Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ke odes prvo kaj maticniot lekar pa on ke te preprati na internist i ke ti dade da ispitas preku krv tsh i t4 i ke te gleda na eho od simptomi jas pocnav naglo da se debeleam skoro se zamoruvav depresivna bev kozata mi stana suva megutoa jas imav strasen hormonalen disbalans na poveke hormoni ne samo na ovie

2. Onyx

Onyx Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    29
    Здраво на сите,
    Јас сум нова во клубов... Пред некој ден бев на интернист на ехо за стомачни проблеми (кои ми поминаа додека дојде време за терминот) и внатрешните органи беа ок, ама тироидната не. Имам 7 мм чвор/ јазол и ме испратија на испитување на хормони од каде се дозна дека имам повисоки вредонсти на ТСХ (5.6 нешто така) другите беа ок. Сега следува испитување на антитела. Моето прашање е бидејки не се кузнае колку покачени хормоните дали ќе морам одма да пијам терапија? Дали ке биде попаметно да следам ситуација па понатака да дејстувам? Од симптоми не ми е мн лошо... или пак сум научена на тоа па не знам што е добро.
    Ја пролистав темата и видов дека доста девојки имаат слични проблеми па така решив да се зачленам за споделување искуства и поддршка.
    Лично уште не ми е легната состојбава ама ете имам цел живот да се приспособувам аххх...

3. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ako doktorot ti gi dadel da gi pies eutirox pij gi podobro za tebe oni se nadoknada na tiroidnite hormoni

4. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Zdravo na site,
    Me interesira dali nekoj ima poseteno klinika/doktor vo stranstvo za problemi so tiroida? Dokolku da, ve molam spodelete iskustvo. Moze i so licna poraka.

5. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Јас сум во постојан контакт со докторка од Америка, случајно ја запознав и таа беше таа која ми се најде во најтешките моменти. Кога сакав да се откажам, кога терапијата наместо да ми помогне ми одмогна во секој можен аспект, таа беше секогаш тука за да ме насочи и одврати од негативната енергија што ме напаѓаше...
    Во Софија има една докторка која препишува и диета за нашиов проблем:
    Nadiapetrova.bg
    Ако некогаш одам некаде, кај нејзе би одела, но мислам дека нема да ми помогне повеќе од ова што самата го правам за себе со мојата диета. Сто посто ќе ми ја каже истава исхрана и ќе си платам за џабе :)

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  6. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Na mene mnogu mi pomagaat kelp algite i spirulinata potocno hlorelata za tiroidata ama skapi se 60 grama e 400 den

7. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Znaci vaka za dietite koga se ima namalena funkcija na tiroidata treba da se izbegnuva praski .krusi.jagodi.soja gumbir .seme od len nikako ni pri zgolemena ni pri namalena funkcija bademot e najdobar za namalena no i za zgolemena funkcija na tiroidata isto i aronijata nasabajle da se jade nasabajle na gladno po 10zrna ne poveke a seto ova sto go nabrojav pogore e dobro da go jadat tie luge sto imaat zgolemena funkcija isto i brokulata spaga vo taa grupa na jadenja sto treba da se jade treba da se isfrli se sto sodrze gluten i tie sto imaat namalena funkcija da koristat redovno spirulina i kelp ili kombo algi

На TrinityNeo и mariz им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.414
    Допаѓања:
    76.554
    Pocnav da planiram bremenost, a ne sum proverila tiroidnata do kaj mi e i pocnav da se zagrizuvam... Znam deka i vo bremenost se pijat apcinjata, no dali ako mi e seuste pokaceno tsh i antitela, da ostanam bremena da ne ne e ubavo, problem nekoj da ne mi napravi. Iskustva?? Periodov mi e ludnica i nikako da zakazam da odam da proveram, posle 1vi tek kje odam...

9. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Moze da ti naprave problem vo bremenost tiroidata ako ne e soodvetno lekuvana moras da odes prvo da ja iskontroliras nea pa da planiras bremenost

10. Milla Jovich

Milla Jovich Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    13
    Здраво, пред недела дена ми беше констатирана хипертиреоза која сум ја имала по одамна но несум обрнувала внимание. Поради преголема физичка оптеретеност и стомачен вирус кој преходеше на сето тоа дошло до тиреотоксикоза поради која завршив во болница два три дена со инфузии. Доктор Мајсторовски од Институтот за нуклеарна медицина и патофизиологија како терапија ми одреди Тирозол од 20 милиграми 1/2 апче два пати на ден. Прашањето ми е дали некој ги користел тие апчиња, колку користат? И дали стварно додаваат на телесната маса т.е дебелеет? Фала однапред

11. Onyx

Onyx Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    29
    Сестра ми како мала имаше хипер и примаше терапија. Сега е во ред нема проблеми (ја следи тироидната) но прашањето дали додва кг. во нејзиниот случај, да додаде. Качи некои 6-7 кг. НО исто така морам да напоменам дека не се исхрануваше најздраво. Тој период пиеше мн Кока Кола и јадеше генерално нездрва храна. Така да можам да советувам дека треба да го искористиш овој период да се посветиш на себе и да превземеш мерки во однос на здравјето, дисциплина во терапија и здрава исхрана која може да ти прејде во убава навика за цел живот :) Не се битни бројките на вагата него битно да се негува телото и да се внесува исхрана за енергија и оптилно живеење.
    Инаку јас направив испитување за тсх и антитела и испаднаа ок. Значи некој тест е погрешен. Се договоривме со докторката да повторам испитувањата за месец дена за да видиме кој.
    Да не го повторев испитувањето сега ќе почнев со терапија која можеби ќе беше непотребна. Неубо :(
    За тие што имаат проблеми и симптомите не им се поклопуваат со резултатите нека ги повторуваат испитувањата, зошто нажалост може да бидат погрешни. :/

12. Milla Jovich

Milla Jovich Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    13
    Фала за советот :) еве скоро две недели ги пијам килограмите ми се исти но сеуште чуствувам јако срцебиење, несоници и анксиозност почнав да се плашам сама да сум во просторија

13. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...леле , ме заболе глава читајќи коментари од толку пиење шетање по лаборатории ... а никаде не прочитав некој да си ја каже причината за настанатиот пореметен ендокринолошки метаболизам ... овде гледам се лечи само симптомите односно последиците не приметив некој да ,,удри ,,во жариштето зошто настанале тие последици ?? ... острани го тоа ....и последицата ќе исчезне :(

На Onyx и LollySky им се допаѓа ова.
  14. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...ајде малку да помогнеме за тие каде тироидните хормони Т3 и Т4 се во нормала , а ТСХ што се лачи од хипофиза е зголемено ( тоа е одговорно при недостаток Т3 и Т4 да провоцира повеќе да работа жлездата за да тие истите бидат во нормала )... ваква ситуација се вика субклиничка и најчесто не треба лекарства од типот на тироксин ( бренд Еутирокс)...

15. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.073
    Причината е јасна, стресот. Тој ја пореметува хормонската рамнотежа, со тоа и работата на тироидата.
    Еве и јас се мислев дека може нешто има ... На изглед нормална, пипам нема ништо, голтам ок, тежина иста, немам потење баш, освен при физичка активност, ама имам проблем со спиење и тоа од одамна, а косата ми паѓаше месецов повеќе од стрес и редовна си имам менструација. Амм ко да осеќам дека аутоимуно периодов ми се понаша имунитетов ... :^) :?:

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  16. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Toa zavisi od slucaj do slucaj dali ke dadat doktorite terapija ili ne na mene na primer mi uklucija eutirox pred 6 god samo zatoa sto tsh bese malku pokaceno neznam dali igraese uloga i toa sto imav trojno pokacen prolaktin ili i toa sto se boram so sterilitet pa mi dadea eutirox

17. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.020
    Допаѓања:
    135.686
    го пиеш ли уште и колава ти е дозата?

18. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Da dozivotno ke go pijam eutiroxot od 50 mg i od 75 samo pon

19. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...да се сложувам дека дел од дисбалансот е одговорен долгорочниот стрес ( оти краткотраен стрес е нормална и пожелна појава кај човекот) , можеби и наследен фактор , но јас ќе ви кажам некои навики кои долгорочно применети намерни или ненамерни ситуации доведуваат до хипотироидизам односно намалена функција на тироидната жлезда , но не е виновна жлездата како до сега туку - човекот !

На meckicka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... тироидеа се наоѓа од двете страни под грлото( душникот) и има форма на штит па од таму иде и називот штитна жлезда каде се синтетизираат два хормона Т3 и Т4 (тријодтиронин, тироксин) ... ТСХ (тиреотропин) е хормон од аденохипофиза кој се намалува ако има големо количество слободен тироксин во крвта за да не ја провоцира штитната жлезда да лачи повеќе - хипертирео, или обратно ако нема доволно тироксин во крвта хипфизата лачи повеќе ТСХ да штитната жлезда работа повеќе и да се лачи повеќе тироксин - хипотирео! Со што укажува лабораториски резултат на покачен ТСХ , но нормални вредности на Т3 и Т4 што предходно спомнав дека во светот се смета за субклиничка слика односно не треба веднаш да се примени готов лек односно еутироксот , додека не се проба ова што ќе ви го укажам понатаму...