Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. M-lady

M-lady Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    6
    Zenskite vaka tsh -2.0 ft4- 14.2 a tpo antitelata mi se 90.9 ne primam terapija godina I nesto nekoj da ne ima slicno iskustvo doktorkata ne saka da mi Dade nisto... ako nekoj znae nesto za ova neka kaze pozz

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.415
    Допаѓања:
    76.556
    Zdravo. 4m piev doza od 20mg Eutirox i nemase podobruvanje pak si bese tsh nekade 8, a antitelata 500, osven sto pocnav ubavo da dobivam na vreme. Minatiot mesec posle posledniot ciklus mi pojacaa doza sekoj den po 50mg, sega menzisot mi docni, a jas sum periodov mnogu nervozna, psihicki nekako umorna.... Zar moze pojacuvanje na doza da ne mi prija?

3. mece4

mece4 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    dali ima nekoj so hipertireoidizam da se ima izleceno, jas pijam propiltiuracil 1godina i uste gi pijam i sega pocna da mi ispaknuva ednoto oko :( dali toa ke se sredi ;(

4. Peperutka<8>

Peperutka<8> Нов член

Се зачлени на:
    12 јуни 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Nekoj od vas mislam bese ss80 ili bella kotistese Brazilski orevi.
    Po kolku na den praktikuvate da jadete?

5. Doris123

Doris123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    543
    Моја роднина имаше хипер и беше ослабната мн и очите и беа испакнати и се среди со лековите :)

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Од ендокринологиja препорачуваат по три на ден.

7. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Можеби е само дури се адаптира организмот, во секоj случаj провери како се сега хормоните и антителата ако поминало барем еден месец со новата доза.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.415
    Допаѓања:
    76.556
    Utre odam na odmor, pa tek posle odmor... Seuste ne dobiv, a taman se izraduvav ovie 3m deka si dobivav na tocno 33 dena...

9. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    318
    Здраво девојки. Пред една година ми е дијагностицирана Хашимото, со тоа што TSH ми е покачено, останатите хормони се ок. Сакам да прашам дали чувствувате како кнедла во грлото? Веќе една недела ја чувствувам и многу ме мачи. Имав многу стресен период, може е од тоа, но сепак да прашам. Киссес

10. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Имаш направено ехо на тироидната? Ако немаш, направи и консултирај се за снимката со ендокринологот (интернистот).

11. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    318
    Да, последното ехо беше пред три месеци, сега во сабота имам пак преглед. На последното ехо немав јазли или струми. Кој ќе чека до сабота :(

12. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не се грижи, веројатно од стресот се чувствуваш така, можеби и сугестивно знаејќи дека имаш Хашимото. Јас така си мислев и чувствував дека имам којзнае што во грлото пред да направам снимка и на крај испадна дека врска нема туку се е сугестивно, а еднаш дури чекав за преглед дури и замолив една постара женичка да видам и напипам кај нејзе каква е на допир баш зголемена тироидна со јазли, чуда... :D
    Не верувам дека за три месеци имаш некакви промени на жлездата, не се секирај.

13. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    318
    Хехе фала ти ме изнасмеа со пипањето :) и јас пипам секој ден нема промена и нема ништо видливо :) tsh ми беше 2.9 сега пред една недела испитував. Абе паничарки сме и тоа е, само да има кој да не трпи и поддржува. Фала за охрабрувањето :* Ќе пишам во сабота што ќе ми видат на ехо

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bonbonka

bonbonka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    26
    Ти благодарам, ке почнам со диета, многу ми зборуваат дека диетата(здрав начин на исхрана) има големо значење во лечење и третирање на тироидна жлезда. Ти благодарам за споделеното искуство. :D

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Jas treba vo vtornik da odam na magnetna rezonanca na hipofizata da me snimaat vo bitola po 6pat of kolku ja mrazam taa magnetna rezonanca prv pat ke me snimat vo bitola dosega se vo skopje me snimaa ama oti nemase termini mora taka da bide inaku kaj mene visok bese tsh i prolaktinot i hipofizata se sirese a stitnata zlezda se smaluva

16. NARKO[vska]

NARKO[vska] Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    26
    Може ли да ми кажете кој се има оперирано од тероидна и дали само ради циста, или цела ви ја ваделе?

17. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.802
    Допаѓања:
    100.658
    На оваа контрола,резултатите ми се добри.Но лекарот не ми ја намали дозата останав на 50 мг дневно еутирокс.И пак контрола за 6 месеци.Мислам така треба или...?
    И дали имате искуство со чајов ...

18. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Me snimaa super pominav rez za 1 nedela uff koga ke pomine so dusa cekam da go zemam i se nadevam oti pak ke bide vo red hipofizata

19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.301
    Допаѓања:
    158.248
    http://hypothyroidmom.com/hashimotos-disease-the-infection-connection/
    Ако смртта има вкус, тогаш има вкус на чајов.
    Отров горчлив ради пелинот. Не знам дали некој издржува да го пие во толкава количина во еден ден.
    Јас го земав, ама се зезнав. Го имало на битпазар на некоја тезга на некој тревар и пет пари коштал. Така како што ќе ти ги даде количински тревките, ги ставаш во блендер и ги ситниш да станат хомогени и по две супени лажици во два литри вода, и се процедува, целото се пие во еден ден.
    Ама... ако можеш.

На lunicka и LollySky им се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Сумјам дека имам проблем со Тероидната жлезда.
    Какви сиптоми имавте вие?
    Што испитувања да направам?