ако веќе ги имаш немој да се замараш од што се создаваат повеќе ќе се стресираш и ќе одмогнеш , ако се тука тука се...
...референтни односно граница на нормални вредности со напомена дека има мала разлика која лабораториска бренд апаратура се користи при испитувањето T3 (1.3-3.1), T4 ( 66-181), Tsh (0.27-4.2) / слободен FreeT3 (3,1-6,8 FT4 (12-22)
TSH............FT4...............FT3...................................мислење Високо.......Нормално.....Нормално.........................Почетна форма /субклиничка хипотиреоза Високо.......Ниско............Нормално или ниско........Хипотиреоза значи мора да внесеш вештачки хормон levothyroxine кој е синтетска форма од човечки тироксин односно Eutirox tbl.но би рекла дека може да пробаме да ги донесеме во нормала хормоните а со тоа и вештачкото внесување на хормонот levothyroxine постепено ќе го намалиме па дури ќе го прекинеме ... ( ова го споделувам од лично искуство )
...секогаш паметните идеи доаѓаат на чуден начин и наместо да извикам ,,еурека,, се плеснав по чело и реков ете го проблемот со тироксинот правејќи палачинки... едноставно ми се присака палачинка и спремајќи заблежав дека немам брашно , ајде измисли, најди решение , импровизирај (вечер по комшии не се оди ) е нема... брашно си е брашно и без тоа нема палачинка и покрај све друго спремно тава , масло , шпорет... аууу си реков ако Т3 и Т4 во штитна жлезда се синтетизира во присуство на ЈОД , а тој не се создава во нашиот организам и го внесуваме со исхрана ... дали јас воопшто го внесувам па да штитната жлезда ги создаде хормони , ами таа сака да ги створи хормоните Т3-Т4 ама ако нема присуство на Јод нема од што да ги направи ...ете ги грешките одиме по ред
Jas u posledno vreme pogotovo navecer,osekham silno srcebuenje duri nemozam da zaspijam.toa bese nesakan efekt od tabletite ili?nekoj so slicno iskustvo,i nekoj sovet kako da da go namalam toa?@bijonse ako sakas da objasnis kako toa da probame...na sto mislis?
Здрaвo. Имaм 17 гoдини.Имaв неуреден циклус(дoцнеше 4 месеци) и прaвев испитувaњa нa хoрмoнски стaтус вo бoлницa Плoднoст, кaде штo ми гo испитaa ТСХ кoј беше пoкaчен 6,2 (реф. 0,4-4,0). И дoктoр Тaше ме упaти нa ендoкринoлoг зa тирoиднaтa жлездa. Нa ехo изгледaше сo уреднa пoстaвенoст и уреднa гoлеминa, сaмo вo десниoт резен пoстoи цистичнa фoрмaцијa. Испитaв пoвтoрнo ТСХ, нo и ФТ3 и ФТ4. Пoследните двa беa вo ред, a ТСХ беше 2,9. Дoктoрoт не ми препишa никaквa терaпијa, нo пoстoјaнo чуствувaм зaмoр и ми се спие, нoктите ми се кршливи и суви, чуствувaм студ и немaм енергијa. Дaли пoстoи мoжнoст дa имaм хипoтирoизaм? И дaли е мoжнo циклусoт дa ми кaсни пoрaди тoa? Инaку бев нa пoригoрoзнa диетa сo кијa нaмaлив 15-18 кг зa три месеци.. Ве мoлaм зa пoмoш.. Oднaпред ви блaгoдaрaм
Jas nekolku god.sum na eutiroh ama sum nemala nikakvi simptomi.no desetina dena kako sum skros iscrpena,bez nikakva energija za nisto,so nisok pritisok i osekam priripnuvanje na srceto ,silno srcebienhe izrazeno navecer.dali se toa simptomite sto gi osekate od hasimoto ili nesto drugo da ne mi stana.utre ke proveruvam vrednostite da vidam dali ima promeni,pred eden mesec bea vo red,a sega ova neznam sto mi stana.
... прашање дали воопшто внесуваме ЈОД за да може да функционира штитната жлезда како треба и да се синтетизираат Т3 и Т4 хормони , кои опции ги имаме ? - идеме по ред : 1.) Јодирана сол ...си поставив прашање кои ми ја гарантира јодираноста ? ...солта најчесто Тузланска , додека бевме во ЈУ_гославија имаше некоја гаранција , сега ? кој ми гарантира после толку перипетии и војни дека Тузла ја има таа јодираност на солта? зарем не може да биде само амбалажа од порано , но не и солта ( богами има промена во боја и конзистенција ) , ете и прашокот Билјана и Сјај го имаше на пазарот , а немаше благе везе од работата на Охис фабриката беше друго нешто амбалажирано во оригиналот ? м? ...прв мој чекор си ја сменив солта во исхраната , по голем избор што барав која сол сега да ја применувам се определив за тој што ми гарантира со сертификат за 20-30 мг јод на 1кг сол !
... јас кажувам мои искуства , не наметнувам мислење доколку повеќе веруваш во ,,Тузла,, отколку во ,,Алкалоид ,, тоа е Ок
И јодираната сол поради несоодветно амбалажирање, чување го губи Јодот поради високата влажност, високата температура и директната сончева светлина затоа се чува во темно , суво место, дури треба да се запази правилото на засолување на јадењето на крај на готвењето ... и јодираната сол ја задржува својата лековитост со активноста на јодот највише 4 месеца , така да и толку треба да се користи солот и да се купи нов, со напомена да се прочита времето кога е јодирано на опаковката во продавницата каде се купува да се троши....итн
Decki,jas pogore pisuvav za toa kako se osekjam malaksano vo posledno vreme,so crcebienje i tie raboti,e sea sakam da ve prasam dali i pokraj toa mozam da vrtam orbitrejk i nesto da povezbuvam ili ne e preporaclivo,sakam da se razmrdam da ne zalegnuvam ama nem da si naprsvam poloso??mislenje?
Јас дури и кога се чувствував малаксана вежбав. На почеток е тешко, ама ќе си створиш навика. Секако дека е подобро да вежбаш и да ти циркулира крвта отколку да си неактивна. Доколку си трудна се менува оваа препорака, инаку, нема причина да мислиш дека вежбањето може да ти смета. И слушај си го телото. Не секоја активност одговара на секој. Мора да ја најдеш твојата идеална активност. Јас сум имала различни моменти, кога сум сакала кардио вежби, пилатес вежби, а понекогаш преферирам дури и јога, ама Power yoga, со поголема активација на сите мускули. Имаше моменти кога се прилагодував на дозата на еутирокс и ми се тресеа рацете после вежбање, ама имам добро воспоставена врска со телото, едноставно знам кога треба да запрам. Не запирам по линија на помал отпор, дека едноставно ми е тешко, а да се вадам на болеста.
Девојки, дали некоја има искуство со ЕНДОНОРМ, препарат на природна база за лечење на повеќе болести на тироидната жлезда? Би сакала да видам дали има некој пиено ЕНДОНОРМ и какво мислење имате. Фала однапред