Од твоето мислење јас паднав во депресија право да ти кажам. Па како да ти кажам,еве се збравме на темава и чекаме да умреме... Што ти е жено какво кратење на животен век? Малку помалку е квалитетен животот, ама тоа е тоа. Ќе ти се спие, ќе имаш аритмии, ќе се подздебелиш, па пак ќе ослабеш, некогаш ќе те мрзи се, а некогаш е и се спротивно. Некогаш па ама баш ништо од се тоа. Не мора да се вади тироидата ако внимаваш на начинот на исхрана и ако не се појават јазли или нешто пу пу пу. Не мора да значи дека ќе се појават други болести, но ризикот е поголем секако. Ова е СОСТОЈБА, не е болест. Од прв до последен доктор каде што бев сите тоа ми го рекоа. И ми рекоа ако бираш нешто да имаш со здравјето, избери нешто на тироидата, најлесно е. Ќе си дочекаш и внуци, не се секирај. Оди на ендо на клиника, само баби е по чекалните, даклем, се живее дури и подолго, зошто поспоро се троши телото, е сеа малце помрзливо,ама тоа е. И не пијте никакви демитрини (димитрини како год), дијазепами. Магнезиум и б6 вршат работа, учете техники на дишење и медитација, и топ сте. Селен, омега 3, цинк, б витамини (сите) ми се секојдневие. Барем не се осеќам уморна и бистри ми се мисливе, не трокирам. Селенот особено ако имате хашимото. И за крај - секоја автоимуна болест е последица на некој внатрешен конфликт. Не е само физички да се наклукате со таблети, има доста работа и со умот. Ако се препуштите - отидовте во бестрага. Мене антителата ми се намалени на двоцифрено...
dali mozi nekoj da mi odgovori sto minal kako mene proveruvav krvna slika izleze vo red samo sedimentacijata povisena i mi dadoa upat za interno tamu mi go proverija srceto i mi rekoja zabrzano cukanje nikakvo objasnuvanje inace imam visok pritisok i da proveram eden hormon cortizol i tsh , cortizol vo granicite a tsh 7,35 i me pratija nuklearna medicina tamu mi rece dok. nisto ne e ama imas cvorce me prati na sken se vo red i mi rece privatno analizi podetalni da napravam .Denes bev mi rece se e vo red samo edno ne cini , a jas rezultatite ne mozam da gi vidam oti se kaj dok. i mi dade terapija i po mesec na kontrola mene mi e strav da pocnam da pijam apcinja bidejki vo izvestajot pisi pokacen tsh ako nesto ne e vo red oti drugite analizi se normalni ,'a simptomite kaj mene nemozam da gi racunam tolku oti se zdebeliv od bremenost menstr. stalno mi e neredovna i nemam nesto taka primer i omalaksanost ja su mnogu debela itn. ve molam ako mozi nekoj da mi odgovori
Само со еутирокс. Плус на своја рака земав Селен, од што читав по интернет дека е корисен за тироидната. И да нема некоја посебна корист од него, бар нема ни штета. А штом полошо се осекаш сигурно не ти е погодена вистинската доза И што ви е толку проблем да почнете со лекови, сигурно не ви ги препишуваат за да ви биде полошо. Ако сами се си знаете зошто одите на лекар, лечите се како знааете и умеете и нема потреба од доктори, што разбираат тие.
@yana147 , @Vortex baby Немам пиено никаква терапија досега, а tsh oд првобитното 6 постојано ми опаѓа, веќе 3-4 месеци си е во нормала, еве скоро година од првите тестирања. И т3, т4 се во нормала. Мојот режим си го составив сама, на база на информации од интернет.Различно јадам секој ден, основно ми е што тотално исфрлив глутен, значи се што содржи пченица, јачмен, рж. На што и да купам готово гледам во состав да нема некое од тие брашна. Исфрлив и шеќер, засладувам со мед или стевиа. Исфрлив кравјо млеко. Леб и бели печива си правам сама, со мешавина од безглутенски брашна, (хељдино, пченкарно, киноа, амарант итн.). Исфрлив зелка, брокули, карфиол... Обично доручек ми е смути (блендирам авокадо, цвекло или блитва со банана, аронија, капини или друго овошје, јогурт, ѓумбир, чиа и ленено семе, или пак некоја друга комбинација), или кришка леб со путер и јогурт, некогаш си варам хељда или киноа. Ужина овошје или јаткасти плодови. Ручек протеин (месо, риба или јајца) и прилог зеленчук, или готвен грав, грашок, леќа и сл., плус обавезно салата (без леб). Вечера ми е салата, некогаш кашкавал, некогаш си правам пуканки Пијам 2-3 литри течности на ден (вода или чај). Избегнувам било што со адитиви и конзерванси (салами, паштети, всушност кога ќе видиш скоро се во продавница...) Додатоци ми се магнезиум, селен (преку бразилски ореви), цинк, б-комплекс, oмега 3, а плус пијам и фитовал капсули за да ја зацврстам косата и ноктите. Многу се подобрија симптомите. Не сум веќе цело време уморна, омалаксана, со болки по цело тело. Коса, кожа и нокти ми се во многу подобра состојба, немам киселини, гасови и грчеви во стомакот... Ослабев 10 кила за пет месеци без воопшто да бројам калории а крвната слика ми е фантастична. Е тоа е тоа отприлика. Пак ќе кажам, овој режим го составив сама на база на интернет, читав многу медицински истражувања и написи од цел свет, искуства по форуми и сл. Значи не е препорака од доктор. Всушност и верувам дека повеќе ќе научиме како да си помогнеме преку размена на искуства отколку да се препуштиме само на докторите. И да додадам една многу битна работа. Максимално мора да се редуцира стресот, да се исфрлат од животот негативни личности, без разлика колку се блиски, па и членови на семејство. Мора сам на себе да си бидеш приоритет, посебно во ваква ситуација, за здравје се работи.
Pa doktorot vi prepisal terapija bideqi tsh vi e pokacen normalni vrednosti se od 0.25 do 4.0 ,ako vi pisal eutoroks toa e za tsh (tierostimuliracki hormon)koj ja kontrolira rabotata na tiroidnata zlezda.
Како сакате девојки. Овде сме да си помагаме, и да кажеме што знаеме за проблемов што го делиме. Јас секогаш го правам истово и ќе продолжам така. Битно е секогаш да се зема крв во исто време, најдобро е најрано можно и по можност без претходно да го пиеш еутироксот. И тотално е неточно тоа дека ако не се напиш хормон веднаш по станувањето, дека е исто како да не си се напил. Нема директна врска будењето на телото со земањето на хормонот. Сум прочитала илјада анализи точно за ова и има дури и пациенти од Америка кои тврдат дека дел од симптомите и тоа како им се ублажиле или целосно исчезнале откако почнале да го земаат хормонот навечер пред легнување. Има уште една важна причина зошто некој би го земал хормонот навечер - трудниците - оние кои повраќаат првите неколку месеци имаат голема шанса да го стават во опасност бебето со тоа што нема да ја примат дневната доза на хормон која за бебето значи живот! Хормонот од мајката во првите месеци се користи за развој на срцето пред се. Плодот почнува сам да создава хормон дури после 3-4 месец. Значи ако не го земаш навечер, ризикуваш да донесеш на свет бебе со срцева маана... Значи ова со земањето на терапијата веднаш по станувањето некако не држи вода. Единствено нешто што треба да се пази е терапијата да се зема отприлика во исто време и кога закажувате лабараторија тоа да е порано сабајле. Ако ја земеш терапијата пред да ти земат крв ризикуваш да добиеш погрешни резултати (ова исто сум го прочитала на неколку места), бидејќи еутироксот привремено ги подига нивоата на тироидни хормони во крвта. Исто како што не јадеш ништо благо претходната вечер за пред да правиш тест за шеќер во крвта (за да не добиеш нереални вредности). Да, еутироксот бавно делува, па нема да настане некој поголем проблем ако се земе после лабараторијата, колку што може да направи од друга страна земањето на истиот. За да сум на сигурно - не го земам пред лабараторија. И последните резултати, иако не го зедов пред тестирањето, ми покажаа ТСХ - 2,4. Ова е моја сугестија. А вие сите треба да правите како што знаете, мислите, сакате. Секој си го знае своето тело, својот организам и оваа состојба кај сите носи различен склоп на симптоми и сите различно се соочуваме со нив.
Значи има поскапување Мене ми рекоа дека еден хормон е 70 ден.а другите два по 700 ден.значи 1400 ден. А прашав во амбулантата во Чаир...во лабараторија
E, не знам таму како е. По 50 денари од хормон ми наплатија во државна, и на гинекологија, и на биохемија, и на ендокринологија. Ај по 70 оди некако, ама по 700 на државно ми е многу , како на приватно да ти наплаќаат, прашај за секој случај и на друго место.
tsh 12 a t4 normalen doktorot vika mora da pies tiroksin a jas sakam da probam so alternativna medicina barem dodeka tiroidnite hormoni se normalni dali so endonorm dali da se javam vo institutok za prirodna medicina vie sto me sovetuvate? pozdrav
Висок е tsh, дури и спрема моjaта докторка што не дава така лесно терапиja, еутирокс мора да се пие ако tsh отиде над 10. За да бидеш помирна провери го уште еднаш tsh, инаку би ти рекла почни со терапиja за едноставно да се чувстуваш подобро. Оваа состоjба се развива толку полека што симптомите често ги сметаме за нешто нормално, а всушност ако се стави се на куп баш си е типична клиничката слика. За жал тие таканаречени институти се само фрлени пари.
znaci nema vrska so jadenje i pienje toa e hormon se zema na gladno i normalno si jadis i pijas kako site drugi
Мислам дека имам зголемена активност на тироидната. Губам се повеќе тежина од ден на ден и покрај обилните оброци и постојано имам тахикардии, вознемиреност, анксиозност. Други симптоми немам, од оние што ги прочитав на нет. Но не знам зошто, нешто ме наведува на проблем со тироидната. Постојано ми се јаде пресолена храна, не знам дали тоа има врска. Имам паничен страв од одење по лекари и затоа го одложувам прегледот. Молам некој со ваков проблем да ми пише лична порака.
Појди на ендокринолог, ќе ти направи ехо на врат и ќе оставиш крв за проверка на тироидните хормони. Не е ништо страшно, што порано провериш - тоа подобро. Ќе бидеш раат.
Вака Ве следам можда од Февруарикога и почнав со анализите- bidejki trgnav od toa deka imav problem со manstruacija od tipot ( odlozeno ) ako pred vtorata bremenost ми traese 5 dena sega 10. Дебелеење, опаѓање коса, замор. За да na крај излезе дека TSH биде 4.09. А ЕХО уредно и другите хормони во ред. Па Април 6:56 . Мај 18. - 6.78. утредента на Приватно 19.05 4.65 (0.4 - 4.5) и Последна - приватно 3.49 (0.47- 5.0).Според докторот на последново за да би функционирала нормално вика треба да ти е околу 2. Сето ова досега без терапија. Единствено што се ставив на диета Мајов и си пиев Mg+B6. И ми е препишано Еutirox 25. Како Ви беше на почеток кога почнавте со Терапија? Дали некој има прекинато со EUTIROX доколку би се ставил во ред( ИЛИ РЕЧИСИ па и да не) Дали мислите дека со начинов на исхрана се делува. Како сто приметувате како сум на диета така и вредностите опаѓаат. Или тоа е хормон кој прави "бељи" па и тешко може да се контролира. Поздрав!
Докторов што беше последниов пат кај него, за тсх 3,49 ти препиша еутирокс? Кој доктор е тоа? Не знам, според мене не почнувај ако веќе самото опаѓа благодарение на исхраната. Можеби сеуште се стабилизира организмот после бременоста. Испитај и антитела.
Да и тој ми препиша Eutirox. И затоа некако бев во дилема . Па и лабараторииве бе луѓе - да се чудиш-е гледате и сами од Една Лабараторија до друга разлика.Па и не ти даваат алтернатива. Туку одма А што ти Препиша другиот доктор. " И као- па подобро ќе ти биде ако ги пиеш" Дали имате некој искуство со ЕНДОРМ- ми се чини беше - да ми препорачате. да си побарам и друго и мислење.Си имам тешка одлука бидејќи резултативе се ептен дека и Самите викаат НЕ СИ КЛИНИЧКИ СЛУЧАЈ. А АНТИТЕЛА не ми проверија досега. Претежно се испитува во приватниве лабаратории?
или ЕНДОМАК - Искуство? Доктор? Не дека не ги ценам од Државна на клиника - туку проблемот е што предолго е процедурално додека се закаже