1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тврда столица

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од mimisonce, 14 март 2011.

1. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.481

Добро не морало толку детален опис :D
    Инаку практикувај повеќе течности да конзумираш,за да не дојдеш до ваква ситуација пак.

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Е ај сега ова, само што го прочитав.
    Мене искрено ми има смисла :^)

ВИДЕО: Еве како треба да се врши голема нужда
    Се чини дека веќе неколку генерации наназад луѓето извршуваат голема нужда на погрешен начин.
    Имено, како што објаснуваат експертите од Универзитетот Станфорд, за да биде правилно извршена „оваа работа“ луѓето треба да клекнат, а не да стојат.
    Имено, клекнувањето ги опушта мускулите така што создава оптимамално внатрешно размрдување и може да се бори со прилично сериозни болести, како што се хемороидите или ракот на црева.
    Посликовито објаснување можете да погледнете во видеото подолу.

http://www.youtube.com/watch?v=pYcv6odWfTM

На PoisonGirl и kelk им се допаѓа ова.
  3. shushu

shushu Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    71
    Гледам и други го имаат мојот проблем.Е јас си најдов решение
    [​IMG] (малата кутија) навечер го пиев млак и наредниот ден си како нов.Заради него ослабев.Сакам да кажам дека е најефикасен од се што имам пробано.

4. nedzma

nedzma Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    192
    А каков вкус има?

5. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Поднослив вкус има. Ама ако пиеш, напиј се навечер пред спиење, немој да излегуваш негде.

Јас еднаш во живот се напив (онака, не од мака) и цела ноќ не спиев, ми се превитка стомакот од болка, а вц не појдов. Повеќе си реков в уста не ставам од чајов.
    (можеби дека немав проблем, па затоа и ме болеше, ама и од други имам слушано дека е агресивен)

6. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.481
    Исто и јас пред некој ден конзумирав од чајот.Онака из чиста мира,пред легнување.
    Лоша вечер имав,мислам дека веќе никогаш не би се напила од истиот.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    На самото пакување пишува дека може да предизвика грчеви и непријатност во стомакот. Зависи до организмот. Ја го имам пиено чајов и само еднаш имав проблем како твојот. Не ми помагаше секогаш.

8. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Наместо чај да пиете ви препорачувам во денот да јадете по неколку јаболка, салата од зелка и моркови и за една недела проблемот ќе се реши. Само исхрана со влакна помага да се решат проблемите со тврда столица

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Баш така. Храната богата со влакна е решение за овој проблем. Освен тоа, треба да се јадат интегрални житарки, компот и да се пие многу вода. Да се избегнува сува храна, грицки и благо.

10. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Здраво на сите. Ги прочитав сите ваши коментари на оваа тема и навистина ми беа многу интересни и знам дека многу од нив ми помогнале кога имам запек. Но јас исто така би ги додала и свежите смокви како едни од најефикасните лаксативи, бар лично за мене. 5-6 свежи смокви дневно се доволни за да си го олесните васиот организам, а и надуениот стомак поради опстипацијата.

Е сега би ве запрашала нешто, пошто неколку пати видов овде некои девојки препорачуваа една лажица мед во една чаша млака вода... Дали е тоа само за решавање на запек или може да се искористи и за слабеење ???

11. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    најново од баба рада добар и ефтин рецепт го пробав и мене ми успеа еве 3 дена си одам редовно без мака а порано на 4-5 дена 1 и тоа одвај
    вака е
    500 гр смокви
    500гр сливи
    500гр суво грозје
    4 лажички мед
    сите состојки се мелат и од нив се прават бомбици се јадат навечер од 20 до 22 ч
    Пробајте сите што имате мака се надевам и кав вас ке има позитивен ефект.

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Овај рецепт е само за еден ден или повеќе дена треба да се јадат?

13. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    Секоја вечер од 20-22ч по една. :D

14. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    ФАЛА :D

15. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    За сите кои имаат проблеми со тврда столица можат да го направат рецептот кој е од баба Рада напишан погоре, а исто така јас на сабајле пијам чаша млака вода со половина цеден лимон. Многу помага, па пробајте :)

На kikav му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    215
    Омие што имаат привремен проблем со тврда столица можат да пробаат со разни чаеви и слично. Додека оние кои од мали имаат таков проблем не би им препорачала, затоа што ќе си направат дополнителни компликации, па наместо тврда столица да имаат чести диареи.
    На крајот на краиштата доколку немате некој проблем како што се чести болки во стомакот, грчеви или проблеми кога ќе отидете во ВЦ, пуштете го организмот да си функционира како тој знае, а не како вие мислите дека треба. Секој од нас има различна столица и различен термин на празнење на дебелото црево. Некои тоа го прават наутро, некои навечер, а некои кога ќе им дојде. Затоа не силете го организмот и не ја слушајте многу баба Рада. Го слушнавте ли тој што наместо да се излечи зо петролеј, си направил рани од 2 степен на колено. Така да не експериментирајте со разно, разнни треви, посебно ако не сте добар познавач на билките и какво дејство тие имаат и какви нус појави може да произлезат од нивно користење.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Рецептот од баба Рада е со суво овошје а не од тревки.

18. tijana.s

tijana.s Нов член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    јас сум нова на форумаф се регистрирав бидејки имам проблем .Јас сум студенка во скопје и живеам со цимерка во еден стан мене проблемот ми е тоа што кога ми доага да одам јас се стегам и на можам да одам освен ако сум во дома во куката од моите родители а тоа е бидејки ми е страм од цимерката да не ми се смее дека мириса многу тоалетот до душа еднаш отидов во тоалет и веке премногу смрдеше нормал дека ке смрди откако не сум била во вц 1 недела е баш тогаш ни дојдо другарките на гости и ке аднеа во несвес е од тогаш ми е страв да одам во тоалет одам по голема нужда само во јвно вц а тоа можете да замислите колку е лошо и еднаш сум дила на доктор и отпадот ми го вадеа со црево. а за испуштање гасови пада не збориме тоа ми е смрт и одам во тоалет да испуштам гас а мојава цимерка и е гајле еднаш она на беше во вц 2 недели и кога отиде бо вц дури и ја отвори вратата да излезе миризбата па цела соба смрдеше а иначе не сум била вке во вц 3 недели и мозете да замислите колку ми е тешко ве молам за помоѓш

19. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Мене тоа ми се случува кога сум на одмор со друштво, затоа те разбирам. Најдобро е да купиш освежувач и прсни пред и после одење во вц и нема да мириса. Одењето во вц е природна појава и не треба да ни е страм.

20. lightning123

lightning123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    391

Веќе четири месеци имам тврда столица, постојано. Во в-ц одам еднаш во седум дена, секогаш во Сабота. Јадам и суво овошје и секакво. Месо и месни производи не јадам никако. Болки имам секогаш кога дојде времето да одам во в-ц. И така си седам на в-ц школката барем дваесетина минути свивајќи се од болки додека да излезе едно единствено г****. Што да правам, не се издржуваат болките веќе?