1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студени стапала и дланки

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од velesanka, 1 декември 2009.

1. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    секогаш имам ладни нозе и раце особено во зима, јас и во лето спијам со чорапчиња и ми се чудат луѓето , што да правам камен ладни нозе имам слаба ципкулација велите а |(

2. glow

glow Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    3.023
    Допаѓања:
    1.264
    Ладна како камен! :D Отсекогаш имам студени стапала и дланки. На лето не ми смета многу, ама на зима премрзнувам. Ако излезам без ракавици, рацете ми помодруваат.. :worried:
    Точно е тоа дека е од слаба циркулација..за други причини не знам. :^)
    Ситуацијата може да се подобри со повремено размрдување на рацете и на нозете.. Едно време мајка ми ме тераше да плетам, за да ги мрдам прстите.. :rofl: :rofl:
    Ама, тоа е само привремено решение, после пак студенило.. |(
    Ајде, тоа и не е некој проблем..ќе научиме да живееме со тоа..Битно е да имаме топли срца! :!: :lol:

3. Justice

Justice Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2011
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    91
    Мене зимно време стапалата ми се мраз..Обавезно носам и по 2 пара чорапи ама џабе.. |( Само многу ми е чудно што ноќе никогаш не ми се ладни,баш напротив неможам да спијам со чорапи..

4. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335
    Дедо го има овој проблем постар е и не може многу да поднесе, и неговата матична докторка мѕ препорача пред спиење да зоврие вода со сол (по можност крупна) и да ги држи, секако не во врела, откако ке се олади, топличка, додека можеш да поднесеш!! И еве го си практикува така почесто и не се жали!! ;)

5. Towelie

Towelie Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    687
    Исто и мене ми мрзнат шепите и копитата,за копитата 2 пара чорапи,а шепите помагаат коа надвор е грч ладно на другарчињата да им брцам позади у маица.

На TrinityNeo и MarchelineAmaru им се допаѓа ова.
  6. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.343
    :rofl:
    Се засркнав од смеење :rofl:
    И јас го имам истиот проблем ,и јас си ги викам шепите шепи ,ама ова со копитава ти беше јаготче на шлагот :rofl:

Ништо не ми помага ,ни ракавици ,ни чорапчиња , едино непосреден извор на топлина ...
    А што мерак имам да скитарам по снегов ...ц ц ц ц....само како да излезам кога не можам да си згазнам од ладно на ножињава ;(

7. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    672
    Долго време сум во потрага по лекот за овој проблем но бидејќи не го најдов кога ми се камен нозете преку ден палам калолифер, соблекувам чорапите и ги греам, па ги греам чорапите и ги облекувам и ми е полесно, после некое време пак и така пред спиење, обавезно легнувам со термо и ги греам со рацете едната па другата, каменко катич ми се и ме болат некогаш навечер и ме будат или неможам од нив да заспијам. :worried:

Во лето малку да се намали температура или да удри дожд тие се ладат, неможам да си помогнам, у лето калолифер не иде, евентално чорапи и пак стариот начин греење и триење со рацете. :@

Па ете и активна станав, вежбам па пак се појавува проблемот, само во деновите кога вежбам после вежбање нозете и рацете ми се огин, веќе утре јово на ново.

Хмм во болдираново имало некоја вистина мајката, баш таква сум. :$

На TrinityNeo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    И јас "страдам" од постојано студени дланки на рацете, секогаш ми се студени без разлика дали е топло или ладно а покрај тоа и суви, бледи, ко да немам крв во нив.Не вежбам преку зимава но пешачам доста секој ден.Но како и да е , мене пак ми се студени и тоа веке почна да ми смета секојдневно во многу работи. Ве молам кажете ми некој лек за тоа доколку знаете, бидејки вака не се издржува ...

9. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Постојано ми се срудени и стапалата и дланките. Многу сум мала да пијам апчиња за циркулација, ми рекоа да вежбам и да јадам повеќе. Послабите луѓе го имаат овај проблем :)

10. Loritaa

Loritaa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    661
    Епа ке си отидете на доктор,како што јас бев.
    Штом ви се ладни нозете и рацете и суви,модри,бледи..тоа значи дека не ви циркулира крвта во рацете и нозете.
    Јас бев и ми даде да пијам апчиња,али не ми текнува како се викаат и додека ги пиев имаше ефект до некаде...сега е пак стара игра. - Ладни раце,модри,суви,исушени... :x
    Овие денови пак ке одам да ме проверат.

11. lady-red-riding-hood

lady-red-riding-hood Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    30
    Нема врска мислам то јас, јас никогаш не сум била слаба мислам нормално тежина имам па од секогаш ми биле ладнии нозете и рацете слаба циркулација на крвта е тоа мене дури почнаја да ми се прат едни како точкички на прстите на рацете и нозете и бев на кожно ми рекоја од слаба циркулација е и една маст ми дадоја и ми рекоја на зима нараквиц да носам така да нема врска со јадејњето. :)

12. lady-red-riding-hood

lady-red-riding-hood Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    30
    Иначе имам заприметено кога ќе се напијам макар и малце виноо црвеноо и решен е проблемо :D :D :D

13. Belieber163

Belieber163 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    444
    Постојано ми се ладни дланките, а и стапалата во зима...До циркулацијата е :?:

На tweety26 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Meggy

Meggy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    387
    И јас со истиот проблем, скоро секогаш ми се ладни - посебно стапалата.
    Една професорка ми кажа дека нормално е ова да се случува кај млади девојки кои уште не родиле, после пораѓајот најчесто исчезнува овој проблем.....па, раѓајте бебе :D

15. INSIDIOUS

INSIDIOUS Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    512
    Имам премрзнати прсти на нозете, уште од малечка, и секоја година мака мачам зимно време.
    Ми се воспалуваат и целите се подуени и поцрвнети. А кога се стоплат ме чешаат ненормално ми иде да ги одерам од чешање :sweat: , дури неможам да спијам некогаш, само ги дргнам од чаршавот, ме фака саклет и само се превртувам.

Една баба ми кажа да ги ставам во сад со топла вода во која има растворено сол. Солта ја зголемува температурата и го намалува чешањето. Обично практикувам да го правам ова пред спиење и ги држам така во водата додека водата не почне да истинува. После тоа нема чешање и ми се топли. Плус си ги премачкувам со крема, некоја помрсна, облекувам термо чорапи и мирно спијам цела вечер, без чешање и саклетисување. :)

16. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Го имам истиот проблем, бев на лекар и ми кажаа:
    Да носам неколку слоја чорапи и тоа волнени или ептен дебели како за на скијање
    Да не мирувам повеќе од пола саат кога сум на студено, обавезно да се раздвижувам
    Никако да не ги лепам стапалата на печка или друго грејно тело кога ми се смрзнати
    Да носам кондури со волна исто така кои се за на снег или планина, од продавниците за спортска опрема
    Секој ден да ги масирам по десет или петнаесет минути особено на местата каде се испукани капиларите и каде црвенилото е најлошо.
    После две години страдање, болки и чешање еве оваа година фала богу го немам тој проблем. Се надевам и тебе ќе ти помине маката, среќно!

17. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Оваа зима ми се чини дланкиве и стапала никако не можам да ги стоплам.
    Голед дел од времето ми се ладни, еве и во моментов, можда е од слаба циркулација не знам.

18. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Најчесто ми се мраз ладни и дланките и стапалата.
    Некогаш и најтопло кога ми е,стапалата ми се ладни.
    Викаат дека немам добра циркулација... :^)

19. Xepp

Xepp Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    428
    И јас го имам тој проблем ,но само кога сум пред ПЦ бидејќи не се движам и кога учам.А кога вежбам по дома дури на долна мајца се соблекувам од што ми е жешко.Така да проблемот е до циркулацијата.Би ви препорачала да си ги мрднете задиците и да идете малце да повежбате :*

20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Ама ти имаш среќа што си дома па можеш да се соблечеш по маица и да вежбаш кога ти студи. Јас на работа неможам да го мрдам задникот многу често :D а за несреќа секогаш ми студи на нозете (проклета изолација). Пиев и едни лекарства за циркулација па после ги повлекоа од аптеките откако се испоотрув откриле дека се лоши за здравјето уствари :^)