Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. makbt

makbt Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    6
    od 75 mg pocnav edna nedela cetvrtina,edna polovina,edna nedela tri cetvrtini i celo pocnav na 2 juni i sega na kontrola tsh mi padna od 7 i nesto na 5,1 trebase vikend po pola ama mi rece za debelinata i vikend celo

2. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Jas pijam eutirox veke 6 god mojata tiroida ne funkcionira zaradi hipofizata i sekoj den pijam hlorela nesto slicno kako spirulinata nasabajle na gladno i kelp ili kombo algite i oni se najdobri za hipofizata i za tiroidata oti se najbogati so jod i oti se spremam poleka poleka za ivf tsh mora da mi bide pod 2,5

3. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    A antitelata poveke pati gi ispituvav i se ok

4. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Некоја да знае во Прилеп каде можам да испитам и колку пари :/

5. bonbonka

bonbonka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    26
    Feminki kako sto veke pisav i pogora, jas sum vi nova feminka vo klubot na devojki/zeni so Hipo, pred mesec dena mi otkrija hipo so TSH 3.87 i FT4 14,2 doktorkata mi dade eutirox. 25mg.No jas od togas do denes veke mesec i nekoj den se cuvtvuvam mnogu neobicno, imam cesanje svrbenje po celo telo bukvalno se me cesa, kosata premnogu mi opaga...Ve molam za tie koj poveke se razbiraat i imaat iskustvo da mi kazat sto mislat....
    Fala vi :D

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Za Tsh 7, piese 75mg? Lele zasto mojava mi dade doza od 25mg dnevno samo. Vrijam od nervozi cela, voopsto nemaat mrdnato vrednostite, a nekolku meseci pijam...

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Luge a Anti-Thyroglobulin sto e? Toa mi e pod 20, a treba da bide 20-40.

8. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Јас сум со Хашимото хипотироидизам веќе 5 години. Одам во Институт за патофиза и нуклеарна медицина, прашував зошто не паѓаат антителата и добив одговор дека нив цел живот ќе си ги имам и ќе си пијам еутирокс а во зависност од ТСХ ќе ми ја одредуваат дозата. Моментално тсх ми е 9,4 (многу ми се качи после бременост, до сега секогаш ми беше во нормала а антителата а-ТПО и а-ТГ ми се некогаш многу високи) и пијам еутирокс 6 *75 и 1*50.
    Мислам не ми е погодена терапијата по последната контрола оти пукам од нервоза и несоница (вака се чувствував пред да почнам со терапијата).

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Во лабароторија оскар тсх е 350 ден. Сите други лабаротории испитуваат и цената мислам секаде е иста.

На d.Darla му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SAMIRA

SAMIRA Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    251
    Антителата,не остануваат исти,можат да се намалат,а да се зголемат не би требало.пошо више телото прима терапија и нема жариште,а тоа докторите што одговараат само како папагал,е доказ,дека не треба се да ги слушаш,пошо сепак ти живееш во свое тело, и ти си знаеш најдобро како ти е,а они не осетиле на своја кожа,па лесно им е на сите исто да им зборат.:|:|

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bonbonka

bonbonka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    26
    Феминки, не приметив дека досега сте спомнале за Маката, освен селенот и Б-витамини сто мислите за Маката и нејзиното дејство врз тероидата :)

12. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Мене ме буни зошто ми рекоа дека еден хормон чини 800 ден, пример во Максим и најдобро Битола да сум испитала, 500 ден...

13. Миа25

Миа25 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2015
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите. Јас ја открив воспалената тиреоидна жлезда пред 9 месеци со ТСХ 7. Прво бев на терапија од 25 мг, на контрола ТХС ми беше 4.5, и сега сум 1 ден 25 мг, а вториот ден 50 мг Еутирокс.
    Сакав да ве прашам дали имате искуство со некој ваков сличен проблем, наредната контрола ми е закажана за во ноември, па дали мислите дека може да ми ја прекинат терапијата?
    Исто така, размислувам да си ја прекинам сама сега терапијата, затоа што немам добри ефекти од апчињата. Па дали некој од вас има прекинато терапија на своја рака?
    Фала ви на сите. :)

14. Миа25

Миа25 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2015
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Mene dr Majstorov od klinika za patofiza mi rece deka na denot koga se proveruva tiroidnata zlezda, ne treba sabajleto da pijak eitirox.

15. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Terapijata ne smees da ja prekines bez doktor oti moze tsh da ti se pokace pak

16. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Najdobri za tiroidata se bademite bilo za hiper ili hipotireoza i kelp za hipotireoticni no so konsultacija od lekar oti imaat najvisoka doza na jod

17. Миа25

Миа25 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2015
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Fala vi. Kje se konsultiram so lekar sto pobrzo, zatoa sto terapijata mi sozdava golema anksioznost i napnatost. Fala uste ednas :)

18. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Epa eve sekoj razlicno,vprocem kako i za se ostanato,sekoj neka tera kako sto ne sovetuvaat.jas ne sum vo mk,ovde taka mi rekoa taka pravam .

19. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Da da ne treba da se pie eutiroxsabajleto koga se zema krv

20. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на: