1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Страв од стоматолог

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од praski4e, 22 септември 2011.

1. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    (facepalm) |( Nunca mas!

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Јас барам анестезија само за вадење заб. Еднаш анестезијата не делуваше 100%, па мораше забот да ми го извадат на полуживо. Го видов господ во пижами. :D

На buba4e89, Petra777 и Summerlover им се допаѓа ова.
  3. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    ја еднаш имам седнато да правам без анестезија и никогаш веќе! бев бледа како крпа :whew::sweat::tmi:
    Уште ми се лоши кога ќе ми текне! :worried:

На SAMIRA, SummerGirl и 8petre8 им се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    А јас кога имав 5 години му го гризнав средниот прст на забарот затоа што забот ме болеше. :D

На zborlesta и Petra777 им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.434
    Допаѓања:
    165.373
    Јас имам голем страв ама сем за еден заб шо вадев, уште еднаш само со анестезија праев - никогаш повеќе.
    Немаше осет, не беше добро напраен, другиот ден ме закажа за нормална поправка зошто беше ептен лошо забо и мораше да го „осети“ за да види каков лек треба.
    Колку и да боли не би да правам со анестезија повторно сем ете ако стигни некој до вадење (пример, осумките ми се на пат за вадење).

6. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    :rofl: Jaс и ги скинав хулахопките со клоца и станав , почнав да бегам и после ќотек си добив! Иначе не седнував на стол без некој во скут да ме држи за раце :rofl:
    Среќа еј , да бегаш од забар и на крај дечко забар ! ^_^:wasntme: Карма ! :D

На Anastasija2001, Mhhm, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    :D Ме изнасмеа. Подолг период имав страв од стоматолог, ама со тек на време стравот помина. Матичниот стоматолог го знам уште пред да ми стане матичен, па можеби затоа мојот страв исчезна.

8. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Добро ја сеа одам кај близок и пак сум со ненормално лачење плунка од страв , ни апче не ми помага , давам и дечкото да попраи нешо , па ме држи за рака, па до вц едно 10 пати пипи од страв , па тоа се церемонии :D Сеа имам за правење пак лелеее :doh: кај ја видов темава ,ми се преврте у стомак :D

На SAMIRA и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Памтам требаше да вадам долна 6ка, тогаш бев помала ама сепак стравот си го надмина своето и оптимизмот во мене ме натера како ѓавол да ја вадам. Таа ноќ око не склопив, буквално бев под чешма бидејќи ладната вода ми ја намалуваше болката. Дури сега ми текнува колку ме болеше за памет ми е. Другиот ден отидов на доктор и бидејќи беше семеен пријател оптимизмот во мене ми вели се ќе биде добро. Седнав, ме прегледа, за вадење беше и ми рече инекција ќе ти стаам. Леле се препотив едвај дадов инекција да ми стават, после во ходник почна да ми се моча, да ме чеша, се да праам се ама да не седнам. Џабе немаше бегање, кога седнав и почна да ми го вади ѓаволот пред нос ми искочи, мислам болката беше ненормална изгледа инекцијата не ми фати доволно од страв и болка го фатив докторот за гуша, ќе го задавев мислам тогаш беше права драма тој ми вели пушти ме јас го држам врескам тој пак пушти ме ќе ме задавиш и сестрата некако ми ја отргна раката. Кога ми го извади осетив олеснување ама па ми се заврти во главата, па седев 20 минути во ординација.

На zborlesta, Petra777 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    Пошо дозволив да ми се насобрат мн.криеси со анастезија ќе ги правам,а и последниот пат кога бев на стоматолог ,сега ќе идам на друг,абе што да кажам стискај заби издржувај болки па се препотував,такикардии дури осеќав од болка а што да кажам за звукот иритабилен,мислиш како во мозок да ти бушат,и цело време само гледам што попрво да ја затворам устата,а матичната као ај па ова не боли толку ,значи ја цела скршена од болка едвај чекам да се заврши што побрзо,и да за поголема иронија сега незнам дали кикиритки,пуканки ,после 6 месеци ми паднаа пломбите и еве сега веќе во среда ке си идам на др.матичен и секако пошо имам и др.стари кариеси не седнувам без анастезија,знам да ми кажуваат луѓето као немој без анастезија ама ја си викам меѓу 2 зла го бирам помалото така да крај краева добар стоматолг ќе ги среди забите и со анастезија што си ја знае работата ќе знае до каде да си буши,само би ве замолила да ми кажете како иде постапката само те боцкаат во непце или и не се осеќа никаква болка додека ти ги бушат забите?

11. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Не осеќаш ништо , јас така си ја имам гризнато устата без осет , крв пуштив од што ништо не се осеќа.
    Е сега ако работи во каналите , може минимална болка или пак ако прошло поливина дејство.
    Без анестезија не седнувам. :shake:

На SAMIRA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    903
    @SAMIRA пиши како ќе поминеш. Да ни дадеш храброст и на нас другите.

На SAMIRA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eutixismena

eutixismena Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2011
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.414
    Јас имам преголем страв од стоматолог и затоа скорз ги забаталив забите. Сега пред 10 дена решив со триста молења колења да ги направам и да ставам мостови навлаки се што треба.
    Горната цела вилица ми ја истружи со 4 анестезии постепени и сите заби ми ги истружи не почивствував болка освен анестезиите што ме боцкаше по 3 пати од анестезија.
    Вчера ми ги наместија и можам да се пофалам дека денеска скоро ги навикнав.
    Сега уште другата да се кандисам и таман ќе биди.

14. Ицолгудбејбе

Ицолгудбејбе Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2015
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    1.145
    Decki mozebi ne e za tuka prasanjevo ama ako jas ke si prasam :D Pred nekoe vreme otidov na zabolekar da vadam gorna 6ka.Idioton (zabolekarot ) mi lupna dve anestezii ,koi sekako ne fanaa poradi otokot so go imav.So sudni maki mi go izvadi zabot ama korenot ne.Celata krvarev.Strasno bese.Moeto prasanje e:Dali bi mozelo da ima nekoi posledici ako ne otidam da mi go izvadi i korenot ? Nejkam da go vadam :/ Strav mi e.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Мора да се извади, може да ти прави проблеми понатаму.

На Oscar Lady и Ицолгудбејбе им се допаѓа ова.
  16. TheDeSiRe12

TheDeSiRe12 Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2015
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Многу ми е страв од заболекар при самата помисла на машинките се ежам никако да се натерам да одам од кога ме заболе еден заб и неможев да спијам цела вечер и отидов си викам што сака нека биде ми стави анестезија и не болеше и се престрашив некако ги направив другите заби ама потоа еден заб маки со него ми стави знам еден лек отидов ми стави анестезија и пак болеше потоа пак ми стави лек ајде отидов и некако со маки ми го направи и си викам не дај боже пак да ми се случи ваква работа и се случи отидов на контрола ми рече малку дека треба да се прави и почна без анестезија ама ептен ме болеше и ајде со анестезија ама не пак ме болеше незнам зошто па ми стави лек и отидов после 1-2 така нешто ама ништо пак болки па пак ми стави лек и немам отидено од страв од тоа што ми се случи и имам уште поголем страв сега.

17. zborlesta

zborlesta Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2016
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    47
    Еее вие немате видено поголем плашливец од мене. Ептен ама ептен се плашам, уплав.
    Пред недела дена почна да ме боли заб долна 6ка, иако знаев дека е за вадење никако сама не ми текнуваше да појдам и да го извадам. Се додека не почна да ме боли и да ми отекува. Отидов на забар и тој ми кажа дека сум морала да примам инекции бидејќи таблети немало да ми помогнат. И така ја пет дена си примав инекции и не падна отокот а и уште полошо ниедна таблета не помагаше за болки. Ми доаѓаше главата од зид да ја мавам. И отидов денеска во државна кога седнав тој ми вика прво снимка за да видат од каде е гнојот, се снимив се вратив и седнав на столчето преплашена. Зема ми стави анестезија ама анестезијата не да болеше мислев ќе ми прсне главата и после тоа зема со скалпер и ме расече за да може гнојот да истече, да и тоа болеше ама повеќе анестезијата. У живот поголема болка неам видено. Ми стави дрен и ми кажаа да идам утре на преглед. Работата беше отпосле бидејќи почна да ми се врти и да губам свест некако од измореност, ненаспаност, нејаденост плус и шеќерот ми паднал. Ме прскаа со вода, ми дадоа чоколатце си лежев. Жива брука бев едвај со мајка ми некако искочив пустата не можеше да ме додржи бидејќи неможев на нозе да стојам. И сеа си се излежувам сеуште имам болки ама ќе се напијам апче уште малце и така ќе мора да се трпи додека не го снема отокот и не го извадат забот. Многу ми е жал што не сум ги одржувала забите и сум фозволила да дојдам до овој степен на болка.

18. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    2.828
    Не плашете сеееееееее!!! Нема страшно! Оти, кога боли заб - боли се` ! Не дозволувајте да ве заболи, тогаш уште пострашно ќе биде... Редовни контроли и „болеста“ на заб да се фати на почеток - ништо нема да боли.

А и да е поголем проблем, постои анестезија. Не дека е пријатно сето тоа, ама кога дошло... :)))

P.S. ЗОШТО прочитав погоре дека не треба анестезија при поправка? Освен ако ете стоматологот смета дека мора да провери болка или слично. Инаку, зошто да се мачиш кога постои опција да не осетиш ништо? Ниту се штетни по здравје/срце, ни ништо...

19. mila1111

mila1111 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    397
    Preporacajte mi dobar stomatolog vo Sk

20. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    80
    Здраво. Дали некој има искуство со поправка на предни заби? Дали боли? Дали ставаат анестезија? Фала.