Терористички напади во Париз

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Abeja, 13 ноември 2015.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.588
    Допаѓања:
    140.206
    12241252_516500178534032_6530210281957787096_n.jpg
    Не е проблем ако пишете прејфорпариз, идиотско изгледа кога од далеку се гледа како медиумите ви кажуваат како да се чувствувате, кога апликацијата на ФБ со она TRY IT као ќе ви изгледа профилната ве тера да смените профилна, кога се грижите за парижани, а никој освен домашните на 10тмината загинати во Куманово и останатите 50 семејства со повредени, не се загрижи за нив. И тоа не викам некој од надвор да се загрижил, не правам паралела оти французите не се загрижиле, викам оти македонците не се загрижиле. А после менуваме профилни како ни е жал, оти некој роднина сме имале таму, кој се чекирал safe.

Не викам дека требало парижани да жалат за нашите, викам дека на нашите требаше да им е гајле тогаш. Ние се пукавме политика, лажни информации, новатв лажеше за убиено 3 годишно девојче од МВР, па владата ги донела терорирстите од не знам кои причини, па Заев отишол да се слика со терорстите. На никој не му беше жал за луѓето. А луѓето беа наши, комшии, роднини, луѓе кои си го дадоа животот за да не ни се случи она што им се случи вчера на парижани. Не викам да не жали никој по нив, викам дека медиумите ви кажуваат за кој да жалите.

Реално, овој цитат подолу кажува дека на некој не му е жал за убиено сириско дете, иако можеби ги има споделено сликите со малото удавено сиријче
    ама тоа сега не е модерно воопшто. Беше пред месец дена. И не можам да сфатам по кој критериум за некој ви е жал што умрел, а за некој не, иако никој од нив не познавате.

Некој пиша, оти умреле кога биле на концерт, чао мамо, одам да се журкам и бам, смрт. А оние во Сирија викаат, чао мамо, одам да најдам корка леб и бам, смрт. Која е разликата за да се смени количината жал?

Интересно е да се гледа како масата народ личи на едно тесто, обликувано од медиумите, како медиумите кажуваат на што да се мисли, како да се чувствува, а народот тоа си го прифаќа максимално не погледнувајќи на другата страна на паричката. Мислам дека сме најлесно манипулативен народ. И поинтересно е што кога од далеку ги гледаш како се формираат под рацете на медиумите, сите ќе скокнат како не било така, имале своја глава и мислеле. Мхм, да, мислите, само што мислите како што ќе има на медиум.

100% сум сигурна да речеа медиумите дека Дунавка е срце и најубава, сите така ќе мислеа, оти тој е капацитетот на народот, go with the flow. А да имаше ФБ try it за Сирија, сите ќе ја имаа таа за профилна.

На purple..m, SexiLy, gothchick и 27 други им се допаѓа ова.
  2. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    @Cka, морам да кажам дека апсолутно се сложувам со тебе.

Сите го искритикувавме западот како бил лицемерен и како за нашите проблеми никој од Франција или од светот не се загрижил, а ние со нашево лицемерие не сме ништо подобри.

Не велам дека оние кои смениле профилна слика или туриле статус #prayforparis или ставиле слика со Ајфеловата кула у peace знакче не ги погодила смртта на невините во Париз, но не може да се оспори дека со своите постапки се всушност дел од еден тренд.

Зошто ние, ако не сме лицемери, не ставивме статус за невините луѓе кои не се дел од ИДИЛ, кои секојдневно гинат во Сирија, или во обидот да избегаат од неа? Зошто не се отвори тема на форумов за бомбашките напади во Бејрут или Багдад, кои исто така беа цели на терористи? Зошто никој не си ја смени сликата во јапонско знаме, како начин за сочуство со жртвите на природната катастрофа која ги погоди?

Затоа што овие настани не добија ни приближно толку големо медиумско внимание како случувањата во Париз, ете затоа. И затоа што и ние сме подеднакво лицемерни и под влијание на медиумите како и оние од запад кои ги критикувавме за нивната неемпатичност со нашата ситуација - ете затоа.

Ако некој навистина сака да им помогне на жртвите од нападите во Париз, наместо да менува слика и да става статус, нека појде до француската амбасада и нека се распраша за број или сметка за донации и нека донира барем 100 денари. Е така ќе поверувам дека навистина сака да помогне. Или нека отиде и нека се запише во книгата на жалост, барем. И тоа е подобро од т.н. фејсбук-емпатичност.

Ама, најлесно е да се изиграва хуманитарец и да се глуми човечност од дома, без да се мрдне од пред компјутер.

На Jordanovska-K, calliope, theowndemon и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.903
    Не е проблемот во медиумите, проблемот е што веќе ни Европа не е безбедна, а камоли Македонија. Сите јадни бегалци сега ќе се активираат насекаде низ Европа, ќе пукаат бомби, калашникови и веќе ќе биде језиво да помислиш на Париз, а не одиш да шеташ таму. Лошото допрва доаѓа. И како што спомнаа погоре да не продававме куќи на муслимани немаше да се случу 2001 ниту 2015. Исто и со Французите. Со години им се доселуваат муслимани и сега е доцна да си ја спасат земјата.

На hermosa, marijaz и baba Rada им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.903
    Зошто да донира 100 денари за Париз? Пари нив не им требаат. Треба да си го решат проблемот со тероризмот и терористите на кои им дале државјанство, дом, работа...

Овој настан доби медиумско внимание затоа што и нас не засега. Имаме бегалци, имаме повратници од Сирија, ги имаме настаните од 9 и 10 мај во Куманово...Географски поблиску ни е Франција од Јапонија. Природни непогоди може да се јават секаде ама тероризмот што правиме? Плус се стремиме за влез во ЕУ и затоа веста доби внимание.

На karmenka, oblace1 и marijaz им се допаѓа ова.
  5. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.782
    Тања, твоите и моите 100 денари нема ни да не осиромашат нас, нити да збогатат некој во Франција - ја зборев за симболични гестови на поддршка, кои не би биле толку празни и шупливи како менување на профилна слика на фејсбук.

Еве, реков дека ако некој сака да изрази жалење и поддршка на симболичен начин, може да појде и до француската амбасада и да се запише во книгата на жалост. Ама, за нас и тоа е преголем напор. Најубаво ни е да поддржуваме и осудуваме од дома, пред компјутер, во пижами.

За мене сите с(м)е луѓе, и подеднакво ми е жал кога како резултат на човековата глупост и погрешни идеали гинат луѓе било каде. Акт на терор си е акт на терор и искрено, ги жалам и оние кои ни се географски (и можеби културолошки) поблиски до нас, како Франција, и оние подалечните - како Сирија, Ирак и Либан.

За природните непогоди веќе пишав дека колку и да се трагични, потрагична ми е онаа смрт предизвикана од човечки фактор.

На Jordanovska-K, calliope, marijaz и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.903
    Случувањата во Париз треба да не замислат на кого носиме леб на граница. Кого помагаме? Терористи? Имаме доволно терористи во Македонија и нови не ни требаат.

На makedonkamak и Cka им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Само што слушав на хрватските вести дека еден од терористите поминал од Грција низ Македонија, па Србија и така натаму. Океј? Низ Македонија. Кажи ми после дека нас не не засега проблемов.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    мене вчера на фб ме нападна другарка затоа што сум сменала слика со знамето на франција...како сум можела незнам што...ме нападна нешо во стилот не сум ставила знаме за кУманово
    Од каде си дозволи таа *паметна* и ред други ко нејзе да тропаат нешто што незнаат....тогаш немаше опција за македонско знаме, имаше опција за свеќи и црна слика.... и не ни планирам посебно нејзе да и се правдам што правам и како правам

важно видов колку се прави паметна на фб, и ја прашав дали гледаше вести колку народ излезе вчера на улици со парола I:M NOT AFRAID...........зошто таа не излезе на улици за студентите, зошто таа не излезе на улица куманово.....

или на фб сите мудруваме

На marijaz и Someonespecial им се допаѓа ова.
  9. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Искрено и јас би те искритикувала, едно е да сочуствуваш а друго е знамиња да менуваш..што сакаш да докажеш??
    Единствено ако ти е мерак да си ставаш знамиња од сите држави каде што има немили збиднувања(значи само ќе менуваш)...но дајте да си ја гледаме ние дражавава наша оти на никој друг не им е гајле за Македонија!

На anakonda88 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.377
    Допаѓања:
    182.846
    Ја рипам веќе некое време темава ама срце не ми даде а да не пишам.
    Да, ние македонците љубиме да се обвинуваме меѓу себе, ама што мислите во Париз никој никого не обвинува? Јавно се пренесува сплотеноста. Па додека траеше конфликтот во Куманово, само колку прекрасни луѓе овде на овој форум безрезервно нудеа своја помош. Иако таа ситуација беше далеку поинаква од оваа. Што мислите.. тоа да се случеше овде немаше да има луѓе што ќе помагаа? Само јас познавам доста што немаше да размислуваат пред да рипнат на помош. Дај да не бидеме толку површни..
    Тоа што профилните слики се смениле во боите на Франција воопшто не го гледам ниту за празно ниту глупо ниту не знам какво. Тренд или не, се работи за чувство. Мене ме потресе целата ситуација во Париз и ја сочувствувам со тие семејства што изгубија нивни мили зошто знам како е да имаш некој изгубено на тој начин.
    Зошто никој не ја гледа големата слика? Тоа што ситуацијата во Франција доби на публицитет не е случајно. Низ Европа се водат огромни кампањи против исламизацијата која ни се заканува. Која зема замаф секој ден се повеќе и повеќе. Ние живееме со наметнат диверзитет и не убедуваат дека тоа е добро. Се водат огромни кампањи за кои ние овде да не сме премногу фокусирани на себе би се едуцирале малку повеќе во таа насока.
    Целиот овој публицитет не е случаен. За Европа се работи. Исламот зазема замаф. Кој и да ги плаќа, очигледно му одговара оваа ситуација. Овој публицитет го створија за да ни отвори очи, а не усти. Овие терористички напади и огромната маса на мигранти ниту се случајни ниту неплански. Се е тоа добро испланирано. Не е за нафта, не е за нуклеарки... за исламизација е.

Ние најдобро знаеме што се случува откако ќе примиш мигранти на гости. Ќе ги нагостиш, ќе им дадеш дом, за после да те пукаат со некакви изговори за права а тек ти се вселиле во земјата.

Не читајте шаради на фб, читајте на гугл+. Има многу повеќе што да се прочита. И запамтете, ништо не се случува без претходно добро поткована причина.

http://www.redicecreations.com/radio/2015/09/RIR-150921.php

Последна измена: 15 ноември 2015
    На purple..m, Eveline, kjukli и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.554
    Допаѓања:
    13.903
    Досега илјадници терористи поминале низ нашата земја и ќе поминат. Требаше во старт да се спречи целата бегалска криза. Не спречивме и сега дали ќе можеме да лечиме.

12. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    "We're sad, confused, angry, and helpless.
    There's so much we want to say and do, in the aftermath of the terror attacks at Paris, Beirut and Baghdad.
    The easiest thing to do, of course, is to assign blame. Whether it is a religious group, or a religion as a whole, it doesn't matter. We have fingers to point, so we will point them at others. Now, at least, we can sleep in peace.

We're looking to make a point, through words, paintings and just about any form of art. What better way to do it, than to condemn, criticize and complain about all the people who are showing their solidarity with the countries ravaged by the attacks?

We will talk about how pointless the hashtags are, how immature and dull it is of people to change their profile pictures in the French colours (assholes, don't they know that people die in the Middle Eastern countries every day? How dare they show support like this!) because what we need in this hour of darkness is exactly that: shaming the people who show that they care, one way or other.

Right? No.

Grief is such a strange thing. All of us feel it, it sinks into our bones at the speed of light and makes our hearts ache. We feel the desperate, compelling need to do something about it, anything to alleviate the sufferings, to show that we care, and we will stand together in the face of disaster. What we fail to realize is that most people have a hard time articulating this.
    The world needs compassion. The world needs friendship.
    The world needs love, more than anything else.
    And if the world chooses to do this on social media, it needs to be celebrated. How quick we are, in passing judgement. Social media is one of the most powerful, wonderful weapons we have at hand.

So we will post pictures. We will paint the internet in the colours of France. We will Pray for Paris, Baghdad and Beirut.
    We will not stop voicing our concerns, we will not hold back on it. The people of the world need us, just as much as we need them. And we will do everything in our power to be a wall of support for them.

If you still want to call us hypocrites, we will forgive you for your ignorance."

Морав да го споделам, се надевам ќе ги натера да стават прст на чело сите што ругаат, осудуваат и генерализираат.
    Ете зошто ги сакам, ги обожавам berlin-artparasites, и колку ми ги читаат мислите :)
    Толку од мене на темава :hai:

На purple..m, kjukli, Marossa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    @Someonespecial Епа Спешалке, точно е дека на светот му треба љубов и мир, а цел на терористите е тоа да го разрушат. Можат да бидат спречени, ама не се. Знаеш ли зошто? Затоа што на некој така му одговара. И текстот баш вели, ќе смениме се во боите на Франција. И после, ќе се молиме и за Париз и за Бејрут и за Багдад, а ако немаше опција на Фејсбук, немаше ни да го направите тоа и тоа ли е грижата и сочувството? Ако ми каже Фејсбук, ако не, не. (Зборувам за кај нас).
    А не ни знаат како изгледаат знамињата на Ирак и Либан, и го пишуваат Париз со с.
    Подобро е да биде универзално и да се моли за цел свет. И може во светот тој што ја сменил профилната навистина се грижи и ќе поткренат и протести и се, а тука, сега ќе ја сменам и ќе си излезнам на кафе, а од таму ќе проверам колку лајкови имам, е кај нас работата.
    Како што вели Тања погоре, се се чека нешто таму подалеку да се случи за да сите знаеме се да кажеме, а ако толку се грижевме за исламизација и тероризам, лично во државата народот ќе организираше протест во однос на мигрантската криза и минувањето низ нашата земја.

На faye, Mishela, honest girl и 2 други им се допаѓа ова.
  14. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    34.597
    Ја не знам, како може у име на цел Македонски народ, да зборувате дека не сме биле загрижени за ситуацијата во Куманово.
    Зборувајте за себе лично, ама никој не ви дава право и за нас да кажувате дека не сме биле загрижени (facepalm)

На purple..m, 1209, Lady Phoenix и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.471
    Премногу ми е жал за невините луѓе, колку млади од нив загинале, не добиле шанса за да го видат утрешниот ден.

Од друга страна Франција си се удри со свој камен по глава. Европа мислеа дека ваквите настани и терористиве ќе ни ги тупосаат нас и на малите земји како нас, како што беше случајот со 2001, а кај нив нема шанси да се случи вакво нешто. Ама сега се надевам се свестија што финансираа, со кого се врзани и кој пати заради ова.

На hermosa и Tanjamm им се допаѓа ова.
  16. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.690
    Допаѓања:
    8.638
    Остави статистики, на крај сепак се покажа дека едниот од напаѓачите, влегол во Европа, како дел од бегалскиот бран од Сирија.
    Го провериле според пасошот, поминал преку Лезбос, таму го евидентирале според правилата на ЕУ.

Мене ме чуди која му била целта, пред да се разнесе самиот намерно да си го остави пасошот...

Сега читам двајца од напаѓачите биле на возраст од 15-19 години, деца буквално. Жално како лесно им ги перат мозоците...

На purple..m, Lady Phoenix, kjukli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Па деца се најлесни за манипулирање.
    Ме плаши тоа што некој има моќ да убеди некој да се разнесе за туѓи идеали, и решава баш за тоа да ја искористи.

На purple..m, makedonkamak, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    @crimson Најлесно е, особено кога им ги перат во име на религијата. Никој нема да дојде да се бори ако му речат, оти ние така сакаме, за нашата држава, ама ако му речат дека Алах така сакал, толку им треба, особено децата, чии способности за размислување и расудување се сеуште неразвиени, а чија регрутација е piece of cake. Но, тука во предвид мора да се земе и насилната регрутација, односно често може да се наиде на пример каде на камиказата рацете и биле залепени за бомбата, т.е и да не сакал, немало начин назад.

На makedonkamak, 1209, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Од 10 страни, грубо пола се расправија за знамето и хаштаговите. :o
    Проблемот не е во тоа кој и колку слики менувал и кој мрчел, туку во тоа што, освен ставање знамиња и мрчење против истите, дали постои 1% кој дискутира пошто ја знае политичката ситуација во Франција/ЕУ или општо ја гледа големата слика на мигрантскиве кризи.
    Сега човек да ве праша кога е воведено и за симболиката на знамето што го лепите, ќе падне Гугл од пребарување, и мислам тоа е она што нервира мал дел од мрчаторите...бар оние со некакви познавања, што не се само колку да се они на спротивната страна.
    Сепак, појак е поривот на Македончето испадне демек се разбира на секое поле, да се осети битно, да се најде во толпата уз муабет колку тапа биле разузнавачките служби на Оланд, иако завчера му го дознале името, а последно за француски претседател чуле од домашните кога збореле за Жак Ширак на времето, и Сирија им било чоколатце.
    Да не се правам ни јас некој експерт за политика и/или воени конфликти, ама па емпатија сите имаме, повеќе или помалку. Никој здраворазумен не останал рамнодушен на дешавките, без разлика како го покажал тоа. Но, реалноста е дека на политичкиот свет му требаат интелигентни ликови со добри познавања на политичките ситуации, спремни да скројат планови како да се избегне катастрофа, и тука ние, со сите наши знаменца, цртежи, пораки и мрчења против истите, сме немоќни и небитни.

Ако сакаме, ко Македончиња, бар малку да сме корисни надвор од интернет просторов, пошто сме им станица уз пат, да организираме некакви протести/апели до надлежниве што дремат со мандалата во раце, да стегнат граница и/или бар да се малку поселективни. Јес да тоа би било научна фантастика, ама ете...just a thought.
    И лично би ги шамарала оние од Хелсиншки по ред, со нивната ретардирана т.н. солидарност што одат боси и се ангажираат да се пренесе секаков шлајм. Греота за невините, ама покрај сувото, и сировото гори, очигледно.

На purple..m, Sfera и Nausicaa им се допаѓа ова.
  20. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2012
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    1.377
    Јас и ти не се знаеме и секако можеш да ме критикуваш. Сечие мислење го почитувам, затоа и сме различни и јас и ти, и јас и тој негде таму и јас и таа негде онаму.
    Но да ме критикува пријателка јавно на фб пред еден куп заеднички пријатели, е па извини....... да ми соли памет јавно, како само таа ги разбира дешавките, како јас не сум ги испочитувала куманово и незнам што.
    Можеше во порака, можеше смс некако поинаку но никако јавно да ми соли памет.

А мојот статус на фб кажува дека сум против тероризмот во светот, ова со сликата дојде спонтана реакција

На Someonespecial и baba Rada им се допаѓа ова.