Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

ТМРО: Данок за ергените над 35 години и момите над 30 години

Дискусија во 'Политика и настани' започната од discofilman, 4 ноември 2012.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Ти гледаш вести како поминуваат тие што ќе се побунат и ќе протестираат пред влада?Со полиција ги маваат, а на Албанците не им прават така. Кај кого да мрднам со прст. Па Источна Македонија раселена нема жив човек, а Западна?Ги допуштивме Албанците и од нив бел ден нема да видиме. Тука се криви политичарите , затоа што уценуваат, и чичко ми собира 15 гласачи за ДПМНЕ со име презиме, матичен број, за шугава плата од 200 евра што му ја најдоа. А неписмени Албанци земаат дупло, и нормлано дека ќе се котат. Па јас и данок да плаќам да ги хранам внуците на терористите, да ти ебам државата скапана...

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    A што се однесува за транзицијата или за приватизацијата па кој ја направи таа приватизација јас и ти или нашите родители кои беа вработено во тие државни фирми па останаа без работа епа не туку оние што беа на власт во врска со тие прашања народот е само фигура се знае кои ги носи тие одлуки тие што ја имаат власта во свои раце и секој поединец ако тргне од себе па да промени нешто и да се бори може да направи нешто да се подобри ама тешка е таа борба а плус и некои работи веќе не зависат ни од народот ни од политичарите и неможат да се променат касно е

3. nonenceee

nonenceee Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    1.016
    Хахаха ...е сеа повеке нема да се избира до 50 години .......до 30 години да ве видам сите девојки овде омажени хахаха ...
    ГОСПОД ДА ЧУВА ... :devil: :devil:

4. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    БЕЗЧЕДНИК=БЕЗБОЖНИК
    Јас толку знам

5. Towelie

Towelie Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    687
    Еј,немој жити се само за полицијата да ми збориш,кога беше последниот протест за убиството на Смилковското езеро,на никој од протестантите не му беше мука што бегаа,а некои и јадеа ќотек од полиција. Тие беа свесни во што се впуштаат. Ама на сите нив им беше криво што сопствениот народ јавно ги исплука,ги нарече дечурлана без цел,ги нарече будали,се прашуваа дали имаат родители,ги осудуваа дека само прават глупости,ене ја темана за убиството полна е со такви осуди.
    А тоа што ги допуштивме е наша и само наша кривица. Што очекуваш да направат 200 протестанти,промена? Ене ти ја Грција,пример за тоа како се оди на протест! Сложна држава,ку*тони се ама секоја чест за тоа што се држат заедно,да видам која полиција,која војска и која влада ќе сопре таква лавина од народ. Ама не ни држи нас газето,20 посто искачаат,80 посто навиваат од дома и се диват пред Фејсбук и телевизор,ако не испадне ништо,плукни бре по Македончето,и така сме навикнати од плукање,од сите та и од самите нас. Албанците се сложни бре,Албанците немаат страв,да беа јаки само на Интернет ко нас и они немаше да имаат толкави права,али они имаат бре та*аци до колена им висат,а ние ќе си кажуеме колку ни е мука еден на друг и нема да правиме ништо.

На Fallin-ForHisSmile и rakce69 им се допаѓа ова.
  6. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    ова татко ми ме зафракава ако не се омажам ке платам данок :D
    ама имам уште време така да :)

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Еј ;) жити тасе немој да ми збориш за сложноста на албанците и за нивната "храброст", они имаат сложни водачи и ништо друго, имале храброст, сила како не, какви се искривени, утепани, неписмени, они ќе имаат сила. Туку тој што ги води ги држи под конец. Нивните водачи се сплотени политички и религиски, тие ги снабдуваат со оружје, дрога, пари...Нивната мафија е развиена и силна а шиптарот како поединец е слаб и лесно победлив. А бидејќи нашата мафија од врвот е тесно мафијашки поврзана со шиптарската па и останатите мафии од регионот, на шиптарите им е се дозволено кај нас. И овде не се запазуваат нашите национални вредности, се тргува на сметка на нашите права во нашата држава. Еве земи го примеров од темава, си лупетарат некои фикс идеи што и самите не можат да ги сварат, денес едни, утре други, глумат демек се плукаат во собрание а којзнае каде пијат кафе заедно и кројат планови како да ќарат па дури и да си ја згазат државата, за народот па не правам муабет.
    Ама тоа ти е, што ни беше зборот....хммм. да за "старите"ергени :) и "старите" моми.
    Туку не кажа човекот што планира со педерските бракови и дали маж со маж ако склучи брак ќе биде ослободен од данок (мора да мисли и на иднината, како што ни цвета демократијата и тоа ќе го озаконат набрзо)
    Ако они имаат "ташаци"па и тоа до колена тогаш нашиве си ги чешаат стопало од стопало :rofl: и имаат тестиси џоа лубеници, ако веќе правиме муабет компаративно. :lol:

А што не ти држи? 8)
    Тебе ако не ти држи, може на друг му држи. :rofl:

Имаш време срцекршачке не бери гајле, тогаш ќе треба државата тебе да ти плаќа данок што им го дотеруваш паметот на машките. :*

8. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    Сакам да се усвои законов,пу штета :(

9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.392
    Допаѓања:
    114.499
    Да бе и после да не знам дали ме проси зашто ме сака или за да не плаќа данок :)

На Lolo5 и tessie им се допаѓа ова.
  10. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    :D :D :D во право си.поздрав
    Со иронија ова го кажувам,уште и воздухот да ни го наплатат.

На Lolo5 и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. Deemy

Deemy Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    7.296
    A што се однесува за сложноста и протестите за тоа си во право,воопшто не не бива да се обединиме и масовно да излеземе на протест за било кој проблем и да се работи,пример кога беше за државната матура само се противевме и ќе излезевме од школо демек на протест,а уствари сите одат на кафе никој не излегува да протестира,а во Xрватска сите средношколци масовно беа излезени со денови дремеа пред владата.
    Aма па и за некои работи тука несмееш да се побуниш одма те прават опозиција ко да неможе на народот нешто да му пречи

12. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Ајде и јас да си кажам мислење, иако предлогов се повлече.

1 - Не ми е гајле што Албанците се множеле многу. Јас не ги донесов овде. А, и тие имаат многу повеќе пари од нас, така да децата и трошоците не им се проблем.

2 - Ако сме демократска земја, мора да имаме право на избор. Зошто мојот избор да се оданочува, а од некого не?

3 - Колку семејства имаат по 10 деца, а немаат скршен денар, живеат со социјална помош!! Да им дадеме сега благодарница за зголемување на наталитетот, а децата им немаат ни чорапи? А, што со социјалната помош кои ја земаат истите, а е од буџетот, а во буџетот давам пари и јас немажената?
    Значи да давам пари за туѓи деца и да давам пари што немам деца!?

4 - Што е со психолошките, емотивните теми, зошто некој не е во брак? Можеби партнерот го изневерил, умрел пред да се земат, нема верба во љубовта, ужива да е со многу партнери, па не сака да се венча, сака да живее замонашено....?

5 - Зошто за жената 30, а за мажите 35 год. Кој проценал дека таа е најмеродавна граница и зошто жената е пак понижена?
    Зошто мажот да ужива уште 5 години плус?
    Зошто жените и онака тешко добиваат убави работни места како мажите, да плаќаат 5 год. однапред?

6 - Што е со геј паровите? Нели не им е дозволен брак?

7 - Што ќе биде со лажно склучените бракови?

И на крајот - уште каква давачка ќе се измисли во оваа напатена држава каде луѓето немаат да јадат леб....???????

На Lolo5, MIA-SK, sweet25 и 10 други им се допаѓа ова.
  13. La.femme

La.femme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2010
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    111
    Денес на Алфа ТВ гледав дел од емисија поветена на истава тема. Гости беа предлагачов на законот Шехтански и уште една девојка (не го видов името). Г-динот Шехтански делуваше како да паднал од Марс, водителката и другата гостинка му поставуваа јасни прашања, а тој не знаеше да даде конкретен одговор. Памтам само дека рече дека Македонија е една од четирите држави во Европа каде нема ваков закон. Бидејќи нема да ја имам таа среќа да го затекнам некаде па да го подберам, а и нема ФБ страна неговата партија за таму да пишам морам тука да се испукам. Еве ги моите факти господине:
    - Јас уште неколку месеци ќе полнам 32 години. Дипломирав на 23, а се уште никако да најдам трајно вработување. Имам работно искуство до четири години, а во книшка имам стаж од 16 месеци. Што значи дека остатокот (три и пол години) работев на "црно". Последната фирма ми остана должна 8 плати, пријавував во инспекција и никому ништо. Ме одјавија од работа со спогодба со фалсификуван потпис, пријавив во обвинителство и после три години немам никаков одговор од таму. Толку од моите права како работник :envy:
    - Моја другарка работи во продавница за плата од 8.000 денари. Бремена е и има ризична бременост со можност за абортус, а комисијата не и дава да биде на боледување до денот на пораѓање бидејќи тоа според нив не е опасна дијагноза. Сега треба да бира дали ќе даде отказ или ќе оди на работа и ќе се моли да роди здрави и живо дете. Патем, терапијата (инјекции, таблети, витамини) си ја плаќа од свој џеб, бидејќи ништо од тоа не е на товар на ФЗО :puke:
    - Друга моја другарка одеше десет месеци на работа без да земе плата, а згора на тоа мораше од свој џеб да плати 2000 денари данок (поврзан со породилното) затоа што газдата со закаснување и ги плаќал придонесите пред да оди на породилно. И таа пријави во инспекција и во УЈП и нормално никому ништо.
    - Моја братучетка повеќе од година дена работи во странска фирма со договор на 6 месеци. Трербаше да ја пријават на неопределено, ама бидејќи пред две недели правеше свадба, одеднаш се премислија, па продолжи да работи со нов договор на 6 месеци.
    - Надоместокот за породилно отсуство се исплаќа со задоцнување од четири месеци.
    - Во најголем дел од приватните фирми кога се оди на интервју за работа, најважни прашања се: колку години имаш, дали си мажена, дали имаш деца и ако имаш дали има кој да ги чува додека ти си на работа. Не ретко се случува да се напомене дека ако останеш бремена ќе леташ од работа, или пак усно да биде кажано дека првите две години не смееш да останеш бремена, инаку ти следи отказ.
    - Белата чума ја зафаќа Македонија не само поради тоа што тука момите не се мажат, туку и поради тоа што младиот образуван кадар масовно се иселува од тука. Лично познавам барем 30 млади луѓе (мои другари/другарки, роднини, пријатели) кои последниве десетина години заминаа надвор од Македонија во потрага по достоинствен живот. Дел од нив таму си имаат формирано семејства.
    Така што господине Шехтански, ако треба да работам за плата од 8.000-10.000 денари, последно што ми паѓа на памет е да се омажам. Не заради тоа што не сакам, туку затоа што со тие пари нема да можам да му пружам солиден живот на моето дете.
    Наместо ваков глупав занок со кој целта е да се собере данок, а не да се створи семејство, може во следна прилика да ги предложиш следниве соодветни стимулативни мерки за наталитетот:!:
    - Итна измена на законот на работни односи, посебно за приватниот сектор. Тоа подразбира да се укине секакво право на приватникот да го уценува или злоупотребува работникот. Редовни инспекции да вршат неподмитливи инспектори кои ригорозно ќе го казнуваат оној кој ќе го прекрши законот. Редовна исплата на плати и приднеси. Платата и работното место на работникот треба да го гарантира државата (освен ако фирмата не отиде под стечај или ако не постојат вистински причини за отказ); воведување на флексибилно работно време (или скратено работно време) за младите мајки; отварање на повеќе градинки кои би работеле на смени; корекција на минималните плати; еднократен надомест од државата за секое родено дете; проектот трето дете реално да се спроведе; кредитите за станови да бидат со пониски камати или пак владата да даде субвенции за младите брачни парови кои го немаат трајно решено станбеното прашање;
    - Црквата наместо да труби дека абортусот е убиство нека одвои малку од своите пари и нека помогне за секое родено бебе. Не сум сигурна но мислам дека венчавка во црква и крштевање на новороденче чинат по 3000 денари. Па ако веќе без осет ги крадат верниците, нека дадат половина од сумата на социјално загрозените или многудетните семејства.
    Со ова што го кажав не измислив топла вода, само го напишав она што го знам за државите во Европа. Вакви слични се законите во Австрија, Швајцарија, Норвешка, Шведска...
    Па г-дине Шехтански ако навистина сте загрижени за наталитетот (а не за полнење на буџетот), повелете покажете се на дело и направете нешто корисно.

На Lolo5, MIA-SK, Kitten и 12 други им се допаѓа ова.
  14. La.femme

La.femme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2010
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    111
    Од што се изнервирав сум згрешила. Треба да стои имам работно искуство од 5 години, а во книшка имам стаж 16 месеци...

15. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Не ми е зборот дека ваков закон не би бил изгласан оти се коси со демократското, туку тоа што некој дебил, кој си направил столче за себе, вака се изживува, удара боцки на и така веќе исфрустриран млад народ. Не треба закон, доста е самото тоа што им е дозволено да прават вакви провокации. Или тоа или се разбудиле и увиделе колку се очајни па изулавеле веќе тотално? :^)
    Епа нека им е на здравје и на влада и на повладина! Додека се глупираат како мали деца, и кој дошол на ред на врв и тој кој се стреми, не знаат на кој кол да се наденат веќе, па и тоа што е способно да работи, да им плаќа даноци па и да им раѓа во иднина, се има џенем да фати од дома бе,зарем не им е јасно! Па нека одат после на мајка ми, и сите мајки како неа што раѓаа и по три деца, без никакви кампањи и обеќања, без никакви исплати, туку за добра волја, а чии деца се отидени по леб по белиот свет веќе со години, ете им ја мајка ми, НА! Неа нека пробаат да ја провоцираат со вакви предлог закони ако не роди уште еднаш на нејзини 60 години!

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.045
    Допаѓања:
    12.774
    Има ли тој Шехтански профил да му пишам , уффф ѓубриња, се прават ама на штета на народот.

17. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    И сега од кај да знам дали ќе ме земе од љубов или да не плаќа данок?

18. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Кажано 25453656 пати :yawn: :yawn: :yawn:

19. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Еии стварно ли? |(

20. sm1zla

sm1zla Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    307
    од ова поглупоо нешто немам слушнато -.- какво е бе ова ??? да се плака денок дека не си мажена или не си женет д 30 ли колку год о.О ств не ми е јасно ... Според мене ова е жива глупост -.-

На Lolo5 и srcekrsacka им се допаѓа ова.