протестираат со мене (а не беа преку партија вработени) затоа што доволно ги дриблаа затоа што не подпаѓаа на партиски притисоци (ни од ВМРО ни од СДСМ).
    И не само што сме во овие години најбунтовни како што кажа Демон, туку и за најзагрозена група се работи. Не може 17год. да одлучи да се пресели од државава, а сепак трпи разни глупости тука.

Пак ќе кажам, колку и да не се согласувате, малку замислете се вие што сте против ова. Нема никаква логика.
    Дедо ми, заболен за ВМРО, кога протестирав за екстерното ме праша каква корист имам јас од тоа. Патем, пензиониран наставник кој знае и сам дека екстерното воопшто не допринесе во образованието.И сеуште не разбирам зошто вакви протести мора да се врзат со партија..

Mrs. Lovett and Feminka22 like this.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

9510E054-FE19-42EB-9A64-D167F8FD053D.jpeg
    За последниот протест, овој петок.
    Пак зборете за политика сега.
    А еве и јавно сте повикани да нѐ поддржите во петок.

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Петок,17 часот.

g8lQQk, WildMk and Feminka22 like this.