Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не ми одговори каj koj доктор беше.
    Jaс моjaта состоjба ja следам на ендокринологиja.Наjверодостоjни резултати има ако секогаш испитуваш во иста лабораториja, затоа што во различни лаборатории има различни реагенси и апарати, па резултатите варираат. Aко се решиш за ендокринологиja, за да не чекаш побараj си приоритетен упат, а кога веке ке почнеш таму самиот доктор ке ти закажува контроли, нема потреба да закажуваш преку моj термин.

На Peperutka<8> му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Јас на твое место под итно би проверила антитела. Ако имаш антитела, тоа ја менува цела ситуација. Ако немаш антитела, тогаш имаш состојба хипотироидизам, што може да е и привремена како последица на бременост или некој друг стрес на организмот. Ако имаш антитела тогаш имаш болест Хашимото и тогаш веќе терапијата станува дел од твоето секојдневие до крајот на животот - се навикнуваш и не е ништо опасно. Промената на тироидните хормони ќе влијаат врз квалитетот на твојот живот, но со тек на време човек се навикнува да живее така. Некогаш ти е подобро, некогаш полошо, некогаш знаеш зошто ти е полошо, некогаш не знаеш и не можеш скоро никогаш да антиципираш што е следно...
    За Ендонормот: ги пиев 7-10 дена во март, целата отеков и може не бев доволно храбра и истрајна да издржам, ама ги фрлив. И нема да пробувам веќе. Не значи дека на некој нема да му помогнат. Затоа пробав. Не ми се слушаат приказни од типот: ееееј, баба ми пие витамин Д и нема антитела, или зошто држиш диети, тетка ми се си јаде и крвната слика и е супер... Секој е случај сам за себе. Особено тука, на оваа страна :) Среќно.

На Scorpio87, Peperutka<8> и LollySky им се допаѓа ова.
  3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.571
    Допаѓања:
    172.954
    тсх 5,4 горна граница беше 6,2 т3 и т4 се нормални вредности на ехо нема никакви проблеми
    што мислите дали треба терапија?

4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Јас ви проверила пак за месец - два.

5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.571
    Допаѓања:
    172.954
    Проверени ми се три пати во изминатата година резултатот е се тука блиску до горна граница али сепак не помината границата
    има ли уште некој како мене?
    Решив август да одам на друг др да видам друг што ек каже

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.561
    Ili ti ili @Sesil moze da mi objasnite selenot sto e? Jas sum dva meseci na Eutirox.. naredna nedela kje ispituvam tsh i antitela, da vidime dali se namalilo.. inaku tsh 8 mi bese, a antitelata skoro 600..
    I sakam da prasam dali imam sansa ds mi se opravi se i da ne pijam eutirox, ili toa ne e mozno? :)

7. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.020
    Допаѓања:
    135.689
    според тоа јас шо го имам разбрано од лекарите и гуглано штом еднаш ке почнеш со еутирокс нема прекинување, еутироксот се зема за одржување на нивото на тсх на одредено ниво кое кај тебе не е во нормална граница
    инаку селенот ти е антиоксиданс кој според некои истражувања помага за правилно функционирање на тироидната, не е штета да го земаш, дури и луѓе кои немаат проблем можат да го употребуваат, јас го земам, коа го пијам еутиросот пијам и по една таблетка селен, го има по сите аптеки, и е многу ефтин

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.561
    Fala ti :)

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bonbonka

bonbonka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    26
    Zdravo feminki, vi se priklucuva i edna zagrizena Feminka na koja i diagnosticiraa hipotiroidea
    TSH 3.87
    FT4 14,2
    mi dadoa terapija 25 eroteroh.mg na den po 3 meseci pregled D-r. Vesna Papazoska od Res-Humana
    Eve ve treta nedela gi pijam i pocnuva da cuvstvuvam mnogu neobicni znaci, celoto telo mnogu se peruta, imam svrbezi, kosata premnogu mi paga imam 21god. i nemozam da se pomiram so ovie strasni promeni iako doktorkata rece deka se ke se normalizira...
    Dokolku ima nekoj nekakov sovet, bilo sto daa mi kaze ili slobodno neka mi pise ke vi bidam mnogu blagodarna :D

:)

10. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34

Нормално е тоа. Ќе се среди, треба повеќе време. Јас сум 2 и пол години под терапија и понекогаш и мене тоа ми се случува.

11. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    7.475
    Се работи за сопругот.
    Резултатот е следен
    Third 1,70
    Free T4 15,6
    Anti-TPO 189
    Free T3 7,43
    Ако некој знае да ми објасни.Ова третото е баеги е поголемо од нормално.
    Докторот е на одмор,а сме нестрплива,што значи тоа?

12. Divine91

Divine91 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Vo kosturski se namaleni na 500den od hormon, imat namaleni ceni.

На s1a1n1d1r1a1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    11.993
    Третото значи дека антителата на тироидата се покачени, односно организмот престанува да ја препознава тироидата и ја смета за страно тело. Ќе мора да почне со терапија (Еутирокс најверојатно), но најпрво мора да се видат вредностите на TSH (не знам дали првото се однесува на ТSH). Не е страшно, се средува, но терапијата трае повеќе години.

14. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    7.475
    Фала многу:)

15. makbt

makbt Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    6
    prasanje do tie sto odat bt jas odam kaj dr snezana i se analizi pravam seherzada mi vikaat da ja smenam navodno kaj drugite ne bilo taka neznam sto da pravam i drugo prasanje menstr. ciklus mi kasni mnogu poveke od voobicaeno dali e mozno da e od terapijata eve veke mesec i edna nedela pijam eutoriks iskluceno e da e od bremenost

Последна измена: 29 јуни 2016
  16. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Во врска за анализите исто така е и за кај др. Кети.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.561
    Луѓе дали терапијата не ми делува доколку воопшто не ми се симнати вредностите на тироидната и антителата? Со мала терапија од 25мг почнав, два месеци пијам Еутирокс и еве денес земав резултати, се си е исто како што си беше... а осетив дека не ми делува, напната сум и нервозна, вријам цела. Само менструацијата на време ми доаѓа од кога почнав да ги пијам, едино добро :)

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.561
    Kолку мг Еутирокс пиеш? Мене па баш ми доаѓа на време од терапијата, предтоа не ни добивав, со апчиња добивав 3 пати по ред, бидејки немав менструација по 60-70 дена циклус.

19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.020
    Допаѓања:
    135.689
    не ти е погодена дозата, на следната контрола ке ти ја зголемат на 50мг, мислам дека се високи вредностите кај тебе за толку мала доза од 25мг,

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.561
    Па незнам зашто толку мала доза ми даде до 600 антитела и 7 тироидна :/ Утре ќе одам баш...