Здраво Пред саат време вадев корен од 7цата, ми беше скршена и секако со анестезија. Е сега сакам да ве прашам дали знаете дали смее да се запали цигара ? Се извинувам за прашањево..
Нема зошто да се плашиш, со анестезија нема ништо да осетиш, јас и без неа имам правено не е страшна болка, со текот на годините си набив и јас страв, па сега со анестезија ништо не чувствувам болка. Подобро на време си ги прави забите, да не стигнеш до вадење, така е полошо.
I jas si imav strav,edno 7 godini ne bev otidena na stomatolog,zaradi prethodno losho iskustvo so stomatolog No pred nekoe vreme se reshiv i otidov, ze dzabe sum se plashela Pravev i vadev zabi so anastezija i bolka ne osetiv
И мене ми е страв ама сега има да се довлечкам до таму и на сила кје одам додека не си го анправам секој заб. Секако после коронава
Почни и ќе престрашиш. И јас порано имав страв потоа се решив ги направив сите до еден,а после тоа почнав само на контрола да одам на одреден период.
Ми беше страв пред да ги ставам протезите, сега ми недостигаат и заболекарот и ортодонтот. Се навикнав секој месец да ги гледам.
Не знам дали некогаш сум имала страв, најверојатно не. Во тинејџерските години ми се расипуваа заби и одев многу често, сега носам протези така да постојано сум таму, но не се плашам воопшто, секогаш одам со мисла дека после ќе се поздрави и поубави забите.
Јас многу се плашам, мислам дека кога ке седнам на столчето готова сум да паднам. Е сега да прашам дали боли правење на заб? Ве молам некој да ми каже јас многу се плашам. Имам закажно за во вторник, и ме фака паника многу уште сега како ке биде и што ке биде. И да прашам при вадење на каменец, колку време не смееш да јадеш, и пиеш?
Dobro dojdovte vo klubot na straslivci imam korenja za vadenje umiram od nervoza, od bolka nekogas i pak se plasam da otidam a moram ama ete stravot e pojak od mene. Moram da gi izvadam korenjata i poveke mi se pokrieni no nepce ama srce junacko nemoze od pusti strav. Ajde preporacajte doktor za vakva rabota i koj moze da raboti so straslivci naj golemi na svet
Па ете и јас се плашев, ама отидов сама закажав, и со сите сили што ги имав отидов и издржав. Стискај раце, стискај цело тело, таква бев денеска. Чим ја можам, можеш и ти колку и да ни е страв мора.
После долго време се читам... Најважната работа е да имаш доверба во стоматологот кај кој одиш. Пополека и стравот ќе помине. Оралното здравје е многу важно и занемарувањето не е решение. Не секоја средба кај стоматологот е пријатна, некогаш и болка има ама како што кажав зависи дали имаш доверба во него, како работи и атмосферата во ординација. Затоа важно е да се разговара и со стоматологот за овој проблем, така полесно ќе се надмине.
СДК од премногу страв ми се слоши на забар и не ни седнав на столчето туку избегав. Ми презакажаа за утре. Како да се смирам и да го тргнам стравот? А што е најлошо ги молев за термин дека ми е итно и на крај ме фати паника и низ врата.
Напиј се б6,пола дијазепам иначе нема од што страв. Јас како најголем страшливец пред неколку години собрав храброст и се спасив себе си од болки и поголеми проблеми. Барај си анестезија секогаш, а пред да те боцне нека те шприцне со тоа нема да осетиш ништо. Прави вежби со диши-издиши,кажувај си дека ти можеш има и пострашни работи. Комуницирај со докторот,нека соработува со тебе. Ќе видиш дека џабе си се плашела толку.
Супер се и докторот и докторката и ги знам со години одам кај нив. Докторот ми извади осмица за помалку од 10сек јас со смеење излегов од ординација. Ама проблемот е додека седнам на столче. Не знам што ми се случи и после од преголема напнатост лошо и повраќање. Катастрофа