Статусот на туристичките аранжмани за време на Корона

Дискусија во 'Коронавирус' започната од *Ива, 21 април 2020.

1. *Ива

*Ива Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    459
    Да важат но пак сметам дека не е соодветно. За оваа година фактички не можеш да го користиш, здравје наредна. Како и да е, на некого му издадоа ваучер? Мене ми се јавија дека ќе ми пратат ама уште нема ништо.

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.764
    Допаѓања:
    41.729
    И ние исто чекаме, ама веројатно и тие чекаат. Според мене, добиваме барем нешто, реално и тие сигурно се во големи загуби.

3. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Мене од јк травел ми пратија ваучер денеска треба да го потпишам и да ги вратам потпишан по шо следело потпишување на нов договор тогаш кога ќе сум се одлучела за нов аранжман. Можело да одберам нов аранжман нова дата се само шо е нивни сопствен закуп.
    Јас имам уплатено за 26 јули и искрено мислам дека ќе одам тој период е сега зависи условите за влез во Грција преку граница и после влез кај нас.

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.764
    Допаѓања:
    41.729
    https://kanal5.com.mk/grcija-ja-otv...stovi-za-kovid-19-ne-se-zadolzhitelni/a422905

"RESTART TOURISM"

Prenosimo vam najvažnije mere plana za ponovno pokretanje turizma koje su danas objavili grčki premijer Mitsotakis i ministar turizma Theocharis, a tiču se otvaranja granica i boravka stranih turista u Grčkoj. Plan je dobio i svoje ime i zove se "Restart tourism" :)

Nisu sve, ali većina najavljenih mera koje su mediji u Srbiji preneli prekjuče je potvrđena. Možemo se malo opustiti s obzirom da su vesti pozitivne i da ukazuju da se život svuda vraća u normalne tokove :)

Plan za ponovno pokretanje turizma koje je donela Grčka:

• 25. maja počinje jedrenje u okviru Grčke

• Kampovi i hoteli koji su otvoreni tokom cele godine kreću sa radom 1. juna

• 15. juna će se otvoriti sezonski hoteli u Grčkoj, a istog datuma počinju i letovi avionom, za početak samo putem aerodroma u Atini (Elefteros Venizelos)

• Turistička sezona i dolazak stranih turista u Grčku počinje 15. juna kada se očekuje dolazak turista iz oko 20 zemalja sa dobrim epidemiološkim rezultatima.
    Lista ovih zemalja će biti javno objavljena krajem maja, a Mitsotakis je naveo da su u pitanju zemlje Balkana, Baltika i severne Evrope.

• Turisti iz ostalih zemalja se očekuju od 1. jula, a istovremeno se otvaraju i svi ostali aerodromi u zemlji

• 15. jula se očekuje uklanjanje svih mera

• Turistima neće biti potreban test na Covid-19 i neće biti karantina

• Moguće je testiranje posetilaca metodom slučajnog uzorka prilikom boravka u zemlji

• Primenjivaće se svi zdravstveni protokoli kako bi i građani i turisti ostali bezbedni

• NAPOMENA - najava da će od 1. juna biti otvoren ulaz u Grčku za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama - za sada se ne pominje u izjavi grčkog ministra turizma

5. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Јас го подигнав ваучерот од јк травел. Сега следи на ново потпишување на договор, потврдување ма старата резервација или нова.

6. Hubby

Hubby Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2018
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    20
    Ме интересира онака размислување просечно од повеќето од вас луѓе. Дали би патувале надвор од границиве ова лето и покрај то шо меркиве во Грција глеам не се нешто остри и не бараат тестови и карантини? Како планирате да ви изглеа летувањето?

7. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Јас планирам да одам и сум со две деца. Лежалки нема да користиме ќе си седиме на крпи, за излегување маски и редовно марамчиња за раце и антибсктериски гел. Се надевам дека ќе биде се во ред. Од друга страна и овде можиме да се заразиме ако не почитуваме основни мерки. Е сега таму повеќе гужва ама и таму ќе има маси на растојание... Мерки како кај нас. И си викам нема да има мн туристи од Европа па нема да биди толку страшно...

На Hubby и Ahoy им се допаѓа ова.
  8. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.285
    Допаѓања:
    1.723
    Мене не ми е јасно што и што одмор ќе терате со маски пазења...

На SuperGirl24 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    И сега кај да одиме сме со маски. Човек се навикнува и сигурно носење на маски ќе ни биде секојдневие бар уште подолг период не само летово.

На Katerina94 и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.541
    Јас не би одела ниту во Мк на одмор , не па ван граница . Јас имам две деца , бремена сум со трето , плус , повеќето од најблиските роднини спаѓаат во ризичните групи , така да не сакам да ризикувам . Има време , животот е пред нас , ќе помине сево ова лудило , ќе се стабилизира состојбата , па ќе шетаме . Не ги обвинувам оние што ќе одат , но јас не би ризикувала .

На Kom.pot, SuperGirl24, Hubby и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Лично не би одела на одмор годинава, ни тука, ни во странство од една проста причина - зашто се знам себе и знам дека кога ќе отидам на плажа ќе сакам да ги следам сите превентивни мерки како и дома - маска, дезинфекција со алкохол на СЕ што влегува во куќата, туширање одма и сл. А исто така знам и дека прво, на плажа тоа е неизводливо и второ, сигурно ќе ме фаќа нервоза од се тоа и ќе ми преседне и одмор и море и се. Подобро да си почекаме наредна година кога ќе се смири се и да одиме на лезетски одмор или на зимување (ако нема втор бран годинава), отколку да фрламе пари на аранжмани секакви и да ни пукне филмот со сите протоколи и забрани.

Секако, не осудувам никој што ќе одлучи да оди на одмор, тоа си е негов избор и чим се отворат границите, никој не може да ве спречи да отидете. Јас и така не сум многу по лежечки одмори на плажа, повеќе сакам тури со шетање и разгледување 8-|

На SuperGirl24, Hubby и Amelia им се допаѓа ова.
  12. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Значи сега после пуштање ма сите мерки кај нас, летување во Грција или на др место нема да е ништо поразлично од седење во мк. Еве јас така мислам.

13. LegallyBlonde00

LegallyBlonde00 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2019
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    36
    Дсли идат автобусиве преку граница за Србија ?

14. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.194
    Како кога е затворена границата?
    Еве кажи како на пример?

15. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    10.524
    Дали ќе може слободно да се влезе во Албанија, без тест и карантин?

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.764
    Допаѓања:
    41.729
    Да.

На LovelyGirl3 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Дали некој размислувал да тужи туристичка агенција бидејќи не ги враќаат парите а издадоа ваучери?

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Дали некој знае како е со границиве? Грција за нас е затворена.. Албанија може да се оди
    Што е со Србија, црна гора дали може да се патува натака или се затворени за нас. Знам дека од ден на ден се менува. Последно сега за влез е дека мора да имаат тест Србите, црногорците ама за ние да одиме натака.... Како е ?

19. AhThatFemaleProblems

AhThatFemaleProblems Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    200
    Има ли некој информација каква е состојбата во Албанија? Какви мерки се спроведуваат (на плажа и по хотели), што се бара од туристите (на граница и низ туристичките места), дали е потребен тест итн?

20. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    48.411
    Во Србија може, Црна Гора не.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.