Терористички напади во Париз

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Abeja, 13 ноември 2015.

1. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.655
    И овие ко нас небитни, само Франција е привилегирана јебига обичниве смртници нека се помират со судбината за нив светот не дава поддршка по фејзбуци.
    Hypocrisy?
    Screenshot_2015-11-14-21-50-23~2.jpg
    Screenshot_2015-11-14-21-50-15~2.jpg

На purple..m, P.S.love, faye и 10 други им се допаѓа ова.
  2. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Абе види, да се случеше во Австрија нив ке ги жалевме, да се случеше во Германија, ќе ми беше жал за германците ама ете се деси у Франција и човечки е кога гинат цивили да сочувствуваш, никој не рече дека плачеме или се трескаме од земја. Сочувство и загриженост повеќе би кажала. Е може нечовечки од моја страна ама ваква емпатија за Сирија или Ирак не чувствувам, еве етикетирајте ме дека сум лош човек ама не ми е жал. Не ме интересира политиката тука и дали Франција била полоша спрема нас од сите останати, ни играта на политичарите, го жалам невиниот народ, цивилите кои што не заслужиле смрт, за ова другото ме мрзи да дискутирам.
    Втора причина зошто лично ме засега е што живеам и работа во земја сосед на Франција па уште утре може овде да се деси такво нешто и логично е дека сочувствувам и сум загрижена. А и другарите мои, еден куп роднини и пријатели ни се по овие држави а за жал не се знае која ке е следната така да, да ме тангира лично оваа ситуација без разлика што е Франција. Не се знае каде ке пукне следно и кои ке бидат жртвите,

На purple..m, makedonkamak, 1209 и 14 други им се допаѓа ова.
  3. Eveline

Eveline Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2015
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    378
    Човечки е да сочувствуваш, ако сме пишале #prayforParis или сме смениле профилна, ако сме изразиле сочувство, значи ли тоа дека не ни е жал за загинатите во Куманово? Пред се, причините за нападите овде и таму не се исти, да не бидам сфатена погрешно, ама 10 со 130 жртви споредувате. Сигурно дека нашето е помило од туѓото, тоа не значи дека не заслужиле сочувство заради тоа што (не дознале дека во Македонија загинале десетмина полицајци) не напишале #prayforKumanovo. Не ми се верува дека има толку себичен народ во Македонија, па не губи само Франција, ова е загуба за целото човештво... а е само почеток на она што ќе следи. Свесни ли сте на каква светска сила и се случи ова?! Кога Франција не можела да спречи, што останало за Македонија ? Оваа катастрофа и се заканува на цела Европа. Запрепастена сум што читам коментари од типот ''си заслужи Франција не ми е жал''. И Македонија може си заслужи оти ги пушти Албанците да прават што сакаат на наша територија со цел да им помогне, ама сакавте ли да слушнете АКО ВИ Е? Не. Сакавте помош, сакавте поддршка. А со вашиот патриотизам и ценење само на вашето никогаш од никој нема да ги добиете.

На x-MajaEsposito-x, marijaz, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  4. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.358
    Што отварам ни јас не знам, кога знаев и на какви коментари ќе наидам. Слични коментари како некои на темава прочитав по наши портали и за Лондон 7/7. Во светски град е народ од цел свет. Нападите ги избегнав лично оти рано стигнав на работа тој ден. Паднаа телефонските линии. Не успеав да се јавам на никого неколку саати за да им кажам дека не сум на парчиња. Веќе кажуваа и на МК вести ексклузивно, а јас не можам да стапам во контакт со родена мајка. Не знаевме судбина за колеги, за пријатели...ги нема, ги чекаш.

Да не бидете жртва или зафатени од терористички напад. Никогаш да не бидете.

На purple..m, Yipman2, papillonP и 20 други им се допаѓа ова.
  5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Не ми се познати сите овие настани, ама морав да го ископирам текстот.
    Јас многу се согласувам, колку и да ви звучи радикално (и знам дека ќе ме мразат сите од исламска вероисповед на форумов), ама жал ми е, ништо освен вистината не содржи.
    Ќе го ставам во спојлер, добро за размислување. :)
    I'm Confused!
    Let’s see, do I understand this thing correctly...?

The Shoe Bomber was a Muslim
    The Beltway Snipers were Muslims
    The Fort Hood Shooter was a Muslim
    The underwear Bomber was a Muslim
    The U.S.S. Cole Bombers were Muslims
    The Madrid Train Bombers were Muslims
    The Bafi Nightclub Bombers were Muslims
    The London Subway Bombers were Muslims
    The Moscow Theater Attackers were Muslims
    The Boston Marathon Bombers were Muslims
    The Pan-Am flight #93 Bombers were Muslims
    The Air France Entebbe Hijackers were Muslims
    The Iranian Embassy Takeover, was by Muslims
    The Beirut U.S. Embassy bombers were Muslims
    The Libyan U.S. Embassy Attack was by Muslims
    The Buenos Aires Suicide Bombers were Muslims
    The Israeli Olympic Team Attackers were Muslims
    The Kenyan U.S, Embassy Bombers were Muslims
    The Saudi, Khobar Towers Bombers were Muslims
    The Beirut Marine Barracks bombers were Muslims
    The Besian Russian School Attackers were Muslims
    The first World Trade Center Bombers were Muslims
    The Bombay & Mumbai India Attackers were Muslims
    The Achille Lauro Cruise Ship Hijackers were Muslims
    The September 11th 2001 Airline Hijackers were Muslims

Think of it:

Buddhists living with Hindus = No Problem
    Hindus living with Christians = No Problem
    Hindus living with Jews = No Problem
    Christians living with Shintos = No Problem
    Shintos living with Confucians = No Problem
    Confucians living with Baha'is = No Problem
    Baha'is living with Jews = No Problem
    Jews living with Atheists = No Problem
    Atheists living with Buddhists = No Problem
    Buddhists living with Sikhs = No Problem
    Sikhs living with Hindus = No Problem
    Hindus living with Baha'is = No Problem
    Baha'is living with Christians = No Problem
    Christians living with Jews = No Problem
    Jews living with Buddhists = No Problem
    Buddhists living with Shintos = No Problem
    Shintos living with Atheists = No Problem
    Atheists living with Confucians = No Problem
    Confusians living with Hindus = No Problem

Whereas:
    Muslims living with Hindus = Problem
    Muslims living with Buddhists = Problem
    Muslims living with Christians = Problem
    Muslims living with Jews = Problem
    Muslims living with Sikhs = Problem
    Muslims living with Baha'is = Problem
    Muslims living with Shintos = Problem
    Muslims living with Atheists = Problem
    MUSLIMS LIVING WITH MUSLIMS = BIG PROBLEM

So This Leads To:

They're not happy in Gaza
    They're not happy in Egypt
    They're not happy in Libya
    They're not happy in Morocco
    They're not happy in Iran
    They're not happy in Iraq
    They're not happy in Yemen
    They're not happy in Afghanistan
    They're not happy in Pakistan
    They're not happy in Syria
    They're not happy in Lebanon
    They're not happy in Nigeria
    They're not happy in Kenya
    They're not happy in Sudan

So, where are they happy?

They're happy in Australia
    They're happy in England
    They're happy in Belgium
    They're happy in France
    They're happy in Italy
    They're happy in Germany
    They're happy in Sweden
    They're happy in the USA & Canada
    They're happy in Norway & India

So they're happy in almost every country that is not Islamic!

And who do they blame? Not Islam... Not their leadership... Not themselves...
    THEY BLAME THE COUNTRIES THEY ARE HAPPY IN!
    And they want to change the countries they're happy in,
    to be like the countries they came from,
    where they were unhappy!

What Do These Groups Have In Common?

Islamic Jihad: AN ISLAMIC TERROR DIRECTIVE
    ISIS : AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Al-Qaeda: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Taliban: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Hamas: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Hezbollah: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Boko Haram: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Al-Nusra: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Abu Sayyaf: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Al-Badr: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Muslim Brotherhood: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Lashkar-e-Taiba: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Palestine Liberation Front: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Ansaru: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Jemaah Islamiyah: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    Abdullah Azzam Brigades: AN ISLAMIC TERROR ORGANIZATION
    AND A LOT MORE !!

I'm sorry, I'm completely stumped...
    Any idea who's causing the problem?

На SexiLy, faye, AnaKarenina и 21 други им се допаѓа ова.
  6. Bojana.20

Bojana.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2014
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    77
    ;)[​IMG]

На faye, Jenniffer, x-MajaEsposito-x и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Значи не можам и не можам да сфатам некои овде.....Тргнете настрана каде се случило, дали било Париз, дали било Лондон и више аман не знам каде. По стоти пат ќе кажам - загинале куп невини луѓе и тоа главно поради исис кои се закануваат дека нема да застанат. Значи главна тема треба да биде борбата со тероризмот и подршката а не дали Франција заслужила или не. Ајде утре можеби ќе го нападнат Лондон, после Рим за кои се збореше дека се следни на удар - пак исто ќе размислувате? Нека си гинат, што ни е гајле нас нели? Не им се плашиме на исламистите. Не е битно каде се случило, не е битно кој загинал, битно е дека тероризмот зема се поголем замав, а тие се закануваат велејќи дека ова е само почетокот.
    И наводно им се одмаздуваат дека Франција нели испрати воени авиони во ИД. Затоа заслужиле м?
    Ниедна земја не заслужува да биде мета на терористички напад. Па искрено би ми било жал и за Америка која потпомогна да се создаде ИД и не и е многу гајле за Европа и само затоа што ќе изгинат НЕВИНИ луѓе кои ни криви ни должни се родиле и живеат во таа земја можеби несвесни за реалноста и далаверите кои ги прават луѓето што ја водат нивната земја и кои случајно се нашле на местото каде експлодирала бомба, или се нашле на сред отворен оган.
    И пак споредби со Куманово. Вчера во Париз имаше експлозија и заложници поради кое нападот резултираше со повеќе жртви. И самите кажавте дека за нападите во Куманово само префрлувавме вина и обвинувавме политика. Значи ние сами не знаеме да се подржиме, па некој друг ќе не подржува? И освен тоа колку е Македонија позната а колку Франција? Што имаме ние па другите земји да не' ценат?
    Или подржете и изразете сочуство за едни настрадани или не се замарајте.

На x-MajaEsposito-x, marijaz, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    61.859
    За жртвите во Франција... Страшно...
    За жртвите од терористички напади на било која точка од планетава... Страшно...
    За тероризмот во светот - лавина што нема да престане!!!
    Вчерашните треористички напади во Париз се само епизода од „сапуницата“ Трета Светска војна!!! И тоа една од почетните епизоди... Големите светски сили, политички, толку многу ги „заматија“ работите секаде во светот, што само „чудо“ треба да се случи, па на нашата планета да завладее мир!!!

За жал, жртви секогаш се невини луѓе!!! Французи, иранци, сиријци, руси...
    Човештвото од секогаш војувало!!! Но, не се научени лекциите од историјата, т.е некој несака да ги научи!!!
    Од секогаш гинеле луѓе за некоја цел... А целта на исламистите, сите ја знаеме - Европа... Последниве месеци остварувањето на големата цел на исламистите почна да се наѕира... Преплавувајки ја Европа преку миграција целта им е се поблиску!!! За жал, старата дама Европа, никогаш повеќе нема да биде она што беше!!!
    Како што се одвиваат работите, еден ден човештвото нема да биде уништено ни од метеор, ни од глобалното затоплување, ни од загадувањето... Човекот ќе биде уништен од човекот!!!

На P.S.love, marijaz, joy1 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Како така што се битни за нас?
    Сте чуле за човечност?

На purple..m, Marossa, simoncelicius и 18 други им се допаѓа ова.
  10. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    1.577
    Посебичен народ од македонскиов значинема.
    Не ми се верува се што се изначитав.Трагично.

Како прво човечно е да сожалиш со семејствата што изгубиле свој член,за луѓето кои изгубиле пријатели,еден момент "Мамо излегувам" другиот момент веќе не е меѓу живите.Страшно!
    Жално е било каде да се случи,дали Франција,Македонија,Сирија небитно сите сне луѓе невини гинат.:|

Засрамете се!Сакаме да си гледаме за себе само,а после тоа другите да ни подаваат рака.(facepalm)

На purple..m, marijaz, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  11. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    9.379
    Ne se teroristicki napadi,Amerika stoi zad seto ova a celta e da se prestrasi svetot i da vovedat Nov Svetski poredok.
    Zalno za site luge koi ginat nevini i nedolzni ,a ne samo vo Francija.Samo nejzinoto zname izveano po fb,po vazni objekti,a sto so drugite zemji?Sirija na primer?Ili Francuzite se edinstveni zrtvi :^)

На marijaz, zekzeki и honey.11 им се допаѓа ова.
  12. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    Не е поентата патриотизам и дали дека ќе ставиш профилна слика во боите на Франција или не, туку дека повторно си прават тренд, а многу разбираат зошто ги ставаат. И факт е дека неверојатната медиумска моќ на Западот има ненормално големо влијание и ако вчера во Либан исто умреле 200 луѓе при експлозија од страна на ИСИС, никој не слушнал, а и да разбрал, сеедно би му било.
    И уште друго нешто, не споредувајте го ова во Франција со тоа во Куманово, бидејќи ова нашето беше од нашите, да се направи дистракција во врска со бомбите, а не ИСИС или некој друг.

На Marossa, karmenka, Rose96 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    8.519
    Досадно е веке дали некој ставил преј фор Парис, Куманово, Сирија или не ставил...се едно, исти муабети и коментари, кој сака нека стави, кој не немора што има врска.Јас не ставив, не дека не ми е жал, жал ми е многу кога страда невин народ, туку затоа што не чувствувам потреба да ставам.
    Дај да споделуваме битни, интересни информации, давајте ваши видувања за ситуацијата а не 3 страни испишани со дали преј фор Парис или не...глупости.

Друго неможе да кажете не неможеме терористите да ги оцрнуваме како муслимани,неало врска тоа што се со исламска вероисповест, туку како нечовечни...не е така религијата и те каква улога има во тероризмот.Не се сите такви знам, но ете позади секој терористички напад стојат муслимани, позади секоја терористичка организација исто така.Најголеми верски фанатици во светот се тие, од таму и вакви работи. @Sky-butterfly постави многу добар текст, кој е гола вистина.
    Не сум чула христијанин, будист, атеист и други да креваат луѓе, објекти во воздух.

Оваа е една шок терапија за западњачките лидер, без врска звучи, можеби и грубо, ама така е.Се надевам дека ке се свестат сите дека политиката што ја водат со Сирија е многу погрешна, оваа е резултат на нивната политика, миграцијата на Сиријците е исто така резултат.
    Спас од оваа ситуација гледам само во Русија и нејзините партнери.

На marijaz и Tanjamm им се допаѓа ова.
  14. Olgitsa

Olgitsa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    798

На purple..m, P.S.love, Marossa и 18 други им се допаѓа ова.
  15. Perfectgirl5

Perfectgirl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2015
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    985
    ;):puke::puke::puke::puke::puke:

На minne992, Bojana.20 и anakonda88 им се допаѓа ова.
  16. Eveline

Eveline Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2015
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    378

На purple..m, P.S.love, Marossa и 12 други им се допаѓа ова.
  17. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    А добро Самр и вие останатите што толку се попаливте за овие профилни слики и статуси, зошто толку многу ви смета и ве погодува па макар луѓето и да прават тренд од сето ова? Ја лично на социјални мрежи никогаш не се огласувам по вакви слични поводи затоа што примарната цел на фејсбукот не ми е за тоа ама еве објавиле, ниту ми боде очи ниту пак ми смета, кој како сака така нека си го изрази своето жалење. Мислам дека повеќе луѓе го ставаат за да се почувствуваат некако сплотени, дека сите сме заедно во ова и дека може да се избориме. Ете некој на тој начин сака да одаде почит. Јас навистина не сфаќам што толку галама се дигна и се чини дека оваа е повонредна вест од се останато. И секој втор статус на фб паметување како едните држави се жалеле а другите не, па ако толку ве засега тероризмот и во Сирија и Ирак што не пишавте нешто околу тоа, што не споделувавте слики, објави, зошто не се буневте тогаш? За мене е поголема хипокризија сите вие што ги спомнавте загинатите во Сирија демек ве засега а искрено ниту еден од вас не ве тангира ни 2%. Ве нема ни таму ни ваму а први сте за осуди и за критики, дали навистина сметате дека наводната хипокризија и профилните слики се она вистинското што треба да не засега во моментов? Аманте!

На JuLleE, kjukli, Victorian и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.293
    Моќта на медиумите е таа,поготово кога станува збор за ваква држава како Франција.Сите светски познати личности,лидери пишуваат за тоа и сосема е нормално да се следи тој тренд.Медиумите го продаваат она што луѓето сакаат да го видат,прочитаат и слично.
    Јас од една страна се согласувам ниту тие во Бејрут,ниту ние,ниту оние што гинат во Сирија итн не сме ништо помалку од Франција.Подеднакво жалам и за едните и за другите и за третите и за сите во светов што се жртви на овие терористички напади.Меѓутоа не ја разбирам поентата ете да се политизира во вакви моменти,односно го разбирам јас многу добро револтот,ама зошто да не бидете повеќе од тие.
    Најголемите реакции се појавија поради хаштагот,а да не беше хаштагот ќе беше зошто сите медиуми од вчера цело време за ова пренесуваат,сакам да кажам пак ќе се најдеше нешто за да ние како народ го искоментираме сето ова во споредба со нас она што ни се случи,и се она друго што се случува а не се пренесува толку масовно.
    Јас лично жалам за тие невини луѓе што ги загубија своите животи поради некои испрани мозоци.Kaжувам испрани мозоци бидејки тие не се луѓе што веруваат во нивната религија онака како треба,туку на некој свој извртен начин.
    Секој има право на свое мислење и секој има право да го искаже тоа мислење ,ама коментарите од типот дека Франција го заслужила тоа неможам да ги разберам.Точно од една страна можеби довела до овој степен ова да и се случува,меѓутоа оние луѓе што вчера загинаа не го заслужија тоа.
    e19df7823cda8ca1f53d5aa18f2f1e47.jpg

На marijaz, kjukli, koritsaki и 3 други им се допаѓа ова.
  19. lealealea

lealealea Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2013
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    267
    Vo poslednite 2godini isis ima ubieno pojke od 100 000 muslimani niz svetot:Turcija,Egypt, Saudiska Arabia, Irak,Iran ...A ovie zemji neli se muslimanski? ?? Zato razmislete ednas dali ova gi uci verata ili nivniot BOLEN UM. .Dosega se nema sluceno da se bombardira IZRAEL
    Feminki tuka se igra strasna krvava politika A ova nema vrska so Islamot, vo svetata kniga nigde ne go pisuva ova -da se ubiivat stotici luge za Allah kako sto vikat teroristite
    Se prasuvam od kade tolku pari isis za tolku oruzje,bombi I so ne tamu? ?? KOJ LI GI FINANSIRA? ?

На theowndemon, x-MajaEsposito-x и marijaz им се допаѓа ова.
  20. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    @manja666 Поената ми беше да го докажам влијанието на медиумите и нивната гигантска моќ и како луѓето се како хипнотизираат од се што ќе им се каже. Факт е дека за нападот на Франција разбравме уште додека да не речам го свиреа концертот, а за напад на Истокот никогаш ништо не знаеме, од проста причина што таму тоа е секојдневно, па сеедно и "нормално" му е на секој. А не дека профилните слики изразуваат вистинско жалење, барем не според мене. И ако е за сплотеност, нека биде барем сликата како што беше од целата Земја, не само од Франција.
    Не ми беше целта како јас паметувам за Франција, а јас ништо не сум ставила за Сирија, туку целта ми беше да кажам за медиумите и луѓето поведени од нив. Факт е дека на ова се гледа како трагедија, а се на Истокот како статистика. Нека некој ме побие ако не е така.

На faye, Lady Phoenix, lealealea и 2 други им се допаѓа ова.