Како е тоа Шведска најнебезбедната земја?!? Дај не зезај, тоа е исто ко да кажеш дека Македонија ја има најдобрата економија во светот. Немој со рекла-казала муабети, па сите сакаат да живеат во Шведска, ако не е безбедна ќе бараа да одат во Венецуела или Зимбабве, некоја таква земја кај што дневно се убиваат по стотици луѓе. Истражував малку за Шведска инаку, да видам тоа што ти кажале другарите дали е вистина барем приближно и најдов еден цитат на Википедија кој ја објаснува ситуацијата. Вели: "Slightly under 60 percent of the almost 1,520,000 offences ... registered during the period covered by the study can be attributed to persons who were born in Sweden to two Swedish-born parents," Во превод речиси 60 од криминалот е направен од чисти расни Швеѓани. Да не заборавиме кои се Швеѓаните, тоа се луѓе кои пред икс векови под името Викинзи, пљачкале, убивале и силувале ширум морињата во северна Европа. Исто така, гледав статистика на силувања за кои спомна. Во 2003 година, 25% е стапката на силувања. Во 2005 рипнала преку 40%. Тогаш не се сеќавам дека имаше некоја криза во близина, освен војната во Југославија каде во Шведска пребегаа голем дел муслимани Босанци, католици Хрвати и православни Срби. Бенетон имигранти би рекла?!? Така што, Шведска и муслиманскиот терор во земјата е тотална бесмислица. Во однос на останатиот муабет за исламизацијата и големата слика... јавна тајна е дека исламските терористички организации се финансирани од моќници од западот. Горе имаше снимка на која Путин, вчера во Анталија соопшти дека руските разузнавачи му даваат податоци за финансиерите на терористите. Голем дел се од земјите учеснички на Г20, значи земји како САД, Франција и слично. Зошто е така, нели, делува како да нема смисла, но има совршена смисла. Како што е и војната во Ирак, во Авганистан и секаде каде САД оди да војува, така и овие терористички напади се дел од поголем план во кој моќниците прават пари преку нивните компании. Конкретно, терористите убиваат невини луѓе, народот се држи во страв и бара одговорните да ги заштитат, тие им велат дајте ни ги парите за да одиме во војна. А една војна има страотното големи финансиски побарувања. Така на пример, по нападите на Пентагон и Њујорк во САД, Американците веднаш изгласаа поголем буџет за армијата и тргнаа во војна. Мислиш дека една земја како Америка со толку многу сојузници не може да прегази за 15 минути еден Авганистан кој користи стари руски калашникови и магариња за превоз на муниција? Војната трае официјално од 2001 до 2014, 13 години им требаа? Не, туку на тој начин се вртат парите земени од данокот кој го плаќа просечниот Американец. Гледаш, Франција веднаш следниот ден влезе во војната во Сирија. Што, пред тоа не може да пратат 50 авиони и да ги срамнат со земја 10 илјади терористи на површина колку една Грција? Секако дека можеа, ама треба оправдување. И гледаш, дури и на форумов, едни терористички напади во земја која целата своја историја имала негативен однос кон Македонија, предизвикаа Македонецот да биде вознемирен и да бара воен одговор. И ти, и останатите, читај како бараат одмазда, како Путин треба да ги прегази, како сите муслимани треба да се убијат, а тоа е и поентата на големите луѓе кои ја контролираат политиката во светот, да се создаде страв и потреба на обичниот граѓанин некој да го заштити. Секако, тоа ќе биде претседателот, премиерот, кој со својата моќна војска ќе убие некои други недолжни луѓе. И така, додека сите живеат во страв, нивните бизнис партнери ќе произведуваат авиони (70 милиони евра еден француски воен авион), тенкови (9 милиони евра еден тенк), пушки, пиштоли, опрема, муниција (еден куршум за кое било оружје е барем едно евро, па нагоре), нафта, логистика... you do the math колку пари се во игра. Пази ова е само парче од целиот колач кој не ни знам до каде оди. Така било во минатото, така ќе биде и во иднина. Богатите ќе се богатат уште повеќе, на сметка на обичниот човек кој не гледа како лесно му се манипулирани чувствата и размислувањата, па ќе умира за туѓа потреба за власт.
Мислaм декa светoт иде нa прoпaст. Луѓе невини гинaт зa бoлестa oд oвие зли луѓе кoи немaaт ни трoшкa жaл. Oвa сoстoјбa вo светoв никoј не мoже дa јa реши се нaдевaм и верувaм декa еден ден oвaa лудцкa влaст ќе биде зaменетa сo еднa Бoжјa влaст и ќе бидaт oстрaнети oвиие кoи прaвaт немoрaл,вoјни,убиствa и т.н. Еј вo иметo нa Бoг убивaле дaли oни се свесни штo изјaвувaaт или пaк штo прaвaт Бoг би сaкaл ли дa имa стрaдaње и вoјувaње убивaње нa живoти. Не би дa кoментирaм пoнaтaкa сaмo ќе кaжaм декa луѓе штo не се здрaви вo мoзoкoт ги прaвaт oвие рaбoти a пaк ние штo имaме рaзмислувaње,сoвест и т.н не мoжеме дa рaзбереме кaкo и сo кoе срце гo прaвaт oвa. Жaлнo зa oние штo зaгинувaaт и зa нивнaтa фaмилијa.
Колку само не ми е вознемирувачко видеово, ама ич. Требаше овој последниов маскираниот што уште дише, да го рокнат до куршм во главата и да му ја стават на колец, ко што прават тие.
Не знам колку знаеш ама википедија не е воопшто релевантен нити непристрасен извор на информации, дури самата википедија го посочува тоа, од причина што на википедија секој може да си објави прикаска. Само за Македонија што се има да се прочита. Епа знаеш како, многу порелевантно ми е да разговарам со обичниот народ да речеме у Србија отколку да ги слушам нивните медиуми.. затоа што знам како нашите медиуми проследуваат информации и како народот ги кажува истите. Ако ти им веруваш на нашите медиуми.. тогаш немам тука што повеќе да кажам. Глобалната медиа денеска преставува само пропаганда и ништо повеќе, огромна машина за перење мозоци. Од некои причини (веројатно пари) не оцрнуваат нас а муслиманите се штитат. Шведска е број 1 земја по силувања, и не знам како тоа ја прави безбедна. Кажав дека имам пријатели во Норвешка. А во Шведска ми живее бившиот повеќе од 10 години, така да знам на кој медиум да верувам, а на кој не. Која била Шведска пред 10 години и сега, мене лично ми е јасно. Шведска, Норвешка а посебно Холандија се мета на мигранти (засилено) повеќе од 10тина години. На почетокот им ги праќаа на грците заради глупав договор кој беа грците принудени да го потпишат, ама после изглегоа работите од контрола. Ова нема да го прочиташ на интернет. Па верувал или не, тоа е веќе твој избор. Во Шведска се оди затоа што се праат пари, за Венецуела и Зимбабве не сум слушнала ама колку наши се само заминати во Авганистан и Ирак, па му иде некако слично нели? Кога се работи за егзистенција, многу од нас безбедноста не ја сфаќаат озбилно или немаат избор. А веќе со години уназад нема безбедна земја во Европа. Ова твоево "Македонија ја има најдобрата економија во светот" и "..муслиманскиот терор во земјата е тотална бесмислица" имаат нешто заедничко. И двете се бајки. И од кога Путин што ќе каже е точно? Само затоа што сите што му се спротиставиле завршиле во некој ендек.. не го прави вистинито. И Германците биле нацисти.. ама денеска не се. И ние као викинзите сме биле варвари некогаш.. ама денеска не сме, види како мирно се си трпиме. Апсурдна споредба. Пак ќе кажам, ја верувам во глобална исламизација ама тоа не значи дека не се вклучени и други игри. Дека не се вртат пари. Само верувам дека ни се имаат намерачено исламистите и дека агенда-исламизација постои и се фура нашироко. А тоа што сите не убедуваат да веруваме дека муслиманскиот терор е бесмислица е најлошото што ни се дешава. Просто.. не убедуваат да не веруваме на сопствените очи и уши. Исто како до пред некој месец кај нас што беше случај со бомбите. Истата пропаганда секаде. А како што гледам.. успева. Не знам каде прочита дека сум барала одмазда? Нема потреба да ми натураш зборови што не сум ги изустила, а уште помалку ги мислам. Ја само не сакам мешање. Ако муслиманите не знаат да интегрираат со останатите народи, додека не научат да интегрираат и да почитуваат права нека си седат во нивните земји. За сите оние на кои соживотот не им е проблем и не ми идат дома и ми оправаат криви дрини и ми праат мене проблеми, немам ништо против. Чиста сметка долга љубов.
Јас пак не верувам на чесните намери на членовите на Легис кои помагаат на мигрантите. Ги гледав на дебата и Мерсиха Смаиловиќ и Јасмин Реџепи нејзиниот сопруг. Ги бранат бегалците, а демек не знаат дали меѓу нив има терористи, не забележале. Да отидеш еден ден да им однесеш нешто, ама нон стоп да висиш на граница без финансиска корист од тоа. не знам чудно ми е.
И @Captain-Omni и @Yowannty по мене имаат поголем процент вистина во постовите. Една страна не сме свесни која пара се пере со овие напади, кризи, војни, миграциски бранови, уништување на цели општества, прекројување на граници, ослабување на економии, намалување на ресурси и бројност на население итн. Но и тоа дека религиите излегоја од своите вистински рамки . Преминаа во фанатични религии. САД и Русија + (нивни компањони), од една страна тешки пари прават на ваков начин, од др страна цело време се борат за рејтинг и лидерско место во светот.
многу жално. многу ми е жал за сите коои погинаа во нападот. господ нека го казни тој што го направил тоа заради него погинаа многу луѓе кои беа невини и нема направено ништо. тешко луѓето кои останаа без своите сакани и своите најмили
Податоците воопшто не ти се релевантни. http://www.gatestoneinstitute.org/5195/sweden-rape?anid=7 http://www.thelocal.se/20150622/police-concerned-over-malm-wave-of-violence Една убава графичка паралела. Земјите со најмал процент на имиграција имаат далеку помал степен на криминал и силување. Дали постои статистика за тоа колку Скандинавци силувале жени со имигрантско потекло? Верувам дека такви се бројат на прсти, затоа што постои огромен културен дискус помеѓу овие две групи на граѓани. Притоа треба да имаш во обзир дека во најголем дел идентитетот на силувачот секогаш се прикрива, затоа што владее политичка коректност. Зошто мора историјата секогаш да се прилепува на еден народ како оправдување за нешто. Еве ќе ти дадам типичен пример за стотина примери каде што Европа била цел на колонизација, војни, убивање, силување, асимилација и така натаму. - Пред 2.500 години инвазија на Персијци према Европа - Пред 2.300 години инвазија на Пуните према Европа - Пред 1.700 години инвазија на Хуните према Европа - Пред 1.400 години инвазија на Аварите према Европа - Пред 1.200 години инвазија на Маѓарите према Европа - Пред 800 години инвазија на Тататире према Европа - Скоро 600 години турска власт на Балканот Арапската власт во Иберија и Сицилија каде што илјадници жени од тие делови на Европа биле однесени како сексуални работнички. Уметнички портрет на жена од Шпанија која е однесена како сексуален роб. Нападите на монголските народи врз царството Русија In Kievan Rus and Russia, the slaves were usually classified as kholops. A kholop's master had unlimited power over his life: he could kill him, sell him, or use him as payment upon a debt. The master, however, was responsible before the law for his kholop's actions. A person could become a kholop as a result of capture, selling himself or herself, being sold for debts or committed crimes, or marriage to a kholop. Until the late 10th century, the kholops represented a majority among the servants who worked lordly lands. By the 16th century, slavery in Russia consisted mostly of those who sold themselves into slavery owing to poverty.[128] They worked predominantly as household servants, among the richest families, and indeed generally produced less than they consumed.[129] Laws forbade the freeing of slaves in times of famine, to avoid feeding them, and slaves generally remained with the family a long time; the Domostroy, an advice book, speaks of the need to choose slaves of good character and to provide for them properly.[130] Slavery remained a major institution in Russia until 1723, when Peter the Great converted the household slaves into house serfs. Russian agricultural slaves were formally converted into serfs earlier in 1679.[128] In 1382 the Golden Horde under Khan Tokhtamysh sacked Moscow, burning the city and carrying off thousands of inhabitants as slaves. For years the Khanates of Kazan and Astrakhan routinely made raids on Russian principalities for slaves and to plunder towns. Russian chronicles record about 40 raids of Kazan Khans on the Russian territories in the first half of the 16th century.[131] In 1521, the combined forces of Crimean Khan Mehmed I Giray and his Kazan allies attacked Moscow and captured thousands of slaves.[132] About 30 major Tatar raids were recorded into Muscovite territories between 1558 and 1596.[133] In 1571, the Crimean Tatars attacked and sacked Moscow, burning everything but the Kremlin and taking thousands of captives as slaves.[134] In Crimea, about 75% of the population consisted of slaves.[135] https://en.wikipedia.org/wiki/Mongol_invasion_of_Europe Има многу такви примери каде што Европа била цел на напади, колонизација и убиства. https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade Рускиот авион во Египет е сепак дело на терористички акт http://lokalno.mk/moskva-i-putin-priznaa-nesrekjata-so-ruskiot-avion-a321-e-teroristichki-chin/
Малце каснам, ама... Mmkay, Captain-Obvi(ous). Друже, не дека не е точно ова што го напиша, ама не се состои таа голема слика од Википедија и „Тоа се официјални податоци кои ги најдов по интернетов.“ Нормално дека велесилите се творци на хаосот, и нормално дека меѓусебно ќе идат во конфликти пошто, колку и да дејствуваат заедно, секој гледа за себе да го извлече подоброто (топла вода де, јеј). Таа историја погоре, сите може да ја прогугламе, прочитаме и да донесеме заклучоци. Муабетот е да се согледа последичната слика денеска и како истата да се смени (а да не е тоа менување профилна со боите на Франција, што беше претходно тема на расправија). Семејствава што се нашле во небрано и што мора да бегаат се, повторно, колатерална штета, и додека е срцепарателно да се гледаат мртви дечиња по брегови, не може да затвориме очи ни пред фактот дека над 65% регистрирани се мажи кои бегаат сами, а се во години способни за војување. По Куманово и Тетово кружат приказни за ликови што се придружени на бранот бегалци, а верувај, тоа не е пошто им треба подобар живот, ниту па ги заболе дали кон земјата-цел ќе им постават бодликава жица или Refugees Welcome банер. Значи ако убиваат за своја цел, а убиваат за пари...целта им се парите? Океј, не може целосно да се негира ова пошто и парите играат голема улога, без разлика дали ќе одат кај семејството на „алаховиов маченик“, ќе се искористат за повеќе оружје или што и да е... Но! Немој толку наивно да мислиш дека религијата е само превез. Вербата е многу моќна алатка. Да се потсетиме само какво влијание имал еден обичен човек ко Џим Џоунс врз маса религиозни фанатици, што ги убедил на масовно самоубиство со демек религиозна цел, а не па големиве умови кои тактички буквално лишуваат деца од детство за да ги претворат во фанатици што нема да знаат за ништо друго освен слепо да пратат религија. Не верувам дека бар 15 годишниве што се разнесуваат, се многу свесни за моќта на парите на таа возраст. Може сиромаштијата игра удел, но тоа се цврсто исперени мозоци дека Алах ќе ги награди за предизвиканиот терор врз неверниците. А, човек истрениран да нема никого, освен својот бог, е спремен на било што за истиот, макар тоа било и убивање своја вера, ако не се поклопува со правилата во нивниот екстремизам. Доволно е што за рок концертов изјавиле у стил дека тоа биле богохулници што дошле да уживаат во грешна музика и ниски страсти. Ова е само шпекулација, но се шушка и дека некои од овие глувчиња од типот на ИСИС, Ал Каеда итн.(водичите, батките на кои се доделува повисок ред) биле изложувани и на експерименти што предизвикуваат халуцинации дека им се обраќа самиот пророк Мухамед...па после иди разубеди го дека не е правилно да се разнесе на парчиња. Имаше многу брутално искрено интервју со нивен лидер во Белгија или Шведска, не памтам баш, каде зборуваше дека целта им е исламизација, а главен таргет земјиве што се отворени кон и навикнати на мултикултура/религија пошто кај нив асимилацијата ќе идела полесно...иако, јасно се гледа дека дури и овие земји сега се во шок. Што се однесува до ова, делов перфектно доловува зашто се оградувам од синдромот на колективна припадност кон националност и религија. И мање битно е колку делува снобовски...пошто и ти, иако се осеќаш можеби голем, битен и моќен, веројатно го имаш истото влијание врз кризава и нападите ко и јас, па и речиси секој што не е на највисоките фотељи. И затоа сме мали, факт е, не навреда. Доказ плус колку знаеме да сме дефанзивни кога ќе го чепне некој „нашето“. Ако ти вака реплицираш пошто си се нашол дирнат од наводна ароганција на анонимен форум, можеш тогаш да замислиш што се случува во мозокот на некој програмиран религијата и/или националноста да му се светиња и кому му се наметнува одговорност да го брани тоа по секоја цена? И ете кај лежи зајакот од погоре...
Во право си и се сложувам со тебе. Не знаеме и не можеме да знаеме која пара е испрана, се пере и допрва планира да се испере преку такви валкани работи. После секоја војна некоја трета-четврта страна има бенефит. После секое ослабено општество.. кризи и после се што наброја всушност некој има бенефит. И сите овие валкани работи се случуваат.. и некаде во средината на случувањата, исламистите си го протнаа и тераат нивното. Додека ние сме преокупирани со се останато, не ја гледаме, одбиваме, или едноставно не сакаме да ја видиме и таа опасност што ни се заканува. А не е ок ни да се обвинуваме поради тоа. Живееме во ера на интернет и широка медија а од друга страна внимателно е одбрано она што ни се презентира. Никогаш претходно немало вакви цензурирања. Се додека една вистина мора прво да подлежи на модификација, на обработка, преработка, улепшавање или унакажување во зависност од целта која се сака да се постигне ќе бидеме се подалеку од вистината. Живееме во време на пропаганда. Мозокот пробува да ни го испере кој како стигне. И.. за жал никој од нас не е имун. Како викаат, 100 пути повторена лага, станува "вистина".
Ете во Германија сега нашле бомба во амбулантно возило пред стадион кај што требало да присуствува и Меркел.... Откажан е натпреварот.
Путко беше интересен со изјавата денес, која идеше у стил као - Не знаеме кои сте, каде сте, но ќе ве најдеме, очекувајте. Звучеше као паролата на Анонимуси.
http://sitel.mk/novi-teroristichki-napadi-32-lica-se-ubieni-najmalce-80-teshko-povredeni За пријатна вечер...
Мене ме интересира само една работа. Како може во Македонија да спречат терористички напад, а во Париз не??? Како така загинаа 130 цивили, а ниеден специјалец? Како една од најсилните специјални единици во светот не ги спречија терористите и не ги фатија сите до сега? И нели Франција е во НАТО. А беше нападната членка на НАТО. Како тоа НАТО не ја нападнаа ИД? Неко меџу нама није наш.
Терористичките напади се случија бидејќи беше тоа дозволено на некој начин , на некој таму му одговара да има се повеќе омраза помеѓу двете главни религии и ова е најбрз начин да дојде до тоа . На луѓето им е доволно да прочитат муслиман утепал луѓе и да ги замразат сите муслимани , едноставно. Планот е да се заштити Израел , веќе сите земји во околината , диктаторството е уништено , добриот живот што го имале е војна и крв сега , сите околни земји сега се во војна или многу лоша состојба (освен тие Емиратите и Арабија оти се Американски миленичиња) , и сега сите тие муслимани бегаат во Европа , и најлесен начин да народот ги замрази се вакви терористички напади , па побогу тука во Македонија доволно е наслов муслиман утепал некој и сите ќе почнат на фацебук да коментираат како немало соживот , дај да ги палиме да ги убивам да им рушиме џамии. Друго никој не гледа дека тие Исис утепаа преку стотици илјади муслимани во другите земји , али телевизиите не ни зборат за тоа , или пак многу ретко , треба да биде насочено све кон тие терористички напади извршени од страната на муслиман, омразата треба да расте , за да некој таму добие тоа што сака , голема поделба. Тоа е тоа , жал ми е за невини луѓе кој све што сакаат е да отидат и да се забавуваат и све завршува со крв... тоа ми е многу жал , што не заслужуваат таква судбина. А за профилните на фацебук не ги осудувам , секој си има право како сака да искаже сочуство , јас лично не ставам , али ќе осудам тоа што сите се молат за Париз , кога на ист ден или во тие 24 часа во други држави имаше истотака терористички напади и никој ништо не спомна ниту пак им беше гајле.... Срамота за телевизиите. Друго малце хумор http://mojo.mk/article/15-mesta-vo-makedonija-na-koi-si-najsiguren-od-ter (Се извинувам ако некој го постирал ова па сега изгледа како копија ,не стигнав сите мислења да ги прочитам)
Полошо од еврејското ѓубре што гази на земјава, мислам дека не постои. Коа ќе земеш предвид и дека највлијателните луѓе во Америка се Евреи сфаќаш што смрди. ИСИС со воџа евреин, муслимани мај ес. http://topinfopost.com/2014/08/08/isis-leader-al-baghdadi-is-a-jewish-mossad-agent-french-reports
Па ова нема крај. Нека ги убијат веќе еднаш, нека ги сотрат. Сега жена се разнела, во моментов пак има престрелки, ранети полицајци, откажани летови Сад-Франција поради дојава за бомба, откажани натпреври.... Луѓето не можат нормално да функционираат. Не можат до продавница на раат да појдат, и се треба со страв да прават заради некои болни во паметот. Нека ги мачат убаво пред да ги убијат...... секако ако ги фатат.
Ако мислиш на вчерашниот терористички напад на пазар што бил прочитав негде (на нашиве сајтови) дека било 10 годишно девојче налепено целото со ескплозив.