Јас како што знам не треба да се пие терапија денот кога се прави анализа. И си носам таблетка и ја пијам веднаш штом ми земат крв. Не е страшно после тоа кај си гладувал толку, уште саат ќе издржиш... Ако се напиеш терапија и потоа ти земат крв, тестот може да испадне невалиден. Не би сакала да се лажам со некаква бројка и секогаш ја земам терапијата од после.
Мислиш дека толку брзо реагира апчето? Искрено јас истово прашање и го поставив и на мојата докторка и она ми даде зелено светло, иначе и јас првиот пат не се напив.
Fala vi devojki na podrskata jas nekako imam nadez vo sebe deka ke se izlecam nadezta posledna umira inace veke nemam teahihardii nemam zamor se osekam bas zdrava e uste taa nervoza ja ima vo mene zosto bas ja a vaka se osekam odlicno nekoj strav da ne umram ot mi se zivee mnogu mi e ubavo Devojki dali ste cule za endonorm apcinjata na prirodna baza i dali nekoj gi pie ima iskustvo so tie apcinja? Dali ste cule za institutot za prirodna medicina vo srbija koj imaat slucavi koj izlecile hasimoto? imali na forumot nekoja devojka od veles sto ima problem so tiroidna da ja prasam nesto? denes bev vo apteka i imase fraeri deka ke ima besplatno eho na tiroidna na 25 vo veles struga 23 skopije 29 kicevo 27 kumanovo 28 samo ne pisuva kaj ke pidat i vo kolku satot da ne e informiran nekoj? Ako ima nekoja devojka od veles na forumov neka mi pise vo poraka da ja prasam nesto. pozdrav
Нема голема разлика,тоа можеби на почетокот кога почнуваш со терапија ,инаку после неколку пати идење на контрола,нема врска дали ќе се напиеш пред или после, 6 години сум на терапија и си пијам пред да ме боцнат и докторката го знае тоа и не ми ни прашува дали сум се напила апче или не
Абе што си се упрпала толку, какво умирање какви бакрачи, ќе си пиеш редовно терапија и тоа е тоа не се оптеретувај затоа што така само ќе си ја влошиш ситуацијата. Јас кога дознав дека сум хипо ок викам тоа е тоа ќе пијам доживотно апчиња и без притисок од негативни мисли затоа што терпидната или е наследна или е од стрес, па некогаш и некое убаво изненадување знае да биде стресно за организмот, јас дознав 2014 дека сум хипо а таа ми беше нај убава година полна со изненадувања ама ете гзот не ми држел хахахааа. Така да позитивност само, редовна терапија и редовни контроли. Животот е убав, животот е твој. Ти праќам позитивни гушки и бакнежи.
dali vazi toa ako se pojavi edna aftoimuna boles golema e verojatnosta da se pojavi uste edna voa go procitav na net? Не знам. Исто не знам конкретно зошто ми откажува тироидата. Можеби е јако изложување на јод (некоја моја претпоставка), можеби е генетика или хронична здравствена состојба во прашање. Ti osven eutoroks pies uste nesto dopolnitelno? Да, воглавно редовна терапија за срце. Пази, деметринот ствара зависност, погоре/подолу како и останатите бензодиазепини. Не смее да се зема долго време, мислам дека беше 2-4 недели максимум - пишува во упатството. Безразлика, сум забележал некои од лекариве го препишуваат/сугерираат како бонбони, а сепак седатив е.
На патофиза кај Поп Ѓорчева и да сеа ги земав рез добри се тсх ми е 2 и т4 околу 18 ,така да не се урочам добро е .е сеа чекам да видам и др хормони испитував и тоа.
Greska si,potrebno e da go pies pred da ti zemat krv,potrebno e da vidime dali so dadenata terapija vrednostite se ok,ako nese da se promeni terapijata..
Мене неколку доктори ми го кажале истово, да не пијам. Посекако се пие наутро терапијата а тогаш се зема и крв, на гладно. Исто така на многу американски сајтови сум прочитала дека откако ќе ја испиеш терапијата, во првите 5 часа нагло се спушта ТСХ и потоа се искачува. Мислам дека една таблета не може нешто многу да ја промени целокупната состојба, т.е. ако не ја земеш. Затоа се вели дека треба барем 3-4 месеци да примаш терапија па потоа да направиш анализи.
Јас ги пробав, решив да не чекам и слушам разноразни коментари, од кај да знам кој е, што е, дали е само реклама итн. Јас не ги поднесов добро. Успеав само 10 дена да ги пијам. Отеков целата, отоците мене ми се бр.1 индикатор дека нешто не е во ред. Бев тромава и летаргична... Кога ги прекинав - се вратив во живот. Може требаше да им дадам шанса, да ги пијам повеќе. Ми рекоа дека на почеток се пијат истовремено со еутироксот, па ако ти е подобро да пробаш да ги прекинеш еутироксот. Не се надевав, ама сакав да пробам. Еве ги, дома ми се. Добра сум вака...
Доста корисен за штитната жлезда е и лекот од млади зелени оревчиња кои баш во овој период се со идеална големина. Тие содржат големо количество на јод и витамин ц. Овој лек особено се препорачува при хипотиреодизам. Се припрема на тој начин што 40 млади оревчиња се мијат, сечат на четвртинки, ставаат во поголема тегла и се прелеваат со 1 кг мед. Стојат на сонце 30-40 дена, потоа се прецедува лекот и се зема по една лажица наутро.
Да ако си хипотиредоизам, да мн помага а тие со автоимуно заболување никако контра ефект може да направи,само селен и некои други пр. додатоци.
devojki ke ve molam za odgovor antitelata samo pri hasimoto li se pokaceni ili nemora da znaci ako se pokaceni da e hasimoto?
Да,значи кога се покачени антителата тоа кажува дека има аутоимуно заболување,во случајов хашимото,али може да се намалат ,и не се толку битни пошо кога тсх и т4 се ок значи и тироидната жлезда е ок .
Kakvi kontraefekti,a bas se mislev da pprobam da pijam,neznaev deka ne e preporaclivo,imas li neloja dr informacija zosto ne se pie??
epa vidi tie so hipotiroidizam moze da pijat na niv bas ke im pomogne jodot a nie so hasimoto mozeme samo beter da napravime dagi zgolemime antitelata taka da za hasimoto nikako jod.
Тоа е тотално не точно. Терапијата за тироидна жлезда (еутирокс) се пие веднаш по станувањето од кревет пред било што друго да правите. Таа терапија е за хормоните и воопшто не пречи на крвната анализа поврзана со тироидната жлезда, дури напротив покажува како реално стојат хормонте со употреба на терапијата. Да повторам, не ја одлагајте терапијата поради земање на крв, секое не навремено земање(веднаш по станувањето) е исто како тој ден воопшто да не сте ја зеле.
lollusky kaj mene antitelata se isto 250 tsh 12 a hormonite na tiroidnata t3 i t4 normalni spored mene ne bi trebalo da primam terapija ami dadoa mislam da gi prekinam od niv uste poloso se osekam ne mi jasno zosto mi gi dadoa koga tiroidnite hormoni se normalni.ke moze li da mi kazes koj rezim na ishrana kako si uspeal da go simnes tsh?