1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Страв од стоматолог

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од praski4e, 22 септември 2011.

1. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    ништо нема да осетиш немај гајле...

На Mia-K му/ѝ се допаѓа ова.
  2. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.434
    Допаѓања:
    165.373
    Е нема нешто од што се плашам повеќе него одење на забар. Имам сериозен проблем со петката долу и уште ми е страв да одам, а пожелно е да се појавам денес. :(:|:sweat: На момент помислив дека ми дојде памет и дека конечно ќе треба да одам ама тоа силата ме држи само до моментот кога треба да излезам од дома. :tmi::x
    Па сега до 6 саат вечер имам време да се убедам и да се појавам таму без врење околу маалото каде што се наоѓа три-четири пати како што обично си правам. :whew::o:

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kalimero1

kalimero1 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Мајками е стоматолог ама ете пусти страв од таа особа стоматолог можам да замислам како на вас ви е кај друг проблеми со заби имам еден тон ретко ја оставам мајками да ми поправи некој заб имам пробано и кај друг ама штом ќе ја вклучи машината палам патики АКО НЕ ОДАМ ЌЕ ГИ ИЗГУБАМ ЗАБИВЕ АКО СИ ОДАМ РЕДОВНО ЗА 4 месеци забиве ќе ми бидат топ

4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    96.486
    Јас сум изгледа од ретките кои уживаат да одат на стоматолог. Имам здрави заби, прв пат ставив пломба на 26 год. и тоа самоиницијативно отидов, видов неколку заби со црнко на површината, закажав и се нацртав таму:). Ме плашеа, така болело, вака болело (оти нели ватрено крштење на забар ме чека:rofl:), јас си се опружив на столчето и по 2 заба пломбирав на ден:lol:. Си ги сакам забите здрави, затоа редовно одам на контрола за ако нешто малку има да се санира на време, да не ми се намалат бисерите де:P.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Точно.

6. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    14.433
    Поголема плашливка од мене нема.Треба да поправам 4 заби ама храбра сум дури не зачекорам во ординацијата.Порано немав расипан заб и бев ок со исклучок на два заба за вадење кои најверојтно нема да ги извадам.Побрзо би се шетала со сите заби расипани отколку да седнам на столица и да ме бушат,притоа да се парализирам од страв.Ама не сакам да ги изгубам забиве.Премногу се нервирам за ова :@

7. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @SeaMermaid Се е до психата, непотребниоt страв што си го наметнуваш, а и зависи од претходно искуство, како и од односот на самиот заболекар кон својот пациент. Стравот, јас мислам, дека е периодот додека да идеш до таму, па се додека да седенеш на столчето. А за болење, ако не идеш сега на време, после ќе биде многу полошо. Иди си сега, со инекција, ништо, ама апсолутно ништо нема да почувствуваш. Сепак, станува збор за твоето здравје и не го ставај во заден план :) Земи ја сестра ти/мајка ти/татко ти/партнерот, било кој да е со тебе и ќе ти биде полесно :)

На Annath, Viktorijaaa5 и SeaMermaid им се допаѓа ова.
  8. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.590
    Допаѓања:
    79.160
    Јас немам страв. Редовно си ги мијам и си одам на контроли. Е сега, за тие што имаат страв како би им помогнала не знам, мислам дека не може да им се помогне, кога имаш страв од нешто за жал останува да се плашиш. Знам по сестра ми. Причина за стравот мора да е некое лошо искуство. Е сега, можеби најдобро е ако се познавате со стоматологот, тогаш нема да е така страшно.

9. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    ^ biter moze da se napravi vo vrska so stravot jas kolku imav strav od zabar so majka mi odev eve sega 7 god odam sama ne deka nema nemir vo mene dodeka da sednam no mora da se sobere hrbarost i da se sedne ,ke kazes na stomatologot deka imas golem strav i tie se luge razbiraat...

10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    На забар не дека одам често, ама немам ич страв. Колку и да ме боли, седам мирна и трпам. Кога ми умртвуваа заб, болеше премногу, не се издржуваше, па мораше да се одложи, а следниот пат, малку болеше. Кога сум идела нешо на поправка, пломбирање, иако знам дека ќе боли, и кога го гледам она што бучи (што не прска вода) и го осеќам по цело тело, издржувам зошто знам дека морам. Сепак има луѓе кои и кога не ги боли или малце осеќаат болка, реагираат со страв. А и стравот плус мислам дека е од самите вас, забарот колку и да проба да пази, треба сам да останеш воздржан и едноставно да можеш да трпиш.

11. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Ijas imam strav od zabar.
    Zabarot samo sho ce fatit nesto od masinkite jas cvicam :D
    Edvaj da zavrsit rabota, na dve sekundi pauza prajme :D

На PogbaPol му/ѝ се допаѓа ова.
  12. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.434
    Допаѓања:
    165.373
    Јас дојдов во темава со „годишен“ апдејт.
    Мојот страв е пропратен со напади на повраќање, со липање, со неконтролирано тресење.
    Ради то имав цела уста расипани заби за праење, имав циста на еден заб кој го извајв. Поќето заби кои ми стигале за праење сум ги носела до умртвување. Тогаш почнав да се свествам. Си викам. Пред да одам, се дрогирам со апчиња за смирвање. Малку срам ми е да го кажам ова, ама иначе не би се ни обидела да одам, па после обично одам сама за ако успат се предомислам да го испрам патот дома. Последните неколку пати одам со дечко ми и обично сме доста интересни по пат, особено ко отеков:
    Јас потечена во лицето плачам по пат, тој ме држи за рака и ме носи напред.
    Бог знај шо си помислија луѓето :x
    И ете си ставив како цел до 31ви да направам поголем дел од забите, па сега на 2 имам лек и имам уште 2 за праење допрва. Па ај со среќа нека ми е. ;(
    Ама и покрај стравот, ако се знај дека нешто е за нечие добро, вреди болката да се истрпи. Ако не сега, ќе се истрпи после, ако се одложи ќе боли поќе. Ама не ми е мене толку за болката колку шо самото одење на забар ми е трауматично и стресно. :sweat: Седнувањето на столчето и праењето скроз друга приказна. :worried:
    Ама во глобала мислам ако некој се плаши и знај дека мора да оди, нека си најди друштво шо ќе го седни на столче и нека помини. И не ми се верва дека јас ова го велам, шо свесна на забар не одам. Ама вредеше шо си ја најдов загинатата храброст, или дел од неа. Стварно вредеше. Ова е прв пат да можам да јадам шо сакам, шо било, ништо да не ми смета и да не ме боли и да немам грижа дали нешто не е во ред и дали ќе одам овај месец или другиот, или евентуално другата година. :wasntme: :mm: :?:

13. R.o.s.e

R.o.s.e Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    352
    Немате поима колкава паничарка сум кога се работи за забите. :(
    Не ми текнува точно, мислам дека бев 2014 (или сепак беше 2015) :$и ми рече забарот дека ми се супер забите и да дојдам следната година на преглед. И еве сега собрав граброст. Имам закажано во 7 ипол. Немам некои болки невидени може некој заб ни сама не знам кој малце да ме боли кога ќе пијам нешто ладно пример. Си направив 300 филмови како да имам најмналку 5-6 расипани заби, како многу ќе ме боли. |(;((facepalm) Абе бетер од малите деца сум. :shake:

14. Мис Стоун

Мис Стоун Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    359
    вервајте страввот зависи и од стоматологот

15. bebuleeeeeeee

bebuleeeeeeee Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Имав доста проблеми со моиве заби,паничарка,плачка мораше мама со мене таму :$ е кога со машината од невнимателност на стоматологот ме боцна во јазик несакав ни да идам,па така се до денот кога морав веќе па со триста сили кај нов стоматолог,жената беше супер па еве веќе 5години си идам на контрола без страв и без мама :$ така да девојки се зависи од стоматологот и психата, само храбро,за убави заби вреди да се трпи 5 -10минути ..Верувајте во себе:inlove:

16. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Оф,за пет минута болка не одиме со месеци,некои и години на стоматолог.И мене така ми беше страв,па ми се расипаа многу заби и сакаш не сакаш,морам да одам.Знам дека ако чекам,ќе ми се расипат повеќе и ќе треба да трпам поголема болка или да ми ги вадат.Не знам од што друго да ни е страв освен од тоа што треба да издржиме само малку болка.Мене додека ми ги прават забите,си мислам на нешто друго,си гледам во некој предмет пред мене,за да не видам која следна машинка ќе ја извади :P И ау како ми смета тоа светлото,нели уклучуваат ламба за да ни ги вадат забите,посебно ако треба да одам наутро.
    Јас ви викам,колку и да ви е страв најдобро е да си одете на контрола на неколку месеци и да не дозволите да ви се направи уште толку штета :) ,после болките се многу поголеми.Или кажете му на стоматологот малку пауза да ве одмори,кревајте рака ако не се издржува.Мене понекогаш и кога ме болело најмногу си трпев,имав еден многу проблематичен заб.

17. 8petre8

8petre8 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    582
    Проблемот е што сите чекаат да се расипе до тој степен што ништо нема да остане од забот,и после болело.Епа ќе боли.Кај нас нема дентална култура.Ретко кој оди на редовни контроли (за жал)...

На Petra777 и Summerlover им се допаѓа ова.
  18. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @8petre8 Точно така. А од што се толку плашат, кога со тие анестезии и инекции, денес, болка не се чувствува. А кога отидат во крајна фаза, многу јасно дека ќе боли.

На 8petre8 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Ако те слушаат тебе , ќе ги натераш да седнат без анестезија на стол !
    Не се заебувајте ! :D

20. 8petre8

8petre8 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    582
    :DМногу подобро е и за пациентот и за докторот без анестезија од дијагностички аспект

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.