И јас имав проблем со хипертиреоидизам и пиев тиамазол пред да се оперирам и кај мене се случи зголемување на тежината,но не премногу некои 5-6 кила со терапијата не треба да ти се намалат хормоните туку да се доведат во нормала,јас искрено ја регулирав тежината со УН диета што ја најдов на форумов,ја држев двапати по еден месец и ги намалив тие 5-6 кила,а знам и други луѓе што ја држеле и се задоволни,не гладуваш со диетата премногу,а сепак ќе изгубиш килограми.
И јас сум кај проф.др.Миладинова и е вистински професионалец и многу добро си ја знае работата,но мислам дека сега потешко се доаѓа до неа бидејќи станала декан на Факултетот.
Zdravo povtorno od mene poslem 2 uspesni operacija na tiroideata i terapija od radioaktiven jod se osekam super i konecno se vrativ na rabota....I jas odam kaj profesor Miladinova i dr Carcareva oni dve zaedno sorabotuvaat i samo pofalni zborovi za ni dve...I mislam deka sekoj koj ima problem so tiroidea treba da si odi na Patofiza a ne na endokrinologija pozdrav
Клеопатра,друг пат пишувај кирилица. И кажи што дијагноза имаше,што ти се случуваше,па што дојде до операција и за среќа успешна?! Упати не,може некој ќе се пронајде и ќе го направиш среќен така што ќе си се излечи.
Не знам дали некој има пишано претходно, ама да ви кажам. Дали знаете дека голема улога за хипотироидизам има солта. Македонија е подрачје каде што земјата и водата се сиромашни со јод. Поради тоа мораме да користиме јодирана сол, зошто ова е единствениот начин преку кој што можеме да внесеме јод во организмот. Ова го кажувам за тие што купуваат сол од грчка и друго место... Грците немаат потреба да ја јодираат солта. Затоа купувајте си сол од алкалоид или онаа тузланска. Не праам реклама!
Па вака на кратко 1 година одев на ендокринологија и таму ми беше кажано дека имам струма и дека не е страшно ништо,но почна страшно да ми смета и стана видлива во десниот предел на вратот и по мое иницијатива отидов на патофиза кај др Царцарева.со договор со нејзе се решив на операција по предходно направени анализи биопсија.скен на тироида.На 15 септември на торакална кај проф.Спировски ја направив операцијата која беше доста лесна,бев 5 дена во болница и кога мислев дека се е завршено резултатот од материјалот покажуваше друго Папиларен Карцином ,по тоа следуваше втората операција малку потешка од првата и на крај Радиоактивниот јод.Но сега кога ке размислам ништо не е толку страшно колку што самата дијагноза те доведува до психичко размислување што понатаму.Срекна сум што издржав благодарна до др.Царцарева проф.Миладинова и проф.Спировски.тоа е за мене и мојата дијагноза
Мило ми е што си заокружила со добар резултат.Ти посакувам добро здравје во иднина и ништо слично да не те снајде. Јас во последно време си го чувствувам пулсот во тироидата,не знам зошто и ја чувствувам при голтање.
фала ти LillitИ јас имав проблем со голтањето но пулсот е нормална работа јас ако веруваш сега сегде го осекам Проблемот кај мене беше што струмата растеше од 30мм на 60мм.но едно нешто кога го дознав резултатот бев во шок и докторот вака ми кажа*Господ кога делел болест тебе ти ја дал најнеопасната*така да доколку се се контролира и редовно се иде на прегледи се ке биде ок.
може малку не ми е поврзано прашањево со темава,но сакам да те прашам kleopatra28 бидејќи кажа дека си се оперирала од тироидна кај др.Спировски па ме интересира резот што ти беше направен со операцијата ти го соши,со лепак ти го поврза или ласерски?
Se izvinuvam za latinicava ama od telefon pisuvam inaku sum siena vnatresnoo a nadvoresno lepena I mnogu ubava mi e ranata sega se mackam so kontra tubeks I ima dosta efekt Pozdrav
Супер, баш ми е мило што др. Царцарева ти помогнала. На почетокот и јас се лечев кај нејзе, во мојот случај беше поинаку...мене од хипер ми ја доведе на хипо...тиреоидниот статус ми отиде од една до друга крајност....многу ми се влоши здравствената состојба....ама тоа е, единствено што ми преостана е да си барам нов доктор. Така да, доколку на некого му е потребен добар доктор, ама навистина добар доктор (јас се извинувам, но воопшто несакам да ги навредам другите доктори и нивното ниво на стручност во работата што си ја извршуваат секојдневно, но... јас си зборам од мое лично искуство...) и како што прочитав погоре, некои од девојките се распрашуваа, јас најискрено би им го препорачала др. Каранфилски. Тој има приватна ординација, првиот преглед е 2400 денари, а потоа наредните прегледи се 1700 денари. Првиот пат кога ќе отидеш кај него, ти ги испитува двата хормона, да види за што се работи (еден хормон е 700 денари) и плус прегледот ти го наплаќа 1000 денари и да не заборавам да кажам дека има своја лабараторија и ехо...Секој што сака може да закаже преглед на 02/3110341, ординацијата се наоѓа во центарот на Скопје. Поздрав и се најдобро
Никогаш не можеме да бидеме задоволни од еден доктор јас не препорачав на никој да иде кај царцарева но во мојата ситуација и сето тоа што ми се деси јас нејзе ја сматрам за прав доктор
Јас имам хипер.и кога отрив за болеста како и секој родител мајка ми се вознемири и ме однесе на секој можен лекар во Скопје,и сите истото ти го кажуваат само на приватен лекар повеќе ти обрнуваат внимание. Мое мислење е редовно да ги земаш лековите и да имаш помирен живот.
Zdravo decki, prv pat sum na Femina.mk i iskreno da vi kazam odusevena sum kako vi ide muabetot. Super. Za pocetok kratka storija: povekje od 12 godini ne ziveam vo MK, prvin bev 6 godini vo Zagreb, a potoa se preseliv vo Chicago i tuka rabotam kako piano teacher. Kako i sekoja rabota i ovaa e dosta stresna. No, toa e.. Jas imam isto taka problemi so tiroidata. Dnevnata doza e 135mg i duri sega pocna malku od malku da prorabotuva. Imam problemi so tezinata, no pocnav vo posledno vreme da pazam na ishrana i podobo se cuvstvuvam. Ovde odam kaj nas lekar (od Novi Sad e tipot) i odlicno mi ja vodi terapijata. Drago mi bese sto i jas mozev da go podelam svoeto iskustvo so site vas. Do naskoro pisuvanje. Ciao [mod-kirilica:1w2dr30x][/mod-kirilica:1w2dr30x]
со еутирокс од 75 за 2 месеци вредностите на ТСХ ми се вратија во нормала..дали е тоа возможно или нешто се има случено со моите резултати во лабараторија??? а претходно со еутирокс од 50 вредностите ми се зголемуваа
здраво,имам жлезда позади на вратот позади левото уво,во вид на топче е не сум била на лекар но по доирот мислам дека е жлезда и би сакала некој да ми каже дали имал ист проблрм кско мојот
здраво,пред два дена забележав отекување на вратот одма над рамената од двете страни и при допир забележав мали топченца изгледа се жлезди големи колку зрно грашок,многу ми е страв да не е нешто сериозно,би сакала да ме советувате доколку некој имал сличен проблем