... доколку нема секојдневен внес на ЈОД , свети Ендонорм да се пие нема да се створат Т3/Т4 хормони што по состав се триЈОДтиронин , тетраЈОДтиронин ... мене треба да ме убедат како може еден ист препарат да се користи за регулирање на штитна жлезда и тоа двете спротиставени болести хипо- хипертиреоидизам контрадикторно објаснување не ме убедува и пак ќе повторам ако организмот нема секојдневен внес на ЈОД на глава да се дуби нема синтеза на тироидните хормони или изволте на готово хормонче како апче Еутирокс таблети ... еве дел од упатството : Препаратот ЕНДОНОРМ е мешавина од суви растителни екстракти ( од Бел петопрст, двозаб, сладок корен) и прав добиен од кафена (шеќерна)алга Laminaria,главна активна компонента на препаратот е супстанцата Албинин , која потекнува од екстрактот на Бел петопрст, додека другите компоненти во склоп на препаратот го зајакнуваат и модулираат дејството на оваа супстанца, Албининот кој влегува во состав на белиот петопрст, има влијание врз производството на тиреотропниот хормон од предниот резен на хипофизата ( се сложувам дека го покачува ТСХ -хормонот од хипофиза но што ако нема синтеза на Т3 /Т4 со недостаток на ЈОД во организмот ??? што ќе провоцира ТСХ да лачи повеќе ? а? ) и на тој начин допринесува за нормализирање на морфолошката структура на тироидното ткиво, како и враќање на нормалната функционална состојба на жлездата ( можеби доколку има јод внес во организмот и синтетизирање на Т3/Т4 ) контрадикторно објаснување не ме убедува еве како следи упаството понатаму еден природен лек да се пие за болест на една жлезда ама за различно лачење хипер-хипо ?? Хипотиреоза (1 капсула, 3 пати дневно) Употребата на Ендонорм ја зголемува функционалната активност на тироидната жлезда преку активација на пролиферативните процеси во фоликуларните делови и зголемување на брзината на процесите на синтеза на тироидни хормони. Хипертиреоза и тиреотоксикоза (2 капсули, 3 пати дневно) Употребата на Ендонорм ја намалува функционалната активност на тироидната жлезда во корист на прекин на секрецијата на тироидни хормони во тиреоцитите и сузбивање на периферната конверзија Т4/Т3
Сепак за пациенти со Хашимото не се препорачува внесување јод затоа што тој може да ги зголеми антителата.
Mene ova okolu hasimoto i jodot ne mi vleguva vo glava,sekade citam toa deka jod ne se preporacuva kaj hasimoto,a doktorkata mi veli obavezno da koristam jodirana sol??
..јас не ги прекинав ... туку воопшто не ги зедов ... не земам јас така лесно лекови додека не се информирам целосно и за болеста и за симптомите и за лековите ... брзо пиење на лекови без размислување е само кога е ризикот голем и опасност по живот во моментот другото треба доооообро да се види , оти лекот ако не е стрефнат десет други работи ќе се расипат па после сите органи во хор вриштат со пореметување... јас ја имам паролата да телото ќе каже како треба , кога треба и му давам шанса сам да се потруди да среди...јас само ќе помогнам да бидам подициплинирана и да остарнам лоши навики што довело до такви здравствени ситуации ...
Точно и неточно ! точно да ПРЕКУМЕРЕНО ВНЕС НА ЈОД ВО ПОДОЛГ ВРЕМЕНСКИ ПЕРИОД според некои студии укажува на поврзаноста со автоимуното оштетување на штитестата жлезда , неточно дека штети МИНИМАЛЕН ВНЕС СО ИСХРАНА ... јас велам кога има недостаток на Јод , велам редовно минимално внесување со исхрана која на жалост ја немаме , треба да внимаваме дали воопшто го внесуваме , а не зборуваме за претерување на внес на Јодот ....
Hašimoto tiroiditis денес е толку честа појава и дијагноза се потврдува со лабораториски резултат на покачен титар на микросоматска антитела , но пронаѓање на триглобулинска антитела ТРО не е доволно да се потврди Хашимото затоа што е неспецифична и може да се најде и кај сосема здрави особи , така да дефинитивна потврда на Hašimoto tiroiditis се поставува со цитопатолошки или хистолошки преглед на пунктираниот примерок односно со биопсија
2.Јодирање во пекарска индустрија ? дискутабилно ... порано јодот се користел во изработка на леб и други пекарски производи , но сега е заменет со бром кој е поевтин дури тој го блокира јодот што го внесуваме со друга исхрана ... 3. Друга исхрана исто не внимаваме на некои продукти кои во поголем внес во организмот го спречува искористувањето на јодот, така да особи кои во своја исхрана внесуваат поголеми количини од тазе зелка,кељ,репа, кикирики, соја ,карфиол, брокула кои содржат гоитогени супстанции тие спречуваат да се вгради јодот во хормоните на штитеста жлезда... СЗО како дневен внос на Јодот препорачува од 100-200 мцг за возрасни , за деца до 5 год 90 мцг , деца од 6-12 год 120 мцг , а за трудници 250 мцг јод секој ден, Јодот во најголеми количини го има во морска вода , кафеави морски алги , школки,ракчиња,шкампи,бакалар,туна,јајце, и мисирка , а во зеленчук - во лук,грав,спанаќ,тиква,бел компир, а во овошјето го има во брусница и јагодите... Внесот на на селен и цинк и те како е препорачлив при хипотирео Хашимото !
Denovite slucajno izmeriv temperatura,zedov nov toplometar pa da vidam kako raboti..mi pokaza 34,7..i me zamisli..proveriv na net,pisuva deka pri hipo obicno e taa temperatura..dali ima nekoj od vas zabelezano i dali e ,,normalno,,?
Мене секогаш ми е од прилика 35 со 5 и помалку што не е ок. Мислам дека се смета како симптом за хипо. Доколу немаш проверено хормони не е на одмет да провериш. Да надополнам за хипо мора да се има и др симптоми.Исто треба да мериш температура подолго време за да заклучиш дека навистина е пониска. Плус постои фактор да не биде исправен уредот за мерење температура. Мене исто би ме интересирално колкава е темературата на другите девојки кои имаат дијагноза и дали се променила после земање терапија.
Jas jodot go vnesuvam preku kelp algite i preku morskata sol i znaete sto hipofizata sega mi e uredna kelpot pomaga za reguliranje na taa oska megu hipofizata i tiroidata isto si pijam po malku oreovka rakija domasna si ja pravev jas vo mladite orevi ima najmnogu jod a najdobri za tiroidata se bademite onie nepeceni bademi
zdravo, sakam da ve prasam dali e uspesna operacijata za tiroidna zlezda ? i dali ke moze da mi pisete nekoj dobar hirurg? vi blagodaram odnapred
Кои симптоми ги имавте пред да дознаете дека ви е зголемена функцијата на тироидната жлезда? Јас сум преплашена живеам сама и имам мала керкичка се плашам да не е нешто сериозно ... утре одам на доктор. Јас јадам се и сешто е никако кило да качам дури слабеам , почнаа да ме болат скоро сите зглобови понекогаш не можам керками в раце да ја држам. Дали има поврзаност атритисот со жрездата? Ве молам ако знаете ако имате почустбувано кажете
креваат некад телефон сестрите на шалтер на патофиза? ако ги добил некој го молам да пише функционален телефонски број