Тврда столица

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од mimisonce, 14 март 2011.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    8.313
    Тоа е факт - секој организам е различен.
    Движењето на цревата кај некои го стимулира една работа, кај некој друга. Дури и кафето нема ист ефект кај сите луѓе, кај некои не делува стимулаторно и не ги расонува и агитира цревата, а кај други има лаксативно дејство.
    Во нашиов случај очигледно јогуртот и течната храна завршија работа. А мислам дека и скокањето оброци, и нередовното јадење во текот на денот ја влошуваа работата, зашто му го нарушува веќе востановениот ритам на работа. За редовно празнење треба и рутина да се воспостави во денот...
    Можеби некој му фали некоја состојка од храната, а на некој друг пак му фали движење и е улежан.
    Ферментираното млеко е убаво за цревата и за микрофлората, нормално ако немаш причина медицинска заради која не смееш да го пиеш.
    Нутриционистите зборуваат доста за здравјето на цревата и за ефектот на пробиотиците и во последно време многу ставаат акцент на важноста на пребиотиците. Ако јадеш храна која нема вакви својства, нема ни да работат нормално цревата.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.863
    Допаѓања:
    17.975
    Кај блиска личност, јогуртот правеше контра ефект. Млеко само.
    И Алое вера 99% гел. Го има во Еурофарм знам во туба од литро мислам е. Наутро по 1 супена лажица.

Од раѓање беше со таков проблем, со гелов најмногу виде ефект.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    955
    Допаѓања:
    2.309
    Сена е најдобра за цревата и се пие додека не проработат цревата два пати дневно да се празнат цревата, не е точно дека ствара зависнот и уште толку ги успорува цревата, јас сена пиев месец ипол, од човек кои идеше еднаш во тоталет секој трети ден, сега ми работат цревата секое сабајле и попладне, значи, сената е најдобро нешто за црева, цревата секој ден треба да се празнат, не се во право др што викаат нормално било еднаш да се оди во три дена, ама џабе ако не се движи човек и не јаде поздрава храна колку може повеќе храна богата со влакна.

4. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.615
    Допаѓања:
    7.462
    Јас немам тврда столица, редовна столица,али од време на време,столицата пропаѓа не ја гледам.
    Што е работата?

5. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.233
    Допаѓања:
    6.666
    Препорачајте нешто за тврда столица кај доилка?

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.412
    Допаѓања:
    10.446
    Свежи урми и сливи, оние во паковање што ги има, за средување на столица се. Исто компот од сливи доста помага. Цедени сокови и повеќе овошје.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    8.313
    Суви сливи, свежа круша, киви, лиснат зеленчук, спанаќ на пр., грав, грашак и боранија
    Храна богата со растителни влакна. Мене ми помага и мусли/житарки без шеќер со повеќе вида интегрални житарки, и тоа колку помалку мелени и обработени, толку подобро. Од Тинекс купувам кесички со чист овес, рж и јачмен и си ги мешам и си додавам суви сливи сецкани и јаткасти плодови што сакаш друго за вкус и со јогурт (оној баланс).
    Многу вода

На veris и firequeenn им се допаѓа ова.
  8. Caci_93

Caci_93 Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    11
    Здраво, имам 30 години и сум доилка, меѓутоа многу често овој месец имам проблем со столицата иако одам редовно, скоро секој ден или преку ден, имам многу сува столица и запек , немам крв само мислам дека имам израсок (или хемороид не сум и сигурна) колу анусот кој не ме боли, и многу сум испаничена, некој совет?

9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.412
    Допаѓања:
    10.446
    Не се плаши, тоа ти е хемороид, и 3 пати на ден да одиш штом е тврда столица, дали внатрешно или надворешно секако ќе се појави.
    За хемороиди барај Факту крема природна е, доста помага.
    И смени начин на исхрана. Многу овошје и цедени сокови, плус свежи урми, многу помагаат за тврда столица. Прави си компот од модри сливи. Среди додека е на почеток, кога е на почеток побрзо и полесно се средува.
    Исто доста помага на гладно цеден лимон со маслинов зејтин една лажица.
    Ама мораш што почесто на течна храна да си, вежбање или пешачење.
    Мене ова ми се јави во бременост, а после порагај страшни хемороиди од кои не можев да одам. Јас користев кремата што ти ја кажав и мене доста многу ми помогна.

На Caci_93 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. vasilevskabojana

vasilevskabojana Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    44
    Здраво, пред неколку години го имав овој проблем, ама еве сега пак ми се појави, а го водам истиот начин на живот и послефнуве години цело време сум имала редовна столица. Значи последниве 3 -4 недели кога треба да извршам голема нужда како да се наоѓам во пеколот. Со болки со повторно активирање на хемороиди и крварење, чувство на недоволно празнење ама барем некако се празнев. Последен пат во вц бев понеделникот после Велигден значи веќе недела ипол не сум испразнета. Чувстувам болка и притисок за вц и никако не можам да се испразнам, пробав и со течна храна ,вода за хидрирање, јадев и ленено семе синоќа се напив и рицинусово масло правам масажи на стомакот и околу анусот и пак ништо, испуштам само гасови и толку. Ве молам за некаков совет.

11. Giinna

Giinna Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    4.220
    Dulcolax чепче, ќе се идпразниш за 10мин. На толку долг период не чекај за ефект по природен пат, зимај чепчиња одма

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.412
    Допаѓања:
    10.446
    Засега земи нешто што ќе те испразни најбрзо, можеш алкалакс чај или апче.
    Мораш да смениш исхрана и да се движиш. Многу вода. Што ве читам мене страв ме фака тоа е голема мака да не се празнат цревата толку долго.
    На гладно јади суви сливи, често смути, цедени сокови. Се од ова многу помага.
    Ова со сливите е врв. Не можеш така секогаш принудно празнење да бараш да е често, и тоа не е убаво. Затоа преземај на време додека не си направиш други здравствени проблеми.

13. Maca4321

Maca4321 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Lele I jas patam od nervozni creva pijam tableti za proliv pa dojde zapek ali mene Edna klizma ne mi pomaga dali moze poveke,narednata nedela pravam operacija vadenje na zolcka I neznam dali e problem ako mi se polni crevata,izgubena uplasena neznam veke kako da si olesnuvam sama