Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    а зашто не ја продолжи реченицата со следната која е многу логична? Some people think that this means, logically, iodine supplementation would be a good idea for Hashimoto’s patients. It turns out, these people are very wrong.

2. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    јас сакам да помогнам ти ме тераш да се докажувам , многу е важно како го читаш и преведуваш , значи според тебе првите реченици не важат оти нема логика ама важи третата реченица оти ти одговара оти сите така викаат дека не треба ич ЈОД за Хашимото?
    и?сега јас треба да сурфам на Нет и да ти докажам спротивно ? ;(
    прво ќе го разгледам целосно , но сакам да разликуваш оптимален внес од преголем внес на Јод...
    ...која беше вредноста на ТПО на Хашимото кај нас ? ај подсети ме те молам ?

3. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Нема зашто да се малтретираш да читаш. Мислев дека знаеш...
    Прво, јас немам Хашимото, туку имам хипотиреоза. Вредностите на aTPO кај нас не ги имам запаметено затоа што резултатите секогаш ми биле негативни.
    Ова што го прочитав и го споделив ми е поткрепено со најпрвичното мислење на доктор од Филип2. „Почекај, јодот не е добар за секое заболување на тироидната жлезда. Ако е автоимуно заболување, не треба да го примаш“. Мене ми е доволно мислењето на таа и уште 10 доктори кои после ми го потврдиле истото, кога ги прашував: смеам ли ореви со ракија и мед?, прво ме прашуваа, чекај кај тебе Хашимото беше? А, не...епа ок, тогаш можеш.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  4. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Da i jas toa go znam oti kaj hashimoto jod ne treba da se konsumira mnogu vo opredeleni granici da no ne vo vid na suplementi

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... ти си знаеш , не се наметнувам ...тоа е проблемот на сите грешки во нашето здравство , докторите ја имаат таа ,,стара слава ,, да све знаат точно и нажалост пациентите безконечно им веруваат !
    ... мене воопшто не ме воодушевува ниту највисока титула ,,доктор на наука,, , ниту здравствени институции како Филип 2 , Систина доколку не ме убедат во нешто што го тврдат ...ама со факти и често пати дебатирам со нив ... и верувај ...ме избегаваат ;)

На meckicka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    точно така !! но не на начин како го мислиш ти ,, iodine supplementation ,, ...
    Да ! сега се сетив коментирав за Д-маноза на тема Ешерихија Коли дека сите ОТЦ препарати , додатоци на исхрана - суплeменти го немаат потребното клиничко испитување , односно не се сигурни во примената според тоа што содржат, како делуваат и како се биотрансформираат и излачуваат , секаде се укажува на ,,сомнителен ЈОД во количина ,, затоа што Кај Хашимото каде е само и само каде ТПО е над 1000 вредност (прашање и тогаш дали е тоа или е некоја инфекција во организмот што го покачува ТПО а не од тиреопотекло и нема благе везе со Хашимото ) , секое ПРЕДОЗИРАЊЕ НА ЈОД - ВИШОК НА ЈОД - НЕ Е ПРЕПОРАЧЛИВО КАЈ ХАШИМОТО , но ОПТИМАЛЕН - НОРМАЛЕН - МИНИМАЛЕН СЕКОЈДНЕВЕН ВНЕС НА ЈОД мора за да работа штитната жлезда и кај ХАШИМОТО ,

и овој Марк нему му се одреди Хашимото со ТПО 1200 и неколку нодуси на ехо пронајдени , а тироидните параметри му биле во нормала?? ..да бил во Русија на преглед не ќе ја добиел таа дијагноза
    цитирам од негов блог што ми пушти линк
    ,,
    I went to see an MD friend of mine and he sent me to have an ultrasound and some blood tests. Thank God, the nodules were not cancerous, but my antibodies were really high and I was diagnosed with Hashimoto’s.

And the funny thing was, I was in the same place all over again. Because my doctor said, “Yeah, you have elevated antibodies (at the time my TPO was 1200), but all your thyroid numbers are in the normal range.”
    ...
    еве овде има членови ...нек си ги кажат вредностите ако има некој повеке од ТПО 200 не ми се верува , а се водат како Хашимото 8)

7. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    mene me voodusevuva, zatoa sto tie luge procitale i naucile za ovie zaboluvanja MNOGU poveke od nas... ne mu veruvam na prviot so ke mi kaze nesto, nitu na vtoriot ako go kaze istoto, ama veke ako go povtorat poveke od dvajca doktori na nuklearna medicina i endokrinolozi - da, im veruvam... ne slepo veruvanje, toa e mislenje od profesionalec koe treba da se ceni

8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    @bijonse остави, те молам. Ja цениме твоjaта желба да помогнеш, ама веке внесуваш забуни, и некоj може да направи опасна грешка. Jaс сум професор по англиски и судски преведувач, средно завршив медицина, така да нема шанси погрешно да разберам било каков текст, а особено од областа на медицината. Имам истражувано баш многу, особено за овие работи што ми се важни за здравствената состоjба.
    Значи ДА за joдот, и повеке од корисен e kaj хипотироидизам ОСВЕН при Хашимото! Каj Хашимото стимулира производство на ТПО, што пак стимулира автоимун одговор односно расте антиТПО, се интензивира нападот врз жлездата и таа постепено се уништува

Последна измена: 2 ноември 2016
    На meckicka и izmislena им се допаѓа ова.
  9. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265

Пример 1 :
    ...со ТПО 484 во Русија Наталија не ја уврстиле во Хашимото туку само во предклиничка хипотиреоза поради вредноста на ТСХ ( ТТГ) 5,59 -нормални вредности кај нив се од 02-3,0 , и одредиле терапија од готов хормон еутирокс од 25 мг , но мислење на друг ендокринолог во нејзин случај е да иде со исхрана на јодирана сол и со таблети Јодомарин 3 месеци ...па контрола
    Пример 2 :
    Трудницата од Русија , Викторија во 28 недела направила испитување на ТСХ ( ТТГ ) - 2,62 (кај нив нормални вредности се 02-3,0) , Т3 хормон -1,68 (нормално кај нив се 1,26-2,75) Т4 хормон - 10,4 (нормално кај нив 10,5-24,5) и ТПО - 200 ( нормално 0-35, исто како кај нас ) прашува за паника поради антителата ТПО 200 ? одговор на ендокринолог е дека било све во ред ! како што гледам не ја прогласиле за Хашимото !
    Пример 3:
    Олга од Русија , загрижена за својата 69 годишна мајка од добиените резултати на тирео антителата ТПО - 966,8 со нормални вредности на ТСХ (ТТГ) и Т4 хормон и насочена кон одд. на ендокринологија , на тоа друг ендокринолог одговара дека во денешно време во науката ова висока вредност укажува на можност на присуство на инфекции , цревни заболувања , ревматолошки и ја насочува за посета на физијатар и гастроентеролог доктори , без да ја одреди дека е Хашимото !
    и последен пример :
    Ирина од Русија укажува на ужасни резултати на покачена антитела ТПО 2964,3 , тука ендокринолог и покрај утешниот факт дека штитната жлезда работа нормално укажува на следење на ТСХ ( ТТГ) со ординирање на хормон и укажување за хроничен автоимун тиреодит и насочување кон таа област на испитување на ситуацијата
    * се надевам дека форумот и админите нема да ми замерат на големиот завземен простор со коментаров , ама го ветив овој пост со примери околу Хашимото и од другата страна на светот !

На Polly12345, BurstBerry и meckicka им се допаѓа ова.
  10. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    I mene prvo mi pisaa dijagnoza hashimoto bez da ispitaat antitpo i antitg i posle na dr ugrinska i tekna da ispita i bea ok bez terapija bez nisto a tsh pokacen okolu 5 bese i prolaktinot isto mi bese visok okolu 80 bese

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    http://jeffreydachmd.com/hashimotos-selenium-and-iodine-part-two/
    Who is Right? ;)... ајде да видам сега кога две научни студии ќе се судрат ?

12. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    така ! ..уште еден пример, нека прочита членот ,,измислена,, , а што со овој пример во реален живот од твое искуство да зависиш од тоа ,,што и текнало ,, ,, а да не и текнеше ?? ;(

13. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    @bijonse, кажи ми коja ти е целта да внесуваш конфузиja? Te молам биди поодговорна, сепак се работи за здравje! Не е поентата тука да докажеш колку си во право.
    Пак ке повторам, joдот е добар за хипотироидизам, но не и при Хашимото. Хашимотото е автоимуна болест коja за последица го има хипотироидизмот. И работите што досега се постираа не се негираат една со друга, а ако тебе ти е поентата да се прикажеш како експерт одбери друго поле, не си играj со здравjeто на лугето.

На ss80, izmislena и bella.s им се допаѓа ова.
  14. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Selen najmnogu ima vo brazilskite orevi dovolno e da se izedat tri brazilski orevi na den i da se zadovolat dnevnite potrebi od selen inaku jas jadam i aronija sekoj den za tiroidata e dobra po 10 zrna dnevno na gladno potoa pijam hlorela i malku oreovka hlorelata e najdobar cistac na organizamot od otrovi prvo koga se pocnuva so prirodno lecenje na tiroidata treba da se pocne so cistenje na organizamot od otrovi kelpot go pijam potoa oti ja sreduva taa oska megu hipofizata i tiroidata i na poslednoto snimanje na mr i na pretposlednoto hipofizata bese uredna a prethodno se sirese isto piev ne bas sekojden no odvreme maticen mlec isto za hipotiroidnite dobro e da izbegnuvaat gluten da isfrlat se sto sodrze gluten go ima duri i vo karminite

15. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    I od hipofizata imav problemi so vidot i odev redovno na kontroli redovno mi pravea vidno pole i mi davaa edna mast vit a od svajcarija mi ja zemaa vo forma na retinol palmitate ne vo forma na beta karoten i ja staviv jas masta nekolku pati vo ocite i poveke me bolea od nea ja frliv i na poslednoto vidno pole vidot mi bese super a nisto ne koristev osven sto jadev i jadam borovinki po nekolku sekojden ocniot lekar me prasuvase dali ja koristam masta jas i rekov odamna ja frliv ostana ocudena e kako sto kratko i jasno jadev borovinki a oni sodrzat lutein se izvinuvam mozda sum oftopik no toa e moeto iskustvo

16. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... па како што гледам барем овде , а и во реалниот живот дека им го дијагностицираат Хашимото на многуте (а го немаат ) а имаат само хипотироидизам каде ТРЕБА ОПТИМАЛНИ КОЛИЧИНИ НА ЈОД за да се поправи состојбата , а напротив им го инхибираат Јодот демек се Хашимото и се оди на полошо..не ја сфакјаш тука конфузијата ? ...а кое поле да фатам ако ја имам медицината ? а? бог да чува... ај седите во темница ...веќе нема да реплицирам ....
    ...знаеш како ми рекоа ...внимавај кому правиш добро , добрината што ќе ја направиш на некои луѓе може да ти биде твоја секојдневна болка ...и така е... еден тука не се потруди да рече ...чекај бе да видиме што се случува кои има тука или нема факти...а бе јок , важно да се има титула и да работа во Филип 2 и тоа ми е е репер дека и трева ако треба ќе пасам....ауууууу , многу сум револтирана ...многу ! :@

17. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Da ne i teknese na ugrinska da ispita uste ke me vodea kako hasimoto a nemam hasimoto tuku samo hipotireodizam

18. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...,, Ниски дози на јод треба да се земе кај пациенти со тироидитис Хашимото во комбинација со селен. Најважно во автоимуни тироидитис да се активираат хормонот тријодотиронин (со користење на јод) и да се обезбеди испорака на хормоните на тироидната жлезда во клетките (со користење на селен). Само тогаш ќе се намали тежината на симптомите на автоимун тироидитис.. ,,

19. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Moze li da se prevede ova jas neznam ruski

20. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    во понеделник ќе идам на патофизиологија па ќе ја препрашам докторката пак за ова со јодот, Хашимото-то и хипертиреозата.
    Да ги решиме дилемите

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.