Татко ми ме тепа

Discussion in 'Психологија' started by Leat, Aug 2, 2016.

1. Sofceto

Sofceto Истакнат член

Јас мислам дека нешто друго е во прашање,мислам дека и мајката има претрпено насилство од страна на нејзиниот сопруг,и стравува да се спротистави,инаку како поинаку може една мајка да не го брани своето дете

Leat and maca cvet like this.
  2. maca cvet

maca cvet Истакнат член

Мајка и сигурно се плаши и таа да не биде малтретирана и тепана затоа и молчи. Знам по себе како е. Кога јас и татко ми ќе се расправаме мајка ми ме брани, но некогаш кога тој ќе се закани мама ќе се повлече, но ако проба да крене рака на мене што му се има случено. Јас му ја фаќам и му ја туркам, но и мама ќе застане и ќе рече немој да си ја допрел ќерќа ми. Сепак јас ја сваќам и неа се плаши за својот живот.

Leat, Sofceto and teressa like this.
  3. akvarium

akvarium Истакнат член

Devojko pred nekoe vreme imav vakvi raspravii so soprugot moj, bukvalno receno se tepavme i dvajcata, on mavase jas mavav, ne mu popustam! no od druga strana toj samo me provocira, a mene mi se slabi nervite i dobivam nervozni ispadi, taka sto mozam da se stavam vo situacija na tatko ti( smetam deka covekot ima psihicki problemi) ne go opravduvam! toa nikako, no mozam da se stavam vo negovata koza, kje ti dadam sovet, Probaj da ne go provociras.... LEta li magareto...leta! soglasuvaj se so sve sto kje kaze, ne mu kontriraj, ne se sprotivstavuvaj, veruvaj deka toj ne e kriv, nesto odvnatre go tera da poluduva i da reagira taka nasilno, treba da pie lekovi za smiruvanje, na denesno vreme mnogu luge imaat potreba da pijat dijazepam(vekje vo apteka ne gi davaat bez recept) no ete ne gi pijat.
    Veruvaj deka tatko ti ne saka da reagira na toj nacin, no nesto odvnatre go tera, toa e emocionalna reakcija, slicna na vulkan, koga e provociran nemoze da se iskontrolira, veruvam deka bez provokacija ne ve ima maltretirano. zatoa te zamoluvam za tvoe dobro da izbegnuvas bilo kakov konfikt so nego, ne navleguvaj vo diskusija, soglasuvaj se so se sto kje rece, i pravi onaka kako sto kje ti kaze, ne go provociraj, ne go luti.

Veruvaj deka tie clenovi pogore sto rekoa, deka poloso kje ti bide na ulica, taka i kje bide. na 20 godini zivotot kje te udri uste posilno ako ne istraes vo ovie momenti,. ulicata ne e za tebe, vo MAkedonija nemozes da najdes vrabotuvanje nad 30 godini imam so fakultet pa seuste ne sum vrabotena, istrai! eden den kje se trgnes od doma, kje ja vidis situacijata od skroz drug agol, pa mozebi i kje probas i da go razberes tatko ti, mislev na negovite nervni ispadi, Jas iskreno se iznenadiv od samata sebesi, i jas taka reagirav poslednava godina, bev spremna da go ubijam sopstveniot soprug, od tolkavata nervoza sto mi doagase, i seuste mi doaga, posledniot ispad sto go imav posle negovoto vreganje i ponizuvanje, mi dojde takva nervoza, sto zemav da mavam so stakleni predmeti po nego, zemav go iskrsiv televizorot, i pocnav da placam, i toj zema pocna da place mi gi fati racete i me pogledna vo oci znaese deka toa e vo mene, nemoze da se smiri, i samiot e svesen deka nemoze toa da se iskontrolira, toj gnev, soprugot postojano me vrega i me provocira, i toj sam e svesen deka ne smee, no i jas ne smeam da reagiram na toj nacin, resiv da posetam psihijatar, veruvaj deka tie emotivni ispadi nemozat da se iskontroliraat, jas si mislev deka mozat no se iznenadiv, zatoa ti velam, nikako ni pod razno ne smees da go provociras, covekot ima problem i treba da pie nesto za smiruvanje, zosto ako prodolzis da go provociras moze i da te osakati ili da te ubie, jas barem sum spremna da go napravam toa i soprugot dojde do zaklucok deka mozam da mu napravam nesto, ako prodolzi so vreganjeto i zatoa sega fala mu na Boga se potsmirivme, kolku tolku,.

Last edited: Aug 5, 2016
    Leat likes this.
  4. meckicka

meckicka Истакнат член

I da ima strav da mu kaze nesto ako ne daj boze i se sluce se da e po negovo i toa da nemozes da najdes rab na 30 god bas cudno jas na trieset god veke imam nad 6 god staz i imam smeneto nekolku firmi i pak ke smenam samo sega okolnostite mi se takvi kakvi sto se a tatko i veruvam oti ne mu e prv pat da go prave ova treba ednostavno samo da mu dade na znaenje oti nemoze da ja maltretira oti veke ona ne e dete i ako ima uslovi da bega od tamu vo red ako ne da izdrze duri da go zavrse fakultetot i da si ode a tatko i da go nateraat da si pobara psihijatar ako ima nekoe psihicko rastrojstvo a ne da ja maltretira na nea jas neznam vo zivotot mojot tatko da me ima udreno nikogas a kolku stresovi pomina kakvi siromastii pominavme ehee zalno za devojceto i me nervira toa oti imal problemi pa ja tepal ako ima problemi neka si gi resava a ne vrz nea da si go istura besot

MilaP and Leat like this.
  5. okcenzi

okcenzi Популарен член

Луѓе бре, каков е тој татко што тепа керка, па после оди да се умилкува. Најшто мрзам во животов е вакви луѓе т.н дувни ветре категорија. Како ке дувне ветрето, така се менуваат. Абе да ме удри еднаш, јас има пет пати да го удрам. И кога тој ке биде најдобар со мене, тогаш јас ке го удрам и после ке му купам колачи и ке одам да му се извинам. И пак истото ке го направам. Некои луѓе не се разбираат од збор, се додека не осетат на своја кожа како е. Човек имбецил, а не татко, е тоа е овој за мене. Ај замислете да и повреди некој орган на пр, некој од кој никогаш нема да се опарави. Што ако посилно и го стегнел вратот или ја турнел по скали. Зар не може девојчево трагично да заврши. И не, нема да се плашам дали ке го пријавам и дали ке останам без финансии. Штом тој е насилникот, тој ке си оди од дома, а ке ми плака алиментација до 26 години. Мајкава треба секундарно да се разведе и да МИСЛИ на тие кои ги родила.
    Боже мили, мм да ја претепа керка ми има да го убијам со неговиот пиштол.

maca cvet, MilaP, Gosh and 6 others like this.
  6. crimson

crimson Форумски идол

Не се лути, ама ова твоево е ужасен начин за справување со проблемот.
    И што си направила, уште живееш во семејство кај што има насилство.
    Уште во фамилија кај што треба да внимаваш секој ден за да не те претепаат, да пазиш на секој збор.

Со молчење ништо не се постигнува.
    Далеку од тоа дека насилник ќе се излечи со пиење диазепами.

maca cvet, kjukli, Leat and 1 other person like this.
  7. akvarium

akvarium Истакнат член

Jas ne go opravduvam tatkoto, samo rekov deka ako go provocira, togas mozebi toj moze mnogu poloso da reagira, zatoa podobro e za kjerkata da si prekjutuva dur zivee tamu, a deka treba da se iseli vo idnina treba, i da ne e nasilnik pak kje se iseli, toa e normalen proces,. @crimson jas ziveam so soprug koj sto povremeno znae da bide verbalno agresiven, t.e da me vregja i ponizuva, i toa pocna da me vadi od takt, pa pocnav da go tepam stom kje pocne da vregja, on bozem se zezal vamu tamu, nemoze taka! mora da pokaze pocit.
    A toa da zeme i ona da tepa, toa e najgolemata glupost, kako moze 19 god, devojce da istepa vozrasen maz?>???
    Moze samo uste povekje da go naluti i da bide pretepana, zatoa podobro e da ne provocira, zosto sekako kje jade kjotek dur zivee pod negov krov. JAs i pogore rekov, ulicata e mnogu polosa, ne ja ohrabruvajte sekako nema da go napravi toa, nema kaj da odi vo skapanava drzava, @meckicka bravo za tebe sto rabotis no ne se cukaj tolku vo gradi, zosto mozes i ti bez rabota da ostanes, i jas rabotev, ama bidna.

Vo slucajov majkata e taa koja sto e najkriva, taa kako majka treba da se razvede i da gi zastiti decata, no izgleda i taa zavisi finansiski od tatkoto-nasilnik,pa zatoa si kjuti,. ako ne zavisi togas e moron stom ne zaminuva vednas.

Leat likes this.
  8. meckicka

meckicka Истакнат член

Abe i jas sedev doma ama pa ne birav rab sto ke rabotam bitno mi bese da rabotam da ne cekam nekoj da me izdrzuva utre zadutre soprugot moze da me ostavi a vremeto skoro pominuva ke dojdat i 40 god a da premolcuva zasto da premolcuva zatoa sto e pod negov pokriv da si stava se na srce i posle i ona da se obole molam ti se so toa problemot ne se resava samo se odolgovlecuva nema sansi za mene rabota sekogas ke ima oti ne biram sto ke rabotam a rabotam od mojata 16 godina i preveduvam i vo konfekcija rab koga imam dokumenti za prevod od grcki preveduvam doma i na rab isto i sijam i za mene rabota sekogas ima sega sum doma na odmor od firmata i pak nosam poracki od avon katalozi za moite potrebi si vadam pari

Leat and akvarium like this.
  9. akvarium

akvarium Истакнат член

@meckicka bravo, alal da ti e! seriozno ti simnuvam kapa!, jas zavrsiv fakultet pa malce pribiram zatoa eve kje si priznaam i zatoa sedam doma seuste. ne mi se raboti bilo sto! A za toa deka ne trreba da se zavisi od nikoj, a posebno ne od soprug, zatoa si skroz vo pravo! se soglasuvam so tebe, nikoj ne ni dava garancija na nas mazenite deka eden den nema da se rasturi brakot, posebno vo denesnovo burno vreme na visoki stapki na razvodi, i Makedonija vekje pocnuva da gi sledi tie trendovi, Amerika i EU vekje 55% -60% e stapkata na razvod. Sto e previsoko, kaj nas ne e tolku, mno pocnuva da stanuva seriozna situacijata, eve gledam od drugarkive vekje ima polno razvedeni.

Leat likes this.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Сите тепачи тепааат па, галат, сите и нивните жени се длабоко уверни колку мажите ги сакаат после тоа е цвеќе.
    Мене ми се чини девојчето е веќе во таа бунтовна фаза, татко што не знае да се контролира, чудно е никој да не изреагира, чудно не само за мајката туку и за сестрата ... кажи само не дај Боже вакво нешто, има зш се заканите со самоубиство и ред др. работи, едноставно немаат разбирање и живот дома. Разбирам кавги има секаде да не се лажеме ама до толку :x не знам, еднаш беше нема модрици после наредниот ден има ... не му ја отсвиреле песната на тој по прав такт на време да знае што се бара од еден маж и татко дома, а и жената треба да знае да си го врти и кога да застане како стуб. Само не дај Боже на никого!!!

11. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Се извинувам но морам да го прокоментирам болдираното, едноставно посилно е од мене.
    Значи Аквариум ти сметаш дека твојот сопруг е морон затоа што сеуште не заминал и го трпи твоето физичко малтретирање иако финансиски не зависи од тебе (рече дека си невработена)

Се згрозив од помислата како жена си го тепа мажот исто како и од таа како татко си ги тепа децата.
    Секој што крева рака на својата фамилија, без исклучок, треба да побара стручна помош. Премолчувањето никогаш не решило ниту еден проблем, а најмалку некој од таков вид.

crimson likes this.
  12. NARKO[vska]

NARKO[vska] Активен член

Здраво феминки,денеска се зачленив, но веке со месеци ги читам објавите, па така и оваа уште на почетокот ја читав и го знам конкретно случајот. Со денови де мислев дали да пишам но одкако се зачленив се решив да го искажам моето мислење. Сите тие што ја подржувате да бега од дома незнам дали размислиле дека некој кој неможе да има дом и родители, некое дете што е само на улица се би дало да живее со нив макар и да ги има овие проблеми кои можат да се решат со разговор или евентуално со стручна помош, психијатар и сл. Секако доколу не се промени ништо со разговор и со стручна помош, тогаш може да се пресели но кога ке биде финансиски и емоционално спремна. Најверојатно сега е психички растроена, збунета и не размислува многу за последиците и ризикот од живот на улица. Поздрав и се надевам дека ке се реши проблемот на најлесниот начин, да се надеваме дека ова е само период на татко ти можда влегува во климакс а тоа допринесува попоуштање на нервите. Те гушкам.

13. Nut

Nut Истакнат член

Тој не заслужува ни татко да се нарече,тој е се освен татко.
    Мој совет мајка ти,сестра ти и ти бегајте од него и почнете нов живот сите 3ри без тој звер.Мајка ти нека покрене тужба за развод,пријавете го за семејно насилство.Ќе си почнете да работите ќе си бидете самостојни,ќе си најдете стан(ако немате друго место за живеење),вие не сте му робови,па да ве тепа и малтретира тој,можеби тешко ќе е ,но верувај без него ќе бидете посреќни.:*

14. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Никој не му вели на девојчето да оди на улица да спие, или под Камени мост. Нека се всели со цимери...Еве скоро академската година започнува, сигурно ќе најде некои и ќе си делат трошоци.
    Тамам до тогаш ќе земе една плата, ако започне сега да работи.

А за татко и чарето е да се затепа малце повеќе, колку и да ви звучи тоа примитивно. Таквите како него нема да одат некој маж да затепаат, или пак ако некој ги удри, ќе му ќутат, и дома ќе отиде ќе се истури на неговите.:x

Да видиш како ќе се смени ако почнат сите три да му се спротиставуваат, па уште и ако му враќаат на насилството... :!:

И кога ќе си размислам убаво, замислете си мајка и колку пати се пожалила на некој и побарала помош, али не и помогнале оти тоа е семејна работа, па маж и бил, он треба да ја тепа, па да не го провоцирала...(facepalm)

Може затоа е мајка и ваква, оти немала подршка...

Јаневски likes this.
  15. ViktorijaG

ViktorijaG Истакнат член

@Leat, не ги прочитав сите коментари и постови надолу, но прочитав доволно... Има многу семејства во кои постои семејно насилство. Бидејќи повеќето не сакаат да бидат тема на озборување и не знаат колку средината може да им помогне, молчат. Не можам да ти кажам што да правиш, но знај дека само ти си таа која може да се заштити најдобро. Прво и основно, не навлегувај во конфликти, избегнувај комуникација, а кога ќе се најдеш во негова средина не контрирај, само биди си смирена. Ако имаш каде да одиш оди. Од такво живеење ќе си носиш последици до крај на животот. Ако си во можност разговарај со стручно лице, не е ниту смешно, ниту срамно. А за него, единствено што можеш да направиш е да се молиш. Не му е лесно, а можеби и не е свесен за тоа. Но знај, дека не си должна да го носиш товарот од нечуј друг проблем. А прашај ја мајка ти дали сака да ти помогне како родител за да не си жртва на вакво насилство... би било коректно!
    Се извинувам ако бев малку дрска. Посакувам во најскоро време да се средат работите на подобро.
    П.С а можеби и треба да пријавиш и да си знае до кај смее да оди. Не си ти вреќа за истурање на бесот!

maca cvet and Leat like this.
  16. JustFun

JustFun Истакнат член

Не е лесно да се живее во такво семејство во кое секогаш си подложен на стресови.. А таа не смее да замине од страв за да не направи некој нешто а под тоа мислам да не се случи поголема трагедија.
    Ама чекајте малку, додека таа мисли на другите, дали тие помислуваат на нејзе?
    Добро кажа таа дека постојано го смируваат него, што е со неа?Дали некој ќе застане на нејзина страна?
    Сите му покажуваат страв на таткото и тој го користи тоа, а се додека нема да се соочоат и спротистават со тоа, нема да се промени ситуацијата.

Не смее да седи во место и да не прави ништо, додека размислува таа за другите не размислува за себе а тоа може да ја доведе до полоша ситуација отколку што се наога таа во моментов.
    Нека бега додека може, не смее да дозволи на најубавите години да се сеќава само на трауми а кога ќе биде повозрасна да биде и поогорчена.
    Се додека се тресиме што ќе рекле другите ако избереме друг пат кој нема да им се допадне, нема да успееме.

evangelina.ina and Leat like this.
  17. LegallyBlonde13

LegallyBlonde13 Популарен член

И што направи? Дали се решија работите? Од тогаш има пројдено доста време.

18. TheOtherMe

TheOtherMe Истакнат член

Ќе прочота молитва и ќе се реши проблемот.

19. ciudad_juarez

ciudad_juarez Истакнат член

Nekoj zivee so losi tatkovci,tepaci, alkoholicari. A mojot tatko bese mnogu dobar,ubavo me vospita i si umre.Nema pravda.

Amelia, hermosa and TheOtherMe like this.
  20. elektroalf1989

elektroalf1989 Истакнат член

НАРОДЕ, ДАЈ НЕКОЈ НЕКА ПОМОГНЕ!..... АКО НЕ ПОВЕКЕ, БАРЕМ СО СОВЕТ...... ЗА ШТО СЕ РАБОТИ ???????

ДЕСЕТ ГОДИШНО ДЕТЕ ПСИХИЧКИ МАЛТРЕТИРАНО ОД СТРАНА НА ТАТКОТО И МСКЕАТА, НА НАЧИН ШТО ПО ЦЕЛ ДЕН СЕДИ ЗАКЛУЧЕНО ВО СТАН СО ПСИХИЧКИ БОЛНА ЖЕНА .
    ИНСТИТУЦИИТЕ СЕ ИЗВЕСТЕНИ, НО ЗА ЖАЛ ПРЕМОЛЧУВААТ.

ДАЈТЕ, ДА СЕ ИЗНАЛДЕ НАЧИН ДА МУ СЕ ПОМОГНЕ :(

ШТО ДА НАПРАВИМЕ ??????