Забележав сомнителен симптом, преплашена сум. Имам нешто округло, тврдо на допир и помалку болно. Средна големина. Непосредно под брадата, читав и се преплашив. Некој вакво искуство? Се сомневам на тироидата од преголемите стресови, ама.да не беше подоле.за тироидеа..
Не ми изгледа за бубулица да е, нешто поголемо е како воспалено, или ја почнав да си правам филмови. Понеделник ќе одам на снимање...
Дали при рутински анализи на крвта може да се посомнева на проблем со тироидата? Јас правев скоро и резултатите беа добри, велат ако има нешто ќе се види по резултатите или не мора да значи? За тироидна сепак се прават други испитувања...
Т3 и Т4 (тријодтиронин, тироксин) ... ТСХ (тиреотропин)... тирео антитела... толку и само толку од анализите (ехо се прави кога веке имаме позитивен наод за пореметување ) ... е сега ако анализите ти се добри ( пиши ги вредностите да видиме што значи ,,добри,, ) тогаш останува само твоја хипохондрична умисла дека имаш проблем со тиреоидеата , а всушност немаш
И да не заборавиме да внимаваш на еден момент, каде ги правиш анализите. Од искуство на блиски кои работат по лабаратории само државна е поокеј ... така да напрај таму, иако може и таму да ти згрешат ама бар се трошат реагенсите, и нема да испитуваат со стари како што праат по приватните места.
Викаат дека ако забремениш и ако имаш хипотироидеа, тогаш е можно испуштање на плодот. Некои имаат проблем со забременување, можеби, од моја гледна точка испаѓа дека не ми направи проблем при забременување - во моментот кога забременив ТСХ ми бесе 5.25... После тоа МОРА да се контролира и да биде помалку од 2 во првиот триместар и максимум до 3 во вториот и третиот.
И тука јас да се пријавам... Имав циста, па пукна, па полицистичен јајникот ми бил, бла бла и денес бев на проверка на хормони. Сега ова ќе биде глупо прашање. Оти ги немам резултатите во мене, по телефон ми ги кажаа и не ни запамтив кој хормон точно ми е покачен. Некој што требало да биде до 4, ми бил 4,6. Ако ви има смисла вас што сте поискусни со ваквата состојба. Ова мене на малку покачено ми изгледа. Што понатаму? Треба да одам кај гинекологот со резултатите или кај матична? Претпоставувам ќе треба упат нов за кај ендокринолог, и таму ќе треба што? Ехо? Или какви испитувања се прават таму... Ми се смачи
Со резултатите оди каj тоj што те пратил да провериш хормони, па тоj ке те упати ако треба да одиш некаде.
Си имам мака па си велам ај да прашам можеби имал некој ист проблем. Околу 4-5 месеци пијам Еутирокс 50 поради хипо. Косата ми паѓа многу,премногу веќе 2 години. Јас тоа си го поврзувам со тироидната. Имав едно густо косиште луѓе неможев да ја испеглам за 1 час сега за 10 мин сум готова. Има ли шанси да се смени нешто со терапијава зошто јас не чувствувам ништо подобро на косава.
Знам како се чувствуваш,би сакала да можев да ти напишам утешителни зборови..но реалноста е друга. Јас почнав пред неполни 5 год да пијам еутирокс од 50 мг,сега ми ја зголемија дозата на 75 мг,хипо сум и јас. И да ти кажам баш никакво подобрување немав,и јас имав премногуу густа коса,буквално ми испадна преку ноќ..се пробав од најскапи до најефтини шампони,разни витамини земав орално,ставав витамински ампули на коса,пантенол раствор,АД капки,се триев на скалпот со лук,со разни билки и чаеви кои ги купував од билкари и ништо Малку ми се подобри состојбата,но не доволно за толку време вложено и труд. Пробај да се миеш со шампон од лук или коприва,не се толку агресивни,ставај Б комплекс,и витамински ампули,не дека нешто посебно ќе биде,но пробај,барем поприродно делува. И намали со пеглањето коса
Zdravo devojki mojata dijagnoza e supklinicka hipotireoza ili aftoimuna boles na tiroidnata dali ima drugi osobi na forumov so taa boles i dali ja imate samo taa boles oti mene mnogu me prasi pomislata da ne vatam i nekoja druga aftoimuna boles nemozam da spijam od taa misla nesto ke pocne da me boli aha ete sega uste edna dijagonoza samo neznam sto ke bide mnogu bi mi bilo za uteha ako nekoj ja imaa vaa boles dolgu godimi anema druga afoimuna boles? pozdrav
...очигледно не читаш ниеден постиран коментар предходно во ова тема ...а да се повторувам нема ефект !