Тестирање на основците и средношколците за Ковид 19 во училиштата

Discussion in 'Коронавирус' started by referentka, Oct 14, 2021.

?

Дали сте за тестирање на децата во училиште?

1. Да

64 vote(s)
    52.5%
  2. Не

54 vote(s)
    44.3%
  3. Не знам

4 vote(s)
    3.3%
  1. referentka

referentka Moderator Staff Member

Стрес било(facepalm)

А за оние деца дома ќе го донесат, не е стрес за цела фамилија?
    Или се плаши некој дека детето ќе му е позитивно па ќе мора да седи во изолација :^)

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Или уште бетер, не се тестирале со брис од нос и грло, пошто на стапчињата имало корона, па така им ставале и испаѓале позитивни и се разболувале. Забегаа луѓево скроз.

Ivanna23., LejlaD, sanjaeva and 7 others like this.
  3. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Не, од 12 нагоре. Во школото на ќерка ми има вакцинирани , да

LejlaD, WildMk and referentka like this.
  4. referentka

Токму ова е новата фора , веќе ја чув.
    Според деуги, на врвот од стапчето има чип:D

Ivanna23., LejlaD and WildMk like this.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

А како заклучивте дека луѓево нема да сакаат да ги тестираат децава?
    :?:
    Кај керка ми во школо кажаа кои деца ке бидат тестирани вчера и немаше ниту една замена,значи сите прифатиле.
    Во две основни исто, никаков проблем.
    Или да ви се направи кејфот ке поплукате по народов колку е прост,а вие сложени.:lol:

An-na likes this.
  6. referentka

Погледни ја анкетата горе и се ќе ти е јасно;), самошто од скоро 50% оние кои се ПРОТИВ не изјавија ништо:),освен исллучоци со свои причини , а тие преброј ги дали се 50% од оние со јасна изјава.

Кај тебе може сите прифатиле, ама кај мене 80% не прифатиле:)
    ...затоа што просроќата е на врв на се, а највисоко со образложенијата за чипови или веќе короносани стапчиња за нос;)

LejlaD and Feminka22 like this.
  7. An-na

An-na Форумски идол

А не мислиш дека дел од тие кои не се согласуваат е заради глупиов начин на тестирање? Пошо ова не е континуирано тестирање, туку само еднаш. Заради статистика некоја?
    И од кај заклучи дека повеќето не тестираат заради корона во стапчиња или чипови? Јас еве не сум слушнала слични мислења. Прв пат тука читам :?:
    А најјако ми е мерилово за нечија глупоќа и простоќа според тоа дали сакаат да тестираат или не? Мислам.... на крајот коронава ќе ни стане мерило за се :^)
    Опрајте се |(

Cosmi and Biljarkata like this.
  8. referentka

Колку претпазливост кај родителите, невидено е:D
    Се мери на кантар и се опсервира дали е начинот и методот правилен:D
    Абе ај:D се доктори на медицина
    Просто е- одбрани нека се тестираат и крај.
    Погоре членка објасни што е скрининг и за какви цели служи:)

Едит
    И се е ОК...секој за свое дете си знае најарно, ама кога се работи за колектив, не е САМ, тука неможе да делува индивидуално.
    Плус кога ќе слушнам економисти, правници, лингвисти како зборат за медицина од гуглање или чуено ,ми се лоши.
    Си има насоки од медицински лица компетентни за област кои даваат сугестии.

Last edited: Oct 16, 2021
    LejlaD and Angie1432 like this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Скрининг се прави за констатирање на прогресивни болести, скрининг за ковид е смешка. Или подобро кажано не е никаква епидемиолошка мерка.
    Ако не се разбираме, и Даниловски го вели истото
    https://meta.mk/danilovski-ne-mi-e-jasen-otporot-na-roditelite-za-zemanje-bris-na-nivnite-deca/

Ниеден не прочитав зошто би бил против тестирање, ама ене го погоре, тивко мнозинство. Место да се создаде атмосфера за дискусија, што впрочем е и целта на еден форум, овде сите со метрото си ја мерат прогресивноста(facepalm). Спроведување мерки со ,,туркај Мишко,, никаде не водат освен кон поделено општество. А во тоа нема ништо добро.:shake:

LejlaD, Cosmi and An-na like this.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Да де, ај ќе блееме како овци ако не. Пошо ако недајбоже кажеш нешто контра ковидов, пресветиов ни „миинстер„ и одговорниве за состојбава во МК и нивниве „мерки„ одма си прост, неписмен, глуп итн...
    Јас иако мислам дека конкретниов „скрининг„ е глупост нема да се противам ако треба да се тестира, ама има родители кои ќе се противат на глупоста и несоодветноста на истиот? Како тоа ги прави прости и глупи? Можеби со своето противење сакат да испрата порака до пресветиве одговорни лица? Па еве, дури и да сметаат дека има чипови или корона во стапчињата, како тоа ги преави несоодветни родители (како што прочитав погоре) и дека не заслужуваат деца? Мислам.... Забегувате ептен.
    А ништо конкретно нема да се реши со „скринингов„ верувајте, ќе си ги наштелуваат резултатите како им одговараат и пак народов ќе биде глуп, неписмен, прост, нецивилизиран итн... само пресветифилипче безгрешен |(

Vildiz likes this.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Ова не се мерки, веруј. Ниту е „туркај Мишко„.. да е така, јас пресреќна ќе бидам. Има заднина некоја „скринингов„ Каква, може и ќе дознаеме? Ама сигурно не е заради безбедност на децава и сличнимитиглупости кои ни ги пласираат |(

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Врие експерти по интернетов.

LejlaD likes this.
  13. An-na

An-na Форумски идол

И лицемери и лажговци такоЏе :rock:

14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

А ако кажам дека има родители кои нема да ги тестираат децата, ќе биде ли доволно валидно или треба да приложам скриншот од приватен разговор? И дали треба после тој скриншот да оди на вештачење, да се потврди дека не е фотошоп? Кажете како е процедура, ете се брукаме тука, нема смисла.
    Инаку цело одделение од кај ќерка ми кога беа во изолација, една мајка не веруваше во веродостојноста на двата позитивни теста кај едно од децата, нели и покрај симптомите, и беше против изолацијата. Или да го скратам муабетот, нема корона, туку само местат позитивни брисови.

Indiegurl, LejlaD, mareane and 3 others like this.
  15. Vildiz

Vildiz Активен член

А 'вирусов' па научна фантастика е гледам што мора пет книги да земеш за да се информираш и сфатиш дека нешто не штима.
    Докторите исто така прв пат беа запознаени со се како и нас!

16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Да повториме
    Од скринингот во училиштата кој го прави Министерството за здравство може да се има полза само ако се има увид во состојбата во тек на време, односно тестирања треба да се прават еднаш неделно, смета епидемиолог проф. д-р Драган Даниловски
    Според професорот, не е доволно да се тестира по само едно дете во одделение и ова што сега се прави би ја покажало само моменталната ситуација. Даниловски исто така смета дека веродостојноста на антигенските тестови, кои се предвидени да се прават кај учениците, не е на високо ниво.
    Како што потенцира професорот, скрининг преку репрезентативен примерок дава само увид во моменталната ситуација со раширеноста на асимптоматските инфекции. Според него, тоа е еден вид моментален пресек на состојбата. Но, потенцира тој, еднократен скрининг не е противепидемиска мерка.

Поздрав @JoyJoy

Кај керка ми од 35 деца избрале само 1 дете.:lol: за „скринингов„.

Па така ке си проперат парички,ама важно родители кои не сакаат да ги тестираат децата ке бидат простоќи кои веруваат во чипови.

17. Abel

Abel Популарен член

Зошто во секој коментар го спомнуваш Филипче? Не знаеш дека секој министер што фатил да се "бави" со министерување само засрал уште толку? Каткализмата на здравството ниту почнала ниту завршила со него и тој не е тема на муабет овде. Еден аргумент логичен и разложен не прочитав од оние кои се против тестирањето, нешто што ќе ме наведе да размислам и јас. На одговорот дека брисот бил стресен за децата, па ќе ги избегавале заразените, што друго да кажам освен оф греота децата. Ти што би кажала? Критичко мислење е једина константа која многу родители ја немаат и тоа е толку загрижувачки и толку тажно и страшно.

LejlaD, referentka and Angie1432 like this.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Вилипчо е министер сега и е директно одговорен за моменталнава состојба, за „справувањево„ со пандемијава, за „скринигов„ Исто така е директно одговорен за моменталнава недоверба во здравствениов систем и неговата политика. Така што... да, ќе го спомнувам оти се почнува и завршува со него кога се работи за пандемијава во МК.

Last edited: Oct 16, 2021
  19. Abel

Abel Популарен член

Штом само он једини ти е у уста и на памети, јасно е дека не разбираш како треба да функционира еден систем кој се базира на микроменаџмент. Да се разори еден систем, потребни се децении. А недоверба во справувањето со пандемијата постои во целиот свет, не знам како е можно тоа да не е јасно.

JoyJoy and Angie1432 like this.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Оки.
    Еве ај кажи ми ако не е Филипчо одговорен за состојбава со пандемијава во Мк, тогаш кој е? Кој ги носеше меркиве и сите одлуки поврзани со пандемијава? Вилипчо или претходните министри?
    Здравствово одамна ни е отидено по ѓаволите, ама за сегсшнава состојба одговорен е "министеров" и никој друг!