И ние разговаравме пред брак. За се'. Апсолутно се согласувам. Мантра ми стана тоа на форумов: Без искреност, нема успешна врска.
Ама искреноста не менува многу во случајот. Еве да бидам искрена со партнерот и да му кажам: јас не знам како би постапила тогаш. И што? Нема да ме земе за жена? Ќе се проверува? Па налет и брак и се ако размислувам за неплодности и болести, лоши работи, шта би било кад би било. И се океј да искочи, и сите коцки да си се постават, едноставно ќе го отсакаш човек. И што? Животот си тече. И добри и лоши работи се случуваат. Се менуваат приоритетите. Никому не должам гаранција дека одредена ситуација нема да ми биде too much to handle. Еве можеби јас сум лоша, не знам, ама така размислувам.
Пак се враќаме на истото. Не знам што да ти кажам повеќе од тоа дека да, очекувам вакви разговори. Не би си трошела време на некој со кој не сме на same page за битни животни прашања. Јас на пример не сакам да се отселам од државава, ама не викам дека никогаш не би. Планот ми е да не, сакам да останам. Нема никаква логика да почнувам врска со некој што е во процедура да замине за 6 месеци пример. Ја нудам и барам таа искреност, за мене е многу едноставно, на крајот на краиштата, мое видување на врските
Едно е да го отсакаш човек и да се случат икс работи што ги наброја, а сосема друго е да разговараш за неплодност и потомство пред брак. Во денешно време на толку приказни слушнати од страна не знам што е налет разговарањето за таа проблематика. Да, се менуваат размислувања и гледања на работите ама фер е да го кажеш тоа што го мислиш пред да стапиш во брак. Со сопругот разговаравме отворено на таа тема пред да се земеме иако никогаш немавме индикации дека било каков проблем може да имаме. И guess what "проблем" имаше и многу полесно со љубов и поддршка се оди целиот пат кога знаеш на што си и како размислува човекот до тебе.
Eden primer vo okolinata.Parot 10 god nemase deca.Se utvrdi zenski faktori, pa posle mashki faktori problem.Zenata bese podlozena na site tretmani od medicinata I troshok vo vrednost od eden ubav Stan. Se I dojde preku glava I odluci deka ne saka veke lekar da vidi nitu saka da chuva tugjo dete(nejzini zborovi). Mazot decar I ne mozese da se pomiri.Se razdelija. Ednostavno pukna megju niv.Sto, kako , nikoj ne znae nitu treba da znae. Sekoj sreken po svojot pat. Toj posle tatko na dve deca si stana. No mislam prvo se narushuvaat megusebnite odnosi I ljubov a posle faktorot nemanje dete e pricina za razvod. Sepak sekoj neka zivee kako saka no da e iskren kon sebe I kon partnerot.
Луѓе, фала богу дека ќе разговараш. Ќе си кажете дека сакате деца и сакате да се борите за деца и ако се јави неплодност(во мојот случај). Ама јас ствсрно НЕ ЗНАМ како би постапила тогаш. Особено па ако нема воља за продолжување на борбата и се откаже. Не би се развела поради немање деца, ама би се развела најверојатно ако тој податок ја земе вољата за живот кај партнерот. Не е само тоа дека немаш дете, кко што кажав тука се депресии, кавги, плачења етц етц. Не е тоа така лесно- немам дете, ај ќе го шетаме светот. Желбата за остварување како родител те копа од внатре и на Малдиви ако си. Не осудувајте, тоа само ми беше поентата. Секој за себе си знае најдобро.
Епа до разговорот е, а не како што претходно кажа, налет ако размислувам за неплодност и болести. За мене и те како се теми за размислување и разговарање, зошто животот не е мед и млеко. И баш во такви тешки моменти, меѓу кои е и борба со стерилитет или било каква потешкотија поврзана со потомство, се покажува каков човек си пред се и каков човек ти е партнерот. Не велам дека луѓето не се менуваат или пак размислувањата, и дека судам некој зошто решил да се разведе. Како што кажа не е само самата неплодност туку и многу психички моменти се позади сето тоа. Но не почитувам развод и оставање кога ќе загусти и стане тешко. Особено за ваква осетлива тема за која тврдам дека мора и треба да се разговара пред брак или сериозно партнерство.
Jas kako nekoj sto se borel 13 I pol god so neplodnost ke kazam oti borbata e teska znaci od psihicki I od finansiski aspect oti treba pari za ispituvanja za lekovi za patista I ima mnogu kavgi I zatoa a I zatoa oti edniot partner saka da si posvojat dete drugiot ne ili edniot partner saka da prodolzat so borbata so neplodnost drugiot ne I zatoa ima mnogu kavgi I razvodi nie takov problem fala bogu nemavme oti se dogovorime so mm ako I tretoto ivf ne uspee oti ke si posvoime dete arno ama 3 ivf uspea I sega si imame ziva I zdrava 3 I pol god kerka
Значи и да не можаме да имаме деца со мојата сопруга (утре кога би се оженил), тогаш ќе си посвоиме дете и ќе си го гледаме како наше, за мене не е од значење дали ќе бидам биолошки татко на детето, затоа што татковство не е само ,,напрај го детето" а и сопругата не сум ја оженил само ,,за да ми раѓа деца", и ако под претпоставка причината е кај неа, зошто би се разведувал за таква според мене банална причина. Јас сум се оженил заради љубов и ако нашата љубов не може да биде крунисана со биолошки деца, затоа постои посвојување и тие деца ќе си ги гледам исто како мои биолошки деца.
@Forca Се сложувам пет милиони посто, секоја ти чест. Не одлучувам дека сакам да имам деца самостојно, па после да бркам јунак кој ќе ме оплоди, туку обратно. Сретнувам човек со кој сакам да делам живот, и од тука, заеднички тргнуваме со заеднички планови и заеднички одлуки. Тоа е вистинско партнерство, сѐ друго е исполнување општествена норма, морам да се мужам и раѓам затоа што така треба, или затоа што некоја тужна жена напиша по темине за брак, за "да не бидам сама". Туга.
Jas odsekogash sakav da bidam majka.Vo slucaj da partnerot ne mozese da ima deca so prethoden dogovor ke kupevme mashki materjal( sperma). Zosto ako edniot ne e sterilen, zosto da ne se dobie dete po alternativen pat. Posvojuvanjeto dete e vozvishena rabota.No koj se obidel da posvoi ke vi kaze kolku teshko vo nashata drzava se doagja do dete. Mozam kniga da napisam.Birokrataskiot sistem, korupcija, zakoni koi ne vazat za site posvoiteli, vozrast (ne davaat dete pred 40 god da napravi posvoitelkata), materjalni uslovi koi 90 procenti od semejstvata so rodeni deca gi nemaat vo drzavata I dr. Teoretski izgleda bajkovito no realnosta e pekol. Da ne zboruvam za edno roditelsko semejstvo, majka Ili tatko koj saka da posvoi I odgleda dete e nevozmozna misija vo Mk.
Не е темава дали е лесно или не. И доста со позицијата на жртва. Ако нешто во животот ми е ВАЖНО, тогаш не размислувам колку е тешко или дали е лесно. А оние кои сакаат лесно во животот да си поминат ко јунакот од првите страници на темава, ќе им се качи на 20-30 жени дур не оплоди некоја за да има кој да му пали свеќа на гробот.
Analizata ne ti e na nivo na nezrtva tuku nedozreanost. Sakal /a Ili ne, nitu edno roditelstvo ne e lesno(bara trud, rabota I vreme). Tvoeto sfakanje na imanjeto deca za da mu pali sveka na grobot e malku zabegano. Te molam ne me citiraj, zasto nitu glumam ztrva nitu polesno pominuvam vo zivotot. Da ne ti dade Gospod da se boris so sterilitet I da gi pominuvas vratite za posvojuvanje. Nema da glumis zrtva a si zrtva na trula birokratija I nebulozi.
Да го прочиташе моето мислење со разбирање, веројатно ќе разбереше дека гробовите се во контекст на коментар на "јунак" од темава, не е достоен ниту да го цитирам. Јас се надевам дека Господ што толку сакаш да го спомнуваш, ќе ти даде повеќе концентрација и фокус во читање и разбирање на коментарите. И пошто малце ме влечеш за јазик и уште Бога го спомнуваш, не сум јас девојче туку зрела жена и сум старател, а не посвоител, према тоа, твоите кукумавчења кај мене не палат баш, сори.
Не само разводи, доаѓа до раскинување и на долгогодишни врски. Значи не знам како да се изразам ама машки пријатели имам кои велеа дека "ја полнеле" девојката веќе со месеци, немало бебе, ако немало чао пријатно, не планирале да се венчаат, прво нека останела бремена. А многу често машкото може да е "стерилен" или со слаба сперма, ама некои не прифаќаат ни да се проверат. Долги врски, не планираат ништо, кога ќе дојдат на некоја возраст и сметаат дека е време за фамилија, наидуваат на потешкотии за добивање потомство и најлесно е да се прекине врска/брак.
Ее ама не е така. Мој братучед долга врска имаше. Се венчаа, тераа одмори, шетаа, ко дојде ред за деца, со години немаа. Добија дете со ИВФ ама после неколку неуспешни ИВФ, никогаш не се осудив да прашам или нешто да претпоставувам во врска со тоа кој имал "проблем". А сите наоколу збореа дека жената најверојатно е " неплодна оти веќе навлезена во 30ти. Жената еднаш дури и си кажа сама, не е до мене, утре да сакам со друг ќе имам дете. Маж ми има лош спермограм, јас само трпев испитувања и процесот го издржав за да имаме дете. И други познавам така, жени на 37-8 раѓаат, ама прво жените да ги обвинат сите трчаат, години мешаат, живот пред брак итн.
Баш со гинеколог разговарав дека од 10 неплодни парови 9 се машки фактор. И тоа се помлади и помлади. Сега вика побрзо жена над 40 години ќе остане одма бремена природно него ли младиве. Ама никако немој машкото да е криво. И јас знам за ситуација каде еден 4 жени смена, дека не можеше ниту една а остане бремена, и сите после развод со друг деца имаа.
Абе жените се далеку посвесни за репродуктивно здравје. Машкиот фактор не се замара додека не дојде време, и ко ќе дојде време пак не се подзамислува дали е случајно до него. Знам за пар, трчаа сите испитувања за жената се направија, она рече крај, доста е, јас лежам се черечам, болките ги трпам, он си чека надвор пред болница. Кај нив станува збор за необјаснета неплодност, и двајцата се здрави, нема проблем кај никого, ама средината покажува со прст кон жената.