Те молам неколку месеци пред да почнеш да планираш бременост да земеш терапија и да го доведеш ТСХ во нормала. Лично мојот процес на намалување на ТСХ со ниту еден алтернативен метод не беше успешен. По земање на еутирокс се симна од 8 на 2.3 но тоа траеше цела година
А дали во текот на бременоста и потоа ти варираше TSH, во смисла нагло да се покачи или да падне? А влијаеше TSH на FH, LSH итн.?
Се уште немам проверено, бремена сум 8ма недела. Следната недела планирам да проверам тироидни хормони. Ми спомнаа дека веројатно ќе треба да се покачи дозата, но треба да проверам прво. А да, Тсх влијае на ФСХ. - фоликулостимулирачкиот хормон. Кај мене ФСХ беше покачен паралелно со ТСХ. Откако се спушти вториот, се спушти и првиот
Bijonce, dali znaes nekoj sto konkretno namalil jazol? Jas imam 3,od koj edniot e pogolem i blago raste. Realno ne primam nisto i ne sum se obidela no nitu pak sum nasla nekoj lek\iskustvo vo namaluvanje na cvorovi.
Моментално кај др. Кети на нуклеарна медицина во Битола. А почетната терапија др. Костурски - Битола. Според ова што читав не требало да примам еутирокс но др. Костурски ми ги даде брз основа на сите симптоми за хипо и антителата беа 54. Исто и докторкава не дава препорака за исхрана и додатоци, само ја интересира ехото и ТСХ.
... искуствата околу проблемите со штитната жлезда не можеме да си споделуваме во смисол за меѓусебна иста примена туку да се најдеме самите себе во таа заедничка приказна но со посебно делување на тој синџир на формирање на тироидните хормони да секој си ја најде својата алка која е ,,скината,, и да си ја ,,залепи,, да би функционирала штитната жлезда безпрекорно ... дефинитивно како појдовен проблем за мене апсолутно е долготрајно несвесно невнесување на ЈОД со што кај сите различно се манифестира, а бе што сум крива што Македонија нема море ??? на жалост не знаеме колку време нашето тело се ,,мачи,,без јод, јест да секоја година одам на море ама добар пливач сум па ич морска вода не пијам не јадам морски риби,алги,полжави и други морски животинки нема национална програма за јодирање на вода , нема јодирање во пекарска индустрија , никој не гарантира јодирана сол ? а пази ваму , викаат дека сме ендемско подрачје ( реони, земја сиромашни со јод ) и ШТО СЕ ПРЕВЗЕМА ? -НИШТО!! од каде Јод ? НЕМА Јод !!! ...е па нема !!! оф мори мајко , ниту знаеме за пореметување на самите тироидни хормони , појава на јазли се додека не ,,не удрат ,, симптомите и како добри пациенти ќе го испочитуваме редоследот на матичен преглед, ендокринолошки преглед , лабораториски испитување да за кратко време со тапшање на рамо дека ,, не е ништо страшно ,, ни се става етикета на Хипо & Хипер & Хашимото со пропратени ништо опасни нодуси , јазли , цисти или ,,отечена ,, штитна жлезда - струма и редовно доживотни контроли со вештачки внес на готов хормон тироксин (Еутирокс) ? и? толку ? тоа е тоа? СТОП и онака тоа не ни бега , да се потрудиме сами себе да си помогнеме , оти никој не не сака повеќе добро отколку самите себе , па да идеме постапно алка по алка да видиме каде ни е ,,скината ,, и да ја ,,залепиме,, ... ТСХ како ТироиденСтимулирачкиХормон од хипофиза праќа сигнали до штитна жлезда да произведува Т4 (тироксин) хормон - како прва алка Штитна жлезда ако е све како треба (што секогаш велам да има ЈОД од храна ) се случува спојување на 4 атоми Јод со аминокиселина тирозин - втора алка За да се спојат аминокиселината тирозин + 4 атоми Јод треба присуство на два ензима на тироидна жлезда TPO (tioridna peroksidaza) и TG (tiroglobulin)- трета алка Следи процес на дејодинизација и создавање на Т3 кој во својот состав има аминокиселина тирозин и 3 атома и тоа во јетра како една од важни услови да биде здрава јетра ( треба лабораториски доказ на јетрени ензими ALT и AST ) за да се одвива овој процес на конверзација на Т4 во Т3 - четврта алка Овие два хормона Т4 и Т3 имаат свој слободен облик како fT4 i fT3 и те како важни за функционирање на самата штитна жлезда зашто не може цел Т4 и Т3 да биде во слободен облик останатото е сврзан за еден протеин во серум т.е.глобулин (TBG) и тоа се пренесува во нашиот крвоток и автоматски ако имаме лабораториски доказ за покачен TBG имаме намален слободен Т3 , причина на покачен TBG се јавува при продолжен стрес , оштетена јетра, зголемена количина на естроген ( ете причина ЗОШТО кај жената триоидната жлезда работа повеќе отколку кај мажите ) , намалена количина на тестостерон и автоимуни болести - пета алка Доколку имаме продолжен стрес не го контролираме и остраниме ( оти стрес секој жив човек ако е психички нормален мора да го има при Х ситуции , но не да ни се задржи подолг период ) , доаѓа до лачење на кортизол (стресен хормон) чија зголемена количина делува во процесот на претворување на fT3 во rT3 што преставува обратен Т3 кој ни прави беља оти се закачува на тие рецептори каде треба да се закачи fT3 да би активирал процесите - шеста алка Следно е да се испитат следниве лабораториски тирео параметри (да се најде вистинската ,,скината алка,, не е доволно само испитување на Т4 и Т3 и TSH)туку ќе направиме по ред список на сите алки : TSH- тироиден стимулативен хормон Т3 и Т4 - хормони на штитна жлезда fT3 i fT4- слободен облик на хормоните на штитната жлезда TBG - тироксин врзачки глобулин AntiTPO и antiTG - антитела која делува против ензимите во штитна жлезда ALT и AST - јетрени ензими kortizol - хормон кој при продолжен стрес може да е многу над нормална вредност rT3- кај нас нема таков тест за испитување ( барем така ми кажаа) но може да испитаме со мерење на орална (уста) температура рано на сабајле и покачено ќе биде ако утринската температура е под 36,3 C а до пладне дојде испод 37, 0 C Сега е само да си ја најдеме скината алка ( секој за себе индивидуално ) која боја е ваша? јас си ја најдов како црвена боја втора алка (си внесов ОПТИМАЛНИ КОЛИЧИНИ НА ЈОД секојдневно ) и малку поработав на пета алка на стресниот фактор и јетрен фактор и алката ја споив , барем до сега ! * се извинувам за долгиот коментар и завземен простор со едно пишување , ама мислам дека мораше во еден здив ова да се напише...
е па тоа е тоа ... Јодот влегува веднаш во процес на стварање тироидни хормони не е слободен ТАКА ЧИСТ јОД па да го испитаме , нема Јод- нема тироидни хормони , нема Јод - штитна жлезда нема што да работа не може да ги создаде тие хормони и таа или ќе се надуе ,,отече,, струма или ќе постепено ќе закржлават клетките т.н.јазли кои не знаеме дали се активни односно лачат сеуште хормон или се ,,мртви,, нема активност... слично и при хипер состојба на лачење на Т4 и Т3 во крвта и тоа е поради преактивност на сирота жлезда да створи како што треба тиреохормони нема јод се префорсира метаболизмот се пореметува Т3 Т4 ке го има во крвта телото го фаќа паника демек тие се лоши се ..активира,, имунитетот и ОП ствара анитела на самите себе ...и цела хемија во нашето тело се испомеша И СВЕ Е ЗАРАДИ СЕКОЈДНЕВЕН НЕВНЕС НА ОПТИМАЛНА КОЛИЧИНА НА ЈОД
Ама како ке определи докторот дека треба да земаш joд ако не се испита? Не знам, имам читано дека при хашимото не треба да се внесува joд
од каде да го имаш ? ај кажи ми ? секој ден јадеш морска риба , школки полжави ракови? едно кило јагоди и брусница ? и салата од морски алги? а? ....водата веќе не ја јодираат ај иди прашај па ќе видиш , ниедна минерална , кисела вода не содржи ЈОД порано во леб јодот го внесуваа како адитив за тестото , јадеш секој ден леб имаш јод во тебе , ама денес користат бром како поевтин адитив...сол? која сол гарантира јодираност ? све што пишува не мора да е точно на амбалажата ако не ми го пишува сертификатот со што ми го гарантира тоа ....знаеш што е жалосно ? последен пат кога направиле испитување на јодираност од земени мустри од ресторан, од домакинство, од продавница на ниедна немало присуство на Јод? мое патешествие на потрага по јод беше безуспешно , немав оптимален внес на Јод ( предходно напишав што сменив во исхрана ) и ете денес се стабилизраа , но пак сега ќе морам да бидам повнимателна што ќе внесам поради зимскиот период на исхрана...ете тоа !!!
драга моја , најди го тоа и дај ми го овде да видам и што сакаш ќе те частам ПРЕДОЗИРАНО , ПРЕГОЛЕМИ количини на ЈОД - ДА!!!! ..но нормални ОПТИМАЛНИ количини МОРА , мора дете , мора трудница , мора секојјјјјјјјјјјјјјјјјј мислам дека следно ќе ми биде да ти докажам ДЕКА ТИ НЕМАШ ХАШИМОТО кажи ми (нормално ако сакаш) која ти беше вредноста на антитела што ти ја дадоа етикета на Хашимото ?
сигурно сега пиеш готов хормон секој ден , и си направила испитување на хормони па ми велиш дека се во ред?? така ? сигурно е така ! нормално дека јазлите не ти се од сега , туку од тогаш кога не си знаела дека не внесуваш јод , ( наследни фактори не верувам дека се причина )
@bijonse , на интернет, еве неколку линкови во спојлер а и сама побарај, јодот е добар за хипо но не и при хашимото. Јас го спремив оној лекот со мед и зелени оревчиња и тој период истражував за да знам да не направам штета некоја. Спојлер https://chriskresser.com/iodine-for-hypothyroidism-like-gasoline-on-a-fire/ http://jeffreydachmd.com/2014/02/iodine-hashimotos-autoimmune-thyroid-disease/ http://jeffreydachmd.com/hashimotos-selenium-and-iodine-part-two/ http://hypothyroidmom.com/a-different-view-on-a-common-autoimmune-disease-hashimotos-thyroiditis/ https://www.jensinkler.com/easing-out-of-hashimoto-thyroid/ http://herald-review.com/news/opini...cle_62f4461c-5d40-11e3-9a06-001a4bcf887a.html и уште многу други 250 беше првото мерење на анти-ТПО. Хашимото или не, и не ми е толку битен називот на дијагнозата, поважно ми е да ги немам симптомите.
ajde jas namesto @LollySky : Having the right amount of iodine is important for thyroid hormone production. And too little is the most common cause of hypothyroid problems worldwide. Some people think that this means, logically, iodine supplementation would be a good idea for Hashimoto’s patients. It turns out, these people are very wrong. According to Dr. Datis Kharrazian, DC, who I have been a student of for many years, there is compelling evidence for avoiding iodine if you have Hashimoto’s. Much of the information below comes from his course, Mastering the Thyroid. In addition, check out his comment on his blog here. Iodine Stimulates TPO (thyroid peroxidase) and Increases Immune Attack In the body iodine is a major cofactor and stimulator for TPO. A cofactor is something (usually a vitamin, mineral, enzyme or nutrient) that is used to build something else inside the body. When you have Hashimoto’s, TPO is under attack by your immune system. Increased iodine, especially as a supplement, increases the immune attack on the thyroid. https://www.hashimotoshealing.com/hashimotos-and-iodine-good-idea-or-bad/ Increased iodine intake, especially in supplement form, can increase the autoimmune attack on the thyroid. Iodine reduces the activity of an enzyme called thyroid peroxidase (TPO). TPO is required for proper thyroid hormone production. On the other hand, restricting intake of iodine can reverse hypothyroidism. In one study, 78% of patients with Hashimoto’s regained normal thyroid function with iodine restriction alone. https://chriskresser.com/iodine-for-hypothyroidism-like-gasoline-on-a-fire/