1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Страв од стоматолог

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од praski4e, 22 септември 2011.

1. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Кажете ми,за пломбирање заб (за бомбардирање |( ) подобро е да се стави анестезија или не? Инаку се распрашувам бидејќи не можам да ја издржам болката.. И дали боли инекцијата? Фала.. :)

2. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    И мајка ми да бешеее...Ќе се снајдев некако,ама вака..Непознат човек...Ни да писнеш не можеш. |(
    Ти не треба да се жалиш.

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Не боли пломбата, но ако не можеш да издржиш ќе си побараш инекција. Инаку инекцијата не боли, барај претходно да ти прснат спрејче и нема да ја осетиш.

На Clover66 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    И јас нареднава недела ке поправам па си мислам со анестезија ,сите досега што ги прашав викат поубаво со анестезија ако не се може болка да се трпи

5. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    А спрејот го користат честоо или...Како да му речат давај ваму спрејот ахахах..:P

6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Ќе кажеш можеш ли да ме прснеш со спрејчето. Да го користат.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Пломбирање заби може да се изврши со анестезија. Повеќето така практикуваат. Јас лично ставам анестезија само ако немам избор и ако пациентот навистина не може да ја издржи болката, бидејќи не сите имаат подеднаков праг на толеранција на болка. Има луѓе што не можат да ја поднесат ни минималната болка, а има луѓе што трпат и кога допирам нерв со инструмент. Зависи од случајот.

На buba4e89, MilaP и Clover66 им се допаѓа ова.
  8. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    ги разбирам сите оние кои се плашат од забар зошто и јас се плашам...(сега помалку)...кога бев помала не сакав да слушнам за забар ама кога некогаш мора да се оди ке одиш...како помала 4 или 5 одд бев избегав од столот (можеби е смечно но избегав) една несмасна докорка виде дека се плашам ни да те ослободи ни ништо ..залетена со брмчалата накај мене и ај тргнав раката и избегав...средно некаде се свестив дека треба да одам на заболекар зошто забите ми беа во лоша сосотојба ....се решив и отидов ...и почнав и така го пребродив стравот си реков дека мора да ги направам за да бидам убава си дадов сила сама од себе ....и затоа сега на овие 25 год носам фиксни,,и потешко оди исправувањто..ама што да правам кога стравот беше повеке од мене....и сега имам некој страв нели додека да седнам на столот...потоа е полесно....
    за оние кои се палшат им препорачувам....да соберат храброст и да си кажат дека потоа ке имаат поубава насмевка...да седнат на столот и да се договорат со заброт дека кога ке дигнат рака да престанат со брмчалката....самао така ке иамте помалку страв ....

9. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    А мене пак ми кажуваа дека било подобро без анестезија..Така докторот знаел до каде да оди (до каде те боли),ама не ми е јасно што има тоа врска?? Имам слушано и дека откако ќе престане дејството на инекцијата многу болеле поправаните заби. Што ли е вистина?? :sweat: А инаку ти стоматолог си?

10. Мис Стоун

Мис Стоун Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    359
    пломбирањето може да се изврши со анастезија но не мора.Според мене подобро е без анастезија затоа што не е нешто болно едноставно го осеќаш само стужењето.Мајка ми е стоматолог и ретко ми спомнува случаеви каде што правела пломби со анастезија.Не се плашете барем за пломбирање не е ништо страшно.Кога ќе дојди да ви вадат корења или некои поболни работи што ќе правите? Воопшто не е страшно едноставно седни отворија устата и замижи и мозокот нека ти биди на друго место.8-|8)

11. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    мене сите заби ми се правени со анестезија и подобро е така.....кога ке престане дејствотот на анестезијата не болат забите освен да имаш нешто проблем вантере во корењата што не би требало да се пломбираат ако имаш проблем се бара др решение...така да мене полесно ми е со анестезија и не се осудувам без..секој различно...

12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Па е штом ти одговара дека лично ставала анестезија. Инаку болка си болка и стоматологот неможе точно да знае каде ќе те боли,мора да те праша нели. Не болат забите после анестезијата.

13. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Никогаш не сум имала страв од стоматолог и понекогаш се ужаснувам кога некој ќе ме праша: „Леле, а не ти е страв од машинчето што брчи? :worried:
    Не, не ми е. Повеќе ме плаши она што би можело да се случи доколку не отидам на време на стоматолог и тогаш би било навистина страшно.

Како мала поради недостаток на калциум имав многу проблеми со забите и од многу рана возраст почнав да одам на стоматолог, можеби и затоа немам воопшто страв. Цел пубертет имав многу лоши заби, но во средно ситуацијата драстично ми се смени, сега некој што не ме видел со години и години, тешко дека би ме препознал. :D
    Мојата докторка често знае да ми каже дека мојот случај бил единствен таков кој имала можност да го следи, а дури ни мене не ми се верува како добив убави заби од нигде-никаде. Сум имала среќа, или пак генот на татко ми замешал прсти. :wasntme:

Сменив неколку стоматолози, сум била и кај мажи и кај жени и тоа не ми менува ништо, се` додека односот е коректен. Сегашната докторка, кај која одам можеби и повеќе од десет години, не би ја сменила за ништо на светов. Толку ја сакам, толку е мила и посветена, многу сум задоволна како работи. Често знае да ми каже дека сум и` омилена поради истрајноста да не пуштам глас додека си работи и поради тоа што најбрзо завршувала со мене. Пациент без мана. :D
    Никогаш, ама баш никогаш не би ја сменила.
    Од сите работи поврзани со болници и лекарства, одењето на стоматолог ми е омилено, најверојатно заради нејзиниот пристап. Ете колку понекогаш значи таа комуникација која секој стоматолог би требало да ја воспостави со пациентот. :)
    Нејзе би и` дозволила се`. Ја има мојата целосна доверба.

И @Annath ја замислувам како таква. Не знам зошто, но многу ме потсеќа на мојата докторка. :D

На Мис Стоун, Clover66 и Annath им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Искрено, да, подобро е без анестезија, за да имаме ние самите осет до каде одиме - односно колку сме близу до нервот и дали постои опасност да го повредиме, најпросто кажано. Инаку, во поразвиените земји се работи исклучиво со анестезија, за да се заштеди на време, ама таму имаат и пософистицирани помагала, за разлика од кај нас. Користењето на тие помагала се плаќа дополнително, а кај нас не се сите во можност да ја платат реалната цена, затоа сè уште има и матични стоматолози.
    Што се однесува до болка кај поправаните заби - да, може да се јави, без разлика дали се работело со анестезија или не, тоа е нормална реакција на забите. Ако потрае повеќе од два-три дена, тогаш е најдобро повторно да се консултирате со стоматологот, да се види од што е болката.

И да, стоматолог сум :)

15. aahhsddcjd

aahhsddcjd Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    7
    Вака предните два заба ми се сронати да појдам кај стоматолог ама многу се плашам игли машинки што да правам шклски на мајками е стоматолог и ми вели ако не направам нешто за максимум месец можам да ги изгбам забите ШТО ДА ПРАВАМ

16. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Mojot stomatolog mi veli deka slobodno moze da odam da snimam reklama kade baraat pravi,beli i zdravi zabi :) Nikogas sum nemala strav mozebi zasto moite roditeli od mali ne nosea na stomatolog so sestra mi.Sekoi 6 meseci si odam na kontrola zasto koga se odi navreme nemoze zabot da ti se rasipe mnogu,taka da samo ke ti go strugnat i gotovo ne boli.Imam slusnato deka e mnogu podobro bez anastezija,jas do sega ne sum ja koristela za zabi a kako sto ode ne ni planiram :)

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Ако сама не го пребродиш стравот, никој друг нема да ти помогне.

18. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Здраво, не знам дали има тема конкретно за ова, па затоа решив да прашам тука. Пред извесно време почна да ми расте една 8ца, и додека да ми помине колоквиумска, дур да решам проблеми со здравственото осигурување, таа веќе израсна, не целосно како останатите заби, но е оформена. Јас како и да е закажав на стоматолог, но ме интересира дали има некој искуство со вадење на веќе оформена 8ца? Мене и без тоа ми е страв од вадење заби, а камоли па сега зашто во прашање е проблематичен заб :/

19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Офф, осмиците се комплицирани, тешко се вадат. Барем јас се измачив и завршив на операција ( не мора да значи и кај тебе е така). Не е страшно значи со анестезија нема ништо да осетиш. Јас цели 24 години не одев на стоматолог, па сега една година подоцна на 25 години одам сама го победив стравот. Ништо страшно само што потешко се вадат. Уживај си.

На Freya123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    311
    Јас сите заби си ги наораив конечно ми дојде памет од кога изгубив 2 заба.Сеа во понеделник треба да вадам заб сите ми викаат дека не болело немало ништо да осетам со инекција ама некако не ми се верува баш.