Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тестирање на основците и средношколците за Ковид 19 во училиштата

Дискусија во 'Коронавирус' започната од referentka, 14 октомври 2021.

?

Дали сте за тестирање на децата во училиште?

1. Да

64 глас(а)
    52,5%
  2. Не

54 глас(а)
    44,3%
  3. Не знам

4 глас(а)
    3,3%
  1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.134
    Допаѓања:
    88.243
    Така е.
    Од моја блиска околина никој не се буни за тестирањево.
    Но,дека има смисол овој еднократен скрининг,нема.
    Да е континуиран ајде,ама вака е уште е ден промашај на нашиот министер.

2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.959
    Допаѓања:
    31.928
    Коментарот е од мајка што си самодијагностицирала дете кое магично оздравело откако ја тргнало маската. Инаку кога се носи маска нормално дека ќе има на усните капки од кондензација ако се влезе/излезе во просторија со различна температура или ако се зборува кога се носи маска.
    Регистарот во Германија е добар обид да се види, ама и самите научници велат дека податоците треба да се земат со резерва бидејќи се од родители што сакале да остваат коментар. Онлајн коментари обично оставаат луѓе што сакаат да пријават проблем (било да е со носење маска, расипување на телевизор, незадоволство од хотел и слично). Така што пак ќе кажам тоа во Германија е добар обид ама не е на репрезентативен примерок.
    И не знам каква врска има тоа со тестирањето за КОВИД во училиштата.

@An-na, @Cosmi кажаа намерата им била да видат дали има локална трансмиција на КОВИД низ училишта. Ако откријат асимптоматски случаи во голем број веројатно би требало тестирањето да продолжи на одредени интервали или да се преобмислат мерките/начинот на работа на училиштата. Ако не откријат случаи тогаш тераме како до сега со мерките во училиштата. Скрининг е на популација (на примерок од ученици не кај сите). Друга е намерата од редовно тестирање. Повеќе е како согледување на состојбата од епидемиолошки аспект. А како стојат работите кај нас тешко да се согласат да тестираат редовно деца. За ова многу луѓе милион замерки и закачки наоѓаат не за редовно тестирање.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.626
    Допаѓања:
    35.219
    А ти навистина веруваш дека со 2000+ тестови ќе се направи реална проценка дали има локална трансмисија?

На lovestoneddd, Tajnaotrovna и Biljarkata им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.728
    Допаѓања:
    322.847
    Ако треба ние дома ќе си ги тестираме децата, сега има брзи тестови и не е проблем дома да се направи“.

„За ова кажавме дека давеме отпор. Здрави деца не треба да се тестираат“, коментираат родителите.

Ова го превземав од тиме.мк.
    Здрави деца не се тестирале.
    Не е баш така.Може да не покаже никакви симптоми а да е носител на вирусот.Дома имавме таков пример.Значи не ,,држи вода,, причината ради која се одбива тестирањето.

Што ги чини родителите да се согласат, едноставно ќе си увидат и сами во моментот дали има и колку дечиња има носители на вирусот во одделение.Па пак нека си тестираат тие дома, никој не им брани.
    Нормално, не е тоа трајно решение , и треба постојано да се тестираат децата, ама нели толку дома си ги тестираат, не е штета и во училиште еднаш да им брцнат во нос, не е којзнае каков стрес.

Бај д веј, една родителка се изјасни дека ако уште еднаш добие решение за изолација ке ја избркаат од работа.Ја сфаќам дека е така, ама пак сега, ако е позитивно нејзиното зошто уште 15 деца т.е. фамилии да се изложени на зараза ?

На cresa-jagoda, LejlaD и JoyJoy им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.959
    Допаѓања:
    31.928
    Нешто над 8000 деца ќе биде примерокот. Инаку репрезентативен статистички значаен примерок за предвидување и моделирање на резултати за Македонија, за цела држава при истражувања е 1200.
    Така што од научен аспект ако добро се одбере примерокот и е репрезентативен големината на примерокот е помалку важна од начинот на бирање и составот на примерокот. Овој примерок од училишта може да биде и те како репрезентативе зашто лесно се доаѓа до испитаниците. Треба само да се земат списоци зо име и презиме да се наредат по азбучен ред и со рандом бројки да се изберат кои деца ќе се тестираат. Ќе му дојде школски пример за примерок составен со случаен избор.
    Од она што го читам сепак ќе прават избор на примерок во фази, односно бираат училишта па во училиштата рандом деца (значи прават фазен примерок ама е пак по случаен избор): МЗ: Во скринингот за Ковид 19 опфатени 364 основни и 109 средни училишта важно е родителите да го поддржат тестирањето (tv21.tv)

Последна измена: 14 октомври 2021
    На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Не пишува никаде дека мајката сама си го дијагностицирала детето. Такви стручни поими ги има дознаено кај доктор. Не е можно ова што го пишуваш.

За тоа каква врска има маската ќе морам да те потсетам дека ми пиша дека:
    Маските врска немаат со психички проблеми.

И како тоа не е репрезентативен примерок? Што уште треба да се направи за да сфатиме дека се штетни хируршките маски?
    Имаат друга своја примена во медицината.
    Еве прашај го детето како се чувствува цел ден со маската на него. Дали може слободно да пие вода или да јаде? Како му влијае наведнување на главата врз книгата за да прочита нешто? Дали се гуши во маската и не само во движење туку и во седечка положба? Дали може слободно да зборува со другите деца со маската? По репрезентативен примерок од одговорот што ќе го добиеш, амин.

Ама не се прашуваат децата. Тупни му ја маската заврзија му ја дури и да нема проток на крв а камоли кислород.

7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.308
    Допаѓања:
    19.655
    Нема да ги тестираат сите туку само 8000 илјади, значи рандом ќе бираат. Не ми е јасно тоа како по кој основ ќе прават еци, пеци пец...

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.728
    Допаѓања:
    322.847
    Епа штом толку малку ќе потпишат изјава,тие деца ќе ги тестираат само т.е. рандом од оние што дале изјава

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.959
    Допаѓања:
    31.928
    Ако мислиш на овој извадок: My boy Michael got a bad headache n lungs were filling with fluid/ congestion being forced to wear a mask at school.. I picked him up and told him to take off the mask n when he did he literally had sweat droplets on his upper lip.. after a few hours breathing without a mask his headache went away and 5 of us played football together Including him. By mid next morning his congestion was pretty much gone also.. noone else got sick or anything.. I know for a fact it was the F@#$% mask… STOP THIS B.S IMMEDIATELY PLEASE… тоа е од мајка што си самодијагонстицирала дете. Не е од лекар дијагнозата.

И пак ќе ти кажам репрезентативен примерок е оној што се базира на статистичка веројатност. Аме не си во таа бранша. Едно дете, една мајка не е репрезентативен примерок.

Инаку во школо за пиење вода ја симнува маската, за јадење исто, за физичко исто. На почеток малку се бунеше ама сега се навикна дека тоа е правилото. Сум го прашала и знам. Се бунеше највеќе зашто во градинка не носеше маска, сега носи. Па се објаснивме зошто сега мора да носи маска. Еве ако мене ме земеш како „репрезентативен примерок“ се е во ред. И сега што правиме?

За репрезентативен примерок треба посебна постапка на бирање на тие што ќе бидат прашани. Не се луѓе што сами сакале да напишат одговор на веб страна.
    Ама џабе се објаснувам со тебе.

10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.308
    Допаѓања:
    19.655
    Мислам рекоа дека и онака само 8000 илјади ќе тестирале и сега зависи од тие кој ќе даде согласност. Т.е предвидени се 8000 илјади тестирања само.

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.959
    Допаѓања:
    31.928
    Е па читај погоре објаснив како се прави репрезентативен примерок. Има процедури. Не сеци, пеци, пец, ама лото. Буквално теорија на веројатност е кај што секој има еднаква шанса да биде избран како дел од примерокот. Само што ако се прави на големи примероци има софтвер кој генерира броеви по случаен избор. Се што треба е да се наредат децата по забучен ред по презиме или име (не е битно) и потоа во примерокот да влезат деца што софтверот ги извлекол (слично како добитни броеви на лото).
    @referentka не рандом од тие што дале изјава веројатно туку за секое дете ќе има заменско дете извлечено пак по рандом основа. Ако родителите од првото не дадат согласност ќе се тестира заменското дете. Така е поедноставно за организирање. Вака ако е како ти што викаш нема да е репрезентативен примерокот туку ќе биде само од тие што сакаат да се тестираат.

На Angie1432 и VDT2906 им се допаѓа ова.
  12. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Фала што ме просветли за ова. :x
    Се прашувам само по што ќе ги бираат?
    Ќе видиме како ќе ги бираат децата што ќе имаат дозвола за тестирање прво, можно е на истиот начин. :wasntme:
    За дијагнозата ако навистина мислиш дека мајката сама погледнала во белите дробови на детето и сфатила што е проблемот, секоја чест.(facepalm)

Последна измена: 14 октомври 2021
  13. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    cel svet se so toj princip ucislistata,testiranje ,a nad 12god test ili vakcina

На JoyJoy и Ahoy им се допаѓа ова.
  14. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.306
    :hai::hai::rofl::D:D:D:D sega se iNznasmeav slatko

15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.997
    Допаѓања:
    179.985
    Репрезентативен фемина примерок;)
    upload_2021-10-14_16-12-54.png

16. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.429
    Од што ги галите децата затоа се толку распрдени и разгалени.
    Знаеш ли колку деца го донеле вирусот дома?
    Знаеш ли колку млади починаа?
    Колку паралелки беа во карантин поради заболен ученил?
    Спремни сте за уште една година учење онлајн?

На cresa-jagoda, noteforself, JoyJoy и 2 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.421
    Допаѓања:
    250.501
    Не се релевантни ни антителата кај децата, некаде знам сретнав податок дека брзо исчезнуваат. Еве за син ми сум сигурна дека има прележано, ама нема антитела, проверив.
    Он од внуците не се зарази со делатата, влезе во домот на заразената и пиеше вода, значи ништо.
    А не зарази и никого околу себе за да кажеме дека бил асимптоматски.

Во школо носат само во ходникот маски, во училницата не.

Овде пак, тестираат деца. Родителите сакаат, прифаќаат, ако се позитивни добиваат сертификат и кога имаат случај на позитивен, не оди детето во изолација ако е прележано.
    Не му бараат никаде тест 6 месеци.

Син ми не знам колку пати е тестиран, и еве го никаков стрес нема.

На LejlaD, Ahoy, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.997
    Допаѓања:
    179.985
    :?:
    Кое е магичното решение за да не носат деца вирус дома, да не одат паралелки во карантин и да не се учи онлајн?
    Нешто ми промакнало:^)

19. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Не е криво ништо ако се зарази. Стварно мислиш дека маските ги штитат 100%?

20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.429
    А кое е твоето решение ако пак колабира учебната година ко лани?
    Имаш ли?

Ем не сакаат да ги тестираат децата, ем не било ок онлајн ( ништо не учеле децата)
    Ајде дај решение.

Ок.
    Маски не штитат
    Вакцини не штитат.
    Што штити?

На fana, JoyJoy, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.