Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.168
    Допаѓања:
    13.551
    Pa I ne znam dali nekoj lekkar ke ti kaze dali nekoja bolest ti go skratuvaa zivotot a nie pa ic ne znaeme :)

2. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    Pa ako e taka podobro da znam sakam da ja znam vistinata

3. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    Ako so informirana nesto za ovaa boles moze da mi pises ako ne ti tesko sekoj sovet i oskustvo mnogu mi znaci.pozdrav

4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    135.717
    ако си ја земаш редовно терапијата - многу, не ти влијае на должината на животниот век, баба ми конкретно 75 изживеа, паѓање у депресија не ти треба, не е ова болест, состојба е

5. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.931
    Колку што разбрав имаш хипотиреоза.
    Тоа значи дека тироидата поради некои причини не работи како што треба повеќе, не постигнува, не метаболизира доволно тироидни хормони - што како, може да се направат додатни испитувања на Ендокринологија или Патофизиологија при УК или кај било кој поасален приватен ендокринолог.
    Колку што знам состојбата на хипотиреоза е доживотна.

„Може ке ми се смете на прашањето сакам да ве прашам дали ваа болест го скратува животот?“
    Доколку не ја земаш надокнадата за она што тиоридата не постигнува да го метаболизира или земаш премногу - ќе имаш проблеми.
    Доколку активно ја пратиш состојбата на тироидните хормони во крвта и врз база на тоа примаш соодветна доза на Еутирокс - се ќе биде во ред.
    Зависи до состојбата обично контрола на 3-6 месеци се прави преку земање на крв од вена.

„Колку се живее со оваа болест?“
    Се додека терапијата ја земаш во соодветна доза нема да имаш дополнителни проблеми, со други зборови - се живее нормален животен век.

„ДАли еутороксот може да предизвика друга болес?“
    Колку што знам не, само надокнадува она што тироидата не успева да го постигне.

„ДАли при хипотиреоза со тек на времето мора да се извади тироидната?“
    Можеби, но најверојатно не.
    Ќе правиш од време на време ехо на тироида и врат за да се видат нејзините пропорции и главните крвни садови што тука поминуваат.
    Доколку причината на проблемот е само тироидата и при тоа таа пројави гушавост и/или други сериозни абнормалности - најваројатно ќе биде потребна операција.

„кажете сто да пијам дополнително слуснав за кокосово масло омега 3 некој алги магнезиум калциум д3?“
    Не знам колку тоа конкретно, дирекно и дали воопшто ќе ти помогне/одмогне.
    За тоа што тироидно недостасува, конкретен регулиран суплемент е Еуториокс.

Во секој случај, појди види имаш право и на второ мислење, ама што е можно поскоро, одма, пошто симптомите веќе ги имаш - срцето не трпи тахикардично замарање долго време и според она што го кажуваш веќе треба да земаш терапија, направи убаво прегледи со крв и ехо, јас сум бил секаде, но приватниве ендокринолози најмногу ми вршат работа - да немам денгуба.
    Додатно, одкако ќе појдеш на ендокринолог појди и на кардиолог, за да провери дали е се во ред со срцето, за секој случај.
    На кардиолог ќе ги однесеш резултатите и извештајот од ендокринологот, ќе направиш мерење притисок, ЕКГ, ехо на срце (може и ехо на врат плус), ЕКГ холтер (притисок холтер опционално) и се додатно што ќе те советува лекарот.

Извор: Лично искуство, имам хипотиреоза.

Последна измена: 15 мај 2016
    На Scorpio87, Tireogirl и Rama им се допаѓа ова.
  6. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    Falti janevski na odgovorite i sto si odvoil vreme da mi pises i objasnis jas na 31 imam zakazano kaj dr.karanfilovski vo anti kor. Imam samo uste edno prasanje bidejki e ova aftoimuna boles dali vazi toa ako se pojavi edna aftoimuna boles golema e verojatnosta da se pojavi uste edna voa go procitav na net? Ti osven eutoroks pies uste nesto dopolnitelno? I uste ednas valati mnogu sto pisa i sto odvoi vreme isto i na tebe sesil fala sto mi odgovori. Pozdrav :)

7. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    Ме итересира дали некој од вас кој сто има хипотироизам афтоимона болес дали во текот на зивотот се стекнал со други болести како последица од таа болес?

8. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Сакам одамна да си испитам тироидна жлезда.
    Како се испитува, преку крв?
    И дали знаете колку се плаќа на приватно (негде во Битола) од прилика?

9. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    135.717
    преку крв тироидни хормони се испитуваат, тсх, т4, т3, и антитела плус ехо на тироидна
    на приватно од прилика конкретно за бт не знам ама по други места е 600-800 по хормон плус околу 2000 прегледот со ехо
    @yana147 било која болест да ја имаш не ја исклучува можноста да имаш друга болест, така да не можеш да ги поврзиш, примери јас што знам немаат друго автоимуно заболување ниту пак кај мене се појави до сега
    инаку дополнително јас Селен земам, на нет читав, докторите не ти го препишуваат ниту веруваат дека имаш некој WOW ефект ама немаш штета да го земеш, јас од коа го земав ми се намалија антителата ма да јас имав мн малце, 8 на првите неколку мерења на последното помалце од 5 беа,

Последна измена: 16 мај 2016
  10. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    А мора двата прегледи да се извршат или врз основа на првиот се прави ехото?

11. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    135.717
    мора двата, кај мене конкретно само тсх беше покачен друго се во ред, со мене во чекална на контрола имаше жена што со хормоните беше се во ред ехото покажуваше некој проблем

На s1a1n1d1r1a1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Уште едно само прашање сори,
    игра улога дека земам контрацептивни таблети за тестот?
    Да не треба да се прекинат за да може точно да се покажат хормоните или нема врска?:?:

13. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    403
    Јас пијам терапија и одам одма на испитувања, нормално ништо не јадам.

14. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Прегледот се состои од ехо и испитување на хормоните ТСХ и ФТ4 (првиот пат не се сеќавам добро ама може да требаше уште два други хормони да се испитаат), преку крв. Еден хормон кошта 600 денари скоро секаде на приватно. Во лабораторијата Шехерезад во Битола има точни резултати (ако реагенсите се стари или не се ок се добиваат други вредности, затоа треба да се внимава), на болница нема реагенси освен ако си закажана со мој термин. Немаш потреба да одишна приватно по мое ако ти се чека 1 месец,на болница се заедно ќе те фати околу 200ден. Се закажува преку матичен.. Нема филозофија во прегледот, се се кажува со ехото и резултатите од крв. Јас одам кај д-р Кети Вељанова, не е ништо посебно добра ама сите се скоро тука некаде.. Пофален е и Златко во Битола (на болница се двајцата)... И тоа е тоа.. :) уште да се кандисаш да појдеш :D

15. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    135.717
    не

16. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Паника на форумот... :P
    Ајде бе, немај гајле :D Јас пијам терапија од мои 15 години, и уште уназад 1 година дур ми беше "расипана" жлездата а ја не знаев, сметај од 14 си го имам проблемот. Еве фала му на Бога жива и здрава сум. Терапија редовно си земам, си одам на прегледи и се е ок. Колку сум запознаена НЕ влијае на животен век, а и не се оптеретувам со тоа.. Има и други работи освен терапијата за подобрување на функцијата, ама тоа со подобар доктор треба да го решиш...
    Све у свему, ништо страшно. Секој трет е со тој проблем, и бројот се зголемува... Уживај и не се секирај. Единствено секирациите со сигурност ти го скратуваат животниот век! ;)

На bonbonka, Scorpio87, Sunshine_1979 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Tireogirl

Tireogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    32
    Имаш разговори во врска со срцебиењето неколку страници претходно. НОрмално е, земи си Б-комплекс или пола деметрин, така бар јас правам, и се смирува, ако нејќеш апчиња-пробај автосугестија :).

18. Tireogirl

Tireogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    32
    ...И секако оди на поасален доктор кардиолог ;), да види дали срцето е во ред, да не треба друга терапија освен витамини.

На Јаневски му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Немој да се плашиш, вознемируваш, сите ние имаме проблем со тироидата, да знаеш дека баш секоја втора девојка го има овој проблем. Не сум од оние што викаат дека е лесно, само се навикнуваш со текот на времето, не очајувај. Да не зборуваме дека со стресот се зголемуваат и антителата
    (не знам дали е случајно или не ама откако дознав за болеста пред година и пол, антителата ми се зголемија двојно, што од страв, очај и мисли: зошто баш јас?).
    Читај на темава, има мноооогу корисни совети. Зачлени се на фејсбук групи од Америка - тие се затворени групи само за луѓе кои се болни од Хашимото, но во нив ќе сретнеш многу полезни совети за твојата болест/состојба. Пробај да го промениш начинот на исхрана: http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol
    И запамти дека сите сме различни, секој организам е различен, не сум сретнала два исти случаи на Хашимото и тука зборувам за симптоми пред се, но и за начин на лекување. Ништо не е црно и бело. Сите сами знаеме колку можеме, колку ни е силата, колку нашето семејство и нашата околина не поддржува... сето тоа е предуслов за да се чувствуваме подобро. Но и терапијата на некого му делува подобро, на некого не баш... Мора позитивно да размислуваме. Еднаш на три месеци прави си контрола (јас правам и на тсх и на антитела) и според промената на антителата се „гледаат“ промените во секојдневието - стресот, болестите, антибиотиците и сл. можат да ги подигнат... Ако се спуштат (досега не ми се случило - единствено веќе година дена ги држам на 108-118) тоа може да значи дека си на добар пат. Болеста не се лекува, туку може да се каже дека се контролира. И не значи дека е претешко да се живее со неа. Ќе се навикнеш на симптомите, повремените депресии ако ги имаш, повремените „напади“ јас така ги викам тие autoimmune flares... Поминуваат. Размисли го сето ова вака: веројатно сме многу силни штом точно ние ја имаме оваа болест - бидејќи можеме да ја издржеме (се надевам дека нема да доживееме толку маки и болести колку што можеме генерално да ги издржеме...) И не, не се умира од Хаши, освен ако не земаш дооолго време терапија. Не се плаши од болеста, биди повисоко од „неа“ :)

На Tireogirl и LollySky им се допаѓа ова.
  20. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272